دوشنبه 28 اکتبر 13 | 16:44
مشروح پنجاه‌وچهارمین نشست سخنگوی قوه قضاییه

پرونده بسیار سنگین گمرک/ شکایت خانواده شهدا از اشراقی

سخنگوی قوه قضاییه درباره شکایت ۱۳ نفر از بابک زنجانی، عدم شکایت دختران موسوی، عفو اعدامی بجنوردی، پرونده صالحی امیری و دستگیری افراد مرتبط با ترور دانشمندان هسته‌ای اظهار نظر کرد.


13920528000619_PhotoAعصر امروز پنجاه‌وچهارمین نشست خبری سخنگوی قوه قضاییه با حضور نمایندگان رسانه‌های داخلی برگزار شد.

در این نشست نمایندگان رسانه‌ها از محسنی‌اژه‌ای سوالات خود را پرسیدند و در مدت ۹۰ دقیقه به این سوالات پاسخ داده شد.

اعدامی بجنوردی مشمول عفو می‌شود

وی در پنجاه و چهارمین نشست خبری خود با اصحاب رسانه ضمن تبریک اعیاد قربان و غدیر گفت: متاسفانه در این ایام تعدادی از مرزبانان ما توسط نیرو‌های ضد انقلاب به شهادت رسیدند.

وی ضمن تسلیت این حادثه به خانواده شهدا، مرزبانان و نیروی انتظامی گفت: امیدواریم هر چه زودتر عوامل این حادثه با کمک کشورهای همسایه شناسایی و دستگیر شوند و به مجازات عمل خود برسند.

محسنی اژه‌ای در ابتدای این نشست ضمن تذکر به خانم‌ها در مورد حجاب گفت: حجاب چیزی است که باید چه از سوی آقایان و چه از سوی بانوان رعایت شود و من در نشست‌های بعدی دیگر تذکر نمی‌دهم و از حضور افرادی که حجاب را رعایت نمی‌کنند در این نشست خودداری خواهم کرد.

دادستان کشور در ادامه با اشاره به موضوع اعدام علیرضا م محکوم بجنوردی گفت: این فرد به دلیل همراه داشتن حدود یک کیلوگرم هروئین محکوم به اعدام بود.

وی افزود: اعدام مراحل خود را طی می‌کند و کلیه افرادی که به دلیل جرم مواد مخدر به اعدام محکوم می‌شوند چه اعتراض داشته باشند چه نداشته باشند حکم آنها برای تایید به تهران می‌آید.

محسنی اژه‌ای تصریح کرد: این پرونده هم به تهران آمد و حکم آن تعیین شد و براساس موازین حقوقی کسانی که محکوم به اعدام شوند اگر درخواست عفو کنند پرونده باز در کمیسیون استانی و سپس در کمیسیون مرکزی در تهران بررسی می‌شود و اگر فرد مشمول عفو شود می‌‌تواند یک یا دو درجه تخفیف بگیرد و به حبس اید یا 15 سال حبس محکوم شود.

وی گفت: این فرد با توجه به سابقه و میزان مواد مخدری که به همراه داشت مشمول عفو نشد و حکم با طناب دار به اجرا درآمد.

سخنگوی دستگاه قضایی تأکید کرد: پس از دو ساعت از اجرای حکم و زمانی که فرد به پزشکی قانونی منتقل شده بود مأمور متوجه می‌شود که آثار حیات همچنان باقی است بنابراین وی به بیمارستان منتقل می‌شود.

محسنی اژه‌ای گفت: امروز که پیگیری کردم مشخص شد که وی هوشیاری خود را پیدا کرده به بخش عمومی منتقل شده و رو به بهبود است.

دادستان کل کشور گفت: در این ماجرا یک بحث حقوقی و شرعی مطرح است که ریاست قوه قضائیه هم در جلسه مسئولان عالی قضایی به آن اشاره داشته و از لحاظ حقوقی و شرعی مسئله پیچیده نیست.

وی افزود: فرد اعدام شده اما سلب حیات نشده و به بیمارستان منتقل شده آیا باید او را اعدام کرد.

