دانشجویان زمانی که وارد دانشگاه میشوند ، تا مقطع لیسانس حرفی از مقاله نمی شنود، اما همین که وارد مقطع کارشناسی ارشد می شوند حالا چه در دانشگاه سراسری و چه در دانشگاه آزاد، حتما با مقاله نویسی آشنا می شوند. منظور همان مقالات ISI است.
البته تا اینجا ظاهرا مشکلی پیش نمی آید و تشویق می شوید که اگر می توانید مقاله ISI را هرچه زودتر به چاپ برسانید چرا که در ارتقاء مقاطع تحصیلی و حتی قبولی در مقطع دکتری بسیار موثر است، اما مشکل از آنجا آغاز می شود که حتی سایر فعالیتهای پژوهشی به خاطر این مقالات رها می شود . در این میان متاسفانه بسیاری از اساتید نیز به نوعی در خصوص چاپ مقالات تلاش بالایی دارند چرا که در این راستا مزایایی همچون ارتقا شغلی و مالی را برای آنها به وجود می آورد.
بنابراین گزارش، هم اکنون شاهد هستیم که ارسال مقالات علمی ISI در ایران طی چند سال اخیر، رشد چشم گیری داشته است. حال این سوال مطرح می شود که این تعداد مقالات ارسال شده به پایگاه علمی ISI چقدر نیازهای کشور را پاسخگو بوده است؟
وحید احمدی معاون پژوهشی وزیر علوم تحقیقات و فناوری در گفتگو با خبرنگار دانشگاهی باشگاه خبرنگاران گفت :اینکه فعالیتهای پژوهشی در دانشگاهها خوابیده و یا راکد شده است صحت ندارد، اما هم اکنون تا اندازه ای فضا جهت ثبت مقالات در دانشگاهها ایجاد شده و همین امر نیز موجب تولید علم در کشور شده است.
وی ادامه داد: هر مقاله در هر مجله علمی پذیرفته نمی شود، البته برخی از اساتید مقالات خود را در مجلات ضعیف به چاپ می رسانند و چاپ مقالات در مجلات ضعیف نیز اعتباری در پی ندارد.
احمدی در پاسخ به سوال خبرنگار دانشگاهی باشگاه خبرنگاران در خصوص اینکه چه راهکاری برای حل این مشکل ارائه شده است و اینکه آیا اصلا به دنبال راهکاری در این رابطه و افزایش فعالیتهای پژوهشی هستید، اظهار داشت : امتیازی برای مقالات و طرحهای پژوهشی که دارای طرح تحقیقاتی با صنعت هستند در نظر گرفته می شود و این پروژههای صنعتی وارد دانشگاه می شوند.
وی با بیان اینکه محققان خارجی از فعالیتهای ما سود پر بهره ای می برند، گفت: در کشور ما فعالیت به سمت تئوری در حرکت است و ما هم اکنون شاهد ضعف فعالیتهای آزمایشگاهی و ارتباط با صنعت هستیم و هم اکنون گرایش دانشجو و استاد به سمت تئوری است و همین امر موجب شده که محققان سایر کشورها از این فعالیت تئوری ما سود پربهره ای را ببرند.
تغییر جهت گیری دانشگاهها در فعالیتهای دانشگاهی الزامی است
در ادامه سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفتگو با خبرنگار دانشگاهی باشگاه خبرنگاران گفت: جهت گیری در این رابطه باید تغییر کند، چنانچه دانشگاهها باید بخشی از درآمدهای خود را از طریق فروش فناوریهای شرکتهای خود به دست آورند.
وی افزود :هدف ما این است که قراردادهای ارتباط با صنعت و فروش شرکتهای دانش بنیان در دانشگاهها را افزایش دهیم و البته این فرهنگ در دانشگاههای کشور باید جای خود را هرچه بیشتر باز کند.
مدام به فکر مقالات ISI نباشیم
درادامه این گزارش آمده است، این مسئله تا آنجا مهم و ضروری تلقی می شود که حسن روحانی، رئیس جمهور در یکی از نشست هایی که میهمان روسای دانشگاهها بود، خطاب به روسای دانشگاه ها با تاکید بر اینکه در دانشگاهها باید کمیت با کیفیت توازن داشته باشد، گفت: “امروز بیاید در هر استانتان جهانی بیاندیشید و مدام به فکر ISI نباشیم، به فکر امتیاز نباشیم؛ رها کنیم این شرکها را و به فکر کشور و ملتمان باشیم.”
اشاره دکتر روحانی به توازن کمیت و کیفیت در دانشگاهها و اعتراض به توجه اساتید به ارسال مقاله به پایگاه علمی ISI در شرایطی است که کشور چند سالی با افزایش میزان ارسال مقالات علمی به این پایگاه مواجه شده است. مسئلهای که باعث شده، کارشناسان عطش حاضر را برای ارسال مقالات علمی “تورم علمی ” بخوانند. تورمی که تنها باعث افزایش آمارهای کمی می شود و کمکی به کیفیت و تولید علم نافع در کشور نمی کند.
بنا براین گزارش، جامعه و دانشگاههای ما در حال رشد و توسعه هستند و همین امر می طلبد که مسئولان بیشتر به این مسئله توجه کنند، چنانچه هم اکنون شاهد هستیم که پژوهشگران و اساتید ما فعالیت تئوری دارند و بهره استفاده در زمینه صنعت را سایر کشورها از آن خود می کنند و ما متاسفانه دوباره آن محصولی که خودمان طراح آن بودیم، با قیمتی گزاف از سایر کشورها خریداری می کنیم، غافل از اینکه این همان محصولی است که نتیجه تلاش و تحقیق پژوهشگران خودمان بوده است.
Sorry. No data so far.