نامنویسی از متقاضیان ثبتنام یارانه در حالی آغاز شده که هنوز میزان سقف درآمد خانوارها از سوی دولت اعلام نشده و دولت تا کنون در این زمینه شفافسازی نکرده است. از سوی دیگر، در بحث درآمد خانوار، مواردی است که گویا در تدوین این قانون در نظر گرفته نشده است!
سخنان مسئولین در ارتباط با پرداخت یارانه نقدی به متقاضیان تا کنون درباره میزان سقف درآمد خانوار بوده، ولی در روزهای اخیر بحثهایی مطرح شده که موضوع را کمی مبهم کرده است؛ از جمله میتوان به درآمد همسر خانواده اشاره کرد که آیا جزو درآمد خانوار به شمار میرود یا خیر؟
بنا بر قانون مدنی، زنان حق دارند درآمد خود را در اختیار همسرانشان نگذارند؛ این موضوع با بحث مجموع درآمد خانوار برای دریافت یارانه منافات دارد.
دکتر محمدرضا پورابراهیمی، نماینده کرمان در این باره گفته است: در قانون آمده که مجموع درآمد که این شامل درآمد همسر و فرزندان نیز میشود؛ برای نمونه، اگر خانمی ـ همسر مرد خانواده ـ مالک چند واحد آپارتمان در تهران باشد، آیا باید یارانه به خانواده وی تعلق بگیرد یا نه؟ طبیعی است که در این موارد باید جمع درآمد خانوار محسوب شود.
وی افزود: ما راجع به درآمد بحث میکنیم؛ فارغ از اینکه مالک آن چه کسی است، چرا که این افراد در این کشور به هر طریقی توانستهاند به درآمدی دست یابند. اگر در خانوادهای جمع درآمد زن و مرد از یک عددی بالاتر باشد، باید در دریافت یارانه لحاظ شود و این با قانون مدنی منافاتی ندارد.
این نماینده ادامه داد: قرار نیست زن درآمد خود را در اختیار همسرش گذارد، بلکه درآمد وی در سرجمع درآمد خانوار حساب میشود. ما وارد مصادیق نمیشویم و میزان درآمد خانوار را در نظر داریم، حتی اگر خانوادهای فرزندی دارد که درآمد وی ماهیانه ۵ میلیون تومان است، این نیز جزو درآمد خانوار به شمار میآید.
وی در پاسخ به اینکه معمولا خانوادههای ایرانی از فرزندان مجرد خود پولی نمیگیرند و همه بر سر سفره پدر هستند، گفت: ما این گونه ریز و جزیی به قضیه نگاه نمیکنیم. همان گونه که در قانون به آن اشاره شده، درآمد خانوار ملاک است.
وی افزود: نخستین پرسش شما این بود که آیا زن و مرد با هم برابرند و آیا زن میتواند درآمد خود را در اختیار همسرش گذارد؟ من اعتقادم این است که ملاک مجموع درآمد است و این شاید اشتباه باشد.
عضو کمیسیون اقتصادی در پاسخ به اینکه کمتر کسی است که درآمد کل اعضای خانواده را یکجا جمع میکند و با هم آن را مصرف میکنند، گفت: من با روش کار ندارم؛ روشهایی مانند اینکه خانوارها درآمد خود را در قلک بریزند، حساب مشترک باز کنند و یا یکجا جمع کرده و با هم خرج میکنند، به خود افراد بستگی دارد. ما اینگونه نگاه میکنیم که اطلاعات درآمد افراد باید افشا شود.
وی گفت: البته میزان درآمد مشترک میتواند مبنا باشد؛ اما گویا در مورد فرزندان باید نگاه را عوض کرد و مانند بیمهها با آن برخورد و آییننامههای آن اصلاح شود و تا موقعی که فرزندان به بلوغ نرسیدهاند و یا هنوز تحت تکفل پدر هستند، درآمد آنها جز خانوار محسوب نشود.
پورابراهیمی گفت: در قانون اشارهای به درآمد سرپرست خانواده نشده و درآمد خانوار گفته شده و وارد مصایق نشده است. متأسفانه قانون کلی است و به دلیل کمبود وقت، وارد جزئیات نشده است. با اینکه در آن زمان کمیسیون تلفیق با این روش دولت مخالف بود، این کار انجام شد.
باور ما این است که مسأله فراتر از این است که به آن اشاره شد. هماکنون سیاست ارزی و پولی در نظر گرفته نشده است. نرخ سود سپرده در کجا باید قرار گیرد و یا سیاستهای بیمهای تأمین اجتماعی به چه صورت است؟ اینها با هم سیاستهای هدفمندی را در بر میگیرد که متأسفانه لحاظ نشدهاند.
وی افزود: تبصره ۲۱ با دیرکرد به مجلس آمد و مجلس عملا چشمپوشی کرد و قانون کامل اجرا شد، چون لایحه بودجه در زمان خودش تحویل مجلس شده بود و ما میتوانستیم همان لایحه را ملاک قرار دهیم؛ اما ملاحظاتی بود.
Sorry. No data so far.