محمد جواد ظریف و کاترین اشتون در گفت و گوهای خود بار سانه ها بعد از مذاکرات زنو اعلام کردند که بسته پیشنهادی ایران برای پیشبرد معامله هسته ای محرمانه باقی می ماند . گفته می شود ظریف در این جلسه ، برنامه راهبردی ایران را در بندها و جزییات کامل به صورت فایلی پاورپوینتی به اعضای گروه 1+5 ارائه کرده است و این کار به شدت مورد استقبال اعضای این گروه قرار گرفته است . رسانه ها هیچ کدام قرار نبود از جزییات این برنامه پیشنهادی باخبر شوند و آنطور که مسئولان سیاست خارجه ایران نیز عنوان کرده اند تا انتهای برگزاری گفت و گوها نیز قرار نیست خبری از جزییات این برنامه به مردم و افکار عمومی ارائه شود . با این حال یک روزنامه سوییسی اولین نشریه ای بود که اولین جزییات از این جلسه را منتشر کرد و عنوان کرد مرحله پذیرش پروتکل الحاقی ،آخرین مرحله و گام ایران در این طرح گام و به گام است و ایران تضمین داده است که اگر تحریم ها برداشته شده و فشار بین المللی و تهدیدها کمرنگ شود ، در گفت و گو با مجلس ، از نمایندگان می خواهد که پیوستن ایران به پروتکل الحاقی را تصویب کنند.
گذشت دو روز از زمان برگزاری گفت و گو ها کافی بود تا رسانه ها به جزییات دیگری از مفاد این طرح برسند . البته هیچ کدام از گمانه زنیهای رسانه ای به خصوص انهایی که توسط رسانه های صهیونیستی بیان می شود، تایید نشده و نمی توان هنوز با قطعیت اعلام کرد که بسته پیشنهادی ایران به کشورهای غربی لو رفته اما به نظر می رسد می توان با جمع بندی تمام اخبار منتشر شده به نمایی کلی از این بسته پیشنهادی رسید.
پایگاه خری المانیتور در گزارشی به نقل از یک مقام آگاه ایرانی موثق بیان کرده است که محور برنامه های یاران شامل حفظ غنی سازی در خاک ایران اما با غنای کمتر ، تبدیل اورانیوم 20 درصد به میله های سوختی و استفاده از آن برای موارد پزشکی و تحقیقاتی در راکتور تهران است . این پایگاه خبری همچنین ادعا کرد طرح ارائه شده تسوط ظریف شامل دو مرحله شش ماهه است ؛در مرحله اول، ایران غنیسازی 20 درصدی را متوقف میکند و «تلاش خواهد کرد ذخائر» خود را به میلههای سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران که در زمینه ساخت ایزوتوپهای پزشکی فعال است، تبدیل کند.
المانیتور همچنین در ادامه بیان کرده است ، توقف کار در راکتور آب سنگین اراک و اجازه دسترسی بازرسان سازمان بین المللی انرژی اتمی به این سایت و نظارت کامل بر سایت غنی سازی فردو از دیگر موارد مطرح شده توسط ایرانیان است . پذیرش پروتکل الحاقی نیز به گامهای آخر در این مرحله تبدیل می شود و باید تحریم ها برداشته شوند تا این اقدام از جانب مجلس شورای اسلامی انجام گیرد.
خبرگزاری بلومبرگ نیز در گزارشی عنوان کرد که ایران به کشورهای عضو 1+5 پیشنهاد داده است نظارت سازمان بین المللی انرژی اتمی بر فعالیت های هسته ای شکورش افزایش یابد و به جای آن تحریم ها به صورت گام به گام لغو شود . این شبکه خبری در ادامه گزارش خود نوشته است ایران طرحی 6 ماهه را به اعضای این گروه پیشنهاد کرده که براساس آن متعهد می شود شرایط لازم برای حضور بیش از پیش بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی را در نیروگاهها و تاسیسات کشورش فراهم کند.
