انعکاس اظهارات روز گذشته هاشمی رفسنجانی در خصوص پایان جنگ، جزییات سقوط هواپیمای ایران 140 و ادامه واکنشها به گستاخی کامرون مهمترین سرخطهای خبری روزنامههای اصلاح طلب و اصولگرای امروز بود.
انعکاس اظهارات روز گذشته هاشمی رفسنجانی در خصوص پایان جنگ، جزییات سقوط هواپیمای ایران 140 و ادامه واکنشها به گستاخی کامرون مهمترین سرخطهای خبری روزنامههای اصلاح طلب و اصولگرای امروز بود.
*وطن امروز
«سرقت ناکام انگلیسی» عنوان تیتر روزنامه وطن امروز از اطلاعیه وزارت اطلاعات درباره اقدام بی بی سی فارسی برای دزدی اسناد فرهنگی و تاریخی کشور است.
یادداشت روز وطن امروز به قلم مهدی محمدی با عنوان «حاشیه ای بر درد دل انتخاباتی وزیر خارجه»نوشته شده است.
در این یادداشت آمده است: درک اینکه دولت آقای روحانی برای نهایی کردن یک توافق هستهای با غرب بینهایت مشتاق باشد اصلا دشوار نیست. سیاست خارجی دولت آقای روحانی بر دکترینی استوار شده که اگر توافق نهایی شکل نگیرد، هم خود بیاعتبار میشود و هم بسیاری دیگر از رؤیاهای غربگرایان را در ایران به سقوط خواهد کشاند. دکترین سیاست خارجی دولت از روز نخست این بوده که منشأ بسیاری از مشکلات کشور ناتوانی گذشتگان از درست سخن گفتن با جهان بوده است. دولت روحانی بویژه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه او همواره اصرار داشتهاند اگر زبان جهان را بدانید و با آن با ادبیاتی درست و محترمانه سخن بگویید، گره بسیاری از مشکلات در دم گشوده خواهد شد. به تعبیر ویتگنشتاینیها، زبان جدید، جهانی جدید را از پی خود خواهد آورد.
در ادامه نیز آمده است: اکنون اما بویژه از سفر نیویورک به این سو، کار از درست حرف زدن و درست عمل کردن بسیار فراتر رفته و به درددل کردن کشیده است! سخنان حیرتانگیز آقای محمدجواد ظریف در روز 26 شهریور در جمع اعضای شورای روابط خارجی آمریکا را چیزی جز درددل انتخاباتی با دوستان آمریکایی نمیتوان نامید. ظریف در این سخنان– که شبیه به آن را پیشتر هم گفته بود- در پاسخ به هاله اسفندیاری میگوید اگر غربیها قدر فرصت ایجادشده را ندانند و با دولت آقای روحانی توافق نکنند، مردم 16 ماه بعد در انتخابات مجلس پاسخ آنها را با رای دادن به جریانات غربستیز خواهند داد. وی برای اینکه مخاطبانش دقیقا متوجه عمق مساله شوند یادآوری میکند بار گذشته که در سالهای 83 و 84 غربیها فرصت توافق با ایران را از دست دادند، رئیسجمهوری در ایران بر سر کار آمد و 8 سال شیرین دولت را در دست داشت که کسی مانند وی را بازنشسته کرد!
این روزنامه همچنین در مطلب دیگری با عنوان «جناب ظریف ممنونیم» خطاب به وزیر امور خارجه نوشت: از اینکه در طول این یک سال و چند ماه توانستید عمده مواردی را که در دولت پیشین رخ داده بود کأنلمیکن کنید و به قبل از آن بازگردانید ممنونم! از اینکه توافقنامه ژنو را مشابه تعهدنامه پاریس پیگیری میکنید هم! و از اینکه تنشهای مابین جمهوری اسلامی و دولتهای زورگو را با مدیریتی معتدل رفع کردید و اجازه دادید لحن غرب با ما به امر و نهی دوران پهلوی و مذاکرات سعدآباد بازگردد و خاطرات سالهای آخر دولت هشتم را برایمان زنده کردید. حس نوستالژی حاصل از دوباره دیدن صحنههای پلمب کردن تاسیسات هستهای و سانتریفیوژها که برایمان به خاطرات دوری که دیگر بازنمیگردند تبدیل شده بود، چنان دگرگونمان کرد که من از توصیف آن عاجزم!
