امیر الموسوی کارشناس مسائل خاورمیانه در نشست «تحولات اخیر داعش» که با حضور فعالان فضای مجازی ایران برگزار شد، گفت: اکثر اعضای گروه داعش را خارجیان تشکیل دادند و این افراد تأثیرمهمی در مبارزات و عملکرد این گروه داشتند.
وی با اشاره به اینکه نام داعش را نیز همین گروه انتخاب کردهاند، گفت: آنها در ابتدا نمیدانستند معنی کلمه داعش چیست، اما بعدها متوجه شدند این عبارت معنی بدی در عرب و به خصوص در مصر دارد و به همین دلیل مصریان قبل از اینکه دولتشان تغییر کند آوردن نام داعش را ممنوع کردند و کسی که دوبار این عبارت را تکرار میکرد 70 ضربه شلاق میخورد و در صورت تکرار سه باره گردن او زده میشد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران و خط مقاومت این گروه را همچنان داعش خطاب میکنند، خاطرنشان کرد: عصبانیت آنها از جمهوری اسلامی ایران نیز در بخشی مربوط به همین مسئله است، اما رسانههایی که در ایجاد این گروه نقش داشتند مانند بی بی سی و الجزیره آن را گروه دولت اسلامی خطاب میکنند. العربیه نیز مدتی این گروه را داعش عنوان نمیکرد، اما اخیرا دوباره نام داعش را برای آنها به کار میبرد و کشور ترکیه نیز به آنها داعش نمیگوید.
وی با اشاره به شکلگیری این گروه افزود: ابوبکر البغدادی از سال 2010 در تشکیلات دولت اسلامی که از سال 2006 تشکیل شده بود، حضور یافت و البته ابوعمر در مقطعی مبارزه با آمریکا را جدی گرفت، هر چند در مقاطعی تحرکات ضدشیعی داشت، اما پس از اینکه اقداماتی علیه آمریکا صورت داد، کشته شد.
الموسوی با اشاره به سوابق ابوبکر البغدادی سرکرده امروز داعش، گفت: وی مدتی در زندان ابوغریب بود و پس از مدتی به آمریکا منتقل شد. طی یک سال در منطقهای در فلسطین آموزشهای لازم را کسب کرد و زیر نظر سه استاد وهابی آموزشهای فکری به او داده شد تا جایی که کلا تفکرات او متبلور شد. برخی او را جزو حلقه اول محافظان صدام حسین یعنی فداییان صدام میدانند که سرگروه بوده و آموزشهای تکاوری و نظامی دیده و پس از سقوط صدام وی به دست آمریکاییها میافتد.
وی ادامه داد: تا سال 2011 که دولت اسلامی در عراق بود در همان مکان حضور داشت و پس از ورود به سوریه، این دولت به اسم دولت اسلامی عراق و شامات نامگذاری شد و داعش مبارزاتش را بیشتر با شیعیان صورت داد. احتمال میرود که سیدباقر حکیم نیز توسط این گروه کشته شده باشد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به ترکیب دولت اسلامی، گفت: بیشتر دولت اسلامی را بعثیهای عراقی و استخبارات عراق و افراد ناراضی از شرایط جدید که اخیرا به آنها پیوستهاند، تشکیل میدهند که افرادی از کشورهایی با هویتهای چچن، افغانی، پاکستانی، سودانی، لیبیایی، الجزایری و 85 کشور دیگر در این گروه حضور دارند. از کشور عربستان سه هزار و 800 نفر از زندانیهای عربستان و کویت در شرایط ویژه سوریه آزاد میشوند و به این گروه در سوریه میپیوندند.
وی با اشاره به جایگاه مفتی در تشکیلات داعش و جبهة النصره، یادآور شد: جایگاه این افراد از فرمانده نظامی هم بالاتر است و حتی میتوانند دستور قتل فرمانده نظامی را اعلام کنند. این افراد مفتی نمیشوند مگر اینکه جنایاتی را انجام دهند و جنایات آنها نظیر جنایاتی است که در حزب بعث صورت گرفته مانند کشتن اقوام درجه یک و اطرافیان و این نشان دهنده نظارت حزب بعث بر این مجموعه است.
