دوشنبه 14 جولای 14 | 16:56

اسرائیل با گنبد آهنین، شهرک‌­نشینان را فریفت

هر چند هر بار که حملات وحشیانه اسرائیل علیه فلسطینی‌­ها آغاز می­‌شود، سامانه گنبد آهنین نیز به نامی آشنا تبدیل می‌شود، اما واقعیت این است که این سامانه قابلیت دفاع از شهرک­‌هایی در فاصله چند کیلومتری غزه را نیز ندارد.


139205281826425701014403گنبد آهنین سامانه دفاعی است که هر چند در هر حمله اسرائیل به فلسطین، به نامی آشنا تبدیل می­شود اما در حقیقت فاقد قدرت دفاعی بود و حتی قادر نیست از شهرک­های نزدیک غزه در برابر حملات موشکی مقاومت دفاع کند.

گنبد آهنین قابلیت دفاعی ندارد

گنبد آهنین سامانه دفاع هوایی متحرکی است که شرکت رافائل اسرائیل با ارتقا دادن سامانه دفاعی این رژیم به منظور مقابله با موشک‌­های کوتاه بُرد و راکت­‌های  نیروهای مقاومت، آن را راه اندازی کرد.

در فوریه سال 2007 عمیر پرتز وزیر جنگ پیشین اسرائیل، گنبد آهنین را به عنوان راهکار دفاعی در برابر خطر حملات موشکی انتخاب کرد، از آن زمان تا کنون، توسعه این سامانه با همکاری ارتش اسرائیل و با هزینه‌ه­ای بالغ بر  210 میلیون دلار آغاز شد و در سال 2010 مورد بهره برداری قرار گرفت.

پس از جنگ دوم اسرائیل علیه لبنان در سال 2006 که در  جریان آن حزب ­الله بیش از چهار هزار موشک کاتیوشا به شمال سرزمین­‌های اشغالی شلیک کرد و در اثر آن تعدادی از اسرائیلی­‌ها به هلاکت رسیدند، فرماندهان نظامی اسرائیل به فکر راه اندازی سامانه دفاعی گنبد آهنین افتادند تا با استفاده از آن، از شهرک­های اسرائیلی در برابر حملات موشکی حزب الله و مقاومت فلسطین دفاع کنند.

در این میان، ادامه پرتاب موشک­‌های القسام از غزه به سمت شهرک­‌های اسرائیلی به ویژه شهرک سدیروت، ضرورت استفاده از سامانه گنبد آهنین را بیش از پیش قوت بخشید.

کابینه اسرائیل با گنبد آهنین، شهرک­نشینان را فریب داد

اما «رئوفین بدهتسور» روزنامه­ نگار اسرائیلی از گنبد آهنین تحت عنوان «گنبد توهم» یاد و اسرائیل را به فریب دادن اسرائیلی‌­ها متهم کرده و گفت: کابینه اسرائیل با بیان اینکه این گنبد از شهرک­نشینان در برابر موشک‌­های حماس و حزب‌الله دفاع خواهد کرد، آنان را فریب داد زیرا واقعیت این است که گنبد مزبور قابلیت دفاع از شهرک نشینان در برابر این موشک‌ها را ندارد.

وی در سال 2010 با انتشار مطلبی تحت عنوان گنبد توهم در روزنامه هاآرتص  با لحنی تمسخر آمیز نوشت: بی ­تردید مسئولان هیئت توسعه جنگ ­افزارهای ارتش اسرائیل به دلیل موفقیت در آزمایش گنبد آهنین، شایسته قدردانی هستند، زیرا این سامانه به حق دستاورد تکنیکی خیره ­کننده‌­ای است اما مشکل این است که بین موفقیت اعضای این هیئت و برطرف شدن تهدید موشک­‌های القسام علیه  سدیروت و نیز موشک­‌های کاتیوشا حزب الله، ارتباطی دیده نمی­‌شود.

گنبد آهنین واقعیت تلخی را در خود جا داده است

وی افزود: آزمایش موفقیت ­آمیز گنبد آهنین، پیشرفت جدیدی نبوده و نتوانست مشکل سامانه دفاعی در خصوص هدف قرار دادن موشک­‌های مقاومت را حل کند، بنابراین در فریاد شادمانی ناشی از آزمایش موفقیت آمیز این سامانه، واقعیت بسیار تاسف­باری نهفته است.