وطن امروز در صفحه سیاسی خود در گزارشی از اظهارات وندی شرمن درباره مذاکرات هسته ای با ایران با عنوان «چرا شکست؟» نوشت: این مقام آمریکایی که به احتمال زیاد وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا بوده است، در گفتوگو با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره دستاوردهای این دیدارها گفت: به نظرم حضور چند روزه مسؤولان ایرانی در نیویورک این فرصت را به وزرا داد که به صورت مستقیم هر کدام با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفتوگو داشته باشند و مسؤولان ایالات متحده نیز با ایرانیان گفتوگوهای دوجانبهای را برقرار کنند. سایر کشورها نیز گفتوگوهایی را با ایران برقرار کرده و به ایرانیان بگویند که این تنها گروه 1+5 نیست و تمام دنیا میخواهد اطمینان حاصل کند که برنامه هستهای ایران کاملا صلحآمیز است و این فرصتی برای دنیاست که از این فرصت پیش آمده استفاده کند.
*شرق
روزنامه شرق در تیتر یک خود با اشاره اظهارات سرگئی لاورف وزیر خارجه روسیه درباره توافق هسته ای با ایران تیتر زد «توافق 95 درصدی درباره راه حل نهایی هسته ای».
شرق همچنین در گزارشی از این اظهارات نوشت: پس از پایان دور هفتم مذاکرات ایران و گروه «1+5» در «نیویورک»، دیپلماتهای ارشد از تلاش و امیدواری نسبت به دستیابی به توافق سخن میگویند. پس از ابراز امیدواری «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا نسبت به حصول توافق در هفتههای آینده، «سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه نیز از پیشرفت مذاکرات هستهای خبر داد و گفت: «حدود 95درصد از راهحل نهایی مورد توافق قرار گرفته است اما 5درصد باقیمانده شامل دو یا سه مساله بسیار مهم است»
«بعدا از مضمون نامه امام مطلع شدیم» عنوان تیتر روزنامه شرق از مصاحبه روز گذشته هاشمی رفسنجانی درباره مسائل پایان جنگ است.
این روزنامه در گزارش خود از اظهارات هاشمی آورده است: رییس مجمعتشخیصمصلحتنظام در گفتوگویی از خاطرات دوران جنگ، استراتژی جنگی بعد از فتح خرمشهر، انتخاب خود بهعنوان جانشین فرمانده کلقوا، پذیرش قطعنامه، نوار جلسات و صحبتهایی که از او منتشر نشده و نحوه اعلام پایان جنگ از سوی امام صحبت کرده است.
در ادامه این گزارش آمده است: «هاشمی» گفته است: «امام چند دلیل آوردند که نباید وارد خاک عراق شویم. یکی این بود که با ورود ما به خاک عراق، باعث میشود چون مردم عراق در جنگ بیشتر طرفدار ما بودند و علاقهای به صدام نداشتند آنموقع حس وطنخواهی آنها باعث شود که پشتسر دولت و ارتش عراق بایستند. دوم اینکه دنیای عرب هم احساس خطر میکند و روحیه ناسیونالیسم عربی گل میکند و برای عراق نیروی زیادی میگذارند سوم هم اینکه جهان حاضر نیست اینگونه ببیند که ما عراق را تصرف کردیم. بعد هم یک دلیل انسانی و دینی را اضافه کردند و گفتند که مردم عراق دوستان ما هستند و ما در آینده با مردم عراق باید کار کنیم و آنها هم به ما تکیه خواهند کرد. با پیشنهاد امام راهحلی انتخاب شد و آن این بود که اگر میخواهید وارد خاک عراق شوید در جایی وارد شویم که مردم نباشند یا خیلی کم باشند… «هاشمی» با اشاره به اینکه «در آن جلسه من و آیتالله خامنهای بحثی نکردیم» گفته است: «چون ما نظامی نبودیم، آنها بحث میکردند. متاسفانه بعدا ما نتوانستیم این نوار را پیدا کنیم یا دفتر امام این نوار را نداد، چون ما دبیرخانهای داشتیم و آقای نظران مذاکراتمان را ضبط میکرد و نگه میداشت، هروقت مراجعه کردیم گفت که من ندارم واقعیت آن جلسه این بود»
«ضیافت شام در خانه احمدی نژاد» عنوان گزارش روزنامه شرق از ادعای برگزاری میهمانی به میزبانی رئیس جمهور سابق و حضور اعضای جبهه پایداری است.
در این گزارش آمده است: تحرکات تیم احمدینژاد برای حضور مجدد در عرصه سیاسی کشور رفتهرفته آشکارتر میشود و در آخرین مورد از این برنامهها، روز گذشته برخی نمایندگان حامی دولت او و منتسبان به «جبهه پایداری»، در صحن مجلس از برخی نمایندگان برای حضور در ضیافت شام احمدینژاد دعوت میکردند.
*اعتماد
روزنامه اعتماد با تیتر «رمزگشایی هاشمی از اسرار جنگ» به انعکاس اظهارات روز گذشته هاشمی رفسنجانی پرداخت. این روزنامه بخش های مهم اظهارات هاشمی رفسنجانی درباره مقاطع مختلف جنگ و به ویژه پایان جنگ تحمیلی را مورد تاکید قرار داد.
