سه‌شنبه 20 می 14 | 07:30
ایجاد رانت برای یک تاجر خاص در شرایط تحریم در دولت یازدهم

افشاگری احمد توکلی در خصوص فساد و رانت‌خواری در وزارت صنعت

نامه را برای آقای روحانی فرستادم، چند جلسه به صورت تلفنی و حضوری با دفتر ایشان صحبت کردم و تلاش کردم کتبا این اتفاق بیفتد. آقای نهاوندیان قول دادند و گفتند پیشنهاد شما را پذیرفتیم و سعی می کنیم به همه از هالک بانک بدهیم. گفتم آقای دکتر نمی توانید این کار را بکنید. من اطلاع دارم مقدور نیست و این عملی نیست، بهتر است برعکس آن عمل کنید تا همه مثل هم بوده و دست بالا پیدا نکنیم . در همین گیر و دار متوجه شدم یک رانت دومی هم به این شرکت و این فرد خاص داده شده است.


احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در نشست خبری که در خبرگزاری مهر برگزار شد، با اشاره به اینکه این نشست درباره ارائه گزارشی درباره رانت هایی است که مدعی بودند در بخش واردات کالاهای اساسی رخ داده است، اظهار داشت: خدا را شکر می کنم که در جمهوری اسلامی ایران، سیاستمداران حتی اگر به تنهایی حسب یک ناهنجاری فساد اقدام کنند، به نتیجه می رسند.

احمد توکلی

توکلی اعلام کرد: دیوان محاسبات در پاسخ به نامه من درباره رانت 650 میلیون یورویی، رانت وزارت صنعت به یک شرکت خاص را تأیید کرد.

وی افزود: پرونده این موضوع به دادسرای دیوان محاسبات ارسال شده و در مجلس نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: کمیسیون اصل 90 و اقتصادی نیز همین روزها گزارش خود را منتشر می کند.

نماینده مردم تهران در مجلس اظهار داشت: در جمهوری اسلامی ایران به رغم وجود تاسف‌بار فساد در عرصه اقتصاد و سیاست و رسیدن به مرحله فساد سیاسی که نشانه این است که دستگاه های مسئول رسیدگی خود گرفتاری پیدا می کنند، هنوز مبارزه امکان‌پذیر و نتیجه‌بخش خواهد بود.