الموسوی با اشاره به اینکه داعش چهار مأموریت اصلی داشت و امروز شاید بتوان گفت به همه 4 مأموریت خود عمل کرده است، گفت: بدنام کردن دین مبین اسلام یکی از مأموریتهای اصلی این گروه بود، به طوری که شاید هیچکس نمیتوانست به این خوبی دین اسلام را به عنوان دینی متحجر با استفاده از نمادهای اسلامی، یعنی داشتن پرچم قدیم حضرت رسول(ص) نشان دهد.
وی تأکید کرد: مسلما از این به بعد شاهد فیلمهای متعدد ضداسلامی و با استفاده از ادبیات داعش، جبهةالنصره و مفتیان عربستان خواهیم بود.
این کارشناس مسائل استراتژیک ایجاد تفرقه بین مسلمانان و ادیان دیگر را از دیگر مأموریتهای داعش خواند و گفت: داعش با اقدامات خود بین مسلمانان و شیعه و سنی با ادیان دیگر تفرقه ایجاد کرد.
وی تغییر اولویت جهان عرب و اسلام را از دیگر مأموریتهای داعش دانست و تصریح کرد: جهان اسلام در طول 70 سال گذشته مسئله اول خود را فلسطین میدانست، اما امروز با اقدامات داعش رافضیها، مجوثیها و صفویها اولویت اول جهان اسلام و عرب هستند و باید آنها را از بین برد.
الموسوی با اشاره به عدم واکنش دولتهای عرب به جنگ غزه، گفت: حتی در برخی از کشورهای عرب حمایتهایی از رژیم اسرائیل صورت میگرفت و این در حالی بود که کشورهای آمریکای لاتین نیز نسبت به این جنگ واکنش نشان دادند.
وی به مأموریت چهارم داعش اشاره کرد و افزود: تخریب زیربناهای کشورهای اطراف رژیمصهیونیستی، ارتشها، صنایع دفاعی، امنیت ملی و وحدت ملی آنها از دیگر مسائلی بود که مورد توجه داعش و از مأموریتهای آنها بود، به طوری که اکثر کشورهای اطراف فلسطین اشغالی خنثی شدند و اگر حزبالله نبود لبنان از بین میرفت.
وی در ادامه این نشست با اشاره به هدف ائتلاف آمریکایی ضدداعش، یادآور شد: این ائتلاف برای نجات دادن داعش و تغییر مأموریت و همچنین واگذاری مأموریت جدید به داعش است.
کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه برخی از افراد داعش گاها شعارهای تندی علیه آمریکا میدهند، گفت: با این وجود کادر مرکزی و مفتیهای این گروه چنین دیدگاهی را ندارند و آسیبی نمیبینند، حتی در این حملات صورت گرفته آنها دچار مشکلی نشدند و آنهایی که در این وسط از بین میروند از بین افرادی هستند که علیه آمریکا بودند.
الموسوی با اشاره به حوادث کوبانی، تصریح کرد: مسئله کوبانی به خوبی نشان داد که هدف آشوبهای سوریه بحث آزادی یا مبارزه با دیکتاتوری و دموکراسی نبود، بلکه هدف آنها از بین بردن خط مقاومت و پاره کردن زنجیر مقاومت در منطقه بود.
وی افزود: جنایاتی که این افراد در سوریه مانند کشتن زنده زنده افراد و کودکان خردسال نشان دادند مسلما نمیتواند برای ملت سوریه آزادی بیاورد. داعش برای اداره کشور برنامهای ندارد که بخواهد کشوری را اداره کند. وقتی دولت اسلامی از نظر آنها موصل را گرفت و برنامههای خود را اعلام کرد 10 دستور ابوبکر البغدادی نشاندهنده مسائلی است که از سوی مفتیهای عربستان درمورد زنان و یا مسائل بسیار پیش پا افتاده مطرح میشد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با تأکید براینکه کوبانی و حوادث این شهر ائتلاف آمریکایی ضدداعش را در محک جدی قرار داده است، گفت: چطور میشود این ائتلاف با هزینههای فراوانی که به قول خودشان تاکنون 800 میلیون دلار هزینه کردهاند و به عراق و سوریه حملات هوایی صورت دادند، نمیتوانند مانع از حرکت داعش به شهری در مرز ترکیه شوند و این در حالی است که در ائتلاف آنها از 40 کشور حضور دارند و پیش از این ژستهایی را در این زمینه میگرفتند، اما نمیتوانند حریف گروهی کمتر از سیصد هزار نفر شوند.
