محمدرضا سعیدآبادی در نشست خبری برگزاری سی و هفتمین کنفرانس یونسکو که از تاریخ 14 تا 29 آبانماه در مقر یونسکو برگزار شد، اظهار داشت: یونسکو با 2 هدف عمده رسیدن به صلح جهانی و کیفیت بهتر زندگی مردم تشکیل شده است و دارای 5 حوزه مختلف از جمله فرهنگ، آموزش و علوم اجتماعی و انسانی است و هر 2 سال یک بار مجمع عمومی یونسکو در پاریس برگزار میشود.
وی اضافه کرد: یکی از موارد مهم اجلاس امسال جایگاه جدید ایران در عرصه بینالمللی بود که به هر حال با دولت جدید و نگاه جدید ایران این موضوع مشهود بود چرا که هم وزیر امور خارجه کشورمان به عنوان مهمان ویژه یونسکو دعوت شده بود و در مراسم افتتاحیه صحبت کرد که سخنان وی مبنی بر همافزایی فرهنگها برای توسعه پایدار بسیار تاثیرگذار بود و هم حضور وزیر علوم و مشاور فرهنگی رئیسجمهور به عنوان سرپرست هیئت ایرانی و ریاست جنبش عدم تعهد در این مجمع اثرگذاری زیادی را دربر داشت.
*آمریکا از یونسکو قهر کرده است /اولین سالی که امریکا حق رای در کنفرانس عمومی یونسکو را نداشت
سعیدآبادی ادامه داد: سی و هفتمین اجلاس یونسکو واقعیتی به نام قهر آمریکا و عدم پرداخت حق عضویت و تلاش آمریکا برای ضعیفکردن یونسکو و بیخاصیتکردن آن به عنوان استراتژی خود در بر داشت که این اولین کنفرانس عمومی یونسکو بود که آمریکا طی 2 سال گذشته به علت عدم پرداخت سهم و حق خود به همراه اسرائیل از حق رای برخوردار نبودند.
وی در ادامه با پرداختن به مباحث جزئیتر تصریح کرد: یکی از مهمترین دستاوردها موضوع ایجاد مرکز منطقهای و اقیانوسشناسی درجه 2 وابسته به یونسکو در غرب آسیا در ایران بود که طی 2 سال گذشته کمیسیون ملی یونسکو به همراه مرکز اقیانوسشناسی تلاشهای زیادی در این راستا انجام داده بودند.
*ثبت 4 شخصیت ایرانی اسلامی به عنوان مشاهیر یونسکو
سعیدآبادی اضافه کرد: موضوع دیگر ثبت 4 شخصیت ایرانی اسلامی به عنوان مشاهیر یونسکو بود که در این اجلاس نهایی شد و برای سال 2014 و 2015 به عنوان یکی از مشاهیری که یونسکو آنها را به عنوان فقط مشاهیر ایران نمیداند بلکه متعلق به همه جهان است مطرح شد.
وی تصریح کرد: این اتفاق با وجود عدم همکاری سازمانهای متولی این موضوع در ایران اتفاق افتاد و این 4 شخصیت عبارت بودند از هشتصدمین سال زندگی فعال نجمالدین کبری عارف و انسانشناس برجسته ایرانی، ششصدمین سال زندگی فعال عبدالقادر مراغهای اولین ردیفنویس موسیقی ایرانی، هشتصدمین سال تولد فخرالدین عراقی شاعر و ادیب ایرانی و هفتصدمین سال تولد میرسیدعلی همدانی، شاعر و عارف ایرانی بودند.
*تصویب قطعنامههای ایران در یونسکو
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران با بیان اینکه این مشاهیر برای یک کشور ثبت میشود و کشورهای دیگر میتوانند به عنوان حامی در آن پرونده باشند، گفت: یکی دیگر از اتفاقات مهم قطعنامههای ایران بود که در این اجلاس به تصویب رسید به این صورت که کشورهای مختلف میتوانند در دوره 2 ساله نسبت به برنامهها و بودجههای یونسکو موضوعاتی را اضافه و کم کنند که ما در این اجلاس 3 قطعنامه مطرح کردیم که هر 3 مطرح کردیم.
وی گفت: موضوع اول مربوط به کمیسیون ارتباطات بود که به عنوان حافظه جهانی باید میراث مستند و مکتوب را ثبت جهانی کرد که ما در نظر داشتیم این برنامه نیاز به تقویت دارد و روی آن تاکید کردیم که تصویب شد و موضوع دیگر مسئولیت اجتماعی سازمانها در کمیسیون انسانی و اجتماعی است که در پیشرفتهای علم و تکنولوژی اگر مسئولیتهای اجتماعی پشتسر دستاوردها نباشد ممکن است ما را به آرامش نرساند که این موضوع هم تصویب شد.