اژه‌ای افزود: رئیس قوه قضائیه اظهار داشته که برای عفو وی پیشنهاد می‌کند که در صورتیکه مقام معظم رهبری با این درخواست موافقت کند اجرای حکم منتفی می‌شود و فرد مورد عفو قرار می‌گیرد.

پرونده مفتوح مقام سابق در موضوع بیمه ایران/انجمن صنفی روزنامه‌نگاران حق فعالیت ندارد

اژه‌ای در پاسخ به این سوال که آیا یکی از مقامات دولت قبلی در پرونده بیمه و اخلال ارزی متهم است، گفت: پرونده ایشان در موضوع بیمه مفتوح است و تحقیقاتی در این مورد انجام شده و در حال انجام است. اما هنوز به دادگاه ارسال نشده است.

سخنگوی قوه قضائیه در مورد فعالیت انجمن صنفی روزنامه‌نگاران گفت: هر موسسه، نهاد، حزب، گروه و جمعیتی که به حکم دادگاه تعطیل شده تا زمانی که آن حکم پابرجا باشد نمی‌تواند به فعالیت بپردازد. در غیر این صورت دادستان متعرض می‌شود و با آنها برخورد می‌کند.

وی ادامه داد: در موضوع انجمن صنفی روزنامه‌نگاران تصمیم همان تصمیم قبلی است و آنها حق فعالیت ندارند و اگر فعالیتی کنند دادستان با آنها برخورد می‌کند.

اژه‌ای در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آیا شکایتی از سوی دختران موسوی پیرامون حوادث روز عید غدیر انجام شده است یا خیر، گفت: تا امروز که من پیگیر مسئله بودم هیچ شکایتی نه در ناجا و نه در دادسرا مطرح نشده است و وزارت اطلاعات خود پیگیر این مسئله است.

وی در مورد شایعات پیرامون دستگیری پ.ا گفت: تا آنجایی که من می‌دانم و در جریان هستم کسی در تهران بازداشت نشده است.

سخنگوی قوه قضائیه در ادامه در مورد لایحه افزایش اختیارات رئیس قوه قضائیه گفت: مشکل قوه قضائیه این است که لوایحی را تهیه می‌کند و برای ارسال به مجلس در اختیار دولت می‌‌گذارد اما مشاهده شده که بعضا این لوایح خیلی دیر به مجلس ارسال می‌شود. در صورتی که قوه قضائیه نیاز فوری به آن لوایح دارد.

وی تاکید کرد: در دولت قبلی بعضی لوایح قوه قضائیه نه تنها دیر به مجلس ارائه شده بلکه تعدادی از آنها بایگانی شده و اصلا به مجلس ارسال نشده است.

اژه‌ای افزود: از نظر قوه قضائیه این طرح مشکل‌گشا است و لوایح در دولت معطل نمی‌‌ماند. بنا بر تصویب مجلس اگر ظرف مدت 6 ماه دولت لایحه‌ای را ارسال نکرد رئیس قوه قضائیه شخصا آن لایحه را به مجلس ارسال می‌کند.

وی تاکید کرد:‌ خلاف قانون اساسی بودن یا نبودن طرح افزایش اختیارات رئیس قوه قضائیه را شورای نگهبان تشخیص خواهد داد.

نامه فتنه‌گران در سال 88 متن خوبی نداشت/رسیدگی به برخی پرونده‌ها زمان‌بر است

وی در پاسخ به سوالی پیرامون اظهارات روز گذشته الیاس نادران در جریان رای اعتماد وزرا و متهم کردن یکی از وزرای پیشنهادی به دریافت رشوه، گفت: پرونده بیمه ایران متهمان متعددی دارد که تعدادی از آنها به دادگاه رفته‌اند.

اژه‌ای ادامه داد: تعداد دیگر نیز در مرحله دادسرا به وضعیت آنها رسیدگی خواهد شد و زمانی که هنوز دادسرا کیفرخواستی صادر نکرده و دادگاه حکمی نداده ما نمی‌توانیم بگوییم این تعداد متهم هستند یا خیر.

سخنگوی قوه قضاییه تاکید کرد: متهم اصلی پرونده بیمه ایران ادعاهایی را مطرح کرده اما اینکه این ادعاها ثابت می‌شود یا خیر، در مرحله تحقیقات است.

