یکشنبه 22 دسامبر 13 | 09:23
ناکامی در برخورد با پزشکان زیرمیزی بگیر

کمیسیون زیرمیزی تشکیل شد

اگر وزارت بهداشت با دو سه نفر از پزشکان زیرمیزی بگیر که معروف هم هستند، برخورد کند بقیه به خود اجازه نمی دهند که چنین رفتاری با بیماران داشته باشند.


چند سالی است موضوع زیرمیزی درحوزه درمانی یکی از معضلات جدی واساسی برای بیماران و پزشکان شده است انگار دیگر امر عادی و پذیرفته شده ای است که برای انجام یک عمل با درصد موفقیت بیشتر و یا گرفتن نوبت برای مدت زمان کمتر و یا… می توان با گرفتن شماره حساب و دادن نقدی پول کار را راه انداخت.

شاید در مرتبه های ابتدایی جدی نگرفتن اش باعث گسترش آن شد اما حالا موارد و مسایل دیگر دخیل شده تا این پدیده مذموم به راحتی در بدنه بهداشت ودرمان جا خوش کند و مسئولین هم در مقابله با آن توان چندانی نداشته باشند.

* کمیسیون زیرمیزی تشکیل شد!

اما مدیرکل دفتر نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت از تشکیل کارگروه و دبیرخانه دریافت های غیرمتعارف پزشکی (زیرمیزی) خبر داد و گفت: مالیات های پزشکی عادلانه نیست و پزشکانی که زیرمیزی می گیرند اصلا مالیات نمی دهند. نظام پزشکی ورود کند.

سیدسجاد رضوی در توضیح چرایی مساله 300پزشکی که ماهانه یک میلیاردتومان درآمد دارند و درصدی از این درآمدهایشان از طریق دریافت های غیرمتعارف (زیرمیزی) است گفت: ما مساله زیرمیزی را پیگیر هستیم و به دستور وزیر بهداشت کارگروهی در این زمینه در وزارت بهداشت تشکیل شده است و لحظه به لحظه اطلاعات دریافت های غیرمتعارف بر اساس برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت به وزیر بهداشت ارایه می شود که این مباحث به مجلس نیز ارایه خواهد شد.

وی بیان کرد: یک دبیرخانه نیز در زمینه دریافت های غیرمتعارف (زیرمیزی) تشکیل شده است که نمایندگان نظام پزشکی کشور، بیمارستان خصوصی و… در آن حضور دارند. ولی در مجموع دریافت های غیرمتعارف یعنی زیرمیزی در کشور ما نسبت به کشورهای دیگر بیشتر است به طوری که در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه مقوله دریافت زیرمیزی کاملا بی معنی است.

* ناکامی در برخورد با پزشکان زیرمیزی بگیر

البته درمقابل یک عضو کمیسیون بهداشت مجلس این نوع اقدامات را چندان مفید به فایده نمی داند.میرگلوی بیات با بیان این که بارها و به دفعات از مسئولان وزارت بهداشت شنیده ایم که با زیرمیزی پزشکان برخورد می کنند، افزود: در کشورهای همسایه، پزشک جرات ندارد خارج از تعرفه، پولی از بیمار بگیرد.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، پرداخت نشدن مطالبات قانونی پزشکان را یکی از دلایل بروز پدیده زیرمیزی در بخش دولتی دانست و گفت: تاخیر در پرداخت کارانه پزشکان، اختلاف پرداخت در بخشهای دولتی و خصوصی و عدم تناسب میان پرداختها و عملکرد پزشکان، باعث می شود در بین برخی پزشکان بخش دولتی، رویکردی به سمت گرفتن زیرمیزی به وجود بیاید.

دکتر شهلا میرگلوی بیات اظهارداشت: زمانی وزارت بهداشت می تواند با پدیده زیرمیزی برخورد کند که توانسته باشد مطالبات قانونی پزشکان را پاسخ داده باشد. اما وقتی نتوانسته برای پرداخت این مطالبات، برنامه ریزی داشته باشد، چگونه می تواند با پزشکان زیرمیزی بگیر برخورد کند.

وی با اشاره به جلسات متعددی که کمیسیسیون بهداشت و درمان مجلس با مسئولان وزارت بهداشت داشته است، افزود: ما هر وقت جلسه ای با دوستان وزارت بهداشت داشته ایم، عنوان کرده اند که برخورد می کنیم ولی این حرفها و شعارها به نتیجه ای نرسیده است. میرگلوی بیات با انتقاد از شعارهای مسئولان وزارت بهداشت در برخورد با پدیده زیرمیزی در بخش سلامت، تاکید کرد: برای برخورد با پزشکان متخلف، قوانین تنبیهی خوبی وجود دارد که از جمله آنها لغو پروانه پزشکی و یا چند ماه تعلیق از کار است.

