چهارشنبه 24 سپتامبر 14 | 08:46
تاریخی که زیر خروارها خاک رفت

نجات آثار فرهنگی از خرابه‌های غزنی

مسئولان ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی از تلاش‎های جدی برای جلوگیری از تخریب قدیمی‎ترین آثار فرهنگی این شهر خبر دادند.


13930626000148_PhotoA

مسئولان ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی از تلاش‎های جدی برای جلوگیری از تخریب قدیمی‎ترین آثار فرهنگی این شهر خبر دادند.

«هاشیم تلاش» سرپرست ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی اظهار داشت: تلاش‌های جدی برای جلوگیری از تخریب صدها قلم آثار فرهنگی این شهر جریان دارد و آنان موفق شده‌اند که بیش از 12 هزار جلد کتاب را از زیر آوارها بیرون بکشند.

به گفته وی، کتاب‎هایی که در زیر آوارها مدفون شده قدیمی‎ترین کتاب‎هایی است که در کتابخانه این شهر نگهداری می‎شود.

در حمله انتحاری که 13 شهریور در ولایت غزنی رخ داد اکثر ادارات دولتی از جمله اطلاعات و فرهنگ، موزه، رادیو و تلویزیون و کتابخانه عمومی این شهر با خاک یکسان شدند.

به گفته سرپرست ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی بیش از 12 هزار جلد کتاب از زیر آوارها بیرون کشیده شده و تلاش‌ها برای بیرون کشیدن بقیه آثار فرهنگی این شهر به شدت جریان دارد.

به گفته وی، مجموعه‌های موجود در موزه ملی این شهر به شدت تخریب شده و باید هر چه سریع‌تر این کلیکسیون‎ها ترمیم و بازسازی شود تا کتاب‎ها و آثار فرهنگی دیگر در آن نگهداری شود.

وی افزود: تمامی آثارهای فرهنگی که در موزه ملی و کتابخانه این شهر نگهداری می‎شد فعلا در انبارها نگهداری می‎شوند. این کتابخانه از معدود مراکزی بود که فرهنگیان غزنی در آن جمع می‎شدند، اما اکنون به ویرانه تبدیل شده است.

به گفته تلاش، در موزه ملی ولایت غزنی 136 اثر تایخی دوره اسلامی نگهداری می‎شد که از این میان 26 اثر آن شکسته که نیاز جدی به ترمیم دارد؛ بیشتر این آثار به قرن نهم و دهم میلادی مربوط است.

وی تصریح کرد: این آثار با هدف بازدید شرکت‌کنندگان در جشن پایتخت فرهنگ و تمدن اسلامی در موزه گذاشته شده بود اما بقیه آثار فرهنگی این شهر در انبارهای موزه نگهداری می‎شود و آسیبی به آنان نرسیده است.

در همین حال «عبدالعلی فکوری» مدیر مسئول هفته‎نامه دولتی «سنایی» نیز  گفت: تمام آثار فرهنگی این شهر را خطر تهدید می‎کند و اگر دولت مرکزی به آن توجه جدی نکند، از بین خواهد رفت.

به گفته وی کتابخانه عمومی ولایت غزنی یکی از غنی‎ترین کتابخانه‎ها در سطح این شهر بود که 50 سال قبل توسط انجمن‎های مردمی در این شهر ساخته شده است.

به گفته فکوری، در این کتابخانه مجموعه تمام روزنامه‎های افغانستان و شهر غزنی از دورترین زمان‎ها نگهداری می‎شد که فعلا بطور کلی از بین رفته است.

وی همچنان گفت: چاپخانه آزادی (چاپخانه دولتی این شهر) نیز از بین رفته و تمام نشریات تلویزیونی، رادیویی و چاپی این ولایت متوقف شده است.

فکوری افزود: اگر توجه جدی به بازسازی‎ مراکز فرهنگی و موزه این ولایت صورت نگیرد تمام داشته‎های فرهنگی این ولایت در معرض نابودی قرار خواهد گرفت.

وی همچنان از کشورهای اسلامی خواست که پایتخت تمدن و فرهنگ اسلامی سال 2013 میلادی را فراموش نکرده و در بازسازی اماکن فرهنگی و تاریخی این شهر همکاری کنند.

فکوری اظهار داشت: شبه نظامیان طالبان تمام آثار فرهنگی چندین ساله این شهر را باخاک یکسان کردند در حالی که آثار فرهنگی متعلق به تاریخ این شهر است و نباید مورد تهاجم قرار می‎گرفت.

این مقام ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی حمله به این شهر را کار دشمنان افغانستان دانست و تأکید کرد: این کار جز از لمپن‎های فرهنگی برنمی‌آید.

حالا تکه و پاره‎های آثار تاریخی موزه غزنی و کاغذپاره‌‎های کتابخانه این شهر کم کم از زیر آوارها سر برمی‎آورند و ماموران به امید نجات تعدادی بیشتری از آن سرمایه تاریخی و فرهنگی در میان سنگ و خاک به جستجو می‌پردازند.

فرهنگیان شهر غزنی که خود را میراث‎دار تاریخ و فرهنگ باشکوه دوره سلطنت غزنویان می‎دانند حالا با دل سوزان و چشم گریان حسرت داشته‎های تاریخی این شهر را که در معرض نابودی قرار دارند، می‎خورند.

زمانی «سنایی غزنوی» شاعر معروف فارسی زبان قرن ششم که در هم اکنون در همین شهر مدفون است با افتخار تمام سروده بود:

بس که شنیدی صفت روم و چین**** خیز و بیا مُلک سنایی ببین.

اما دشمنان فرهنگی 800 سال پس از این سروده، وضعیتی بر سر شهر سنایی آوردند که  کسی جرائت نمی‎کند دیدن غزنی را آرزو کند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.