با نزدیک شدن به زمان برگزاری گفت و گوهای هسته ای ایران با گروه 1+5 تلاشهای رژیم صهیونیستی برای تاثیر گذاری بر نظر کشورهای اروپایی برای افزایش فشارها بر ایران افروده میشود ، از سوی دیگر تلاش رسانهها برای دانستن نظر کشورهای غربی راجع به دور جدید این گفت و گوها و توافقی که احتمالا ممکن است بین اران و کشورهای غربی و به خصوص آمریکا حاصل شود نیز زیاد است . از یک سو گفته میشود کشورهای اروپایی خود را آماده کردهاند که با حق غنی سازی ایران موافقت کرده و از سوی دیگر به فکر کاهش تحریم ها باشند و از سوی دیگر از سو آمریکا هیچ پالس مثبتی برای به رسمیت شناخته شدن حق فعالیت های هسته ای در ایران دریافت نمیشود.
گفت و گوی تلفنی رییس جمهور با اوباما و گفت و گوی خصوصی محمد جواد ظریف با همتای آمریکایی خود در نیویورک این گمانه را به وجود آورده بود که شاید آمریکا در برخوردهای بعدی با ایران رویه نرم تری در پیش گرفته و با روی بازتری به استقبال از گفت و گو با ایران برود. با این حال به نظر میرسد سیاست گفت و گوی مستقیم در این فاز اول نتوانسته تاثیری بر روی روند رفتار آمریکا و اوباما با ایران داشته باشد . اوباما در سازمان ملل از حق ایران برای استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای سخن گفت، محمد جواد ظریف با جان کری دیدار کرد و رییس جمهور به صورت تلفنی با اوباما گفت و گو کرد و برخی رسانه های داخلی با اشتیاق و ذوق زدگی تمام عکس ظریف و جان کری را دست در دست هم به تیتر یک خود تبدیل کردند و از حل شدن تمام مسایل هسته ای و تنش زدایی و عادی سازی روابط بین ایران و آمریکا نوشتند .
در آمریکا اما رسانه ها چنین رویکردی نداشتند . از سویی کنگره با قاطعیت تمام اعلام کرد که تحریم های جدید علیه ایران را بررسی می کند و یک تماس تلفنی نمی تواند رویه برخورد با ایران را دچار وقفه کند و از سوی دیگر نماینده آمریکا در نشست گروه 1+5 با ایران یعنی وندی شرمن علنا به رسانه های آمریکایی اعلام کرد که خبری از پذیرفتن حق غنی سازی برای ایران نیست و اوباما فقط اعلام کرده است که حق استفاده از این انرژی برای ایران وجود دارد ، آنهم در صورتی که تمام شرایطی که ایالات متحده برای ایران تعیین می کند ، پذیرفته شده و اجرایی شود .
جان کری در آخرین صحبت های خود قبل از برگزاری دوره جدید گفت و گوها نیز گفته است ایران خود می داند باید چه کار کند و پذیرفتن پروتکل الحاقی و بعد از آن اجرای تمام خواسته های شورای امنیت سازمان ملل و قطعنامه های این شورا کاری است که ایران باید انجام دهد .
هر قدر که به زمان برگزاری گفت و گوها نزدیک می شویم ،خواسته های آمریکاییها و اصلاح نکردن رویه غیر قابل انعطافشان در برابر ایران نیز بیشتر می شود و رسانه های وابسته به جناح اصلاح طلب هر روز بیشتر از روز قبل با شادی تمام از احتمال توافق بر سر مسئله هسته ای می گویند .
با وجود تمام این فضاسازیهای رسانه ای با این حال خواسته های آمریکا از ایران کاملا شفاف است: برگشت به سال 2003 یعنی تعلیق کامل غنی سازی و پذیرفتن پروتل الحاقی و البته خواسته های دیگری نظیر بازدید سرزده بازرسان آژانس از تمامی مکانهایی که آمریکا و متحدان غربی اش تعیین کنند . شاهد این مسئله نیز صحبت های اخیر جان کری در اندونزی با خبرنگاران است که تاکید کرده است خواسته جامعه جهانی از ایران اجرای قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل است . شورای امنیت سازمان ملل اما درتمام 7 قطعنامه ای که علیه برنامه هستهای ایران صادر کرده است ، از مسئولان کشورمان خواسته که به غنی سازی اورانیوم در هر رده و سطحی پایان داده و تمام فعالیت های هسته ای را تعطیل کند . بر اساس آخرین قطعنامه این سازمان ایران نباید هیچ فعالیت تجاری مرتبط با غنی سازی اورانیوم و دیگر مواد هسته ای یا فناوری دیگر کشورها بهره مند شود و مشخص نیست گفته اوباما درباره اینکه ایران می تواند از این انرژی استفاده کند ، با وجود این محدودیت به چه معنا می تواند باشد . در این قطعنامه همچنین بیان شده است که اگر ایران تمام فعالیت های مرتبط با غنی سازی و بازفرآوری خود را متوقف کند، این قطعنامه به حالت تعلیق در می آید . بر اساس این قطعنامه ایران باید ساخت تمام مراکز غنی سازی اورانیوم یا تاسیسات اتمی آب سنگین را متوقف و از ساخت تاسیسات مشابه خودداری کند .
با تمام این تفاسیر و پالس هایی که از طرف آمریکا و همچنین متحدین اروپایی اش برای ایران فرستاده میشود، نباید آنچنان هم به اینکه بسته پیشنهادی ایران در این اجلاس مورد موافقت اعضا قرار گیرد خوشبین بود و این در حالیست که ممکن است آنطور که کری پیش از این نیز بیان کرده بود ،بسته پیشنهادی قزاقستان دوباره از جانب کشورهای روی میز گذاشته شود و یا در بدترین حالت ، دوباره بسته تعلیق کامل فعالیت های هسته ای و یا همان بسته سال 2002 از جانب آمریکاییها دوباره مطرح شود .
نکته جالب در این باره مواضع سیاسی دو کشور و افراد تاثیر گذار در این میانه است . در شرایطی که کنگره و جمهوری خواهان با شدت هر چه تمام به دنبال مطرح کردن گزینه نظامی و تحریم های بیشتر هستند ،در ایران برخی مطرح می کنند شعار «مرگ بر آمریکا» به سرعت باید از اجتماعات و راهپیماییها رخت بربندد و در حالیکه در آن سوی میدان نتانیاهو مشغول رایزنی با کشورهای اروپایی برای تشدید کردن تحریم های ایران است، تعداد دیگری در داخل کشور خوشبینانه اعلام می کنند که آمریکا با تندرویهای نتانیاهو برخورد خواهد کرد !
Sorry. No data so far.