شبکه تحلیلگران تکنولوژی ایران (ایتان) مطالعهای بر روی وضعیت سوددهی برخی از صنایع پتروشیمی کشور بر مبنای قیمتهای ۱۰ سنت (۲۵۰ تومان) تا ۲۰ سنت (۵۰۰ تومان) انجام داده است. نتایج این بررسی نشان میدهد که اکثر پتروشیمیهای گازی با نرخ خوراک ۱۳ سنت و بالاتر از آن نیز سوددهی بیشتری نسبت به سایر صنایع بزرگ و پرسود کشور خواهند داشت. با توجه به این موضوع، در بخش پایانی این گزارش بیان شده است که با افزایش قیمت خوراک گاز و متعارف شدن سود پتروشیمیهای بالادستی گازی، میزان سوددهیِ این صنعت متوازن شده و مالکان این واحدها تلاش بیشتری جهت توسعه زنجیره ارزش محصولات خواهند کرد و کسب سود بیشتر با ادامه دادن زنجیره پتروشیمیهای فعلی میسر خواهد شد. همچنین سرمایهگذاران این صنعت نیز به دلیل سوددهی بیشتر صنایع میاندستی و تکمیلی به سوی توسعه زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی متمایل میشوند و شاهد تولید محصولات با ارزشتری در صنعت پتروشیمی خواهیم بود.
در این گزارش، میزان سوددهی اکثر پتروشیمیهای گازی تولید کننده اوره-آمونیاک و متانول کشور بر پایه اطلاعات موجود در تارنمای بورس اوراق بهادار تهران محاسبه گردیده است و نشان داده شده است که میزان سوددهی این واحدها در انتهای سال ۹۱ با خوراک ۳ سنتی بین ۲۱۱ تا ۴۵۸ درصد بوده است و در صورت افزایش قیمت خوراک گاز به ۱۳ سنت به ۷۶ تا ۲۲۲ درصد خواهد رسید و این در حالی است که میزان سوددهی پرسودترین صنایع کشور (برخی از واحدهای سیمانی و فولادی کشور) در انتهای سال ۹۱ بین ۴۶ تا ۸۵ درصد بوده است.
گفتنی است که شبکه تحلیلگران تکنولوژی ایران، آبان ماه هم مطالعه ای دیگر با عنوان «تأثیر نرخ خوراک بر توسعه صنعت پتروشیمی و رابطه آن با قیمت گاز» منتشر کرده بود. در این گزارش که آذرماه هم چکیده آن توسط مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی منتشر شد (گزارش شماره ۱۳۳۷۱) آمده بود که پایین بودن نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها یکی از علل اصلی گسترش نوعی از خام فروشی و عدم توسعه مطلوب زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی می باشد و افزایش قیمت خوراک گاز این واحدها به ۱۳ سنت هر متر مکعب نقطه عطف و ابزار مهمی در جهت توسعه مطلوب صنعت پتروشیمی می باشد.
متن کامل این گزارش با عنوان «تاثیر نرخهای متفاوت خوراک بر میزان سود دهی پتروشیمیهای گازی» در ادامه می آید:
فایل PDF گزارش: تاثیر نرخهای متفاوت خوراک بر میزان سود دهی پتروشیمیهای گازی
مقدمه
در گزارش «تأثیر نرخ خوراک بر توسعه صنعت پتروشیمی و رابطه آن با قیمت گاز» (۱)، پایین بودن نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها به عنوان یکی از علل اصلی گسترش نوعی از خام فروشی و عدم توسعه مطلوب زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی اعلام شده است.
در گزارش مذکور، سوددهی بسیار بالای پتروشیمیهای گازی عامل توسعه کاریکاتوری این صنعت برشمرده است و به همین دلیل، افزایش قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها به ۱۳ سنت هر متر مکعب نقطه عطف و ابزار مهمی در جهت توسعه مطلوب صنعت پتروشیمی معرفی شده است.
در گزارش پیش رو، میزان سوددهی چند نمونه از پتروشیمیهای گازی کشور بر مبنای قیمتهای ۱۰ سنت (۲۵۰ تومان) الی ۲۰ سنت (۵۰۰ تومان) محاسبه شده و سوددهی این صنعت و صنایع دیگر کشور مقایسه گردیده است.