وی با اشاره به اینکه داعش امروز مأموریت جدیدی را علیه کردها انجام میدهد، تصریح کرد: قبلا مأموریت این گروه علیه بشار اسد و نوری المالکی بود و امروز آنها مأموریت دارند کردها را از حالت متمرکز خارج کنند و اگر دنیا در این زمینه ساکت کند قطعا شاهد قتل عام کردها بعد از ارمنیها خواهیم بود.
در ادامه این نشست، الموسوی با اشاره به سکوت بارزانی و کردستان عراق، خاطرنشان کرد: با وجود اینکه کردهای ترکیه به کردهای عراق در زمانی که به کمک احتیاج داشتند، کمک کردند، اما بارزانی در حالی که امروز اقتدار و امکانات دارد و حتی با یک حرف زدن میتواند شرایط جدیدی را ایجاد کند سکوت کرده است.
وی با اشاره به تسلط داعش بر این منطقه و ایجاد مشکلات برای سوریه و لبنان، گفت: داعش چند وقت پیش تلاش کرد به منطقه بعلبک لبنان که زیر نظر حزبالله است حمله کند و حتی تلاش کرد از فرصت عید قربان استفاده کند، اما الحمدالله حزبالله مانند همیشه آماده بود و اطلاعات دقیقی از آنها داشت و این عملیات برای آنها موفقیتآمیز از آب در نیامد.
این کارشناس مسائل استراتژیک با اشاره به شرکت عراق در ائتلاف آمریکایی ضدداعش، افزود: عراق به شکل کاملا ظاهری و تشریفاتی در این ائتلاف حضور دارد و در بحثهای اصلی و اولیه این ائتلاف حضور نداشت. در حال حاضر داعش وارد مرحله جدیدی شده و در عراق محاصره شده و در سوریه هم دنبال این منطقه است که اگر این منطقه را تصرف کند برای ترکیه حائز اهمیت خواهد بود، زیرا ترکیه پس از مدتها خودمختاری کردها در این منطقه شاهد از بین رفتن تمرکز آنها خواهد بود و از طرف دیگر اشغال این منطقه علیه داعش سود مالی را در زمینه دلارهای نفتی برای آنها خواهد داشت و به قول خودش کردهای این منطقه را ادب میکند.
وی با اشاره به اینکه حضور امسال داعش در این منطقه به نفع ترکیه خواهد بود، گفت: کردهای ترکیه تازه متوجه آثار و نتایج این مسئله شدهاند و کمی حرکت کردند تا بتوانند شرایط را تغییر دهند.
الموسوی با اشاره به خطرات وضعیت کوبانی برای منطقه، تصریح کرد: اگر شرایط ترکیه به این شکل بماند، این وضعیت برای خط مقدم مقاومت و ایران مهم خواهد بود. به نظر میرسد وزارت امورخارجه باید جدیتر عمل کند و حتی جا دارد رئیسجمهور ایران با اردوغان تماس بگیرد و حتی بحث گاز ایران را در فضای سرما مطرح کند، زیرا این حرکت ترکیه خلاف منافع ملی ایران و حزبالله است.
وی در پاسخ به سوال یکی از حضار در خصوص نقش عربستان در حوادث عربستان، گفت: شرایط منطقه که در حال گسترش است قابل بررسی است و شاید عربستان شرایط ویژه و حتی خطرات احتمالی را برای خود درک نمیکند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه اظهار داشت: عربهای منطقه یا آلزایمر گرفتند و یا واقعا فکر نمیکنند و نمیتوانند بفهمند که شرایطی که برای آنها پیش آمده چگونه است و حتی بحث یمن نیز هنوز آنها را گیج کرده است.
وی با اشاره به اینکه گزارشها نشان میدهد سیستم امنیت عربستان بسیار نفوذپذیر است، گفت: سیستم اطلاعاتی این کشور با مبلغ اندکی کارهای عظیمی انجام میدهد و به نظر اگر توافق ایران با1+5 انجام شود شرایط برای آنها تغییر میکند و شرایط عظیمی در منطقه ایجاد میشود.