این روزنامه­ نگار اسرائیلی در توضیح این مطلب افزود: مسئولان امنیتی اسرائیلی با سرپوش گذاشتن بر کاستی­‌ها و عیوب سامانه دفاعی گنبد آهنین، چیزی جز توهم به مردم القاء نکردند، زیرا گنبد آهنین قادر نیست از شهرک‌­های اطراف غزه در برابر حملات موشکی مقاومت دفاع کند و بدتر اینکه به نظر می­‌رسد این سامانه به هیچ وجه قادر نخواهد بود امنیت شهرک‌­هایی که با غزه فاصله زیادی دارند، تامین کند.

شکست اقتصادی اسرائیل از سوی مقاومت

به گفته وی، با ادامه شلیک موشک‌­ها به سمت جبهه داخلی اسرائیل، این احتمال وجود دارد که ذخیره سامانه گنبد آهنین پیش از اینکه بتواند مانع اصابت موشک‌­ها به اهداف خود شود، به پایان برسد و به هر حال با توجه به هزینه بالای استفاده از این سامانه دفاعی، فلسطینی­‌ها در جنوب و حزب الله در شمال قادرند بدون نیاز به شلیک حتی یک موشک، ما را از نظر اقتصادی شکست دهند.

بدهتسور در ادامه مقاله خود نوشت: با توجه به شلیک سریع موشک‌­های القسام، گنبد آهنین به هیچ وجه قادر به حمایت از شهرک‌­نشین‌­ها در برابر این موشک­‌ها نیست، زیرا شلیک این موشک­ از بیت حانون به سمت سدیروت تقریبا 14 ثانیه طول می­‌کشد در حالی که گنبد آهنین برای سد کردن این موشک‌­ها، 30 ثانیه زمان لازم دارد، به عبارت دیگر این سامانه قادر نیست حتی در مسافتی کمتر از چهار کیلومتری غزه، از شهرک‌­های اسرائیلی حمایت کند.

اما اعضای کابینه اسرائیل در سال 2008 از این واقعیت تلخ پرده برداشته و تصمیم گرفتند با احداث دیوار از شهرک‌­هایی که در فاصله کمتر از چهار و نیم کلیومتری غزه قرار دارد، حمایت کنند، با این حال همچنان این توهم را به اهالی شهرک‌­های اطراف غزه القا کردند که آزمایش موفقیت آمیز سامانه گنبد آهنین به نوبه خود به مثابه حمایت از آنان است.

بدهتسور افزود: اما خطر جدی این است که موشک­‌های القسام که به سمت سدیروت شلیک شد از نسل اول این موشک­ها بوده و سرعت نسبتا پایینی داشت.

وی افزود: جنبش حماس پس از آن از موشک‌­های قسام 3 و گراد استفاده کرد که سرعت آن چهار برابر موشک­های قبلی بود، بنابراین با یک محاسبه ساده می­توان دریافت که حتی اگر بُرد سامانه گنبد آهنین از چهار به 12 و حتی 16 کیلومتر افزایش یابد، قادر نخواهد بود از شهرک­های نزدیک غزه حتی عسقلان حمایت کند.

این روزنامه­ نگار اسرائیلی تاکید کرد: اما فریب دیگری که رسانه­‌های اسرائیلی آن را رواج دادند، این بود که از هم اکنون شهرک‌­های جنوبی نه تنها در برابر موشک­‌های القسام بلکه در برابر حملات توپخانه‌­ای در امان خواهند بود؛ ادعائی که حتی کسانی که سامانه مزبور را ارتقاء دادند به آن اشاره­‌ای نکردند.

وی افزود: با این وجود هنگامی که نویسندگان و تحلیلگران اسرائیلی زبان به مدح گنبد آهنین گشوده و از توانایی آن در مقابله با راکت­ها تعریف و تمجید کردند، هیچ کس گفته­‌های آنان را اصلاح نکرد.

بدهتسور در ادامه توضیح داد که مشکل دیگر در هزینه این سامانه دفاعی است، به این معنی که موشک گنبد آهنین حدود یکصد هزار دلار هزینه دارد درحالی که ارزش موشک القسام دهها دلار است.

وی گفت: اما خطرناک­تر از همه، طرح سامانه «عصای جادویی» است که هیئت توسعه جنگ افزار اسرائیل آن را توسعه و ارتقاء داده است زیرا هزینه یک موشک در این سامانه حدود یک میلیون دلار است.

این روزنامه ­نگار اسرائیلی در پایان تاکید کرد که تمام ساکنان شهرک­‌های اطراف غزه از جمله کریت شمونه و شهرک­‌های الجلیل باید از این حقایق باخبر شوند و بدانند که بر خلاف فریادهای شادی از آزمایش موفقیت­ آمیز سامانه گنبد آهنین، این سامانه هرگز قادر به دفاع از آنان  نخواهد بود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.