باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا میگوید این کشور به خاطر برنامههای جاسوسی سازمان امنیت ملی امریکا عذرخواهی نخواهد کرد، اما از تغییرات جزئی در شیوه جمعآوری اطلاعات خبر داده است.
رئیس جمهور امریکا روز جمعه (۲۷ دی، ۱۷ ژانویه) دستور تغییرات در شیوه جمعآوری اطلاعات از سوی سازمانهای امنیتی این کشور را صادر کرد، اما این تغییرات تنها بخشی اندکی از مطالبات فعالان حریم خصوصی را محقق میکند.
اوباما گفت: «اکنون اجازه دهید روشن کنم که سازمانهای اطلاعاتی ما به جمعآوری اطلاعات درباره اهداف دولتها، به غیر از شهروندان عادی، در سراسر جهان [ادامه] خواهند داد، به همان شیوهای که سرویسهای اطلاعاتی هر کشوری عمل میکند. ما به سادگی عذرخواهی نخواهیم کرد، زیرا شاید سرویسهای اطلاعاتی ما موثرتر عمل کنند.»
رئیس جمهور امریکا سعی کرد بار دیگر به امریکاییها و خارجیها اطمینان دهد که واشنگتن نگرانیهای ناشی از افشاگریهای ادوارد اسنودن، پیمانکار پیشین سازمان امنیت ملی امریکا و سازمان سیا، را در نظر خواهد گرفت.
وی همچنین از ممنوعیت عملیات شنود علیه رهبران کشورهای دوست خبر داد. پیش از این، افشای اسناد درباره شنود امریکا از صدر اعظم آلمان و رئیس جمهور برزیل به ایجاد تنش دیپلماتیک بین این کشورها با واشنگتن منجر شده بود.
رئیس جمهور امریکا گفت: «رهبران دولتها و کشورهایی که ما با آنها همکاری نزدیکی داریم و به همکاری کشورهایی که وابسته هستیم، باید احساس اطمینان کنند که ما با آنها همانند شرکای واقعی خود رفتار میکنیم. تغییراتی که من دستور آن را دادهام چنین خواهد بود.»
همچنین، اوباما گفت که از این پس جمعآوری و نگهداری «فلهای» مکالمات تلفنی متوقف خواهد شد.
اگر چه این سخنرانی با هدف پرداختن به نگرانیها درباره حفظ حریم خصوصی شهروندان انجام شد، اما تغییراتی که اوباما وعده انجام آنها را داده بسیار محدود است.
دیدهبان حقوق بشر در نامهای به اوباما از وی خواست فعالیتهای جاسوسی امریکا را متوقف کند و به حریم خصوصی همه مردم جهان احترام بگذارد.
اوایل ماه جاری نیز، عفو بین الملل با ارسال نامهای به اوباما از وی خواست هنگامی که از انجام اصلاحات در برنامههای جاسوسی سازمان امنیت ملی امریکا خبر میدهد، حقوق بشر را در نظر گیرد.
Sorry. No data so far.