الموسوی با اشاره به نقش امارات در تحولات اخیر منطقه، خاطرنشان کرد: امارات امروز به شدت از دست آمریکا عصبانی است و حتی اخیرا اجلاسی را با عنوان آینده کشورهای دریای مدیترانه برگزار میکند که از کشورهای اروپایی و عرب دعوت میکند، اما آمریکا را به این اجلاس دعوت نکرده است. اینکه مباحثی که خلفان مطرح کرد و باعث خروج سفیر آمریکا شد، بازی نیست. او از جایگاه یک کشور ابرقدرت در مقابل آمریکا سخن گفت.
وی با اشاره به اینکه نقش اساسی را در منطقه حوثیها انجام خواهند داد، گفت: خیلی تلاش کردند این افراد را با داعش پیوند زنند، اما اخلاقی عمل کردن آنها در حوادث اخیر منطقه باعث شد آنها در این زمینه موفق نشوند. امروز با این گروه تماسهایی در کشورهای مختلف بیروت، استانبول و سوئیس برقرار میشود، زیرا میدانند تحولات مهمی در منطقه توسط این گروه در حال شکلگیری است و آمریکا حرکاتی را انجام میدهد.
این کارشناس مسائل استراتژیک با اشاره به مشکلات آمریکاییها در زمینه تصمیمگیری درباره داعش، افزود: آنها هنوز خودشان به جمعبندی نهایی در مقابل داعش نرسیدهاند. گروههایی که از بوش دفاع میکنند روز به روز در آمریکا قویتر میشوند و اگر اوباما در اواخر ریاستجمهوری در این خصوص کارها را به درستی انجام دهد ممکن است حوادث به نفع او تمام شود.
وی با اشاره به اینکه برخی ائتلاف شکل گرفته را فشاری برای ایران در زمینه توافق نهایی میدانند، گفت: آنها عکسالعمل ایران را نمیدانند.جمهوری اسلامی ایران در گذشته توانست قدرت بازدارنده خود را سری نگه دارد. یکی از سناتورهای آمریکایی میگوید ما اگر میدانستیم ایران چگونه برخورد میکند ما خودمان اقداماتی را صورت میدادیم، اما سیستم امنیتی و حفاظتی ایران بر خلاف آن چیزی که آنها بیان میکنند در حد بسیار بالایی است و خیلی از مسائل را میداند.
الموسوی با اشاره به سفر ملک عبدالله درسالهای گذشته به ایران، افزود: من در این سفر همراه ملک عبدالله پادشاه اردن بودم. وقتی به او موشک شهاب سه را نشان دادند و هواپیمای بدون سرنشین 600 کیلومتری ایران را دید خطاب به شمعخانی گفت من الآن احساس میکنم کشور مستقل بودن یعنی چه و لذت این مستقل بودن را احساس میکنم. کشور من سه تا چهار ماه است که دنبال یک هواپیمای 35 کیلومتری بدون سرنشین است، اما آنها آن را به ما نمیدهند.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره محبوبیت داعش، گفت: یکی از این مسائل، مظلومیتنمایی داعش است و اینکه توانستند از فضای مجازی به خوبی استفاده کنند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه حضور افرادی مثل ابوبکر البغدادی نتیجه کارهای چند ساله در دانشگاههای عربستان است، تصریح کرد: این افراد مانند بنلادن، ملاعمر و … چندین سال در دانشگاههای مدینه و مکه تغذیه فکری و شستشوی مغزی در زمینه مبارزه با شیعیان شدند.
الموسوی با اشاره به لزوم ورود قاطع مراجع و علمای عظام در این زمینه، خاطرنشان کرد: این افراد میتوانند با سخنان خود و روشنگریهایشان مسیر را هموار کنند و باید از اقدامات فرهنگی و فکری در این خصوص بهره گرفت. نباید کارهایی را انجام داد که باعث از بین رفتن وحدت شیعه و سنی شود تا در مقابل یکدیگر قرار گیرند. در این زمینه در رسانههای عرب زبان خود مشکلات زیادی داریم که شما فعالان مجازی میتوانید در این خصوص کمک کنید.
Sorry. No data so far.