منابع آمریکایی: تحریم ها برداشته نمی شود
بلومبرگ با این حال به نقل از یک مقام آمریکایی حاضر در مذاکرات که خواسته ناشناس بماند، نوشت که آمریکا فشارهای اقتصادی بر ایران را کم نخواهد کرد . او با اشاره به ماکرات صورت گرفته در این جلسه گفته است که ایران پیشنهاداتی جزء به جزء و دقیق و با توجه به مسایل فنی و کارشناسی ارائه کرده که این اتفاق برای اولین بار است در سطح این مذاکرات صورت می گیرد با این حال هیچ تضمینی از سوی آمریکا وجود ندارد که با این اقدامات تحریم ها و فشار های اقتصادی از ایران برداشته شود . این منبع خبری آمریکایی در گفت و گو با بلومبرگ تصریح کرده است : دولت ایالات متحده تحریم ها را بر نمی دارد تنها در ی مدتی که ایران می خواهد به بندهای پیشنهادی اعضای این گروه عمل کند ، برخی کمک های اقتصادی را در نظر می گیرد که این به معنای کم کردن از تحریم های اقتصادی نیست.
گری سیمور: طرح ایران هیچ فرقی با پیشنهادات احمدی نژاد نداشت
در حالی که کشورهای اروپایی از لحن صحبت وزیر امور خارجه ، بسته پیشنهادی او به اعضای این گروه و همچنین انگلیسی صحبت کردن او در این جلسه اظهار رضایت و خشنودی می کنند، مشاوران اوباما و برخی اعضای کنگره معتقدند طرح پیشنهادی ایران هیچ فرقی با طرحهای پیشنهادی قبلی که در دوران احمدی نژاد بیان می شد ، ندارد . گری سیمور، مشاور اوباما در امور خلع سلاح و مبارزه با سلاحهای هسته ای روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگاران گفت : سبک ایران در برخورد با شکورها تغییر کرده و در محتوای مذاکرات هیچ تغییری به وجود نیامده است.
وی افزود : انچه که ایرانیان در حال حاضر پیشنهاد میدهند از لحاظ تکینیکی و عملی هیچ تفاوتی با چیزی که دولت قبلی ایران پیشنهاد می داد ندارد . آنها همچنان توقف فیزیکی فعالیت های هسته ای و غنی سازی را رد می کنند و درباره مقادیر اورانیوم غنی شده ای که ر کشورشان دارند، حاضر به خارج کردن این مقادیر از کشورشان نیستند . تنها می گویند برای مصارف دیگری از این اورانیوم ها استفاده می کنند . گری سیمور در حالی به این مذاکرات بد بین است که نماینده امریکایی حاضر در این نشست یعنی وندی شرمن در گفت و گو با رسانه ها ، پیشنهادات ایران را سازنده خوانده و در عین حال گفته بود که درباره جزییات طرح هنوز اختلاف نظرهایی وجود دارد.
واشنگتن پست نیز نوشته است با وجود اینکه قرار شده است محتوای مذاکرات محرمانه باقی بماند آنطور که منابع خبری می گویند ایران اعلام کرده که هرگز اجازه توقف فعالیت های غنی سازی را نمی دهد و تنها آن را در سطح پایین تری مانند 5 درصد دنبال می کند . از طرف دیگرایران حاضر شده تعداد سانتریفیوژهای خود را کاهش دهد که البته این مسئله نیز به شدت مورد توجه طرف غربی قرار گرفته است . در سال 2005 که حسن روحانی خود رهبری مذاکرات را بر عهده داشت ، ایران تنها 3 هزار سانتریفیوژ داشت و در حال حاضر این تعداد به 19 هزار سانتریفیوژ نصب شده در تاسیسات گوناگون رسیده است و باید دید آیا طرف غربی حاضر به پذیرش این مسئله هست یا نه.
واشنگتن پست در ادامه خاطر نشان کرده است پیشنهاد روحانی در سال 2005 مورد توافق دولت بوش قرار نگرفت و دولت جمهوری خواه ایالات متحده براین باور بود که هیچ نوع فعالیت غنی سازی در خاک اران نباید انجام گیرد . به همین دلیل به نظر می رسد تلاش ایران در این خصوص منجر به شکست مذاکرات شود چرا که بر اساس پروتکل الحاقی ، هیچ حقی برای غنی سازی برای کشورهای قبول کننده این پروتکل به رسمیت شناخته نمی شود و یکی از شروط آمریکا برای ایران نیز پذیرش پروتکل الحاقی است.
