پنج‌شنبه 27 نوامبر 14 | 11:14
مهدی فرمانیان

تکفیر جز مسلمان‌کشی چیزی ندارد

رئیس دانشکده‌ مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب در مورد کنگره خطر تکفیری ها از دیدگاه علمای اسلام با بیان اینکه علمای اسلام واقعا دردمندانه وارد موضوع شدند، گفت: آنها می فهمند که تکفیر جز مسلمان کشی و خنده استعمار چیزی ندارد.


707266

رئیس دانشکده‌ مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب در مورد کنگره خطر تکفیری ها از دیدگاه علمای اسلام با بیان اینکه علمای اسلام واقعا دردمندانه وارد موضوع شدند، گفت: آنها می فهمند که تکفیر جز مسلمان کشی و خنده استعمار چیزی ندارد. لذا در پاکستان و سوریه و عراق استقبال بسیار خوبی از این پیش نشست ها شد و عراق و ترکیه خودشان کنفرانس در مورد این موضوع برگزار کردند که از ما هم دعوت کردند.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی فرمانیان رئیس دانشکده‌ مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب در مورد  کنگره جهانی خطر افراطی ها و تکفیری ها از دیدگاه علمای اسلام در باره اینکه آیا به اهداف مورد نظر دست پیدا کرده اند گفت: به نظر کمیته علمی، ما به فراتر از اهداف خودمان رسیده ایم. اولاً این استقبال وسیع را خودمان باور نداشتیم این جمع مقالات را فکر نمی کردیم واصل شود. حضور جدی علما و فضلای قم تا این حد را فکر نمی کردیم. اگر فکر می کردیم مثلا تا شماره 70 راضی بودیم الان نود و اندی از اهداف خودمان محق شده است. همه راضی هستند. آیت الله مکارم شیرازی و آیت الله سبحانی بسیار راضی بودند. حالا ضعف های شکلی و جزیی که اصلا مهم هم نیست وجود داشت.

فرمانیان در مورد اینکه حضور علمای اسلام در این کنگره چگونه بود آیا از همه فرق و مذاهب  و کشورها حضور داشتند بیان داشت بله ، استقبال بسیار خوب بود مجبور شدیم حدود 200 نفر از مدعوین خارجی را به دلیل عدم امکانات قم حذف کنیم. افرادی هم که دعوت شده بودند و نیامدند با نوشتن نامه به محضر آیت الله مکارم عذرخواهی کردند و گفتند اگر نتوانستیم بیاییم ولی دلمان و فکرمان در این کنگره است.  استقبال بسیار خوب بود.

این محقق و پژوهشگردر مورد اینکه بهتر نبود اجلاس در سالن کنفرانس سران اسلامی در تهران برگزار می شد تصریح کرد: نه، اصلاً، البته رسانه های داخلی آن طور که باید و شاید بازتاب وسیعی از این کنگره انعکاس ندادند. دوست داشتیم خیلی بهتر از اینها منعکس می شد. شاید از این نظر اگر در تهران بود بازتاب بیشتری پیدا می کرد ولی از آن جهت که در قم بود اتفاقاً بازتاب معنوی و مذهبی اش در جهان اسلام بیشتر بود. اینکه مرجعی شیعه آن هم در قم این گنگره را برگزار کند و از علمای جهان اسلام دعوت کرده باشد برای اینکه بگویند افراط و تکفیری ها خطری جدی برای جهان اسلام هستند ، خیلی تأثیر گذار بود. شاید اگر در تهران برگزار می شد این زیبایی و تأثیر را نداشت، زیرا قم معنویتی خاص دارد و پایگاه شیعی است و وقتی از این مرکز صدای اعتدال و میانه روی بلند است این مسئله خیلی بردش بیشتر است از اینکه از پایتخت سیاسی اعلام شود.

فرمانیان درمورد پوشش رسانه های داخلی از این کنگره یادآورشد: دوست داشتیم پپوشش رسانه ای بیشتر بود ولی شاید این انتظار شخصی من باشد.

این محقق و نویسنده کشورمان در مورد اینکه آیا به نظر شما لازم نیست که سیاسیون جهان اسلام هم جمع شوند و این موضوع را بررسی کنند، گفت: خیلی لازم است. الان مشکل جهان اسلام، مشکل سیاسی است ولی شکل سیاسی دارد از پایگاه اجتماعی جوانان اهل سنت سوء استفاده می کند. لذا به نظر من بیشتر باید سیاسیون بنشینند و هم فکری کنند. البته شاید سیاسیون تکفیری ها را نفی نکنند و استبداد و سکولاریزم و دیکتاتوری را نفی کنند. مشکل ما وجود حاکمان سکولار و مستبد و دیکتاتور در جهان اسلام است. اینها عامل اصلی گسترش تکفیری ها و افراط گرایی هستند. عامل دوم هم آمریکاست. هر چقدر حضور آمریکا در منطقه بیشتر شود تکفیری ها بیشتر می شوند. لذا این فضا یک فضای سیاسی است اما متأسفانه از پایگاه اجتماعی تفکرات سلفی از این فضا دارند سوء استفاده می کنند.

فرمانیان ادامه داد: اگر سیاسیون هم چنین کنگره ای برگزار کنند عالی است، البته قرار است همایشی با عنوان «جهان عاری از خشونت» برگزار شود و سیاسیون در آن حضور یابند و حرفهای ما را در آنجا بزنند.