میزان گاز مصرفی پتروشیمی ها و نوع استفاده از آن
سالانه بالغ بر ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون مترمکعب گاز متان تحویل پتروشیمیهای گازی (اوره-آمونیاک و متانول) میشود. این حجم از گاز میان ۷ پتروشیمی گازی تقسیم میشود که به دو دسته تولیدکننده اوره-آمونیاک و متانولی تقسیمبندی میشود.
گاز متان در این پتروشیمیها علاوه بر استفاده آن به عنوان خوراک به عنوان سوخت نیز استفاده میشود. در نمودار زیر میزان تقریبی استفاده از دو نوع مذکور نشان داده شده است.
پتروشیمی های گازی، پرسودترین صنعت کشور
در جدول زیر، سوددهی صنایع بزرگ کشور که عموماً بیشترین ارزش سهام و بیشترین میزان سوددهی را در میان صنایع دیگر در سال ۹۱ داشتهاند نشان داده شده و با سوددهی پتروشیمی های گازی مقایسه گردیده است.
در دو جدول زیر میزان سوددهی پتروشیمیهای گازی بر مبنای نرخهای متفاوت برای دو نوع از پتروشیمیها نشان داده شده است.
همانگونه که در جداول ۳ و ۴ مشاهده میشود، اکثر پتروشیمی های گازی با نرخ خوراک ۱۳ و بالاتر از آن نیز سوددهی بیشتری نسبت به سایر صنایع بزرگ و پرسود کشور دارند، حال آن که یکی از علل سوددهی بالای صنایع سیمان و فولاد نیز قیمت گاز نازلی است که هم اکنون از آن استفاده میکنند.
در جدول زیر میزان سود دهی پتروشیمی های خوراک مایع (نفتا) نشان داده شده است.
سوددهی بالای پتروشیمی های گازی(گاز طبیعی) در حالی صورت می گیرد که سوددهی پتروشیمی های با خوراک مایع (نفتا) بسیار پایین است و حتی بعضی از این واحدها در مرز زیاندهی قرار دارند و تا کنون علی رغم نیاز کشور به این نوع از پتروشیمی ها، بدلیل حاشیه سود کم آنان در قیاس با دیگر پتروشیمی های بالادستی(مادر)، کمتر سرمایه گذاری به احداث چنین واحد هایی تمایل دارد. این در حالی است که بخش قابل توجهی از صنایع میان دستی و پایین دستی با استفاده از محصولات پتروشیمی های بالادستی خوراک مایع شکل می گیرند.
جمع بندی:
سود نامتعارف پتروشیمیهای گازی(گاز طبیعی) سبب شده تا توسعه صنعت پتروشیمی در کشور به صورت ناهمگون شکل گیرد. این ناهمگونی نه تنها خود را در توسعه نامطلوب صنایع تکمیلی پتروشیمی نشان داده است بلکه صنایع بالادستی(مادر) پتروشیمی نیز به صورت کاریکاتوری رشد کردهاند.
با افزایش قیمت خوراک گاز و متعارف شدن سود پتروشیمی های بالادستی گازی، میزان سود دهی در این صنعت متوازن می شود. با این سیاست مالکان این واحدها تلاش بیشتری از خود جهت توسعه زنجیره ارزش محصولات و کسب سود بیشتر با ادامه دادن زنجیره پتروشیمیهای فعلی انجام خواهند داد و از سوی دیگر سرمایهگذاران این صنعت نیز به دلیل سوددهی بیشتر صنایع میان دستی و تکمیلی به سوی توسعه زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی متمایل میشوند و شاهد تولید محصولات با ارزش تری در صنعت پتروشیمی خواهیم بود.
—————–
منابع:
۱-گزارش شماره ۱۳۳۷۱ مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی (۲۴/۹/۹۲) برگرفته از گزارش شبکه تحلیل گران فناوری ایران(ایتان).
۲-تراز مالی شرکت های پتروشیمی مذکور
۳-ترازنامه انرژی کشور – معاونت برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت-سال ۹۰
۴، ۵ و ۶-تمامی اطلاعات ازتارنمای بورس اوراق بهادار تهران به آدرس tsetmc.com استخراج شده است.
تو رو خدا این لیست مطالب مرتبطتون که آخر هر خبر میاد رو اصلاح کنید.
هنوز نوشته کاندیداتوری جلیلی…:)