خانه سادات اخوی یکی از معروفترین هیئتهای تهران محسوب میشود که تاریخ تاسیس آن مربوط به دوران فتحعلیشاه است. این حسینیه ویژه جلسات عزاداری زنان بوده است، اما به مرور زمان بخش کوچکی از حیاط این خانه را به مردان اختصاص دادهاند.
همزمان با ششمین روز از ماه محرم، ایام سوگواری سالار و سرور شهیدان حضرت امام حسین(ع) تعدادی از اعضاء شورای شهر به همراه خبرنگاران از برخی از تکایای قدیمی در منطقه 12 بازدید و در مراسم عزاداری شرکت کردند.
در این مراسم احمد مسجد جامعی و احمد دنیا مالی از اعضاء شورای شهر تهران حضور داشتند و در جمع سوگواران حسینی ضمن شرکت در عزاداری سید و سالار شهیدان شاهد آیینها و سنتهای عزاداری در حسینیههای تاریخی تهران بودند و از زبان بزرگان هر هیئت و حسینیه روایتها، خاطرات و سنتهای دیرین عزاداری و سرگذشت خادمان امام حسین(ع) را شنیدند.
اعضاء شورای شهر و خبرنگاران ابتدا در حسینیه صنف بزازها در مجلس روضه حضرت قاسم در جمع سوگواران حسینی شرکت کردند و سپس صبحانه را میهمان بیمارستان سیدالشهدا واقع در چهارراه گلوبندک بودند.
در این بازدید که احمد دنیامالی، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران، شهردار منطقه 12و مدیرکل میراث فرهنگی تهران مسجدجامعی را همراهی میکرد، به طرح توسعه و گسترش این درمانگاه که در حریم کاخ گلستان است رسیدگی و قرار شد طی جلسهای با مسئولان سازمان میراث فرهنگی استان تهران، راههای برونرفت این طرح از مشکلات موجود مورد بررسی قرار گیرد.
از کتابهای چاپ سنگی تا منبر 137 ساله در حسینیه آقا سیدهاشم
حسینیه سید هاشم، از قدیمی ترین حسینیه های تهران است. حسینیه آقا سید هاشم شیرازی با بیش از 130 سال قدمت، یکی از قدیمیترین هیئتهای تهران و میراث خاندان سید شیرازی است. حسینیهای که متولیان آن به حفظ کتابها، وسایل و تصاویر بانیان اولیه آن اهتمام داشتهاند و این اسناد را در دل حسینیه حفظ کردهاند.
با توصیه مسجدجامعی قرار شد کتابهای تاریخی این حسینیه فهرستبرداری و ثبت و ورودی حسینیه و برخی از بخشهای داخلی آن با همکاری شورا و شهرداری به سبک و سیاق سنتی خویش بازسازی شود.
از ویژگی های این حسینیه نگهداری تعداد 31 جلد کتاب چاپ سنگی و منبر چوبی با قدمت 137 سال بود که مردم برای حاجتروا شدن به آن متوسل میشدند.
عضو شورای شهر تهران تاکید کرد: آینهکاریها و مقرنسهای حسینیه آقا سید هاشم، یکی از مواردی است که باید مرمت و بازسازی آن آغاز شود.
بازدیدکنندگان سپس به حسینیه جواهری یا همان حسینیه صنف خیاطان رفتند و از این هیئت که سابقهای بیش از 130 سال دارد بازدید کردند. به گفته اهالی محل و حاضران، صنف خیاطها از قدیمیترین هیئت در میان اصناف تهران هستند.
این حسینیه نیز هرچند نوسازی شده بود اما روند شکلگیری و تلاش بانیان و خادمان آن در اقامه عزای حسینی شنیدنی بود.
حسینیه سادات اخوی از فتحعلیشاه تا امروز
یکی از مکانهایی که توجه همه بازدیدکنندگان را به خود جلب کرد، حسینیه سادات اخوی و مراسم عزاداری ویژه آن بود.