وی در مورد اینکه واتیکان هم خواستار حضور در این کنگره شده بود بیان داشت: الان اتفاقی که در سوریه و عراق افتاده است این است که بسیاری از مسیحیان هم توسط داعشی ها کشته شدند و حدود 30 هزار مسیحی در مناطقی که در دست داعش  افتاد آواره شدند. حتی اگر برای خودشان هم که باشد واتیکان برای حفظ جان مسیحیان منطقه دوست دارد در این اجلاس شرکت کند و آنها صراحتاً اعلام کرده اند که با داعش مخالف هستند که به نوعی گفتمان جهانی علیه این جریان و طرز فکر در جهان وجود دارد. از این جهت واتیکان اظهار تمایل و علاقه داشت که در این کنگره شرکت کند.

این محقق و پژوهشگر در مورد اینکه نتایجی که در این کنگره به دست آمد چه راهکارهای اساسی برای مقابله با داعش و تکفیری ها عنوان شد گفت: راهکار نهایی این است که مردمسالاری دینی در کشورهای اسلامی گسترش یابد. اما نه با روشی که امریکا انجام می دهد. امریکا به اسم گسترش دموکراسی در جهان  به افغانستان و عراق حمله کرد و همین حملات باعث گسترش تکفیری ها شده است. یعنی در طول این ده ساله که امریکا حضور نظامی پیدا کرده و به قول خودش می خواهد دموکراسی را گسترش دهد تکفیری ها ده برابر شده اند.

فرمانیان بیان داشت: خود جهان اسلام، مردم و علمایش و حاکمانش باید به خودشان بیایند و مردمسالاری دینی را گسترش دهند. اگر مردمسالاری دینی گسترش یابد تکفیری ها هم کم کم از بین خواهند رفت. زیرا تکفیری ها به دنبال این عقیده شکل گرفته اند که باید خلافت اسلامی در جهان اسلام تشکیل شود. البته با افکار باطل خودشان. اگر فضای جهان اسلام فضای بازتری شود آدمهایی که در رأس کار می آیند متعهدتر و معتقدتر به اسلام باشند یقیناً دیدگاه های افراطی در جهان اسلام فروکش خواهد کرد.

فرمانیان درباره اینکه پیش نشست هایی در عراق و سوریه و پاکستان از این کنگره برگزار شد اما ما خبری نداشتیم و در سخنان علیزاده موسوی شنیدیم. درباره تأثیر این پیش نشستها بگویید. گفت: کتاب تکفیر 2 را چاپ کردیم. اگر نسخه ای از آن را ببینید کنگره را به دو بخش کردیم. یک بخش علمی ای که به جریانهای تکفیری و مبانی تفکرات آنها پرداختیم. و بخش دوم ، گزارش کنگره بود که نشست هایی مثل نشست سوریه و نشست های داخلی برگزار کردیم. علمای اسلام واقعا دردمندانه وارد موضوع شدند و می فهمند که تکفیر جز مسلمان کشی و خنده استعمار چیزی را ندارد. لذا در پاکستان و سوریه و عراق استقبال بسیار خوبی از این نشست ها شد و عراق و ترکیه خودشان کنفرانس در مورد این موضوع برگزار کردند که از ما دعوت کردند.

فرمانیان ادامه داد: وقتی می بینند یک مرجع شیعی وارد این موضوعات می شود می فهمند که مسئله سیاسی نیست. زیرا اگر سیاسی شد همه می دانند که یک سیاستمدار حرفی را می زند و ممکن است سیاستمدار بعدی که می آید یک چرخش صدو هشتاد درجه ای در موضعش به وجود بیاید اما وقتی مرجعی دینی دارد سخن می گوید دیگر حرف او هیچ وقت عوض نمی شود و تا این مرجع دینی و آن مذهب وجود دارد این تفکر در آنجا پایدار و باقی است.

وی افزود: شاید یکی از دلایل عمده ای که بسیاری از این کنگره استقبال کردند همین مسئله بود. دوم اینکه وهابیها در جهان اسلام پخش کرده بودند که شیعه تکفیری است و به ما تکفیری می گویند درحالی که بدتر از ما هستند و آثار متعددی هم نوشته بودند که شیعه تکفیری است. این کنگره نشان داد که یکی از مراجع بسیار مطرح جلسه می گذارند و آن هم در قم یعنی همه علمای قم با او موافق هستند و شرکت بالای علما و فضلای حوزه علمیه قم در این کنگره نشان داد که این نگاه اعتدالی در حوزه های علمیه قم پایگاه بسیار جدی دارد و اگر رسانه ای از وهابیت قم را افراطی و تکفیری مطرح می کند دروغ است و این کنگره تمام این فضا را خنثی کرد.

فرمانیان در مورد اینکه در دیدار علمای خارجی با رهبر معظم انقلاب چه مسائلی مطرح شد تصریح کرد: محتوای آن دیدارها خصوصی است اما بسیار مثبت بود و اظهار محبت هایی که به مقام معظم رهبری کردند بسیار جالب و زیبا بود و نشان می داد که صحبت های مقام معظم رهبری درد دل آنها هم است و آنها هم همین حرفها را دارند و دوست دارند زده شود و رسانه ها آن را بازتاب دهند. این هم وظیفه کلی رسانه های جهان اسلام است که این کنگره ها را بازتاب دهند  و سخنان این علمای جهان اسلام را رسانه ای کنند که صراحتاً می گویند همان پیامی که رهبر معظم انقلاب دارد ما هم دوست داریم همین پیام در جهان منعکس شود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.