وی با اشاره به ضرورت مقابله با رانت و تبعیض گفت: لااقل از سه جهت ما نمایندگان ملت وظیفه داریم با موارد رانت خواری مبارزه کرده و تکلیف خودمان را نسبت به ملت انجام دهیم.
توکلی افزود: اثر اقتصادی رانت و تبعیض مهم است، چون باعث کاهش کارآیی اقتصادی، کارآیی در تخصیص منابع ملی افت می کند در نتیجه هم تولید پایین می آید و هم قیمت بالا می رود، این همان دو چیزی است که ما از آن می نالیم و مردم فشارهای آن را تحمل می کنند.
نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: تشدید بیکاری و تشدید تورم و نیز عمق گسترده تر شدن رکود تورمی ناشی از این موضوعات است، کاری که دولت با زحمت مبارزه با آن را سامان می دهد.
وی با اشاره به خطر دیگر رانت و تبعیض گفت: خطر دیگر آن، خطر دمپینگ است، یعنی پیدا شدن شرایط تجارت تهاجمی به این معنا که یک نفر بتواند در بازار قیمت را بالا و پایین کند و همه ضررهای ناشی از تبعیض و رانت در اینجا نمایان می شود.
احمد توکلی
انتقاد از تبعیض و انحصار
توکلی با اشاره به آثار سیاسی و اجتماعی ناگوار تبعیض و انحصار افزود: یکی از مهمترین این عوامل کاهش مشروعیت نظام است، وقتی تبعیض ها و انحصارات رشد کنند مردم در صداقت و توانایی حکومت تردید می کنند که این خسارت های سنگینی را به یک نظامی که مبتنی بر خون فداکاران شهید ما درست شده است، وارد می کند.
این نماینده مجلس نفوذ گروه های خاص و صاحب ثروت را از دیگر ضررهای این مسئله دانست و ادامه داد: این نفوذ در سیستم بالا می رود و در نتیجه دموکراسی آسیب می بیند، در نظریه انتخاب عمومی که متاسفانه تا اندازه قابل اعتنایی در کشور ما نیز صادق است نقش گروه های خاص و تبلیغات ویژه و سیاستمداران را نشان می دهد که چگونه به ضرر مشارکت مردم و دموکراسی عمل می کنند.
وی گفت: افزایش نابرابر توزیع درآمد از دیگر اثرات منفی تبعیض و انحصار است. ما که شعار عدالت می دهیم و از حق می گوییم باید بیشتر به آن حساسیت داشته باشیم و بالاخره پیوند قدرت و ثروت قوی تر شده و کاهش نقش مردم در اداره کشور نتیجه تلخ این شرایط است، تمام کسانی که به آزادی و مردم سالاری معتقد هستند باید از این جهت نگران باشند.
توکلی با اشاره به سومین دلیلی که باید نمایندگان به این موضوع بر اساس آن حساسیت داشته باشند، افزود: انجام وظایف قانونی عامل دیگری است که باید به مسئله رانت و تبعیض از سوی نمایندگان توجه شود چون نظارت بر اجرای قانون نیز از وظایف نمایندگی است در مواد 44، 45 و 52 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 تصریحاتی علیه انحصار و معاملات با تحکم و امتیازاتی که به یک فرد در بازار داده می شود، وجود دارد و مرتکبین به این افراد در این بندهای قانونی را مجرم شناخته است.
این نماینده مجلس گفت: ماجرا از اینجا شروع شد که در 92.7.18 گزارش موثقی به دست من رسید که برای یک شرکت خاص امتیازی در نظر گرفتند که برای سایر شرکت ها در نظر نگرفته اند و نمی گیرند.
وی افزود: ماجرا این گونه بود که در واردات کالاهای اساسی، کشتی ها، کالای اساسی را از مقصد بار می کردند اما در مالکیت فروشنده بود. در خلیج فارس و آبهای ایران تا ارز تخصیص داده نمی شد و فروشنده خاطرجمع نمی شد که ارز به حساب او رفته، اجازه پهلوگرفتن کشتی و تخلیه بار را نمی داد.
توکلی ادامه داد: فرض کنید کسی که با ارز خود جنس می آورد تا تخصیص ارز به او داده نمی شد اجازه نمی داد بار تخلیه شود و طبق مقررات موجود ترخیص کالا هم حتما اجازه نمی یافت و در صورتی که ارز تخصیص داده نمی شد اجازه تخلیه نیز صادر می شد. کد رهگیری تخصیص به وارد کننده داده می شد سیستم عمل کرده و اجازه ترخیص بار از گمرک به بازار داده می شد.
وی با اشاره به اینکه این فرآیند طولانی بود و در شرایط تحریم اوضاع سخت تر است، گفت: حرف ما این بود که در تحریم همه سختی ها را با هم تحمل کنیم و همه خیرات نیز برای همه باشد تا تبعیض کار را دشوارتر نکند. برخی کشتی ها تا 11 ماه منتظر می ماندند و روزی 25 هزار دلار خسارت تاخیر تخلیه می دادند تا ارزی از چین حواله شده و به این بار تخصیص داده شود، ارزی که تخصیص داده می شد لااقل 25 روز به بالا تا 3 و 4 ماه زمان نیاز داشت که البته دولت تلاش می کرد این مدت را کوتاه کند ولی در حالت طبیعی حداقل 25 روز و حداکثر 45 روز طول می کشید و برای اینکه دست به دست چرخیده و به دست فروشنده در کشور مبدا صدور برسد بین 9 تا 13 درصد هزینه انتقال ارز آن می شد.
این نماینده مجلس ادامه داد: استثنائا  به یک تاجر خاص از هالک بانک ترکیه که با ما کار می کرد تخصیص ارز داده شد به میزان حدود 85 هزار یورو که دو روزه به جای حداقل 25 روز عمل می کرد و هزینه انتقال آن هم دو درصد بود.

توکلی افزود: بنابراین یک هزینه 10 درصدی کمتر می شد و حداقل حدود یک ماه هزینه کمتری می داد، خواب سرمایه نداشت و بازار را زودتر می توانست پوشش داده وامتیاز فروش داشته باشد که البته هیچ کدام از اینها بد نیست اما به شرط اینکه برای همه باشد.

