معاون پیشگیری و هماهنگی امور استانهای ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: سالانه ۱۵ میلیارد دلار از کالاهای واردتی به کشور به صورت قاچاق است.
علیرضا بیات افزود: یک چهارم کالاهای عرضه شده در بازار به صورت قاچاق وارد کشور می شود که بدون استاندارد، گارانتی و تقلبی و یا دارای نقص فنی است.
وی با بیان اینکه عمده کالای قاچاق به خارج کشور سوخت است، گفت: سالانه معادل ۵ میلیارد دلار سوخت به کشورهای همسایه از جمله افغانستان و پاکستان قاچاق می شود.
بیات عمده قاچاق سوخت را با لنج و از راههای آبی دانست و افزود: ساماندهی توزیع سوخت بین سهمیه بیگیران بخش حمل و نقل، نیروگاه ها و بخش کشاورزی راه های مقابله با قاچاق سوخت است.
بیات مصرف روزانه انواع سوخت یارانه ای شامل بنزین، نفت سفید، نفت کوره و نفت گاز را ۴۰۰ میلیون لیتر دانست.
وی گفت: توزیع روزانه نفت گاز به صورت یارانه ای و کارتی حدود ۱۰۵ میلیون لیتراست که ۵۲ تا ۵۵ میلیون لیتر مصرف ناوگان حمل ونقل دیزلی است.
بیات اضافه کرد: حدود ۲۷ میلیون لیتر مصرف نیروگاههای برق و مابقی مصرف سایر بخشها مانند صنعت و کشاورزی می شود.
بیات با بیان اینکه براورد دقیقی از قاچاق سوخت یارانه ای وجود ندارد گفت: طبق برخی بررسی ها سالانه ۵ میلیارد دلار قاچاق سوخت انجام می شود.
وی با اشاره به اینکه در۴۸ ساعت نزدیک به ۲۵۰ میلیون لیتر در کارت خودروهای دیزل، نفت گاز شارژ می شود و حق برداشت دارند، گفت: مصرف واقعی آنها ۵۲ تا ۵۵ میلون لیتر است که بخشی از این مقدار قاچاق می شود.
بیات با اشاره به اینکه ایران دومین کشور خاورمیانه در مصرف لوازم آرایشی بهداشتی گفت:۲۰ درصد مصرف تولید داخل و ۲۰ درصد واردات رسمی و بقیه بصورت غیر رسمی با بار مسافر و یا بصورت قاچاق وارد کشور می شود.
وی تاکید کرد: یک میلیارد دلار ارزش قاچاق و بار مسافر درلوازم بهداشتی است که بیشتر آن جعلی و طبق بررسی وزارت بهداشت تقلبی است.
بیات افزود: برخی کالاهای خارجی مرجوع شده مانند لوازم صوتی ،تصویری و خانگی مجددا بصورت قاچاق وارد کشور می شود.
وی گفت: در ایران سالانه ۶۰ میلیارد نخ سیگار مصرف می شود که ۴۸ میلیارد نخ ان تولید و یا واردات رسمی است و بقیه معادل ۱۷ درصد کل حجم مصرف بصورت قاچاق وارد کشور می شود.
بیات افزود: ۸۰ درصد گوشیهای موبایل موجود در بازار نیز از مجاری غیر قانونی و همراه مسافر وارد می شود.
وی تعداد مصرف گوشی موبایل در کشور را سالانه ده میلیون دانست که فقط یک ونیم میلیون عدد آن واردات قانونی است.
بیات افزود: برخی کالاها که ارتباط مستقیم با سلامت مردم دارد، مانند لوازم آرایشی بهداشتی خارج از مدار تجاری و بصورت قاچاق یا بار همراه مسافر وارد می شود.
بیات با اشاره به اینکه برنج های دارای ۱۰ تا ۲۰ برابر از حد مجاز ارسنیک نیز از جمله کالا های قاچاق وارداتی به کشور است، گفت: این برنجها هندی و پاکستانی است و علاوه بر مرزهای شرقی و جنوبی از مرزهای عراق نیز به صورت قاچاق وارد کشور می شود.
وی با بیان اینکه منشاء واردات لباسهای دست دوم (تاناکورا )بطور دقیق مشخص نیست افزود: قرار شده است وزارت بهداشت و اتحادیه اصناف با آن مقابله کند و هیچ واحد صنفی مجاز به عرضه لباسهای تاناکورا نیست.
بیات دلایل وجود قاچاق را وجود مقررات اضافی و بعضا متناقض ،دستگاه های متعدد صادر کننده مجوز واردات مانند وزارت صنعت، گمرگ و استاندارد و معطلی کالا در مبادی ورودی حتی بعضا تا شش ماه بر شمرد.
معاون پیشگیری و هماهنگی امور استانهای ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: قاچاق در کوتاه ترین زمان و با هزینه کم در مقایسه با ورود قانونی و رسمی انجام می شود که باید با آن برخورد شود.
وی افزود: هر چند معطلی کالا در گمرگ از ۳۰ روز به زیر ۲۵ روز رسیده است اما باید با ساماندهی مبادی ورودی، شناسائی دانه درشت ها و جلوگیری از جعل سند و دور زدن قانون با قاچاق کالا مقابله کرد.
Sorry. No data so far.