سعیدآبادی افزود: در کمیسیون آموزش یکی از قطعنامههایی که تصویب شد این بود که به عنوان پاسخگویی در آموزش عالی باید این سازمانها اگرچه روبهرشد هستند اما خود را پاسخگوی نیازهای شهروندان بدانند نه اینکه فقط به دنبال بالا رفتن در رنکینگهای جهانی باشند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین در سی و هفتمین کنفرانس عمومی یونسکو 10 مرکز منطقهای در حوزه علوم ایجاد شد و 3 مرکز منطقهای در حوزه فرهنگ راهاندازی شد. از طرفی در کمیسیون علوم اجتماعی و انسانی جمهوری اسلامی ایران و بنده نایب رئیس کمیسیون علوم اجتماعی و انسانی انتخاب شدیم.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران یادآور شد: پایان دسامبر 2013، بیستمین سال تاسیس کنوانسیون اخلاق زیستی است و اهمیت آن این است که اگر در دستاوردهای زیستی بشر، اخلاق رعایت نشود جهان مختل خواهد شد، لذا امیدواریم در اواخر آذرماه بین 24 و 26 این گردهمایی را در ایران برگزار کنیم و کنفرانس یا همایش دیگری که در ایران برگزار خواهد شد پیشرفتهای ایران در آموزشهای پایه است که این آموزشها در چهارچوب اهداف هزاره قرار دارد و در آن فعالیتها در زمینه پایین آوردن سطح بیسوادی در کشور و کاهش افرادی که در سنین آموزش هستند اما به مدرسه نمیروند صورت میگیرد.
سعیدآبادی با بیان اینکه همایش پیشرفتهای ایران در آموزشهای پایه 25 آذرماه با همکاری نهضت سوادآموزی و آموزش و پرورش برگزار میشود، خاطرنشان کرد: در 5 سال گذشته 3 مرکز منطقهای وابسته به یونسکو در ایران ایجاد کردیم، در حالی که طی 30 سال بعد از انقلاب فقط 2 مرکز منطقهای ایجاد شد و این 3 مرکز شامل مرکز منطقهای پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد، مرکز منطقهای مطالعات میراث معنوی یا ناملموس و مرکز منطقهای اقیانوسشناسی در غرب آسیا بود البته مرکز دیگری با عنوان مرکز بینالمللی مدیریت یکپارچه آبخیزداری و منابع زیستی در دست اقدام است که امیدواریم طی سال آینده در این زمینه پاسخ بگیریم.
وی گفت: طی 30 سال بعد از انقلاب فقط 2 کرسی دانشگاه یونسکو در ایران ایجاد شد، اما در 5 سال گذشته 8 کرسی دانشگاهی با عناوین کرسیهای مدیریت، برنامهریزی و تضمین کیفیت در آموزش عالی، همکاری صنعت و دانشگاه در فرایند توسعه پایدار، کارآفرینی، معماری ایرانی و اسلامی، آموزش مهندسی، مدیریت آب و محیط زیست برای شهرهای پایدار، توسعه انرژیهای جایگزین و مدیریت بلایای طبیعی در ایران توسط یونسکو راهاندازی شد.
سعیدآبادی یادآور شد: در گذشته یک جایزه ابنسینا در اخلاق در علوم را پیشنهاد دادیم و 2 جایزه دیگر را هم پیشنهاد دادهایم به عنوان جایزه فردوسی در حوزه حفاظت از میراث مکتوب و جایزه شیخ بهایی در حوزه فناوری که امیدواریم مانند جایزه ابنسینا به تصویب برسد.
*عدم همکاری وزارت ارشاد و میراث فرهنگی در ثبت 4 شخصیت ایرانی در یونسکو
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران با بیان اینکه همه این اتفاقات خوب در یک ظرف سیاسی ناآرام در طی 5 سال گذشته اتفاق افتاد، خاطرنشان کرد: در حوزه مشاهیر، وزارت فرهنگ و ارشاد و سازمان میراث فرهنگی به نوعی متولی مفاخر و مشاهیر هستند، اما متاسفانه وقتی اعلام کردیم باید وارد مساله مشاهیر شد و اطلاعات و کتابها و زندگینامه آنها را باید پروندهسازی کنیم تا در یونسکو به ثبت برسانیم هیچکدام از این سازمانها پاسخی ندادند لذا نتوانستیم از ساختار سازمانی استفاده کنیم.
وی اضافه کرد: این مشاهیر برای سال 2014 و 2015 ثبت شدند در حالی که وظیفه ما نبود که این مشاهیر را پیدا کنیم اما این کار را انجام دادیم ولی باید در نظر داشت گام سوم برگزاری سمینارها و کارگاههای مختلف چه در حوزه ملی و چه در حوزه منطقهای و چه در حوزه بینالمللی حتی در صحن یونسکو است، دیگر به ما ارتباطی ندارد و باید این سازمانها وارد عمل شوند.
سعیدآبادی ادامه داد: هنوز به تصمیم جدیدی برای اینکه کدام 2 اثر برای ثبت جهانی در میراث معنوی انتخاب شود، نرسیده است.