احمد توکلی

دولت مقصر است نه شرکت

وی گفت: شرکت طرف من نیست، دولت طرف من است. من کاری ندارم کدام شرکت این امتیاز را گرفته است زیرا شرکت رفته و پیشنهاد می دهد می خواهند این امتیاز را بگیرند. دولت باید بگوید یا به همه این امتیاز را می دهم یا به هیچکس نمی دهم.

این نماینده مجلس ادامه داد: 92.8.3 نامه ای به آقای روحانی نوشتم به صورت محرمانه و از وی خواستم اجازه ندهد این کار اتفاق بیفتد که پاگیر شود، جلوی آن را بگیرد و به این وارد کننده هم از ارزهای چین بدهند یا به همه وارد کننده ها اگر ممکن است ارز هالک بانک بدهد، استناد من هم به علم، هم به قانون و هم به سیره امام و رهبری بود که با انحصار و امتیاز مخالف بوده و هستند.

توکلی گفت: نامه را برای آقای روحانی فرستادم، چند جلسه به صورت تلفنی و حضوری با دفتر ایشان صحبت کردم و تلاش کردم کتبا این اتفاق بیفتد. آقای نهاوندیان قول دادند و گفتند پیشنهاد شما را پذیرفتیم و سعی می کنیم به همه از هالک بانک بدهیم. گفتم آقای دکتر نمی توانید این کار را بکنید. من اطلاع دارم مقدور نیست و این عملی نیست، بهتر است برعکس آن عمل کنید تا همه مثل هم بوده و دست بالا پیدا نکنیم . در همین گیر و دار متوجه شدم یک رانت دومی هم به این شرکت و این فرد خاص داده شده است.

وی ادامه داد: شک داشتم که نامه اول به دست روحانی رسیده باشد روز 92.9.19 از تبریز نامه ای تایپ کرده و برای دفترم ایمیل کردم و گفتم به فلان وزیر برسانید تا این نامه را دستی به آقای روحانی برساند.

جزئیات رانت دوم

توکلی با اشاره به رانت دوم ادامه داد: داستان از این قرار است که پیشنهادی را این تاجر خاص مطرح می کند که توسط یکی از استانداران سابق که الان همکار این تاجر شده به دست وزیر صنعت معدن و تجارت می رسد، که اجازه دهید من به اعتبار خودم جنس از خارج می آورم، به من اجازه تخلیه دهید چون من رضایت فروشنده را می گیرم قبل از اینکه به او ارز بدهم و کالا را تخلیه می کنم. شما قبل از اینکه به من ارز تخصیص دهید کد رهگیری را بدهید که من کالا را ترخیص کرده و آن را در بازار بفروشم بعد به من تعهد دهید که سر 4 ماه، 5 ماه و 6 ماه چقدر ارز به من تخصیص خواهید داد. به این ترتیب چند اتفاق مثبت افتاد، اول اینکه این تاجر دموراژ نمی دهد و 6 ماه بعد که به آبهای ایران رسید تخلیه می شود، این تاجر می تواند کالا را ترخیص کرده و بازار را معتدل نگه دارد تا مصرف کنندگان ما که دامداران و پرورش دهندگان طیور هستند، از این بهتر استفاده کنند.

توکلی تصریح کرد: تثبیت زمان به این تاجر امکان برنامه ریزی داده و نااطمینانی را کاهش می دهد که امر مثبتی است علاوه بر این به بانک مرکزی هم امکان برنامه‌ریزی می دهد چون می داند که چه مقدار و چه وقت باید به این تاجر ارز تخصیص دهد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: به آقای سیف نامه نوشتم که این امکان را برای همه شرکت های خصوصی فراهم کند. در این نامه که 92/9/24 به آقای سیف نوشتم استدلال کردم که کار شما با قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی سازگار نیست. ایشان 92/10/5 جواب نامه من را دادند و اعلام کردند که لزوم تعمیم این فرصت اقتصادی به شرکت های خصوصی دیگر را قبول دارم، اما وزارت صنایع و معادن باید این تعمیم را انجام دهد.

عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار ادامه داد: 92/10/3 در شورای پول و اعتبار اعلام کردم که اگر به این موضوع رسیدگی نشود، تخلفات موجود را منتشر می‌کنم. 40 روز بعد یعنی 92/12/9 نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت پاسخ داد که این اقدامات رانت نبوده است.