خانه سادات اخوی یکی از معروفترین هیئتهای تهران محسوب میشود که تاریخ تاسیس آن مربوط به دوران فتحعلیشاه است. این حسینیه در دهه اول فاطمیه و دهه اول ماه محرم ویژه جلسات عزاداری زنان بوده است، اما به مرور زمان بخش کوچکی از حیاط این خانه را به مردان اختصاص دادهاند.
به گفته زنان محلی، حسینیه سادات اخوی منبر متبرکی دارد و زنان برای حاجت روا شدن از زیر منبر رد شده و حتی گفته میشود در زمان قاجار قنداقه کودکان را با این منبر متبرک میکردهاند و به همین دلیل در حال حاضر نیز حضور بسیاری از مادران با نوزادانشان در مراسم این حسینیه به چشم میخورد. پرچمها، پارچه ها، تابلوهای هنری، اشیای قدیمی و ساختمان تاریخی این هیئت، متفاوت از دیگر هیئتها و برای کسانی که تا کنون در هیئت های تاریخی تهران حاضر نبوده اند جذابیت ویژهای دارد.
احیای سقاخانههای قدیمی
مسجدجامعی، دنیامالی و تهرانگردان پس از گشتی در کوچههای منتهی به حسینیه سادات اخوی به تکیه رضا قلیخان در محله سرچشمه رفتند و از این تکیه که مربوط به دوره ناصری است بازدید کردند.
مسجدجامعی پس از بازدید از این تکیه از وجود سقاخانهای در سالهای دور در این محل خبر داد و اظهار داشت: این تکیه و حسینیه آقا سید هاشم، در سالهای دور سقاخانهای داشتند که امروزه اثری از آنها بر جا نمانده است.
وی ادامه داد: پیشنهاد میکنم این سقاخانهها به همان شکل قدیمی خود احیا شود.
عضو شورای شهر تهران ادامه داد: شناسایی، مرمت و فهرستنویسی نسخ خطی و چاپ سنگی حسینیههای تهران در این بازدید مد نظر بوده است. همچنین تعمیر و مرمت تابلوهای ارزشمند و آثار خوشنویسی که مربوط به ابوالحسن اصفهانی و در حال پوسیدگی است، یکی دیگر از اقداماتی است که در دستور کار قرار خواهد گرفت.
بازدید کنندگان پس از حضور در هیئت جوادالائمه و حسینیه جوانان اتفاقیون به بیت الزهرا(س) واقع در پل امیربهادر رفت و در گردهمایی مداحان شرق و غرب تهران شرکت کردند
سنت آب روی آب ریختن و کوچه لبتشنه
در پایان این مراسم بازدید کنندگان در مسیر مسجد قندی، در محلهای که نام قدیمی آن «قنات سراب وزیر» بود، توقف کردند.
درباره تاریخچه محله آمده است: چند دهه پیش در روز تاسوعای حسینی، عزاداران بر سر قنات میآمدند و پس از عزاداری، سنت آب روی آب ریختن که در تهران قدیم مرسوم بود را به جا میآوردند و تا عصر عاشورا چای و آب نمیخوردند. به همین دلیل نام این کوچه «لب تشنه» بوده است.
مسجد جامعی عضو شورای شهر تهران نیز گفت: پیشنهاد میکنم که نام قدیم این کوچه دوباره به لبتشنه تغییر کند و زیر آن به یاد شهید نام آن نوشته شود.
وی مسجد قندی واقع در منطقه 11 تهران را یکی از آثار ارزشمند این محل نامید و تصریح کرد: از کسانی که تلاش کردهاند تا این مسجد با همان سبک و سیاق قدیمی و ستونهای زیبا، حفظ شود قدردانی میکنم.
در پایان این بازدید، اعضاء شورای شهر تهران به همره خبرنگاران پس از حضور در تکیه درخونگاه، ناهار را میهمان سفره حضرت اباعبدالله در این تکیه بودند. یکی از ویژگیهای این تکیه وجود تنها نخل تهران در اینجاست. نخلی که هرچند سالهاست از این تکیه خارج نشده اما برای عزاداران حسینی بسیار متبرک است و در روزهای تاسوعا و عاشورا زیر آن شمع روشن میکنند.
Sorry. No data so far.