وی در ادامه با اشاره به نامه‌ای که تعدادی از فتنه‌گران در زمان تصدی وزارت اطلاعات از سوی اژه‌ای به وی نوشته بودند یادآور شد: مضمون نامه را به یاد ندارم اما تا جایی که به یاد می آورم این نامه متن خوبی نداشت.

سخنگوی قوه قضائیه همچنین در مورد اینکه آیا لازم است برای رسیدگی هرچه سریع‌تر به پرونده جرایم مهم، سنگین و خشن لایحه‌ای تهیه شود، گفت: رسیدگی به این جرایم نیاز به لایحه ندارد و باید ساز و کار آنها در قوه قضائیه انجام شود که به حمدالله در بررسی آنها اهتمام لازم صورت گرفته است.

وی افزود: بعضی پرونده‌ها زمان‌بر است و با سرعت زیاد نمی‌توان به آنها رسیدگی کرد اما برخی از پرونده‌های جرایم مهم و خشن طی سال گذشته خارج از نوبت و ظرف تنها 2 ماه به آنها رسیدگی شد.

اژه‌ای در بخش دیگری از سخنان خود، از نارضایتی مردم از طولانی شدن رسیدگی به برخی پرونده‌ها خبر داد و گفت: ما تمام تلاشمان را می‌کنیم که به پرونده‌ها زود رسیدگی شود اما با توجه به کمبودها نتوانستیم انتظار مردم را برآورده کنیم. امیدواریم با جذب قاضی‌های جدید در این امر موفق‌تر باشیم.

شکایت 13 نفر از بابک زنجانی/شکایت خانواده شهدا از نعیمه اشراقی

محسنی اژه‌ای در ادامه نشست خبری خود درخصوص مصاحبه رئیس کل بانک مرکزی که منجر به این شد که نرخ دلار کاهش پیدا نکند، گفت: در این مورد دادستانی بعنوان مدعی‌العموم وارد نشده چرا که این موضوع از جمله مسائلی است که خود دولت و سایر افرادیکه به این حوزه مربوط می‌شوند باید پیگیری کنند.

خبرنگار در ادامه گفت که برخی از همین افراد از روزنامه‌ها و جراید منطبق شاکی هستند و آنها را تهدید می‌کنند که محسنی اژه‌ای گفت: اگر کسی برخلاف قانون دیگری را تهدید کند فردی که تهدید شده می‌تواند شکایت کند و به شکایتش هم رسیدگی می‌شود.

یکی از خبرنگاران در خصوص تبرعه جمشید بسم‌الله پرسید که اژه‌ای گفت: از تبرعه ایشان خبری ندارم، یک بخش پرونده به دادگاه رفته و عده‌ای محکوم شدند و پرونده دیگری نیز تشکیل شده که چند نفری هم بازداشت شده‌اند.

یکی از خبرنگاران در خصوص پرونده دانشگاه ایرانیان از محسنی‌اژه‌ای سئوال کرد که وی گفت: ما به اسم دانشگاه ایرانیان پرونده‌ای نداشته‌ایم اما در بحث 16 میلیارد تومان حساب مسدود شده و طرفین هم گفته‌اند که نسبت به اصل پول ادعایی ندارند و پول را باز می گردانند.

وی افزود: موضوع در حال بررسی این است که آیا در نحوه برداشت خلافی صورت گرفته یا خیر؟

سخنگوی قوه قضایی درخصوص فعالیت حزب مشارکت و اینکه آیا این حزب منحل شده یا خیر، گفت: در این خصوص حکم صادر شده و این حزب نباید تحت این عنوان فعالیتی داشته باشد در غیر اینصورت با آنها برخورد می‌شود.

یکی از خبرنگاران پرسید که آیا ضارب حجاریان سعید عسگر بوده که محسنی اژه‌ای گفت: این موضوع علنی بوده و رسیدگی شده و به پایان رسیده است.

وی درخصوص حمله مأموران به دختر یکی از سران فتنه و تائید وزیر امور خارجه در مورد این موضوع، گفت: از مرجع رسمی چیزی به دستگاه قضایی نیامده و شکایتی نشده است، وزارت اطلاعات پیگیر این موضوع است.

