یکشنبه 28 سپتامبر 14 | 09:50
ارسال به دوستان گزارش فارس از نمایشگاه اسناد افتخار؛

چرا شهید چمران اعلام جرم کرد

نمایشگاه «اسناد افتخار» که شامل 62 عنوان در قالب 9 قطعه عکس و 57 برگ سند از هشت دفاع مقدس است، به مناسبت هفته دفاع مقدس در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گشایش یافت.


نمایشگاه «اسناد افتخار» که شامل 62 عنوان در قالب 9 قطعه عکس و 57 برگ سند از هشت دفاع مقدس است، به مناسبت هفته دفاع مقدس در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گشایش یافت.

به مناسبت بزرگداشت هفته دفاع مقدس، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نیروی انتظامی، پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس، مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی و دیگر مراکز اسنادی (مهتاب) اقدام به برگزاری نمایشگاهی در این زمینه با عنوان نمایشگاه «اسناد افتخار»، کرده است.

اسناد ارائه شده شامل 62 عنوان در قالب 9 قطعه عکس و 57 برگ سند است. بیشتر اسناد جدید و برای نخستین بار در نمایشگاهی ارائه می‌شوند. قدیمی‌ترین سند به نمایش درآمده نیز مربوط به تاریخ 1358/3/8 است که در آن به تجاوز همه جانبه ارتش بعث عراق به پاسگاه‌های مرزی ایلام اشاره شده است.

اسناد، موضوعات مختلفی را شامل می‌شود و حقایق و واقعیت‌های بسیاری را درباره جنگ تحمیلی بیان می‌کنند، موضوعاتی همچون زمینه‌سازی و تحرکات ارتش بعث عراق با هدف آغاز حمله و تجاوز به خاک ایران، وضعیت جبهه‌های جنگ در نخستین ماه‌های شروع جنگ، ‌کمک‌های تسلیحاتی ابرقدرت‌ها و کشورهای عرب منطقه و حاشیه خلیج فارس به صدام، اقدام عراق در زمینه ساخت تسلیحات شیمیایی و کاربرد آن در صحنه نبرد،‌گزارش رشادت‌ها، مقاومت و جان‌فشانی رزمندگان به ویژه در خرمشهر و عملیات‌های موفق نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران.

در ذیل تصاویر اسناد و مدارکی که در نمایشگاه «اسناد افتخار» که به مناسبت بزرگداشت هفته دفاع مقدس در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دایر است را مشاهده می‌کنید:

** انتقاد آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای (مقام معظم رهبری) و دکتر چمران از عملکرد نامناسب تیمسار ظهیرنژاد برای آغاز عملیات و هشدار نسبت به سقوط سوسنگرد، حمیدیه و اهواز، 26/8/1359 ش.

در این بخش می‌خوانیم:

سرکار سرهنگ قاسمی فرمانده لشکر 92 زره‌ای اهواز

با سلام

شنیدم تیمسار ظهیرنژاد به شما تلفن کرده‌اند که تیپ 2 فردا وارد عمل نشود مگر بنا به امر و منظورشان امر آقای رئیس جمهور است.

من این عدول از تصمیم عصر را قابل توجیه نمی‌دانم. این به معنای تعطیل یا به ناکامی کشاندن عملیات فرداست. استعداد دشمن چنان است که آن همه گروهان پیاده یارای کار درستی در برابر آن ندارند. و اگر تیپ وارد عمل نشود، در حقیقت تک انجام نگرفته است.

صبح اگر برای تصمیم نهایتاً بخواهیم منتظر آمدن تیمسار ظهیرنژاد بمانیم وقت خواهد گذشت. جوانان ما در سوسنگرد حداکثر تا صبح مقاومت خواهند کرد و صبح زود اگر ما قدری کار دشمن را سبک نکنیم همه نابود خواهند شد. و شهر کاملاً سقوط خواهد کرد.

