محمدصادق کوشکی– بررسی سیاست خارجه عربستان از ابتدای تأسیس تا بهامروز نشان میدهد این کشور هیچگاه سیاست خارجه مستقلی نداشته است. سیاست خارجه عربستان از ابتدای تا جنگ جهانی دوم، تابعی از سیاست خارجه انگلستان بوده است. همچنین این کشور پس از جنگ دوم جهانی تا بهامروز، مجریِ سیاستهای منطقهای آمریکا و یکی از بازوهای مهم اجرایی سیاست خارجی صهیونیستهاست. ازجمله سیاستهای عربستان در حوزه خارجی، ضدیت با انقلاب اسلامی است. کسانی که تصور میکنند عربستان کشوری مستقل است و میشود با آن مذاکره کرد، درکشان از واقعیتهای منطقه، کاریکاتوری و فانتزی است. کسانی که اینگونه فکر میکنند، باید به پیام حضرت امام(ره) مراجعه کنند که بهمناسبت شهادت حجاج ایرانی توسط آلسعود صادر شد؛ آنجاکه امام با صراحت فرمودند: «ما اگر از صدام بگذریم، از آلسعود نخواهیم گذشت.»
نگرانی سعودیها از تحولات منطقه، بهویژه تحولات یمن و بحرین نیز نتیجه نگرانی صهیونیستها از این تحولات است. وحشت صهیونیستها از رشد اسلامگرایی و نزدیکی کشورهای منطقه به انقلاب اسلامیِ ایران، بهطور طبیعی به بازوی اجرایی آنها، یعنی عربستان سعودی منتقل میشود. بههمینخاطر، ما در راه مبارزه با استکبار، با بازیگری بهنام عربستان نیز روبهرو هستیم.
عربستان در سیاست داخلی نیز با معضلات بسیاری روبهروست. بخش زیادی از مردم این کشور، به عملکرد دولت سعودی معترض هستند. حدود ٤میلیون نفر از جمعیت بیستوپنجمیلیونی این کشور زیر خط فقر قرار دارند که بیشتر آنان از اهل سنتاند. همچنین در عربستان، حدود ٣میلیون شیعه سکونت دارند که از حقوق انسانیِ خود محروماند (البته رقمها دقیق نیست، چون سعودیها اجازه آمارگیری نمیدهند). بهعنوان نمونه، یکی از فشارهایی که روی شیعیان وارد شده است، صدور حکم اعدام تعزیری برای آیتا… النمر، از رهبران این اقلیت بزرگ است. تعداد درخور توجهی از نخبگان سعودی نیز از آزادی بیان برخوردار نیستند؛ بنابراین مخالفین آلسعود، بخش زیادی از مردم این کشور را تشکیل میدهند که باتوجهبه این فشارهای داخلی و منطقهای، نمیتوان آینده مطلوبی را برای حکومت آلسعود متصور شد. باتوجهبه مسائل فوق، توصیه ما به کسانی که قصد مذاکره با عربستان را دارند، این است که کمی مطالعات سیاسی و تاریخی خود را افزایش دهند. کسانی که از مذاکره با عربستان دم میزنند و فکر میکنند کشور به این مذاکرات نیازی جدی دارد، نگاهشان به منطقه، نگاهی سطحی است؛ چراکه مذاکره در فضای بینالملل، میان دو کشور مستقل است. عربستانی که هیچگاه سیاست خارجه مستقلی نداشته و سیاستهای آن نه در ریاض، که در واشنگتن و تلاویو طرحریزی میشود، صرفاً یک پیامرسان خواهد بود؛ آنها فقط حرفهای آمریکاییها را برای ما تکرار خواهند کرد. صحبتهای اخیر وزیر امور خارجهی عربستان علیه ایران نیز، صحبتهای جدیدی نیست. عدهای میگویند سعود الفیصل بهسبب کهولت سن، دچار پریشانگویی شده است، اما اینطور نیست. او از همان دوران جوانی این عبارتهای عبری را به زبان عربی علیه انقلاب اسلامی بهکار میبرده است. متأسفانه دستگاه دیپلماسی ما واکنش مناسبی در قبال اینگونه مواضع ندارد. لبخند، پاسخ مناسبی به اهانتهای این افراد نیست.
Sorry. No data so far.