*فعالیت کم مرکز منطقهای مطالعات میراث معنوی به ضررمان تمام میشود
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مرکز منطقهای مطالعات میراث معنوی در مدت تاسیس خود فعالیت خاصی را نداشته است خاطرنشان کرد: متاسفانه این مرکز فعالیت قابل ملاحظهای نداشته است و آنها عنوان میکنند که دلیل آن نداشتن بودجه است، ولی این را باید در نظر داشت که این مرکز که همراه 2 مرکز دیگر در کره و ژاپن به ترتیب با عناوین مرکز اطلاعرسانی میراث معنوی در منطقه و مرکز حفظ میراث معنوی در منطقه به ثبت رسید که 2 مرکز کشورهای دیگر بسیار فعال هستند و بروشور، کتاب و همایش و کارگاه و آموزش دارند اما مرکز ما خیلی فعال نیست. از طرفی ابتدا قرار بود این مرکز را به ما ندهند ولی تلاشهای فراوان باعث شد که این اتفاق مبارک بیفتد.
سعیدآبادی با بیان اینکه امیدواریم با مدیریت جدید این مشکل حل شود ضمن اینکه باید در نظر داشت سازمان یونسکو مرور برای مراکز خود هر 5 سال یک بار دارد که اگر کمکاری ببیند مراکز را تعطیل کند در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر علت عدم حضور سازمانهای مردمنهاد در اجلاس یونسکو گفت: این موضوع منع قانونی ندارد و حضور این سازمانها بستگی به نظر دولتها دارد، البته این را هم باید در نظر داشت که این سازمانها در ایران خیلی فعال نیستند و هنوز برخی از آنها قابلیت حضور در مجامع بینالمللی را ندارند.
وی گفت: روزبه روز از نقش بازیگران دولتی در حکمرانی جهانی کاسته میشود و به نوعی به نقش بازیگران غیردولتی افزوده میشود البته در حال حاضر هنوز هم دولتها نقش ورود به موارد حکمرانی جهانی را دارند.
*پرونده ثبت چوگان هفته آینده رسیدگی میشود
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران با اشاره به پرونده چوگان نیز تصریح کرد: در ابتدا باید بگوییم که به دنبال کارگاه آموزشی برای خبرنگاران حوزه یونسکو هستیم تا موضوعات مختلف را بهطور دقیقتر شناسایی کنند. اما در حوزه میراث معنوی باید درنظر داشته باشیم که هدف مهم تشکیل کنوانسیون میراث معنوی در یونسکو ایجاد تکثر و تنوع در این میراث بوده است و این کنوانسیون به این موضوع کار ندارد که قدمت و ریشه یک اثر معنوی در کجای یک منطقه قرار دارد. بلکه موضوع آن این است که هر کشوری با توجه به ویژگیهایی که دارد میتواند یک مهارت را در چهارچوب مرزهای جغرافیایی آن کشور ثبت کند لذا برای کنوانسیون میراث فرهنگی یونسکو داشتن مهارت در آن حوزه مهم است و ریشه این موضوع اهمیتی ندارد.
سعیدآبادی خاطرنشان کرد: برای کنوانسیون این مهم است که این آیین از هرجا که آمده است در حال حاضر در تاجیکستان وجود دارد اما اینکه چون چوگان قدمت بیشتر تاریخی در ایران دارد آذربایجان حق ثبت آن را ندارد اشتباه است.
وی اضافه کرد: اینکه چرا ما زودتر چوگان را ثبت نکردیم سوالی است که باید از سازمان میراث فرهنگی پرسید و این موضوع هم که معاون میراث فرهنگی کشور مطرح کرده است که متاسفانه ثبت جهانی به جای تقارب موجب کدورت بین کشورها شده است به نظرم موضوع درستی است و یونسکو این موضوع را بررسی میکند البته این را هم باید در نظر داشت که چوگان فقط مربوط به ایران نیست و برخی از کشورهای جنوبشرقی آسیا با عنوان “مَناس” آن را ثبت کردهاند.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران ادامه داد: نامه آقای نجفی به یونسکو ارسال شده است و هفته آینده که کمیسیون میراث معنوی در آذربایجان برگزار میشود آنجا تصمیمگیری خواهد شد. البته این نامه نیز طی فرایندی برای کشور آذربایجان ارسال شده که آنها هم پاسخ دادند و هفته آینده در این کمیسیون در این باره به تصمیم خواهیم رسید.
وی همچنان گفت: نامه کمیسیون ملی یونسکو درباره مقبره نظامی ارتباطی با یونسکو ندارد مانند مقبره حافظ، اما میدان نقش جهان اصفهان را اگر دست بزنید یونسکو وارد عمل میشود. در این زمینه من به همتای خود در آذربایجان نام نوشتم.
سعیدآبادی اضافه کرد: متولی ثبت میراث طبیعی و معنوی، سازمان میراث فرهنگی است و میراث فرهنگی باید جوایگوی این موضوع باشد که چرا پرونده طب سنتی که برای ثبت جهانی فرستاده شد است، ناقص است و این پرونده در حال حاضر از نظر کمیته مشترک یونسکو رد شده است اما باید منتظر بمانیم که هفته بعد در آذربایجان چه اتفاقی میافتد.
Sorry. No data so far.