وی تاکید کرد: از تاریخ 92/2/8 تا 92/10/15 به صورت خصوصی و محرمانه تلاش کردم دولت را قانع کنم که این کار اشتباه و تبعیض بوده است، اما در تاریخ 92/10/15 تخلفات را منتشر کردم و به آقای جهانگیری نامه نوشتم، معاون اول رئیس جمهور به نامه من واکنش نشان داده و اعلام کرد که این اقدامات وزارت صنعت معدن و تجارت کار خوبی بوده و دستور تعمیم این امتیاز به شرکت های خصوصی دیگر را صادر کرد و تایید کردند که اگر تعمیم داده نشود، کار اشتباهی است.

توکلی با اشاره به تخلف جدید دولت در تعمیم امتیاز به سایر شرکت های خصوصی گفت: دولت تعهدی برای اعطای این امتیاز به شرکت های خصوصی از آنها گرفت که از تاجر خاص نگرفته بود. بر این اساس باید شرکت های خصوصی متعهد می شدند که بار مورد نظر را به کشور وارد کرده و هر ارزی در هر زمانی و از هر کشوری که امکان تخصیص فراهم بود، به آنها داده شود و امکان اعتراض هم ندارند. این در حالی است که به تاجر خاص تعهد می دادند که در چه زمان هایی و چه مبلغ‌هایی ارز اختصاص خواهند داد که این امر موجب می شد فرد مذکور بتواند برنامه ریزی اقتصادی داشته باشد. بنابراین این تعمیم جدید برای کاهش ریسک تجار فایده ای نداشت.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی مرحله بعدی اقدامات خود برای جلوگیری از این رانت اقتصادی را شکایت به سازمان بازرسی کل کشور در تاریخ 92/11/19 خواند و گفت: در تاریخ 93/1/5 نیز از دیوان محاسبات درخواست رسیدگی به این پرونده را کردم. علاوه بر این به کمیسیون اصل 90 و کمیسیون اقتصاد نیز در این خصوص شکایت کردم.

عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار در تشریح مراحل پیگیری این پرونده بیان کرد: در مرحله اول به صورت خصوصی با دولت مشکل را مطرح کردم. در مرحله دوم به مجلس شکایت کرده و در مرحله سوم شکایت خود را به دستگاه های نظارتی بردم.

میخواهم به دولت کمک کنم

وی ادامه داد: این مساله سیاسی نبود و نباید سیاسی شود. می خواهم به دولت کمک کنم تا مشکلات کاهش یابد. دفاع من از کل کابینه یازدهم نیز بخاطر حل مشکلات مردم بود تا باری که متاسفانه به دولت تحمیل شده، سبک شود.

نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: اولین واکنش دستگاه های نظارتی به شکایت من، نامه دیوان محاسبات بود که در تاریخ 93/2/16 به من ابلاغ شد. گزارش دیوان در مورد رانت اول حاکی از آن است که تاجر خاص در تاریخ 92/7/10 از وزیر صنعت معدن و تجارت درخواست می کند که ارز مورد نیاز را از مبادی خاص به این شرکت اختصاص دهد. در تاریخ 92/7/18 وزیر دستور تخصیص این ارز را می دهد و در مجموع 73 میلیون یورو ارز ویژه از هالک بانک ترکیه به این شرکت اختصاص یافت و کشتی های این شرکت نیز در مدت کوتاهی ترخیص شدند.

توکلی تاکید کرد: دیوان محاسبات این کار را دستور ویژه می خواند که فرصت خاص برای یک تاجر فراهم کرده است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه در مورد تفاهم 650 میلیون یورویی نیز ادعای من تایید شده است، ادامه داد: در تاریخ 92/8/26 کمیته ذیربط تصمیم گرفت و در تاریخ 92/8/29 تفاهم نامه ای میان بانک مرکزی و بانک پاسارگاد و یکی از شرکت های تاجر خاص صادر شد. این در حالی است که 10 روز بعد از صدور این تفاهم نامه یک شرکت دولتی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی همین تقاضا را از بانک مرکزی و وزارت صنعت می کند که به همین ترتیب کالا وارد کند، اما با پیشنهاد وی مخالفت می شود.

عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار ادامه داد: گزارش دیوان محاسبات حاکی از آن است که سهم این تاجر از بازار واردات خوراک دام در سال 91، 20 درصد بوده که در سال 92، به 40 درصد افزایش یافته است. در این گزارش دیوان نسبت به ایجاد انحصار هشدار می دهد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: گزارش دیوان محاسبات ادعای وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر اینکه در آن تاریخ کالاهای وارداتی شرکت خاص در کشور کم بوده است را نیز رد می کند.

وی تصریح کرد: دیوان محاسبات در گزارش خود تاکید می کند که انعقاد تفاهم نامه در راستای جلوگیری از ضرر و زیان شرکت فوق انجام شده است.

توکلی با تاکید بر اینکه پرونده تخلف وزارت صنعت، معدن و تجارت جهت رسیدگی به دادسرای دیوان ارسال شده است، گفت: بر اساس قانون هرگونه کمک و اعطای امتیاز دولتی (ریالی، ارزی، اعتباری، معافیت، تخفیف، ترجیح و اطلاعات) به صورت تبعیض‌آمیز به یک یا چند بنگاه یا شرکت که موجب تسلط بر بازار و اخلال در رقابت شود، ممنوع است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس خاطر نشان کرد: این پرونده در دیوان محاسبات رسیدگی می شود و اگر ادعای دیوان صحیح باشد، حکم علیه مرتکبان و مسئولان متخلف صادر خواهد شد.

عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار تاکید کرد: طرف اعتراض من بخش خصوصی نیست، بلکه مسئولان حکومت هستند، چون نباید به صورت تبعیض آمیز امتیاز بدهند.

توکلی گفت: تاسف می خورم از این که مساله به این روشنی با اینکه مورد تایید معاون اول رئیس جمهور بوده تا این اندازه ادامه پیدا کرد و تلاش مان برای این که این مساله به صورت خصوصی حل شود و نه وقت من و نه وقت دولت گرفته و نه احساسات مردم درگیر شود بیهوده بود.

وی درباره ارایه گزارش در کمیسیون اقتصادی بیان کرد: فکر می کنم گزارش فردا منتشر می شود. آقای پورمختار به من این طور گفته است که این گزارش رانت خواری را تایید کرده است.

نماینده مردم تهران در مجلس در پاسخ به این سوال که کمیسیون اعلام کرده وزارت صنعت گزارش جدیدی را به کمیسیون ارایه کرده است، بیان کرد: من از این مساله اطلاعی ندارم ولی همین دیروز آقای پورمختار به من گفت که گزارش آماده است و اعلام کردند که از نظر ما وقوع رانت قطعی است.

وی ادامه داد: گزارش دیوان در این مساله از ادعای من فراتر رفته است که به عنوان نمونه یک مورد را ذکر می کنم که معلوم شود رسیدگی دیگری نیز لازم است. به طور مثال قیمت کنجاله، ذرت و جو وارداتی در سال 92؛ میانگین قیمت همه واردکنندگان  دارای یک قیمت است که میانگین قیمت های این واردکننده با آن قیمت دارای اختلاف است و با این که هزینه تمام شده کمتر است قیمت بالاتر است.

توکلی ادامه داد: در کنجاله این قیمت 70 دلار در هر تن، در ذرت 34 دلار در هر تن و در جو 51 دلار در هر تن است. نتیجه این امر آن است که با توجه به سهم 40 درصدی از واردات این کالاها و این که ارزها مبادله ای است و با در نظر گرفتن اختلاف قیمت ارز مبادلاتی و آزاد ممکن است ارقام بسیار بزرگی مورد استفاده و سوء استفاده واقع شده باشد که رسیدگی جدا نیاز دار و وظیفه دوستان رسانه ای است که کنکاش کنند و از حق مردم دفاع کنند.

وی گفت: مرغی که مردم به خاطر گرانی نمی توانند بخرند و گوشتی که به دلیل گرانی نمی توانند تهیه کنند به دلیل وجود این مسایل است که قیمت تمام شده واردات را بالا می برد و عرضه را کم می کند.