خلاصه اینکه به نظر و تشخیص ما کار باید بر همان روال که عصر صحبت شد،‌ پیش برود و تیپ آماده باشد که صبح وارد عمل شود. در عصر این صورت مسئولیت سقوط سوسنگرد با هر کسی است که از این تصمیم عدول کرده است.

سیدعلی خامنه‌ای

با سلام

من رسماً اعلام جرم می‌کنم، به نام نماینده امام و نماینده شورای عالی دفاع از این همه اهمال و اتلاف وقت و به هدر رفتن خون جوانان شکایت دارم، چند روز است که فریاد می‌کشم تا بالاخره دیشب جوابی شنیده شد، امروز انتظار عمل داشتم، متأسفانه نشد، امروز صبح در حضور سرکار و سرهنگ شهبازی ایرادات و نظرات خود را گفتم، و شما فکر کردید، و جواب دادید که فردا صبح زود انجام می‌شود، و الان می‌بینم که می‌خواهند به تأخیر بیندازند_ و این یعنی مرگ 500 جوان و سقوط سوسنگرد و حمیدیه و اهواز و من. در این صورت همه شما را در مقابل خدا و خلق مسئول می‌دانم.

دکتر چمران

** گزارش نمایندگان مجلس شورای اسلامی به امام خمینی (ره)، درباره سهل‌انگاری و توجه نکردن برخی فرماندهان نظامی در سقوط خرمشهر و محاصره کامل آبادان و ارائه پیشنهادهایی برای رفع مشکلات، 11/8/1359 ش.

در این بخش می‌خوانیم:

بسمه تعالی

محضر مقدس حضرت امام خمینی (ره) توقیرا به استحضار خاطر مقدس می‌رساند: پس از فاجعه اسفبار سقوط خرمشهر اکنون شهر آبادان در محاصره کامل دشمن قرار گرفته است و جز از یک راه خطرناک آبی هیچ گونه راهی برای ارسال کمک و تدارکات به مجاهدین فداکار و مردم مظلوم آبادان باقی نیست و اکنون به ما و نوامیس اهالی این شهر، منکوب که دمادم در معرض انفجارهای جنایتکاران است. در معرض مخاطره محتوم قرار دارد.

آنچه مشهود است، برخی سهل‌انگاری‌ها و عدم توجه مقامات فرماندهی مسئول نظامی موجب بروز چنین فاجعه دردناکی شده است. که می‌توان علل آن به تحلیل مشروح زیر بیان کرد.

1: از آغاز جنگ توجه کاملی به این منطقه حساس نشده و اقدامات دفاعی معمول نگردیده است.

2: از امکانات موجود ارتش نه تنها استفاده‌ای معمول نگردیده بلکه همان وسایل اندک سنگین هم از محل خارج شده است.

** گزارش فرمانده سپاه خرمشهر مبنی بر پیشروی نیروهای عراقی و احتمال سقوط آن شهر و اقدامات انجام شده؛ 4/7/1359 ش:

طبق ارتباط تلفنی فرمانده سپاه خرمشهر اظهار داشت که نیروهای عراقی پیشروی نموده است و از طرف شمال نزدیک پادگان دژ خرمشهر هستند ولی پادگان هنوز سقوط نکرده است از طرف دیگر هم نیروهای عراقی از پل نو گذشته‌اند و در حال پیشروی به طرف شهر هستند احتیاج شدید به کمک می‌باشد. احتمال سقوط بندر خرمشهر هم می‌رود مراتب جهت آگاهی و اقدام لازم اعلام می‌گردد.

** اعزام یک گروهان تکاور به خرمشهر و لزوم پشتیبانی هوایی آن منطقه ، 9/7/1359 ش:

1: یک گردان تکاوران با تجهیزات کامل به فرماندهی ناخدا صمدی از تاریخ 6/7/59 به منظور پشتی بانی ویژه با دستور عملیاتی (مازیار) به خرمشهر گسیل گشته‌اند (یک نسخه از دستور فوق سرکار ناخدا ملک‌زاده تحویل گردیده است)

2: پشتیبانی هوایی آن منطقه بایستی از طریق نزاجا و سماجا به پایگاه ششم شکاری ابلاغ گردد.

