تریبون مستضعفین- رضوان راغبی
خطاست اگر کسی گمان کند بلندپروازیهای داعش در جهت برپایی خلافت اسلامی و اجرای شرع اسلامی، اهداف حقیقی این جماعت است، اینها صرفاً عناوین زیبایی هستند که درصدد مخفی ساختن فریب و حیله پشت پرده میباشند. ایده برپایی خلافت اسلامی، بیش از هر مکان دیگری، باید در سرزمین حجاز پی گرفته میشد که سرزمین وحی و آغاز خلافت اسلامی و بزرگترین حامی افکار تکفیری این جماعت بوده است و نیز اشتباه میکنند کسانی که میپندارند ارتباط گروههای تکفیری با عربستان، مانند حیوان وحشی است که افسار و کنترلش از دست صاحبش خارجشده، برعکس، این حیوان وحشی احتیاج به آب و غذا و مأوی دارد.
جنبشها و جریانات اجتماعی و سیاسی برای موفقیت نیاز به ٥ مؤلفه اساسی دارند: ایده و فکر؛ رهبری قوی؛ پایگاه مردمی؛ توان مالی؛ قدرت (سلاح). لکن کدامیک از این پنج مورد درباره جماعت داعش وجود دارد؟ سادهاندیشی است اگر تصور شود داعش در پشت مرزهای عربستان، ادعای برپایی خلافت اسلامی میکند و ملوک خلیج دست روی دست نظارهگر این صحنه بیعت گرفتن باقی میمانند!
دو موضوع مهم در این میان مطرح است: ایران و نفت! ولی این تمام موضوع نیست! سلطه بر چاههای نفتی عراق این بار فقط بهمنظور تأمین نیازهای مالی داعش نیست، نگاهی گذرا به نقشه پیشروی های این گروه در دیر الزور و الرقه و حسکه… و دیروز در موصل …و امروز در بیجی …و فردا کرکوک… حقیقت بازی را برملا میسازد. آیا اینها همه برای اقامه خلافت اسلامی است؟
ماجرا وقتی جالبتر میشود که بدانیم خط لوله عراق به ترکیه از استان نینوا و موصل میگذرد و ترکیهی طرفدار اخوان که همپیمان مصر مرسی بود باید تاوان اشتباهش را نه در قبال سوریه، بلکه در قضیه مصر بپردازد و باهدف ممانعت اردوغان از نزدیکی به ایران (که علائم آن ظاهرشده) مجبور شود مقابل کشورهای خلیج زانو بزند.
اما واکنش ایران در این میان چه خواهد بود؟ تحلیلهای اولیه حاکی از دخالت قطعی ایران است اما شکل این دخالت متفاوت خواهد بود. ایران در این قضیه قطعاً ارتشی به سمت عراق گسیل نخواهد کرد، حتی به گروههای مردمی خودجوش نیز میدان تحرک چندانی نخواهد داد، عربستان فراموش کرده زمانی که تخم جبهه النصرة و داعش را در سوریه افکند، حزبالله لبنان برای اولین بار از مرزهای لبنان خارج و وارد سوریه شد تا فقط در طول یک سال، ٨٠ هزار نفر را تحت عنوان بسیج مردمی حزبالله سوریه آموزش دهد که از درعا تا جولان و از دمشق تا قلمون و حمص و حلب و لاذقیه گسترده شدهاند. این قصه قطعاً در عراق هم تکرار خواهد شد.
مردم عراق و شیعیان متشتت عراق (خصوصاً سه حزب مهم شیعه که در انتخابات اخیر عراق بهجای وحدت، پنجه بهصورت هم میکشیدند) نیازمند وحوشی چون داعش بودند که همانند ضربهای بزرگ آنها را به خود آورده و متحد سازد. نیروی عظیم مردمی که دیروز در شام بیدار شد و ثمره شیرینش به بار نشست، امروز همچون جنینی کوچک در دل عراق به جنبش درآمده و شیرینی پیروزی ظاهری امروز عربستان را به تلخی بدل خواهد ساخت که طعم آن بسیار پایدارتر از فتوحات دورهای و زودگذر امروز است.
إنشاء الله که با هم متحد شوند.