نماینده مردم تهران افزود: خطر دمپینگ جدی است. در ایران عمده ذرت کاران در خوزستان هستند و در فضای شرجی و گرم و پرزحمت کشاورزان هموطن خوزستانی ذرت کاشتند به امید این که 840 تومان در فصل برداشت بفروشند، درست زمانی که عرضه محصولات داخلی وارد بازار اهواز شد قیمت به 730 تومان رسید. در کمیسیون اقتصادی هم که تجار رقیب دعوت شده بودند عین همین بلا سر بعضی از آنها که صراحتاً به کمیسیون رفته اند آمده است که در موقع عرضه کشتی های آنها قیمت کالا پایین می آید بعد بالا می رود.

وی تصریح کرد: در بعضی از موارد روش مهمتر از نتیجه رقمی پولی است که جابجا می شود. در روش امروز 50 میلیارد تومان بعد 500 میلیارد تومان و سپس 3 هزار میلیارد تومان جابجا می شود.

توکلی گفت: در اولین گزارش قانون محاسبات حدود 50 میلیارد تومان که این امر منهای منافع حاصل از عدم خواب سرمایه حدود 50 میلیارد تومان استفاده فرد شد. در دومین حساب سخت تر است، بانک مر کزی می گوید اصلاً اعتبارات داده نشده است ولی قطعاً رقمش بیشتر است. خود تفاهمنامه یک اعتبار است.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که با آقای زنگنه تماس های مکرر داشته ایم که تامین ارز شرکت های دامی از طریق شرکت نیکا تامین شده است گفت: من از زمان آقای بهمنی در دولت قبل برای کارهای اساسی دلواپسی داشتم و مکرراً در این امر تلاش کردم که کشتی به آب نخوابد، روزهایی بود که ما روزی 500 میلیون دلار دموراید می دادیم من ساکت نمی ماندم به آقای زنگنه هم زنگ زدم البته نه به خاطر تاجر خاصی بلکه گفتم نباید اجازه دهید این 500 میلیون دلار از کشور خارج شود و به این کار خود افتخار می کنم.

وی در پاسخ به این سوال که خود 11 ماه پیش در گمرک ماهشهر حضور پیدا کرده اید، گفت: بله تایید می کنم. فیلم آن نیز در موبایل من هست. در آنجا از انبارها و کشتی بازدید کردم، به مجلس گزارش دادم و پیرو آن با آقای زنگنه و آقای بهمنی صحبت کردم و خوشحالم که چنین کاری را توانستم برای مردم انجام دهم.

توکلی در پاسخ به سوال دیگری در این باره که با وجود که این اقدام شما بسیار نیکو است چرا در زمان دولت گذشته که بیشترین میزان فساد رخ می داد چنین نشست خبری را برگزار نکرده اید و این کار را در دولت فعلی که رئیس جمهور می گوید عده ای برای دور زدن تحریم ها منافع ملت را نادیده گرفته اند انجام داده اید اظهار داشت: بنده را برای اختلاف سه هزار میلیاردی در مجلس استیضاح کردند. به عنوان مرکز پژوهش ها در آن دوره با یک فسادی که خودتحمیلی بود و مکاتبات آن نیز موجود است و شاید آن را منتشر کنم مبارزه کردم، تمام مراحل را طی کردم و بعد از 4 ماه توانستیم تصمیم غلط غیراقتصادی و غیرملی را لغو کنم و چون لغوش را گرفتم دیگر احتیاجی به کنفرانس مطبوعاتی نبود. اگر این دولت همان طور که به درستی می گوید من شفافترم باید از این اقدام استقبال کند.

وی در پاسخ به سوال دیگری در زمینه واردات در این باره که فرد انحصارگر مورد نظر علاوه بر واردات ذرت واردکننده روغن هم هست، و در بحث واردات خودرو هم این رانت وجود دارد، آیا قانون و بحث نظارت مجلس بر اجرای قانون ایراد ندارد؟ گفت: این اشکال متکثر است و متاسفانه وجود دارد.

بازداشت زنجانی امیدوارکننده است

نماینده مردم تهران در مجلس در پاسخ به این سوال که گفته می شود که جنابعالی برای جناب آقای ناصر ایمانی از آقای زنگنه وزیر فعلی نفت یک ارز هنگفتی گرفته اید آیا صحت دارد یا خیر؟ گفت: این حرف ها دروغ است. رهبری فرمودند با فساد باید مبارزه شود، این از آن نعره ها است. بنده در همه اقشار، دوستان و حامیان پاکی دارم که به من اطلاعات می دهند، من اطلاعات آنها را چک می کنم، این رانت هم در مورد هر کسی که بود مبارزه می کردم و شاهد آن نیز زندگی من است که اگر گیری داشتم دست به هر لانه زنبوری نمی کردم.

