فواد ایزدی، تحلیلگر مسائل بینالملل و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، در جمع نخبگان و فعالان فرهنگی مشهد به تشریح ابعاد دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی پرداخت. وی عامل اصلی جذب و گرایش مردم جهان به جمهوری اسلامی را ظلم ستیزی و استکبارستیزی دانست و تاکید کرد: نباید به طرف مقابل نگاه خوشبینانه داشت، نگاه طرف مقابل، به دیپلماسی عمومی، نگاهی همراه با نیرنگ و عملیات روانی مخفی است.
جنگ سخت در برابر ایران جواب نمیدهد
فواد ایزدی در بیان تعریف دیپلماسی عمومی گفت: دیپلماسی عمومی به معنی اقداماتی است که یک کشور برای تاثیرگذاری بر روی افکار عمومی دیگر کشور ها انجام میدهد و عنصر اصلی آن اقناع (قانع کردن) است.
تحلیلگر مسائل بینالمللی با بیان اینکه امروز دولتمردان غربی فهمیدهاند استفاده از ابزارهای جنگ سخت، مدتها است در برابر ایران جواب نمیدهد، افزود: دیپلماسی عمومی در حال حاضر به ویژه پس از حادثه 11 سپتامبر از جایگاهی خاص در میان ملل برخوردار شد و دولتمردان غربی از زمانی که فهمیدند استفاده از ابزارهای سخت جنگی برای مقابله با ایران جواب نمیدهد به بحث قدرت نرم روی آوردند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران به کتاب”زمان رهبری” نوشته ژنرال برجسته آمریکایی که از سران ناتو و پنتاگون است اشاره کرد و افزود: او در خاطراتش می گوید، بعد از 11 سپتامبر، بن لادن را متهم کردیم و به کشور افغانستان حمله کردیم. در همان زمان یک ژنرال دیگر به من گفت، ما10 سال قبل از حادثه 11 ستامبر 2001 نقشه و طراحی کرده ایم که به 7 کشور دیگر از جمله عراق، سوریه، لبنان، لیبی، سودان، سومالی و ایران حمله کنیم.
وی ادامه داد: آمریکا به همه 6 کشور دیگر، غیر از ایران، حمله کرد و توانست در برخی از آن ها به اهداف خود برسند. اما هنوز توان و جرئت حمله به ایران را پیدا نکرده اند.
دیپلماسی عمومی غربی عملیات روانی مخفی است
این تحلیلگر مسائل بینالمللی تصریح کرد: آمریکا رسماً سالانه 100 میلیون دلار برای براندازی و ترویج دموکراسی به سبک خودش، در ایران هزینه میکند. چرا که به این نتیجه رسیده است که، حمله نظامی به جمهوری اسلامی ایران جواب نمیدهد. به همین علت با استفاده از قدرت نرم به دنبال همسو کردن مردم ایران با اهداف سیاست خارجی خود است.
وی تصریح کرد: شناخت ما نسبت به طرف مقابل خیلی قابل قبول نبوده و نباید به طرف مقابل نگاه خوشبینانه داشت، نگاه طرف مقابل، به دیپلماسی عمومی، نگاهی همراه با نیرنگ و عملیات روانی مخفی است.
قدرت نرم جمهوری اسلامی در تقابل قدرت سخت غربیها
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: امروز با وجود این که هزینه نظامی آمریکا به تنهایی بیش از مجموع تمام هزینه نظامی کشور های دنیاست و از بیشترین قدرت نظامی بهره مند است اما توان حمله نظامی به ایران را ندارد. علت آن حمایت ملتهایی است که به خاطر قدرت نرم ما که ریشه در آرمانهای امام راحل(ره) و انقلاب اسلامی دارد، توان قدرت سخت غربیها را محدود کرده است.
فواد ایزدی با تاکید بر این که نخستین و مهمترین راهکار در دیپلماسی عمومی، شناخت و اشراف بر طرف مقابل است، خاطرنشان کرد: در حوزه اشراف به طرفهای مقابل در دیپلماسی اقدامات خوبی انجام دادهایم؛ اما یکی از مشکلات ما این است که به هر اندازه که از محیط پیرامونی کشور مان، دورتر می رویم، شناخت و اشراف ما نیز کمتر میشود. به عنوان مثال شناخت و اشراف اطلاعات مان نسبت به کشور و مردم لبنان و فلسطین کمتر از عراق است و وقتی به کشور و فرهنگ آمریکا می رسیم، متاسفانه هیچ شناخت و اشرافی نداریم.
جذابیت جمهوری اسلامی به خاطر ظلم ستیزی است
وی تصریح کرد: امام راحل(ره) با ایجاد انقلاب اسلامی و طرح شعار بنیادین با موضوع، دفاع از مظلومین عالم و جنگ با ظالمین و مستکبرین، سبب جذت و گرایش اکثر قریب به اتفاق مردم مسلمان و مظلوم دنیا به ایران اسلامی شد. چرا که آنان هم سال ها مورد ظلم های قرار گرفته بودند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در ادامه یاد آور شد: در واقع می توان گفت استکبارستیزی انقلاب اسلامی، سبب ایجاد جایگاه ویژه کشور ما در بین تمام مسلمانان جهان شد، به گونه ای که الان جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نماد و بِرنَد در این حوزهها مطرح است.