**مکاتبه وزارت امور خارجه با ژاندارمری درباره انفجار مین در نزدیکی پاسگاه شلمچه و تکذیب موضوع از سوی مقامات عراقی، 1/12/1358 ش:

بازگشت به نامه شماره 1/270-24/3870 مورخ 15/9/2358 در مورد انفجار 2 عدد مین در دوازده کیلومتری پاسگاه شلمچه اشعار می‌دارد که مقامات عراقی مراتب را تکذیب و اعلام داشته‌اند که مراتب به همین نحو در تاریخ 27/11/79 به مرزبان مربوط ایران نیز اعلام شده است.

** گزارش فرمانده کل ژاندارمری مبنی بر پاک‌سازی جزیره مینو از نیروهای ضد انقلاب خرابکار، در پی درگیری آنها با نیروهای سپاه پاسداران 20/4/1358 ش:

برابر گزارش واصله از سپاه پاسداران انقلاب مأمور به جزیره مینو در شب گذشته با عناصر خرابکار درگیری داشته که منجر به شهادت یک پاسدار و زخمی و کشته شدن یک نفر از ضد انقلابیون گردیده است.

چون جزیره مینو یکی از کانون‌های ضد انقلاب و تجمع خرابکاران و عناصری که از عراق اسلحه وارد می‌کنند می‌باشد لذا به ناحیه ژاندارمری خوزستان و هنگ آبادان دستور داده شد فوراً با تهیه طرح و استفاده از پرسنل هنگ آبادان و پاسداران انقلاب و افراد ورزیده نوهد و داشتن نفربر زرهی و سلاح‌های سنگین از قبیل R.P.G.7 و مسلسل سنگین جزیره را با اشغال نقاط حساس و کاوش کلیه اماکن به منظور جمع‌آوری سلاح و دستگیری خرابکاران به طور کامل پاک‌سازی نمایند.

** در بخشی از سند کمک‌های نظامی و تسلیحاتی کشورهای عربی و فعالیت کارشناسان نظامی آنها در پادگان‌های آن کشور 3/5/1361 ش، می‌خوانیم:

در حال حاضر به طور مرتب از سوی کشورهای عربی مخالف دولت جمهوری اسلامی ایران انواع و اقسام سلاح و مهمات از طرق مختلف هوایی و زمینی به عراق ارسال می‌شود و علاوه بر این کمک‌ها صدها تن از افسران مصری، اردنی و سودانی و غیره به طور آشکار در عراق در فعالیت می‌باشند.

** فروش 200 میلیون دلاری اسلحه و موشک توسط فرانسه به عراق، 13/10/1361 ش: طبق خبر رسیده:

اخیراً مقدار 200 میلیون دلار اسلحه جدید از هر نوع و به خصوص موشک‌های جدید توسط فرانسه به عراق فروخته شده است.

ارزیابی: احتمالاً صحت دارد.

** حمل مهمات و تجهیزات از عربستان به عراق، به وسیله کشتی باری عراقی با پرچم کویت، 23/3/1362 ش:

یک فروند کشتی باری با ظرفیت 50000 تن متعلق به عراق که بر روی آن پرچم کشور کویت نصب گردیده به طور مرتب از عربستان مهمات و تجهیزات جنگی به کویت حمل می‌نماد در تماسی که ناخدای کشتی با خانواده‌اش در عراق داشته اظهار نموده ما چند روز قبل در عربستان بودیم و اکنون در کویت بسر می‌بریم انشاالله دو الی سه روز دیگر برای دیدار شما به عراق خواهم آمد.

** گزارش‌هایی از اعزام کارشناسان ارشد نظامی مصر به خطوط مقدم برای برنامه‌ریزی در جنگ و کمک به انتقال 200 اراده جنگی روسی از طریق خلیج عقبه و اردن به عراق، 2/12/1362 ش:

1: اخیراً حدود 140 نفر کارشناس مصری که درجه آنان سروان به بالا می‌باشد به عراق اعزام گردیده و هم‌اکنون در خطوط مقدم جبهه‌های نبرد مشغول فعالیت و برنامه‌ریزی برای عراقی‌ها می‌باشند.

