دوشنبه 16 سپتامبر 13 | 11:34

فروکش کردن قیمت‌ها در بازارهای جهانی

قیمت طلا سقوط کرد، نفت ارزان شد و بورس‌های جهانی رشد کردند، این علائم مثبت در بازارهای جهانی بخشی از واکنش‌ها به کمرنگ‌تر شدن احتمال حمله به سوریه بود.


نگاهی به جنگ هایی که در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در طول سالیان گذشته به وقوع پیوسته، نشان می دهد هر گونه تحرک نظامی در این منطقه بر تمامی بازارهای جهانی تاثیرگذار است.

در روزهای نزدیک به جنگ خلیج فارس (1991) که در نهایت به حمله کشورهای ائتلاف به رهبری آمریکا به نیروهای عراقی در کویت ختم شد، قیمت نفت افزایش در حدود 15 درصدی را تجربه کرد.

در سال 2003 و با افزایش یافتن احتمال حمله نظامی آمریکا به عراق قیمت نفت روند صعودی به خود گرفت و نزدیک به 40 درصد رشد کرد.

در حمله دو سال پیش کشورهای غربی به لیبی این روند تکرار شد و افزایش قیمت نفت به حدود 15 درصد رسید.

نگاهی به قیمت طلا در بازارهای جهانی در همین زمان ها نشان می دهد که اعتماد سرمایه گذاران به طلا هنگام بروز جنگ ها افزایش یافته و در نتیجه ارزش این فلز گرانبها نیز رشد صعودی داشته است.

بازارهای مالی جهانی و بورس ها نیز از این قضیه مثتثنی نیستند و به هر گونه جنگی واکنش نشان می دهند.

اما این روزها حمله آمریکا به سوریه به تیتر یک بیشتر رسانه ها تبدیل شده و گفت‌وگوی بیشتر سیاستمداران غربی و شرقی به این موضع اختصاص یافته است.

اما در چهار روز گذشته اتفاقاتی در سطح منطقه به وقوع پیوسته که در نهایت احتمال وقوع جنگ دیگر در منطقه را کاهش داده است. قبول نظارت جهانی بر سلاح های شیمیایی سوریه پیشنهادی بود که مورد استقبال این کشور قرار گرفت و در نتیجه احتمال حمله آمریکا به سوریه را از همیشه کم رنگ تر کرد.

در 21 آگوست که سلاح شیمیایی در سوریه به کار گرفته شد تا هفته گذشته که احتمال حمله آمریکا به عراق وجود داشت، قیمت طلا در بازارهای جهانی در حدود 50 دلار در هر اونس افزایش یافت و قیمت نفت نیز تا مرز 117 دلار در هر بشکه رشد کرد؛ همچنین شاخص کل بورس های جهانی در این مدت با افت مواجه شد و سهامداران خود را ناامید کرد.

به صورت طبیعی هر نوع اتفاقی که موجب تنش در مناطق نفت خیز شود به صورت مستقیم بر بازارهای مالی نیز تاثیرگذار خواهد بود. بالا رفتن ریسک سرمایه گذاری در بورس های جهان سبب کاهش تقاضا در این بازار شده و در نتیجه منجر به سقوط شاخص ها می شود؛ این همان اتفاقی است که در سه هفته گذشته در مورد سوریه رخ داد،

بر این اساس، در برخی از بورس ها همانند چین و کره جنوبی، شاخص در حدود چهار درصد از ارزش خود را از دست داد و همزمان کاهش تقاضا و سقوط بورس بر بازار طلا تاثیر گذاشت و به این ترتیب سرمایه گذاران را به سمت خرید طلا سوق داد؛ چون همواره طلا جایگزین مناسبی برای سرمایه گذاری در بورس است.

اما از چهار روز پیش که احتمال حمله نظامی به سوریه کم شده، روند قیمت ها در بازار جهانی معکوس گشته است؛ هر چند به دلیل برخورد به تعطیلات آخر هفته میلادی از شدت آن کاسته شده است.

تا پایان روز کاری جمعه، 13 سپتامبر که بازارها فعالیت داشتند، قیمت نفت پنج دلار کاهش یافت، بورس ها دوباره شروع به رشد کردند و طلا نیز در یک روز با 20 دلار کاهش در هر اونس روی ریل نزولی در حرکت است.

پیش بینی کارشناسان نیز برای آینده بازارها همواره بر مبنای شرایطی همچون حوادث سوریه استوار است. اینکه احتمال هر گونه جنگی بشدت بر سرمایه گذاری ها تاثیرگذار است و سرمایه گذاران را به سمت کالای کم ریسک تر همانند طلا سوق می دهد و رفتن سرمایه گذاران به این سمت هیچ گاه نشانه خوبی از وضعیت اقتصادی نیست؛ چرا که تولید کالاها و خدمات در جهان به خطر می افتد.

برچسب‌ها: ،

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.