در حوزه دیپلماسی کم کار کرده ایم
فواد ایزدی با بیان این مطلب که موفقیت های جمهوری اسلامی در حوزه دیپلماسی کم نبوده است، خاطر نشان کرد: خودمان در حوزه دیپلماسی کم کار کرده ایم؛ و حتی برخی از موفقیت ها را مرهون دشمنی دشمنان هستیم. چرا که وقتی آمریکا، قسمت زیادی از سیاست خارجه و رسانه های خود را برای تخریب اسلام و ایران بسیج کرده است، خواه ناخواه بسیاری از مسلمانان متوجه قدرت و اقتدار ایران اسلامی می شوند و بیشتر جذب چنین کشوری می شوند که توانسته مقابل آمریکا ایستادگی کنند.
وی در ادامه بیان کرد: به عنوان مثال در دهه اول انقلاب، آنقدر آمریکا و اسرائیل بر علیه امام خمینی(ره) تبلیغات منفی کردند که باعث شهرت بی اندازه امام شدند. به گونه ای که حتی در دور افتاده ترین شهرهای آفریقا و آمریکای لاتین هم ما عکس امام خمینی(ره) را به عنوان یک رهبر مقتدر مسلمان می بینیم. به همین خاطر بود که دیگر مراقبت کردند نسبت به مقام معظم رهبری، هیچ وقت این رویه را دنبال نکنند.
تفکر برخی از اعضای دولت خطر ناک است
ایزدی با بیان اینکه براساس قوانین بین المللی، تهدید یک کشور به جنگ، نقض قانون است، عنوان کرد: در سفر نیویورک، هیئت ایرانی در سازمان ملل می توانست از تهدید جنگی آمریکا علیه کشور مان، استفاده کرده و از آمریکا به خاطر نقض قانون بین الملل شکایت کند، ولی چنین کاری انجام نداد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: جناب آقای ظریف جزو دیپلمات های خوب و با تجربه ماست، ولی باید تصریح کرد که تفکری در برخی از اعضای دولت وجود دارد که خطر ناک است. چرا که نتیجه سفر نیویورک این شد که دکتر روحانی با همه گروه ها به غیر از نزدیک ترین گروه ها به ایران دیدار کرد.
ایزدی یادآور شد: آقای روحانی جلسه خود را با گروه های ضد جنگ و صلح طلبی که در آمریکا وجود دارند و حتی در مواقعی مانع آغاز جنگ آمریکا علیه ایران می شوند، تعطیل کرد.
وی افزود: در زمان احمدی نژاد و حتی در زمان خاتمی، با این گروه ها دیدار شد؛ اما دولت جدید نه تنها با این گروه ها دیدار نکرد بلکه حتی با کشور های آمریکای لاتین که در خواست دیدار دادند و با جمعیت 600 میلیون نفری در دور زدن تحریم ها، می توانند بسیار موثر باشند هم دیدار نکرد.
شعار مرگ بر آمریکا به اقتدار و پرستیژ دولت کمک میکند
عضو هیئت علمی گروه مطالعات آمریکا دانشگاه تهران با اشاره به تظاهرات 13 آبان و کسانی که شعار مرگ بر آمریکا می دهند، تاکید کرد: نباید دولت از این افراد کناره بگیرد و آن ها را ترد کند. چرا که این گونه شعارها به اقتدار و پرستیژ دولت کمک میکند تا بتواند در صحنه بین المللی اعلام کند، برای این که ما در آینده بتوانیم رای بیاوریم، باید امتیاز بگیریم و اگر امتیازی بدهیم مردم دیگر ما را انتخاب نمی کنند.
فواد ایزدی تاکید کرد: در آمریکا ما نیاز مند ایجاد یک لابی ایران هستیم. چرا که لابی ایرانی، نمی تواند اقدامات موثر در این حوزه را انجام دهد و باعث می شود که گروه زیادی از طرف داران تفکر نزدیک به ایران را از خودمان دور کنیم.
شیفتگی به آمریکا در برخی رسانه های داخلی
استاد دانشگاه تهران با اشاره به برخی رسانه های داخلی که به خاطر شیفتگی آمریکا، دیپلماسی عمومی کشور را زیر پا می گذارند، اذعان کرد: متاسفانه برخی سایت ها و روزنامه ها به خاطر این که فریفته و شیفته آمریکا هستند، حاضرند حتی بر خلاف تمام اصول اولیه حرفه ای دنیا، مطلب چاپ کنند. به عنوان مثال روزنامه شرق با عکسی بزرگ در صفحه اولش، با سخنگوی فارسی زبان، وزیر امور خارجه آمریکا بدون هیچ چالشی، مصاحبه ای انجام می دهد؛ این در حالی است که حتی در آمریکا هم، رسانه ها چنین کاری انجام نمی دهد.
علت حمایت ایران از سوریه و حزب الله
ایزدی در جواب این سوال که “چرا جمهوری اسلامی به کشور های سوریه و لبنان، کمک می کند، در حالی که در کشور خودمان مردم ضعیف و نیازمند هستند؟” گفت: من هم سوالی از شما می پرسم که آیا اگر جنگی در ایران اتفاق بیافتد، به تعداد فقرا و گرسنه های ما، افزوده خواهد شد یا نه؛ در حالی که معلوم است که جوابش مثبت است. پس ما از سوریه و لبنان به این خاطر حمایت می کنیم که در مقابل زیاده خواهی آمریکا و اسرائیل ایستاده اند. چرا که اگر حمایت نکنیم و سوریه ساقط شود، حزب الله لبنان هم، تامین نمی شود، و شاید زود مغلوب می شود و بعد از آنان کشور ماست که مورد هجوم واقع می شود.
Sorry. No data so far.