«پای 4 وزیر احمدی نژاد در میان است/ جزئیات شگفت انگیز دیگری از پرونده میلیاردر جنجالی»عنوان گزارشی از این روزنامه درباره رابطه برخی وزرای دولت پیشین با بابک زنجانی است.
در گزارش اعتماد آمده است: رویت رد پای مسوولان دولت سابق در پروندههای تخلفات مالی دیگر عجیب نیست. اینبار ردپای چهار وزیر دولت سابق در پرونده میلیاردر معروفی رو شده است که این روزها مهمان زندان اوین است. 13هزار میلیارد تومان بدهی به کشور دارد و 90درصد اموالش در خارج از کشور است. سه ماه دیگر شمار روزهای حضورش در زندان اوین به 365 میرسد اما شرایط پروندهاش هر روز مبهمتر میشود. بحث از «بابک زنجانی» است مردی که روزی به گواه خودش تحریمها را دور زده بود حالا به دلیل دور زدن قانون در بازداشت به سر میبرد. با این همه 13هزار میلیارد تومان بدهی او به وزارت نفت و سایر مراجع قانونی در کنار مباحثی همچون حمل طلا به بیرون از کشور و اینگونه مسائل باعث شده است که پای خیلیهای دیگر هم به پروندهاش باز شود. همچون همیشه در همان ابتدا ذهنها به سمت مسوولان وقت میرود. مسوولان دولتی که زمزمه درگیر شدنشان در پرونده فساد سه هزار میلیاردی هم شنیده شد. گفته میشود که همین مسوولان دولتی باید در مقابل 13هزار میلیارد تومان وصول نشده که هر روز بر روی آن سود هم میآید پاسخگو باشند. با این همه مسوولان دولت سابق ترجیح میدهند که سکوت کنند و در پارهیی از مواقع حتی پدیده «بابک زنجانی» را به یک فرد یا گروه دیگر بچسبانند.
روزنامه اعتماد همچنین در گزارشی در صفحه داخلی خود با عنوان «رقابت در بهارستان به کام لاریجانی/ اقلیت مجلس به روایت آمار» نوشت: جای فراکسیون رهروان در انتخابات داخل مجلس به عنوان طیف اکثریت تثبیت شد. نمایندگان مجلس از دو ماه پیش رقابت خود را برای کسب کرسیهای «ناظر» در شوراهای عالی و کمیسیونهای ملی آغاز کردند و تا اینجای کار از 21 کرسی، 12 تای آنها سهم فراکسیون رهروان شده است. اما 9 کرسی باقی مانده را هم نباید تماما سهم فراکسیون اصولگرایان و طیف اقلیت مجلس دانست. هر چند برخی از این کرسیها با رای نمایندگان در اختیار اعضای فراکسیون اصولگرایان قرار گرفته است اما این در شرایطی بوده که فراکسیون اکثریت به دلیل تصمیمات کمیسیونی از معرفی نامزد برای این کرسیها باز مانده بود.
*آفتاب یزد
روزنامه آفتاب یزد با تیتر «فتنه گری درباره مسائل پایان جنگ ادامه دارد» به استقبال اظهارات روز گذشته هاشمی رفسنجانی رفت.
این روزنامه مصاحبه روز گذشته هاشمی رفسنجانی درباره مسائل جنگ را به صورت کامل در صفحه داخلی خود پوشش داد.
در ابتدای گزارش آفتاب یزد آمده است: آیت الله هاشمی رفسنجانی در مصاحبه ای صریح به بیان ناگفته هایی از ۸ سال دفاع مقدس پرداخت. وی در بخشی از این مصاحبه گفت:تا مدتی که من فرمانده جنگ نبودم دو سه عملیات انجام شد که ناموفق بود. در همان چند عملیات هم بین ارتش و سپاه اختلاف افتاد. ارتش می خواست کلاسیک بجنگد و سپاه هم اصل غافلگیری را انتخاب کرده بود، بالاخره ضرورت پیدا کرد که کسی در آنجا باشد و جنگ را فرماندهی و این اختلافات را حل کند که من از سوی امام به عنوان فرمانده جنگ انتخاب شدم.
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با عنوان «آقای ضرغامی به اعتقاداتمان توهین نکنید» نوشت: ما آنقدر تلویزیون و مخصوصا پیام های بازرگانی را تماشا کردیم که خودمان کپی برابر اصل پیام بازرگانی شدیم منتها نمی دانم چرا مثل رسانه تحت امر شما (ضرغامی) پول توی جیبمان نمی رود، بماند.