واشنگتن پست در ادامه یاداور شده است : اوباما قبل از ماجرای تعطیلی دولت فدرال به طور غیر رسمی این سیگنال را به ایران فرستاده بود که شیاد با سطحی از غنی سازی در ایران موافق کند آنهم به این شرط که این اقدامات تحت نظارت شدید سازمانهای بین المللی باشد . با این حال مشکلاتی که برای دولت اوباما در واشنگتن پیش امده و فشاری که جمهوری خواهان و لابی آیپک (اسراییلی) بر او وارد می کنند آینده این وعده را با ابهام مواجه کرده است . به تازگی نیز 6 تن از سناتورهای ایالات متحده در نامه ای به اوباما به او هشدار داده اند که هیچ نوع غنی سازی در خاک ایران را به رسمیت نمی شناسند و به او نیز اجازه نمی دهند چنین حقی برای ایران قائل باشد.
سیاست پلیس بد و پلیس خوب
کریستین ساینس مانیتور اما نقش کنگره و کاخ سفید در پرونده هسته ای ایران را نقش پلیس بد و پلیس خوب می داند و در یادداشتی در این زمینه آورده است : در ماجرای هسته ای ایران کنگره نقش پلیس بد را بازی می کند و با تمام قوا در جهت افزایش فشارهای اقتصادی بر ایران کار می کند و در مقابل اوباما با ادبیات منعطف تر ، پیامهایی به طرف ایرانی می دهد که او را همچنان پای میز مذاکره نگه دارد.
یکی از نمایندگان کنگره درست بعد از پایان یافتن مذاکرات ژنو در فت و گو با خبرنگاران بیان کرد که کنگره با دقت به این مذاکرات می نگرد و از جزییات طرح ایران نیز آگاهی دارد . ما بحث هایی هم در این زمینه داشته ایم که بعد از انجام شدن این مذاکرات چگونه می توانیم شرایط را جلو ببریم.
این مقام پارلمانی که نخواست نامش فاش ود ، در این باره اضافه کرد : ما با هم پیمانان خود رد اسراییل و سایر شکورهای اروپایی در تماس مداوم هستیم ونقش متحدان ما در این مسئله به شدت مهم است.
وزارت امور خارجه نیز بیان کرده است که جان کری هفته آینده برای گفت و گو با برخی از سران کشورهای اروپایی و همچنین دیدار با بنیامین نتانیاهو و البته سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان و گفت و گو پیرامون برنامه هسته ای ایران به اروپا سفر می کند.
اعضای کنگره البته راه حلی دیگر برای پیشبرد مذاکرات ژنو در دست دارند و آن اضافه کردن به تحریمهای یاران است . سناتور مارکو روبیو ، از نمایندگان جمهوری خواه در ایالت فلوریدای آمریکا بیان کرده است که در آمریکا هیچ کس از بسته ای که ظریف روی میز گذاشت ، خوشحال نشد (!) و تنها تحریم ها هستند که می توانند مذاکرات را جلو ببرند. روبین به همراه 5 سناتور دیگر جمهوری خواه در نامه ای به اوباما به او هشدار داده که ایران دوست آمریکا نیست که گفته هایش مورد تاکید و تایید آمریکا و دولت ایالات متحده قرار گیرد . این تحریم ها بوده که ایران را اینچنین به پای میز مذاکره نشانده و برای پیشبرد مذاکره ینز باید این سیاست همچنان ادامه داشته باشد.
هویج آمریکا چیست؟
کریستین ساینس مانیتور با بیان این مطالب در نهایت به این نتیجه رسیده است که با توجه به اینکه هر اقدامی جهت کاهش تحریم ها باید به تصویب کنگره آمریکا برسد و اوباما در این زمینه اختیاری از خود ندارد ، به نظر نمی رسد توافق بین اوباما و ایران بتواند به لغو تحریمهای اساسی این کشور منجر شود.
به گفته نشریه کریستین ساینس مانیتور ، هویجی که اوباما در سیاست چماق و هویج می تواندنشان دهد ، آزاد سازی اموال بلوکه شده ایرانی در آمریکا است که حدودا بالغ بر 50 میلیارد دلار است . اما بداشته شدن تحریم فروش نفت را نمی توان به این زودیها متصور شد.
Sorry. No data so far.