دوران دانشجویی قصه پرراز و رمزی است که همه کم و بیش آن را تجربه کردهاند. قصه دوری از خانه و خانواده و زندگی در شهر غریب و خوابگاه یک طرف، مشکلات مالی و بیپولیهای گاه و بیگاه نیز یک طرف. نخستین قدم فعالان حوزه آموزش عالی رفع دغدغه معیشتی و محل زندگی دانشجویان بود که ایجاد خوابگاههای دانشجویی به حل این مشکل کمک زیادی کرد. از آنسو رفع مشکلات مالی دانشجویان منجر به راهاندازی مرکزی با عنوان صندوق رفاه دانشجویی شد که در اساسنامه این صندوق کمک به دانشجویان در قالب وامهای مختلف دیده شده است. وام تحصیلی، ازدواج، شهریه، بیمه، دانشجویان شاهد، غذا، مسکن، ودیعه مسکن، ضروری، تهیه وسایل کمکآموزشی و پزشکی و بن کتاب از عمده وامهایی است که از سوی این صندوق به دانشجویان اعطا میشود هرچند این وامها هر کدام تعاریفی دارد و شرایط دریافت آن نیز متفاوت است.
داوطلبانی که عزم خود را جزم کردهاند تا در کنکور سال آینده شرکت کنند شاید ندانند که در دوران تحصیل خود میتوانند از وامهای مختلفی که از سوی صندوق رفاه دانشجویی اعطا میشود بهرهمند شوند. البته در میان وامهایی که از آنها نام بردیم وامهایی مثل وام تحصیلی، مسکن و ازدواج بیشترین متقاضی را دارند. در بخش مسکن دانشجویی این وامها در قالب دو نام مختلف به دانشجویان داده میشود؛ یکی با نام وام مسکن و دیگری ودیعه مسکن که هر دو این وامها در صورت داشتن شرایط لازم پرداخت میشود. ذکر این نکته ضروری است که وام مسکن بهمنظور کمک به تامین اجارهبهای مسکن دانشجویان غیربومی صندوق رفاه دانشجویان براساس ضوابط و شرایط وام مسکن و ودیعه مسکن نیز بهمنظور کمک به حل مشکل مسکن استیجاری دانشجویانی که حین تحصیل ازدواج میکنند، پرداخت میشود. از سوی دیگر وام ضروری نیز یکی از وامهای پرطرفدار در میان دانشجویان است که در وقوع سیل، آتشسوزی، زلزله، تصادف، فوت بستگان درجه یک، بیماری، عینک طبی و هزینه پایاننامه تحصیلی پرداخت میشود البته چنانچه مشکلاتی غیر از موارد مذکور حادث شود، پس از درخواست دانشجو و تایید مشاوره و راهنمایی دانشجویان قابل بررسی است. هرچند میتوان وام ازدواج را نیز در زمره وامهای مهم دانشجویی دانست اما این وام به دانشجویانی که حداکثر یک سال از زمان وقوع عقد رسمی آنان نگذشته باشد، پرداخت میشود، البته با داشتن مدارکی چون فتوکپی از تمام صفحههای عقدنامه و فتوکپی شناسنامه فرد و همسر، درخواست وام ازدواج، مراجعه به بانک و تحویل معرفینامه وام به بانک عامل و با پشت سر گذاشتن تمام این مراحل پنج میلیون ریال به دانشجوی متقاضی داده میشود.
فارغ از دغدغه مسکن و ازدواج داشتن لوازم آموزشی مناسب و ضروری برای دانشجویان از واجبات است که صندوق رفاه دانشجویی برای رفع این مشکل نیز چارهای اندیشیده است.البته دانشجویان رشتههای پزشکی به دلیل اینکه بیشتر از سایر رشتهها با لوازم آزمایشگاهی سر و کار دارند، به سمت استفاده از این وامها میروند.
دانشجویان این رشتهها میتوانند برای تهیه ستهای پزشکی و مامایی، کیف سامسونت، فشارسنج عقربهای و جیوهای به تعاونی صندوق درخواست بدهند و مسوولان پس از جمعبندی نیازها نسبت به خرید لوازم مورد نیاز اقدام میکنند.
وام کمکهزینه دانشجویان شاهد به تمام دانشجویان واجد شرایط و به صورت ترمی و طبق تعریف بنیاد شهید داده میشود دانشجوی شاهد به همسر و فرزندان شهید، اسیر و فرزندان شهید که در یکی از مراکز آموزش عالی مشغول تحصیلندداده میشود. در کنار دغدغههایی که از آنها نام بردیم، مشکلات درمانی نیز همواره با دانشجویان همراه بوده است که باز هم برای حل این مشکل صندوق رفاه به کمک دانشجویان آمده و وامهایی را با عنوان وام بیمه دانشجویی به درخواستکنندگان پرداخت میکند. این وام به دانشجویان متاهل و افراد تحت تکفل و دانشجویان زن که به علت شهادت، فوت، ازکارافتادگی، همسر یا متارکه فرزندانشان را تحت تکفل دارند تعلق میگیرد. شاید در کنار مسائل مهم دانشجویی هزینههای تهیه کتاب خیلی دیده نشود اما اداره رفاه دانشجویان همه دانشگاهها ماهی یک بار بنهای تخفیف خرید کتاب را به دانشجویان متقاضی اعطا میکند.
