یک کارشناس مسائل اوراسیا گفت: این امکان وجود دارد با بروز اختلافات تازه میان روسیه و غرب و افزایش شکاف در مناسبات دو طرف بر سر بحران اوکراین، روس ها در سیاست خود حول محور پرونده هسته ای ایران تجدید نظر کنند اما این تجدید نظر نه کلی است و نه اتفاق بزرگی محسوب می شود که بخواهد فشارها بر ایران در چارچوب موضوع هسته ای را تا حدود زیادی کاهش دهد.
دکتر محمود شوری، با بیان این مطلب درباره ادعای پایگاه خبری دبکا اسرائیل مبنی بر اینکه “روسیه در مذاکرات هستهای به تلافی مقابله با غرب از ایران حمایت خواهد کرد” گفت: با توجه به تشدید شکاف در مناسبات روسیه و غرب بر سر بحران اوکراین و شبهه جزیره کریمه به نظر می رسد دو طرف تلاش می کنند از همه ابزارهای خود تحت فشار قرار دادن طرف مقابل استفاده کنند.
وی افزود: پس از جدایی کریمه از اوکراین و الحاق آن به روسیه، از جمله ابزارهایی که غربی ها برای اعمال فشار علیه روس ها به کار گرفتند تحریم بود طبیعی است که روس ها هم در قبال این ابزار سکوت نکنند و دست به مقابله به مثل بزنندو ابزارهای خود علیه غرب را بکار ببنند.
این کارشناس مسائل اوراسیا با تاکید بر اینکه ابزارهای به کار گرفته شده برای آنکه جنبه عملیاتی پیدا کنند نیاز به زمان دارد گفت: قضاوت درباره اینکه ابزارها به کار گرفته شده از سوی دو طرف تاثیرگذار خواهد بود یا خیر زود است چرا که هم غربیها دستشان برای تحریم روسیه چندان باز نیست و هم روس ها برای اعمال فشار به غرب در سطح بین الملل خیلی قدرت مانور ندارند.
شوری با تاکید بر اینکه اعمال فشار به غرب از طریق پرونده هسته ای ایران توسط روس ها هم عملی نیست گفت: از گذشته تاکنون با وجود اختلافاتی که روسیه با غرب بر سر موضوعات مختلف داشته اند، دو طرف حول محور پرونده هسته ای ایران عموما در بسیاری از مواقع با یکدیگر اشتراک نظر داشته اند.
وی افزود: هر چند در این میان روس ها تلاش داشته اند اینگونه نشان دهند که علاقه ای برای اعمال تحریم و فشار بیشتر بر ایران ندارند با این حال روس ها هم همچون سایر کشورهای غربی به توجه به نزدیکی مرزی با ایران مایل نبودند که برنامه هسته ای ایران بیش از پیش توسعه پیدا کند.
این کارشناس مسائل اوراسیا ادامه داد: با این حال با بروز اختلافات تازه میان روسیه و غرب و افزایش شکاف در مناسبات دو طرف بر سر بحران اوکراین، این امکان وجود دارد که روس ها در سیاست خود حول محور پرونده هسته ای ایران تجدید نظر کنند اما این تجدید نظر نه کلی است و نه اتفاق بزرگی محسوب می شود که بخواهد فشارها بر ایران در چارچوب موضوع هسته ای را تا حدود زیادی کاهش دهد.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران ذیل موضوع هسته ای در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل متحد چند قطعنامه دریافت کرده است گفت: پس از صدور این قطعنامه ها و اعمال تحریم های بین المللی در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل متحد راه فشار غرب بر ایران را تا حدود زیادی باز کرده است.
شوری افزود: شواهد و قرائن هم حکایت از آن دارد که بعید است غرب برای اعمال فشار بیشتر بر جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر نیاز به تحریم های تازه در چارچوب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد داشته باشد که به واسطه آن نیازمند همراهی روس ها باشد.
وی درباره اینکه روس ها به تلافی تحریم های غرب ممکن است در برگزاری جلسات مذاکرات اخلال ایجاد کنند و نوعی زمان و مکان مذاکرات را دستخوش تغییرات کنند گفت: اولا روس ها بعید است در این راستا دست به اقدامی بزنند که به ضرر جمهوری اسلامی ایران باشد. چرا که هر نوع تاخیر در برگزاری مذاکرات هسته ای که به آستانه توافق جامع هم رسیده است به ضرر ایران تمام خواهد شد.
این کارشناس مسائل اوراسیا افزود: کنار کشیدن روس ها از مذاکرات هسته ای به منظور ایجاد اخلال در مذاکرات هم بسیار بعید است چرا که این کنارگیری به انزوای بیشتر روسیه در صحنه بین الملل کمک خواهد کرد و این موضوع به هیچ وجه مطلوب روسیه نخواهد بود.
وی در خاتمه گفت: در مجموع نقش آفرینی روسیه در راستای حمایت بیشتر جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته ای موضوعی نیست که منجر به نگرانی غرب شود و غربی ها اساسا این ابزار را چندان کارآمد نمی دانند.
Sorry. No data so far.