دادستان کل کشور درخصوص شکایت برخی از خانواده شهدا از نعیمه اشراقی گفت: در این مورد جمع کثیری از خانواده شهدا شکایت کردند و پرونده در دادسرای تهران در حال رسیدگی است.

وی افزود: بدیهی است که در اینگونه موارد که جنبه عمومی دارد و مربوط به حضرت امام(ره) می‌شود مدعی‌العموم هم وارد خواهد شد.

محسنی اژه‌ای درخصوص شکایت از بابک زنجانی به دلیل گودبرداری غیراصولی در خیابان ایران زمین گفت: تاکنون 13 نفر از وی شکایت کرده‌اند و چون بحث شکایت شاکی خصوصی مطرح است اگر طرفین با هم به تفاهم برسند موضوع منتفی خواهد شد.

وی افزود: از سوی شرکت نفت شکایتی از بابک زنجانی نشده است.

بودجه قوه قضاییه پاسخگوی نیازها نیست/صدور رأی هیئت 7 نفره درخصوص حادثه اتوبان تهران قم

محسنی اژه‌ای درخصوص مرکز رسانه‌های قوه قضائیه گفت: این مرکز هنوز در حال مطالعه و تعیین ساز و کار است و هنوز فعالیت رسانه‌ای خود را آغاز نکرده است.

یکی از خبرنگاران از اطاله دادرسی در دادگاه‌ها و دادسرا گلایه کرد و گفت: آیا دستگاه قضایی برنامه‌ای برای سرعت بخشیدن به روند رسیدگی پرونده‌ها ندارد که اژه‌ای گفت: یکی از تصمیمات جدی دستگاه قضایی استفاده از فن‌آوری‌های نوین است که در این زمینه معاونت و سپس سازمانی ایجاد شد که در حال حاضر یکی از فعال‌ترین بخش‌های قوه قضائیه است.

دادستان کل کشور تصریح کرد: بدون شک استفاده از فن‌آوری‌های نوین موجب کاهش مراجعات، کاهش زمان رسیدگی و اقبال عمومی می‌شود.

وی افزود: برای استفاده از فن‌آوری‌های جدید در قوه قضاییه بودجه خوبی اختصاص داده شده و نیروی انسانی خوبی آماده همکاری است ضمن اینکه آموزش‌های خوبی صورت گرفته که امیدواریم تاثیر بسزایی در روند رسیدگی‌ها داشته باشد.

اژه‌ای بازنگری در شوراهای حل اختلاف را یکی دیگر از اقدامات قوه قضائیه برشمرد و گفت: خیلی از مسائلی که با صلح و سازش حل می‌شود به دستگاه قضایی کشیده می‌شود در صورتیکه شوراهای حل اختلاف می‌توانند با ایجاد صلح و سازش حجم پرونده‌های قضایی را کم کنند.

محسنی‌اژه‌ای قضا زدایی را یکی دیگر از برنامه‌های قوه قضاییه برای تسریع در روند دادرسی دانست و ادامه داد: بسیاری از مسائل می‌تواند بعنوان کار غیر قضایی در دستگاه‌های دیگر رسیدگی شود. برای مثال بسیاری از جریمه‌ها را راهنمایی و رانندگی اعمال می‌کند و نیازی به حضور قاضی نیست.

دادستان کل کشور با گلایه از کمبود بودجه در دستگاه قضایی گفت: متاسفانه با توجه به ماموریتی که به دستگاه قضایی واگذار شده میزان بودجه‌ای که در نظر گرفته می‌شود پاسخگوی نیازها نیست اما امیدواریم با گرفتن قضات بیشتر و حل بسیاری از امور در درون خانواده‌ها شاهد تسریع در روند دادرسی‌ها باشیم.

محسنی‌اژه‌ای در ادامه با اشاره به آخرین اخبار حادثه اتوبان تهران‌-‌قم گفت: این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار بود چرا که حادثه ناگواری رخ داد و جمعی از هموطنان ما در آتش سوختند.