این روزنامه همچنین با اشاره به اظهارات سید محمد خاتمی در دیدار با فرزندان ایثارگران و جانبازان تیتر زد «جنگ زشت و صلح زیباست»
روزنامه آفتاب یزد همچنین در بازنشر مصاحبه عبدالله ناصری مشاور رئیس دولت اصلاحات به نقل از وی تیتر زد «خاتمی بارها به تندروها تذکر داد»
*کیهان
«اعتراض یکپارچه نمایندگان ملت به زبان درازی نخست وزیر بریتانیای صغیر» عنوان تیتر روزنامه کیهان از بیانیه نمایندگان مجلس علیه اظهارات کامرون درباره ایران است.
محمد ایمانی در یادداشت روز کیهان با عنوان «روحانی به مرز انعطاف در نیویورک رسید؟» نوشت: ماجرای سفر و مذاکرات 10 روزه نیویورک، ظرفیت فکری ملت ما را بالا برد و از این جهت باید از رئیس جمهور و وزیر امور خارجه تشکر کرد که ولو با خطر کردن بر سر آبروی خود و نزدیک شدن به خطوط قرمز، ظریفترین تستها را نسبت به اراده غرب موجب شدند. از این جهت نیویورک و اتفاقات آن به مثابه یک لابراتوار برای ملت و دولت ایران بود. اینکه رئیسجمهور محترم -به خطا- حاضر به ملاقات با بیسروپایی چون دیوید کامرون شود و او چند ساعت بعد دوباره خباثت انگلیسی خود را در مجمع عمومی سازمان ملل بیرون بریزد، تجربه پرهزینه و در عین حال ارزشمندی است که میتوانست اتفاق نیفتد اما اکنون که این هزینه را پرداختهایم، دستکم نباید از درسها و عبرتهای آن بیبهره بمانیم. این دیدار دقیقترین شبیهسازی دیدار با باراک اوباما بود که آقای روحانی را مدام به آن وسوسه میکردند.
در ادامه این یادداشت آمده: «کامرون بدل از اوباما» واقعیتی بود که طیف خاص از نشریات وطنی خوشگمان به غرب درباره آن پیشاپیش نوشته و افزوده بودند این دیدار با چراغ سبز و هماهنگی آمریکا صورت میگیرد. در حالی که این مطبوعات تیترهای اول خود را برای کامرون چراغان کرده و نوشته بودند «بهار رابطه تهران- لندن… طلسم بزرگ شکست… پارهای از تاریخ ساخته شد… دیدار تاریخی در نیویورک… تحول تاریخی در دیپلماسی… رئیس جمهور ایران و نخستوزیر انگلیس پس از 35 سال دست یکدیگر را فشردند و… پایان 35 سال رابطه سرد»، سگ زنجیری آمریکا با بیچشمورویی و عدم رعایت آداب آشتیکنان(!) زبان به اهانت گشود. به نحوی که آقای روحانی این بار برخلاف سال گذشته فرصت نکرد مصاحبه کند و مثلاً بگوید من آقای کامرون را مؤدب یافتم
کیهان در ستون اخبار ویژه خود در مطلبی با عنوان «عضو بنیاد باران: مجلس ششم دیگر در جمهوری اسلامی تکرار نمی شود» نوشت: عبدالله ناصری از اعضای حزب منحله سازمان مجاهدین انقلاب در مصاحبه با نامهنیوز و درباره انتخابات ریاست جمهوری سال 76 و 84 میگوید: در سال 76 ظاهرا خود آقای هاشمی رفسنجانی خودش موافق حضور برای دوره سوم بود اما رهبری با این امر مخالفت کردند، به نظر من حرکتهای مهاجرانی، کرباسچی و محمد هاشمی با هماهنگی کامل هاشمی رفسنجانی صورت میگرفته است… در سال 84 خیلی از دوستان با نامزد شدن آیتالله هاشمی مخالف بودند. بنده نیز اعتقاد داشتم که اولا جامعه ایران پوستاندازی کرده است و از فضای قبلی خارج و با تفکرات جدیدتری وارد میدان شده است. هاشمی نقش ریاستجمهوری را ایفا کرده بود و بازگشتش به این عرصه با توجه به پوستاندازی جامعه نه از لحاظ تشکیلاتی منطقی بود نه از لحاظ جامعه شناختی، جامعهپذیرای او بود. آقای هاشمی و نزدیکانش تصور دیگری داشتند و معتقد بودند در صورت حضور پیروز قطعی انتخابات هستند.
در ادامه این مطلب نیز آمده: عضو بنیاد باران در پاسخ این سوال که به نظر شما مجلسی مانند مجلس ششم برای دولت یازدهم تکرار خواهد شد؟ تأکید کرد: نه، ایدهآل روحانی مجلس پنجم است. مجلس ششم یک مجلس خاصی بود که در تاریخ جمهوری اسلامی تکرار نخواهد شد. روحانی انتظار دارد مجلس معقولی مانند مجلس پنجم که خودش نیز در آن حضور داشت شکل بگیرد.
Sorry. No data so far.