2: اخیراً تعداد 200 اراده جنگی (تانک T80) ساخت کشور روسیه مجهز به زره ضد مین و توپ 187 م‌م می‌باشند توسط مصر از راه خلیج عقبه به اردن حمل و از آن طریق به عراق ارسال شده‌اند.

** گزارش درباره دفع تجاوز و خسارت شدید نیروهای عراقی عبور کرده از رودخانه بهمن‌شیر، 10/8/1359 ش.

** گزارش درباره تقویت پاسگاه تنومه عراق و تحرکات در مرز خرمشهر و به خطر افتادن پاسگاه مرزی ایران در کیلومتر 25، و لزوم مجهز کردن آن 18/5/1359 ش.

** گزارش درباره حمله ارتش عراق به پاسگاه‌های مرزی کرمانشاه، 24/4/1359 ش.

** گزارش درباره تیراندازی مأموران عراقی به سمت نیروهای گشتی ایران و زخمی و شهید شدن چند نفر و اعتراض شدید مرزبان خرمشهر به مرزبان عراقی، 22/3/1359 ش.

** گزارش درباره حمله همه جانبه ارتش عراق به پاسگاه‌های مرزی ایلام و اعلام این تجاوز به نیروهای مستقر، و نبود سلاح پشتیبانی و ضد هوایی در ژاندارمری آن ناحیه؛ 8/3/1359 ش.

** گزارش درباره حمله توپخانه و خمپاره‌ای عراق به نفت شهر و چاه‌های نفت آن و دفاع متقابل نیروهای مستقر در آن شهر، و لزوم استقرار یگانی مجهز به جنگ‌افزار سنگین در آن منطقه، 19/1/1359 ش.

** گزارش درباره تیراندازی نیروهای عراقی به روستای باباهادی کرمانشاه با سلاح‌های سنگین، و پاسخ نیروهای سپاه پاسداران به تجاوز آنها و اقدام صورت گرفته برای تقویت ژاندارمری آنجا، 15/10/1358 ش.

** نامه علی شمخانی به مسئولان درباره کمبود شدید سلاح و امکانات در خرمشهر و مقاومت مخلصانه نیروهای سپاه در آن شهر، 3/8/1359 ش.

از دیگر اسناد و مدارکی که در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است، می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

** دستور فرمانده گارد ساحلی ژاندارمری مبنی بر ارسال اطلاعات تکمیلی در خصوص ورود یک فروند کشتی اسپانیایی حامل سلاح به بندر ام‌القصر عراق، 14/5/1359 ش.

**درخواست تحقیق درباره صحت و سقم خبر لنگر انداختن یک فروند کشتی آمریکایی در بندر ام‌اقصر عراق و تخلیه سلاح و مهمات در خاک آن کشور، 5/5/1359 ش.

**دستور ستاد مشترک مبنی بر بدون تغییر ماندن آماده‌باش‌ها با توجه به تهدیدهای موجود 29/4/1359 ش.

**افزایش توان رزمی پایگاه‌های سوم و چهارم شکاری نیروی هوایی، برای مقابله با تحرکات پایگاه‌های هوایی شعیبه و کوت عراق، و درخواست اطلاع از آخرین تغییرات نیروهای عراقی و ابلاغ تعیین وضعیت آمادگی مناسب، 4/3/1359 ش.

**گزارش فرمانده کل ژاندارمری مبنی بر پاک‌سازی جزیره مینو از نیروهای ضد انقلاب و خرابکار، در پی درگیری آنها با نیروهای سپاه پاسداران، 20/4/1358 ش.

**یادداشت اعتراض آمیز وزارت امور خارجه ایران به سفارت عراق، درباره روند رو به افزایش تجاوز مأموران مرزی آن کشور به خاک ایران و لزوم گزارش فوری سفارت به مقامات کشورش و قطع اینگونه اقدام‌ها، 21/12/1358 ش.