وی افزود: دایره تقصیر گسترده است، در اینکه راننده مقصر بوده شکی نیست اما بحث بر سر مقصر بودن دیگران است.

سخنگوی دستگاه قضایی تاکید کرد: در حال حاضر هیات 7 نفره‌ای تعیین شده که این هیات طبق نظرات کارشناسی در پرونده نظر خود را اعلام کردند و اگر ایرادی از سوی دادستان و یا طرفین نباشد این موضوع به سرعت به نتیجه خواهد رسید.

وی افزود: من در حال حاضر نمی‌توان رای هیات 7 نفره را اعلام کنم چرا که هنوز قطعی نشده است.

دادستان کل کشور در خصوص توهین یکی از مداحان تهرانی به هاشمی رفسنجانی و اینکه آیا مدعی‌العموم برخوردی می‌کند، گفت: اگر چنانچه به یک مسئولی که در قانون تعیین شده بر حسب وظیفه مسئولیت توهین شود مدعی‌العموم ورود پیدا می‌کند اما در صورتی که این توهین به حسب وظیفه قانونی نباشد شکایت شاکی خصوصی مدنظر است اما در این موضوع با کسب اطلاعی که امروز از دادستان تهران کردم موضوع در حال بررسی است.

پرونده بسیار سنگین گمرک/ پرونده ترور دانشمندان هسته‌ای در دادسرا

وی در پاسخ به سؤالی در مورد وضعیت پرونده گمرک گفت: این پرونده هنوز به دادگاه ارسال نشده است و باید گفت که یک پرونده بسیار سنگین به شمار می‌رود.

اژه‌ای تأکید کرد: در این پرونده تعداد زیادی از افراد دستگیر شده‌اند و تعدادی نیز با قرار وثیقه موقتاً آزاد شده‌اند.

سخنگوی قوه قضاییه در ادامه در مورد آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده ترور دانشمندان هسته‌ای یادآور شد: این پرونده در دو مرحله رسیدگی شده است. مرحله اول شامل اتهامات به چند نفر بوده که به دادگاه ارسال شده و حکم آن نیز صادر شده است اما در مرحله دوم که مربوط به 39 نفر می‌شود دادگاه نواقصی در مورد پرونده گرفت و پرونده هم‌اکنون در مرحله رفع نواقص در دادسرا به سر می‌برد.

اژه‌ای در مورد طرح اعلام اموال مسئولین دولتی گفت: من به طور کلی مخالف رسیدگی به اموال مسئولین نیستیم و هم‌چنین موافق علنی بودن تمامی دادگاه‌ها هستم.

وی ادامه داد:‌ اینکه اطلاعات دارایی مسئولان به مردم اعلام شود کار خوبی است اما اگر طرح مجلس ضمانت اجرایی نداشته باشد و قرار نباشد که به اطلاع مردم برسد طرح بی‌فایده است.

سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سؤالی در مورد اینکه آیا استفاده از فیلترشکن جرم است یا خیر گفت: لازم نیست که ما در هر موردی مصداقی بگوییم که قانون چه می‌گوید هر تصمیمی که یک مرجع صلاحیت‌دار قضایی بگیرد و اگر شخصی بخواهد خلاف آن عمل کند مجرم است و تحت تعقیب قرار خواهد گرفت.

اژه‌ای در پاسخ به این سؤال که آیا اظهارات روز گذشته نادران مجرمانه بوده است یا خیر، گفت: هرگاه نماینده مجلسی مطالبی را بیان می‌کند اگر چنانچه کسی احساس کند که به وی تهمت یا افترا زده شده می‌تواند شکایت کند و قطعاً به آن رسیدگی می‌شود.

وی در مورد آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده ستار بهشتی گفت: این پرونده به دادگاه ارسال شده بود اما به دلیل نواقص مجدداً در اختیار دادسرا قرار گرفت و پس از رفع نواقص دوباره به دادگاه ارسال شد.

سخنگوی قوه قضاییه تأکید کرد: گمان نمی‌کنم هنوز برای رسیدگی به این پرونده وقتی تعیین شده باشد.