وی در پاسخ به سوال دیگری در این باره که در سال های اخیر درباره فساد و رانت خواری صحبت های زیادی می شود اما روز به روز پرونده های جدید مطرح می شود آیا مسیر را اشتباه می رویم و یا این که قرار نیست اتفاقی بیافتد؟ افزود: متعاقب نامه ای که بنده نوشته بودم آقای زنجانی دستگیر شد، ممکن بود اگر آن نامه نوشته نمی شد تصمیم نامناسبی که داشت ادامه پیدا می کرد منجر شود که این کلاغ هم از درخت بپرد. الحمدالله تاثیر گذاشت و رئیس قوه قضائیه این مساله را پذیرفت و دستور بازداشت را داد، این هم از نمونه های است که تلاش نمایندگان می تواند تاثیر بگذارد و بازداشت او خود امیدوارکننده است تا رسیدگی شود.

وی تصریح کرد: آقای رئیس مجلس و آقای روحانی نگران بودند که اگر بابک زنجانی بازداشت شود تامین منافع ملت به خطر بیافتد، ما استدعا کردیم که این کار صورت بگیرد چرا که در غیر این صورت ممکن است اتفاق برعکسی بیافتد که الحمدالله آنها پشتیبانی کردند.

توکلی درباره راه های پیش رو بیان کرد: فساد ناشی از ساختارهای نامناسب و سیاست های نامناسب و کانون های قدرت نامناسب است. ما در حال حاضر در مرحله کارهای سیستمی هستیم، مبارزه با فساد گرفتاری های خود را دارد، کار هر روز سخت تر می شود و نباید کار برای ما که واسطه مردم هستیم مایوس کند و ما را از تلاش باز بدارد.

وی در این باره که اسامی بدهکاران بانکی از جیب آقای احمدی نژاد به جیب آقای روحانی رفت و چرا اسامی اعلام نمی شود و با آنها برخورد نمی شود گفت: اعلام شدن اسامی فایده دارد. همین که می گویید از این جیب به جیب دیگری رفت شک و شبهه و سوء ظن ایجاد می کند که اعلام اسامی آن را کم می کنم. باید اعتماد عمومی به مسئولین تقویت شود و این حداقل کاری است که انجام می شود.

وی در ادامه این نشست خبری با اشاره به اینکه مقدمه برخورد با رانت و انحصار انتشار اخبار است، گفت: برخورد هم باید قائل به تفکیک باشد یعنی با هر موضوع به گونه ای برخورد کرد، آنها که دارند و نمی دهند و آنها که در حوادث مختلف کم آورده و عقب مانده اند.

توکلی در پاسخ به سئوالی خبرنگاری درباره احتمال ارتباط این رانت با مسئولان فعلی گفت: من اطلاعی در این باره ندارم، وارد این مسئله نمی شوم و ادعایی هم در این باره ندارم چون این مسئله کار اطلاعاتی می خواهد و دستگاه اطلاعاتی زیر نظر من نیست. همین قدر که در ظاهر می بینید کار را دنبال می کنم تا ان شاء الله نتیجه بگیریم.

این نماینده مجلس ادامه داد: شما نمایندگان رسانه ها هر جا انحصار دیدید مخصوصا در امور مربوط به معیشت مردم با آن مقابله کنید و بر روی حمایت من هم حساب کنید. اگر ادعا شد کسی که با من نزدیکی و دوستی دارد سوء استفاده کرد روی حمایت من حساب کنید. هر کس باشد من با او برخورد می کنم. مطمئن باشید یک حامی برای خود دارید چنانچه سوء استفاده را پیگیری کنید که بتوان آن را مستند و مدلل کرد.