**گزارش درباره اقدام دولت عراق در تقویت پاسگاه‌ها در مرز مهران، 18/12/1358 ش.

** مکاتبه وزارت امور خارجه با ژاندارمری درباره انفجار مین در نزدیکی پاسگاه شلمچه و تکذیب موضوع از سوی مقامات عراقی، 1/12/1358 ش.

** گزارش درباره فیلمبرداری مأموران عراقی از پاسگاه شلمچه، 25/4/1358 ش.

** اعزام یک گروهان تکاور به خرمشهر، و لزوم پشتیبانی هوایی آن منطقه، 9/7/1359 ش.

** اطلاعیه ستاد مشترک ارتش، درباره عملیات موفقیت‌آمیز نیروی هوایی در داخل خاک عراق و لشکر 92 زرهی در مناطق عملیاتی خرمشهر و شلمچه، 1/7/1359 ش.

** عبور نیروهای عراقی از کارون و به اسارت گرفتن مردم و حرکت آنها به سمت اهواز، آبادان و ماهشهر و درخواست مقابله و نابودی فوری آنها برای جلوگیری از سقوط دیگر شهرهای خوزستان، 19/7/1359 ش.

** گزارش درباره مقاومت نیروهای ژاندارمری و سپاه خرمشهر در جلوگیری از پیشروی تانک‌های عراقی و درگیری شدید با نیروهای پیاده دشمن و دستور فرمانده 92 لشکر زرهی برای پشتیبانی هوایی و زمینی از آنها و دیگر اقدامات انجام شده، 4/7/1359 ش.

** گزارش فرمانده سپاه خرمشهر مبنی بر پیشروی نیروی عراقی و احتمال سقوط آن شهر و اقدامات انجام شده، 4/7/1359 ش.

** گزارش محاصره خرمشهر از سه طرف و نیاز فوری به نیروهای زرهی و توپخانه، 4/7/1359 ش.

بر اساس این گزارش، در 31 شهریور سال 1359 رژیم بعثی عراق با برنامه و تصمیم قبلی و با هدف برانداختن نظام نوپای جمهوری اسلامی جنگی تمام عیار را آغاز را کرد. در سطح جهانی نیز این تجاوز مورد حمایت آشکار و پنهان ابرقدرت‌ها قرار گرفت، و آمریکا، شوروی، انگلیس و فرانسه سیاست‌های خود را در حمایت از عراق در دستور کار قرار دادند. افزون بر این، ‌بیشتر کشورهای عرب منطقه نیز از صدام حمایت نظامی و مالی کردند.

در 31 شهریور 1359 با حمله هوایی عراق به چند فرودگاه ایران و تجاوز زمینی ارتش آن کشور به شهرهای غرب و جنوب، جنگ تحمیلی آغاز شد به دلیل شرایط کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ارتش عراق در ماه‌های نخست تجاوز، چند شهر مرزی در غرب و جنوب را تصرف کرد. اما با فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر حضور گسترده قشرهای مختلف در جبهه‌های جنگ برای یاری دیگر رزمندگان، ایران به تدریج ابتکار عمل را به دست گرفت و با اجرای چند عملیات نه تنها دشمن را از خاک خود بیرون راند بلکه موفق به پیشروی‌های چشمگیری در داخل خاک عراق شد.

سرانجام، پس از 8 سال با پذیرش قطعنامه 598 از سوی ایران و اعلام سازمان ملل مبنی بر متجاوز بودن رژیم بعث عراق، حقانیت و مظلومیت جمهوری اسلامی بر جهانیان آشکار گشت.

گفتنی است، نمایشگاه «اسناد افتخار» به مناسبت بزرگداشت هفته دفاع مقدس از یکم لغایت 7 مهر سال جاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حال برگزاری است.

– See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13930702000107#sthash.EiHwnRL2.dpuf

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.