اژه‌ای آخرین وضعیت پرونده ج . ل را همان وضعیت قبلی اعلام کرد و گفت:‌ اتفاق جدیدی در خصوص این پرونده رخ نداده است.

وی در پایان در مورد انتصاب مرضیه دستجردی به عنوان مشاور رئیس قوه قضاییه گفت: باید بدانیم که سلامت بحث مهم و ضروری است و نباید آن را دست کم بگیریم اما اینکه با این انتصاب صرفاً بخواهیم بگویم خانم‌های کارمند قوه ارتقا پیدا می‌کنند درست نیست.

در بحث مجسمه‌های تهران نه ناجا و نه قوه قضاییه کوتاهی نکردند

محسنی اژه‌ای در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی براینکه برخی کشورهای خارجی تمایل به سرمایه‌گذاری در ایران را دارند آیا این امر درست است، گفت: کشور ما نه در منطقه بلکه در تمام دنیا یک کشور امن و قابل سرمایه‌گذاری است.

وی در خصوص توقیف روزنامه بهار گفت: درست نیست که برخی از روزنامه‌ها به خصوص آنهایی که وابسته به برخی شخصیت‌های سیاسی هستند به گونه‌ای قلم بزنند و مطلبی منعکس کنند که هم توهین به مقدسات و عتقادات مردم شود و هم زمینه اختلاف‌افکنی را فراهم کند.

وی افزود: در شرایطی که دشمن تلاش دارد بین شیعه و سنی شکاف ایجاد کند ما نباید زمینه‌ساز این اقدام شویم.

سخنگوی دستگاه قضایی ادامه داد: روزنامه‌ای که وابسته به یک شخصیت سیاسی که نامزد ریاست جمهوری هم بوده نباید اجازه دهد که چنین مطالبی منتشر شود.

وی گفت: موضوع این روزنامه امروز در هیئت نظارت بر مطبوعات بررسی شد این روزنامه توقیف و معرفی به دادگاه شد دادستان هم به عنوان مدعی‌العموم به این موضوع رسیدگی می‌کند.

یکی از خبرنگاران با ابراز گلایه از به سرانجام نرسیدن برخی پرونده‌ها همچون پرونده قتل دکتر سودبخش و پرونده مجسمه‌های تهران، گفت برخی پرونده‌ها هنوز به قوه قضاییه ارجاع نشده آیا دستگاه قضایی نمی‌تواند این پرونده‌ها را از ناجا بگیرد و به آن رسیدگی کند یا اینکه ناجا از قوه قضاییه حرف شنوی ندارد که تاکنون این پرونده‌ها به نتیجه نرسیده که دادستان در پاسخ گفت: در برخی از پرونده‌ها وقتی مدعی‌العموم وارد می‌شود حسب مورد پرونده به ناجا یا یک سازمان امنیتی ارجاع می‌شود.

وی افزود: برخی اوقات پیگیری مستلزم این است که متهم از سوی ناجا شناسایی و به ما معرفی شده باشد اگر متهم شناسایی نشده باشد دستگاه قضایی نمی‌تواند کاری کند.

سخنگوی دستگاه قضایی گفت: گاهی فرد شناسایی شده را می‌توان غیابی محاکمه کرد اما این طور نیست که بگویم ناجا حرف‌شنوی ندارد یا قوه قضاییه ناتوان از رسیدگی است.

سخنگوی قوه قضاییه افزود: البته گاهی اوقات هم متهم شناسایی می‌شود اما اجازه محاکمه غیابی داده نمی‌شود و طبیعی است که پرونده مفتوح می‌ماند.

خبرنگار گفت من از پاسخ شما قانع نشدم که اژه‌ای گفت لازم نیست شما قانع شوید.

اژه‌ای در پایان در خصوص احراز مجرمیت برای نشان دادن عدم صلاحیت افراد گفت:‌ در مجلس یا مراجعی که می‌خواهند صلاحیت فرد را احراز کنند لازم نیست حتماً مجرومیت او احراز شود و همین که صلاحیت آن فرد احراز نشود کفایت می‌کند.

وی افزود: مجلس می‌خواهد رأی‌ اعتماد دهد و دلیلی ندارد که مجرومیت فرد در مجلس احراز شود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.