دوشنبه 30 دسامبر 13 | 18:25
نقدی بر رویکرد نامشخص مدیران صدا و سیما

جولان بانک‌های خصوصی روی آنتن سیما؟

محمد مهاجر

مخاطب در طول گفتگوي برنامه و گزارش های پخش شده احساس مي‌كند كه بيشتر با يك “ویژه برنامه تبلیغی برای بانک‌های خصوصی و بانک اقتصاد نوین” مواجه است تا برنامه‌ای کارشناسی و چالشی برای پرداختن به موضوع بانکداري در كشور.


پرده اول: چهارشنبه شب شبكه يك سيما در برنامه‌ ثريا به آسیب شناسی نقش نظام بانکداری در اقتصاد ايران پرداخت. کارشناسان و اقتصاددانان منتقد نظام بانکداری ایران، ضمن ارائه آمار و مستنداتي از تخلفات و مشکلات بانک‌ها، به نقد وضعیت بانکداری در تحولات جاری کشور در سال‌هاي پس از انقلاب پرداختند. سوالات محوری زير در طول این برنامه زنده توسط كارشناسان و مجري مورد بحث قرار گرفت:

– در حالی که اقتصاد و تولید کشور با رکود جدی مواجه است؛ چرا اینقدر برای تأسیس بانک و مؤسسات مالی و اعتباری تقاضا وجود دارد و چرا این نهادهای مالي در شرايط ركود و فشار اقتصادي چندسال اخير اینقدر در كشور رشد قارچ‌گونه داشته‌اند؟

– تسهیلات بانک ها بیشتر در چه مو اردی هزینه می شود؟

– میزان معوقات بانک ها در کشور چرا اینقدر وضع فاجعه باری دارد؟

– بانک ها در قبال اعتماد و اعتباری که در سایه مجوز دولت گرفته اند و منابعی که در سایه این اعتبار جذب می کنند؛ چه خدمتی به کشور یا سپرده‌گذاران می دهند؟

– چرا روز به روز بر سرمایه و درآمد بانک‌ها افزوده می شود؟

پرده دوم: گروه اقتصادی شبکه یک در برنامه زنده پایش، با دعوت از آقاي معتمدی به عنوان مدیر اولین بانک خصوصی ایران (بانک اقتصاد نوین) و به عنوان یک خبره بانکی، به بررسی عملکرد بانک‌های خصوصی می‌پردازد.

پایش ـ معتمدی - بانک اقتصاد نوین

نتايج ابتدايي نظرسنجي برنامه كه به مقايسه عملكرد بانك‌هاي دولتي و خصوصي پرداخته سهم بانك‌هاي دولتي و خصوصي را در كسب رضايت مردم تقريبا مساوی نشان مي‌دهد. اين نتيجه كه موجب تعجب توأم با عدم رضايت مجري و ميهمان برنامه است با تلاش‌ در بخش گفتگو در کنار گزارش‌هاي برنامه منجر به افزایش 10 درصدي رتبه بانک‌های خصوصی در رقابت با بانک‌های دولتی مي‌شود. مجري و ميهمان برنامه نيز نمي‌توانند شادي خود را از اين تغيير نظر مردم كتمان كنند.

نظرسنجی برنامه پایش - بانک های خصوصی

* در بخش گزارش های مردمی نیز این برنامه به تعریف و تمجید مدیران و کارکنان بانک‌های خصوصی از عملکرد خودشان اختصاص می یابد؛ در حالی كه آیتم مذکور با عنوان حرف مردم پخش می شود.

* میهمان برنامه (رئیس بانک اقتصاد نوین) در پاورپوینتی که ارائه می‌کند مهمترین مزایای بانک‌های خصوصی را ارتقاء کیفیت خدمات، مانند نوبت دهی، صندلی اختصاصي برای مشتریان، و سوددهي سپرده‌ها و مطالب کم ارزشی از این دست عنوان می‌نماید.

* مخاطب در طول گفتگوي برنامه و گزارش های پخش شده احساس مي‌كند كه بيشتر با يك “ویژه برنامه تبلیغی برای بانک‌های خصوصی و بانک اقتصاد نوین” مواجه است تا برنامه‌ای کارشناسی و چالشی برای پرداختن به موضوع بانکداري در كشور.

* تنها سوال جدی برنامه در مورد میزان تسهیلات دهی بانک‌های خصوصی به تولید با طفره رفتن میهمان و در نهایت اذعان به تفاوت تسهیلات کوتاه مدت و بلند مدت و اینکه ضرورت دارد تولیدکنندگان برای تأمین مالی به سمت بازارهای سرمایه بلند مدت مانند بورس هدایت شوند اصطلاحا «ماست‌مالي» مي‌شود.

حال اين سؤال ايجاد مي‌شود كه قدرت تأثیرگذاری و لابی بانک‌ها در کشور چقدر است كه نمي‌توانند حتي يك برنامه انتقادي كوچك را در مقابل ساعت‌ها آنتن تبليغي كه در اختيار دارند تحمل كنند؟

مهمتر اينكه بر رسانه ملي و مديران صداوسيماي ما چه مي‌گذرد؛ كه با تغییر جهت و احتمالا با هدف دلجویی از مدیران بانک‌ها آنتن یکی از بهترین ساعات شبکه سراسري و اعتبار يكي از برنامه‌هاي پربيننده اقتصادي را بی پروا و کامل در اختیار بانک‌های خصوصی قرار می دهند که به تطهیر عملکرد خود بپردازند.

شاید بايد هشدار معمار بصیر انقلاب بازخواني شود كه: «خدا نياورد آن روزي را كه سياست ما و سياست مسئولين كشور ما پشت كردن به دفاع از محرومين و رو آوردن به حمايت از سرمايه دارها گردد.»

  1. سیدامیر سیاح
    31 دسامبر 2013

    از تذکرتان ممنونم. البته در متن تان سوءتفاهم وجود دارد چون اینها هیچ فشار یا لابی ای نکرده بودند.
    سیاح مدیر برنامه پایش

    • یوسف
      4 ژانویه 2014

      برنامه شما کجا و ثریا کجا ؟

      حیدری که می توانست به جرات نمونه داخلی لری کینگ باشد را به یک آدم چاپلوس تبدیل کرده اید که خنده هایش اعصاب بیننده را خرد می کند

      به صف مردم بیایید تا ماندگار شوید ، نه اینکه تملق گویی این بانک و آن بانک رو بکنید ، مردم تشنه نقد منصفانه هستند

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.