عبارت اول روحانی درباره منتقدان اشتباه بود

وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه شما تاکید می کنید رسانه ها چنین رانت ها و انحصارها را منتشر کنند اما شاهد عملکرد منفی دولت در خصوص نقدهای رسانه ای هستیم که یا به عملکرد رسانه ها بی توجهی می کنند با با آنها مواجهه دارند مثل همین قضیه 650 میلیون یورویی و قضیه کرسنت که اطلاع داریم با خود نمایندگان نیز برخورد شده که در این خصوص مطلبی را مطرح نکنند، پیشنهاد شما برای اینکه جو رسانه ای خوبی در کشور در این زمینه داشته باشیم به دولت چیست، گفت: آقای روحانی یک اشتباهی کرد و یک چیزی گفت و 10 دفعه آن را تصحیح کرد اما شما آن را اشتباه را می بینید و 10 دفعه تصحیح را نمی بینید.  مطلبی را درباره نقادان خود گفت که نباید می گفت اما بعدا تصحیح کرد شما هم دومی را بچسبید اولی را رها کنید تا به فضا کمک شود.

توکلی افزود: در مطالعات اقتصاد سیاسی ما ثابت می کنیم کشمکش از هر نوع تولید را پایین می آورد و هزینه های شوک های خارجی را افزایش می دهد که در این جریان طرفین کشمکش ضرر خواهند کرد، شرایط کشور، شرایط سختی است و به دولت کمک کردن به صرفه ملت، اسلام و انقلاب است. البته کمک بدین معنی نیست که همه اش چه چه بزنیم بلکه کمک به این معنی است که خوبی های دولت را تقویت کنیم و عیب های آن را برای رفع عیب مطرح کنیم، مثل من که دو ماه و نیم تلاش کردیم این کار خصوصی انجام شود. نیت من این بود که بدون مواخذه مرتکبین کار متوقف شود.

وی ادامه داد: انتقاد اگر این گونه باشد دولت می پذیرد البته همیشه هم انتقادات وارد نیست و دولت حق دارد از خود دفاع کند.

نماینده مردم تهران گفت: برخی دولت ها وضعشان خیلی خراب بوده، زودتر به جلوگیری رسیدیم و بعضی دولت ها در ابتدا به آنها فرصت می دهیم که بتوانند کار کنند، شما رسانه ها می توانید هزینه فساد را برای مفسدین بالا ببرید این خدمت شما به دولت است که خدمت بزرگی به شمار می رود و از شما چنین انتظاری می رود.

توکلی درباره تشکیل سازمان مبارزه با مفاسد اقتصادی که از سوی مرکز پژوهش های مجلس پیشنهاد شده است، گفت: تجربه کشورهای موفق نشان می دهد که وقتی فساد سیستمی صورت می گیرد و سیستم ها نمی توانند کار کنند پیشنهاد سازمان مستقل می دهند که دستچین کنند. از سیستم های موجود افراد خاصی را که به آنها خاطرجمع هستند از طرف بالاترین ارگان ها حمایت کنند تا این سازمان ها با این افراد به طور مستقل کار کنند، این منطق قابل پذیرش است و فکر می کنم ایران به این مرحله رسیده است.

وی گفت: با اینکه یک نهاد مستقل مامور مبارزه با مفاسد اقتصادی به طور سیستمی شود موافق هستم.

لزوم شکایت بانک ها از بدهکاران

نماینده مردم تهران در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه هر سه قوه درگیر مبارزه با مفاسد اقتصادی هستند و به نظر می رسد خلاء قانونی در این بین وجود دارد پیشنهاد شما برای این وضع چیست، گفت: من معتقد نیستم خلاء وجود دارد، شما اگر بخواهید یک بانک را وادار کنید از بدهکاران و مفسدان شکایت کند در عرض یک هفته می توانید این کار را بکنید، مجلس هم به کمک شما می آید. اگر خلاء قانونی بود مجلس مشکل را حل می کرد اما همین بحث نظارتی که کمیسیون اصل نود کمک می کند نمایندگان در نطق های خود مطرح می کنند و من هم پیگیر این موضوع هستم کمک مجلس به حساب می آید .

توکلی خاطرنشان کرد: این حادثه نشان داد که اگر نماینده ای به تنهایی هم بخواهد در این زمینه عمل کند می تواند اما من اهمیت کار رسانه ها را یادآوری می کنم.

نماینده مردم تهران در پاسخ به سئوال پایانی مبنی بر اینکه زمان محاکمه معاون اول رئیس جمهور سابق که در محاکم مختلف قرار مجرمیت در چند مورد برای او صادر شده است، چه موقع خواهد بود، گفت: من اطلاعی ندارم ولی مثل شما تلاش می کنم زودتر این اتفاق بیفتد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.