وامهایی به ارزش 300 میلیارد تومان
توجه به خواستهها و نیازهای دانشجویان سبب شد میزان اعتبارات صندوق رفاه دانشجویی با 60 درصد افزایش مواجه شود و میزان آن به 300 میلیارد تومان برسد. قائممقام صندوق رفاه دانشجویی وزارت علوم در پاسخ به سوال فرهیختگان درخصوص میزان رقم صندوق در سال گذشته میگوید: در سال گذشته میزان انواع تسهیلات دانشجویی 183 میلیارد تومان بود. این مبلغ امسال با 60 درصد افزایش به 300 میلیارد تومان رسیده است. حبیب گودرزی با اشاره به اینکه صندوق رفاه دانشجویی این وامها را براساس اولویت به دانشگاهها میدهد، میگوید: اولویت با وامهای تحصیلی، مسکن و شهریه است. وی با اشاره به اینکه در سال گذشته 73 میلیارد تومان وام شهریه از سوی دولت به صندوق رفاه داده نشد، میگوید: صندوق با برنامهریزی درست توانست این مساله را حل و وامهای دانشجویان متقاضی را پرداخت کند.
قائممقام صندوق رفاه از افزایش میزان شهریه بهمن ماه در سال جاری خبر میدهد و میگوید: چون در مهرماه افزایش وام مسکن داشتیم، نمیتوانستیم وام شهریه را نیز افزایش دهیم، بنابراین آن را به آغاز ترم بهمن موکول کردیم. وی ادامه میدهد: در سال 91 بهطور کلی 265 میلیارد تومان انواع تسهیلات دانشجویی پرداخت کردیم و در مهرماه ، 300 میلیارد تومان برای کل سال تحصیلی در نظر گرفتیم که این رقم ممکن است در بهمنماه بین 50 تا 100 میلیارد تومان افزایش داشته باشد که عمده این اعتبارات در شهریه است. گودرزی اظهار میکند: در سال تحصیلی گذشته 315 هزار نفر از وام استفاده کردهاند که این تعداد در سال جدید برمبنای 400 هزار نفر برنامهریزی شده است. وی به میزان بدهکاری دانشجویان به صندوق رفاه دانشجویان اشاره میکند و میگوید: در حال حاضر 513 هزار فارغالتحصیل به صندوق رفاه مقروضند که مبلغ این بدهکاری در مجموع 160 میلیارد تومان است. بیشتر بدهکاران مربوط به 10 سال گذشته هستند. به گفته وی، برای افرادی که قرضهای خود را پرداخت نکردهاند، جریمه در نظر گرفته شده که این میزان حدود 12 درصد است و بیشترین جریمه برای فارغالتحصیلانی است که بین بازپرداخت وام آنها بیش از پنج سال وقفه افتاده است. گودرزی از همکاری صندوق با تشکیل تعاونی خوابگاههای غیردولتی با دانشگاهها درخصوص ضوابط برونسپاری خبر میدهد و اظهار میکند: در برنامه پنجم توسعه برونسپاری خوابگاهها به ما تکلیف شده است که منظور از برونسپاری، اعطای مدیریت خوابگاهها و کارهای اجرایی آن و سیاستگذاری و نظارت برعهده وزارت علوم است. وی ادامه میدهد: از سوی دیگر باید روی خوابگاهها نظارت ناجا وجود داشته باشد که این نظارت در چارچوب تفاهمنامهای است که صندوق رفاه با نیروی انتظامی امضا کرده است. وی تعداد خوابگاههایی که در این تعاونی عضو شدهاند را 232 دستگاه اعلام میکند و میگوید: بهطور کلی 378 پرونده در تعاونی وجود دارد که حدود 155 مورد آن در مرحله بررسی نهایی است.
بیمه تکمیلی، راهی برای کمک بیشتر به دانشجویان
گودرزی در پاسخ به این سوال که طرح بیمه تکمیلی دانشجویان به کجا رسیده، میگوید: سال گذشته بیمه تکمیلی برای اولین بار اجرا شد که براساس آن، سقف جراحیهای خاص پنج میلیون تومان، جراحیهای عمومی سه میلیون تومان، فیزیوتراپی و امثال آن 300 هزار تومان و آزمایشگاه 200 هزار تومان است. وی اضافه شدن هزینههای دندانپزشکی و عینک را به بیمه تکمیلی از دیگر اقدامات صندوق رفاه برای توسعه بیمه تکمیلی میداند و میافزاید: طبق برنامه سقف این بیمهها به ترتیب 200 هزار و 100 هزار تومان است که البته این موضوع مربوط به دانشجویانی است که در کنار بیمه تکمیلی بیمه پایه را داشته باشند. گودرزی با بیان اینکه بیمه پایه دانشجویان را نیز پیگیری میکنیم، میگوید: امسال بیمه حوادث را خواهیم داشت که با سقف 10 میلیون تومان برای فوت و دو میلیون تومان برای نقص عضو و هزینههای پزشکی آن است. وی درخصوص وام ودیعه مسکن دانشجویان متاهل نیز میگوید: در سال 91 اعتبار تخصیصیافته برای پرداخت وام ودیعه مسکن دانشجویان متاهل23 میلیارد ریال بود و این رقم در سال جاری به 35میلیارد ریال افزایش یافته است. وی ادامه میدهد: میزان پرداخت ودیعه مسکن به دانشجویان متاهل براساس مقطع و سطح تحصیلات و همچنین شهرهای محل تحصیل دانشجویان، متفاوت است و پس از تهران، پنج کلانشهر شیراز، اصفهان، مشهد، تبریز و اهواز به لحاظ برخورداری از ودیعه مسکن در سطح یک قرار دارند و سطح دوم شامل سایر شهرهای کشور میشود.
Sorry. No data so far.