این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ادامه داد: ما نمی گوییم که وزارت بهداشت بیاید و کوچکترین تخلفات را مورد کنکاش قرار دهد اما حتی نتوانسته تعداد انگشت شماری از چنین افرادی را معرفی و با آنها برخورد کند.

وی افزود: اگر وزارت بهداشت با دو سه نفر از پزشکان زیرمیزی بگیر که معروف هم هستند، برخورد کند بقیه به خود اجازه نمی دهند که چنین رفتاری با بیماران داشته باشند.

میرگلوی بیات در توضیح نحوه بروز زیرمیزی در بیمارستانهای دولتی، گفت: وقتی بیماران را از بخش دولتی به بخش خصوصی شیفت می دهند، این خودش به معنای گرفتن زیرمیزی است. یعنی اینکه آنقدر نوبتهای طولانی برای اعمال جراحی در بیمارستانهای دولتی می دهند که بیمار مجبور می شود به سمت بخش خصوصی سوق داده شود.

این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به شیوه دریافت زیرمیزی در بخش خصوصی اشاره کرد و افزود: بیمارستانهای خصوصی هم برای انجام اعمال جراحی تعرفه دارند و اینگونه نیست که بخواهند خارج از تعرفه ، هزینه ای از بیمار بگیرند. اما متاسفانه این اتفاق می افتد و پزشک بخشی از حق الزحمه خودش از بیمار را در مطب می گیرد. در حالی که حق الزحمه او در همان تعرفه دیده شده و او حق ندارد خارج از تعرفه، پولی از بیمار بگیرد.

وی با تاکید بر اینکه دریافت زیرمیزی در بخش خصوصی شدیدتر از بخش دولتی است، گفت: ما معتقدیم که سلامت، مقوله ای نیست که جنبه تجاری داشته باشد.

* پدیده زیرمیزی نیاز به آسیب شناسی دارد

در همین خصوص دکتر علیرضا زالی رئیس سازمان نظام پزشکی گفت: دریافت وجوه غیرمتعارف از نظر جامعه پزشکی کشور و صاحب نظران و خبرگان حوزه سلامت مذموم و شوم است و خوشبختانه وجدان جامعه پزشکی کشور نسبت به اقدامات غیرحرفه ای و غیر اخلاقی بارها پاسخ مناسب خودش را داده است.

وی افزود: البته پدیده زیرمیزی مانند بسیاری از موارد دیگر که از ابعاد اجتماعی و چند وجهی برخوردار است نیاز به یک آسیب شناسی و ریشه یابی چند وجهی دارد.

زالی با بیان این مطلب که برای برخورد با این موضوع دو دسته اقدامات می توان انجام داد گفت: یک دسته از اقدامات پیشگیرانه است که عمده آن در جهت رسیدن و حصول به قیمت تمام شده خدمات مربوط می شود، به این معنی که جبران خدمات جامعه پزشکی باید به نحو مناسب و متناسب با کرامت آنها و در وقت مناسب صورت بگیرد بنابراین اصلاح نظام تعرفه ها که می تواند همراه با اصلاح سرانه و اعتبارات مناسب بهداشت و درمان در حوزه سلامت باشد باید مورد توجه قرار بگیرد.

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور ادامه داد: در سال های اخیر در زمینه فوق با کاستی های فراوانی روبرو بوده ایم، البته تنظیم مناسب روابط بین سازمان های بیمه گر و جامعه پزشکی همراه با ارتقای مکانیسم های تعرفه ای و استفاده از ظرفیت های جامعه پزشکی در بحث تنظیم تعرفه کار موثری خواهد بود.

ایشان خاطرنشان ساخت: ما معتقد به وجود یک نظام تعرفه ای هستیم که اگر قیمت تمام شده خدمات و مسائل مربوط به آن اتفاق بیفتد در مجموع به اندازه ای راهگشا باشد که بتوان با برقراری نظام تعرفه ای و صیانت از تعرفه های مورد قبول سازمان نظام پزشکی و همراهی وزارت بهداشت در جهت اقدامات بازدارنده تلاش داشته باشیم.

زالی تاکید کرد: مطمئنا در چنین مواردی اقدامات بازدارنده به تعداد قلیلی از افرادی که بخواهند چهره جامعه پزشکی را کدر کنند معطوف خواهد بود هر چند اینگونه اقدامات ممکن است در کوتاه مدت تاثیرات خاص خود را داشته باشد ولی به دلیل چند وجهی بودن این مسئله به نظر می رسد این اقدامات به تنهایی کافی نباشد.

رئیس سازمان نظام پزشکی افزود: در دوره جدید سازمان نظام پزشکی به دلیل هماهنگی این حوزه با وزارت بهداشت در تلاش هستیم تا ضمن اصلاح فرآینده تعرفه ها و رسیدن به قیمت تمام شده خدمات و همچنین طراحی گامهای اولیه برای جبران خدمات جامعه پزشکی به نحو مقتضی در آینده نزدیک هماهنگی های لازم دیگر با وزارت بهداشت صورت خواهد گرفت.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.