یک پایگاه خبری لبنانی در گزارشی نوشت: توافق بین ایران و 5+1 در مذاکرات اخیر هستهای بدون اینکه اعلام شود، حاصل شده اما بنابر دلایلی این توافق علنی نشده است.
پایگاه خبری «النشره» در گزارشی درباره تمدید مذاکرات و توافقات احتمالی دو طرف در مذاکرات اخیر وین، قبل از پرداختن به نشستن وزیر خارجه ایران پای میز مذاکرات مقابل وزاری شش قدرت جهانی و صلابت مواضع ایران و دفاع آن از حقوق مشروع خود در مقابل این کشورها اشاره کرد.
این پایگاه لبنانی گزارش داد که ایران به این کشورها تضمین داده که به دنبال تولید سلاح هسته ای نیست و در برنامه هسته ای خود اهداف مسالمت آمیز نه نظامی را دنبال میکند و شاخصهای که معنی مهمی را دارد، ارسال نامههای سری باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا به رهبر انقلاب ایران حامل این پیام است که واشنگتن حق ایران در برخورداری از انرژی هسته ای مسالمت آمیز را به رسمیت میشناسد.
این پایگاه خبری در ادامه نوشت: «شاخصه دیگر، تاکید وزرای خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه بر ضرورت ادامه مذاکرات به منظور کاهش شکاف اختلافات ایران و 1+5 و همچنین عدم درخواست از ایران برای دست کشیدن از برنامه هستهای و تعلیق آن است که این مساله دستاورد و موفقیت بزرگی برای جمهوری اسلامی ایران به شمار میآید.»
به گزارش النشره، بیشتر موضوعات فنی و کارشناسی تا حد زیادی حل شده است اما اختلافات موجود بر سر لغو یکباره و یا تدریجی تحریمها است که ایران می خواهد این تحریمهای بین المللی به یکباره لغو شود اما آمریکا با همراهی روسیه و چین میخواهد از طریق اعمال تحریمها اهرم فشار را حفظ کند و زمام امور را در دست داشته باشد، از همین روی توافق شده که ماهانه 750 میلیون دلار آمریکا از داراییهایی بلوکه شده ایران به حساب این کشور واریز شود. از سوی دیگر روسیه و چین اعلام کردند که تحریم ها علیه ایران به تدریج لغو خواهد شد به این دلیل که شرایطی وجود نخواهد داشت که منجر به اعمال این تحریم ها شود که این امر بسیار حایز اهمیت است.
این پایگاه لینانی نتیجه گیری کرد که با توجه به توضیحات ارائه شده میتوان گفت که توافق بین ایران و کشورهای شرکت کننده در مذاکرات هستهای ایران بدون اینکه اعلام شود، حاصل شده است.
دلایلی که علنی نشدن این توافقات را توجیه میکند:
اولا- عدم وجود فضا و زمینه سیاسی مناسب برای اعلام آن با توجه به امکان ایجاد تنش میان واشنگتن و همپیمانان منطقهای آن
دوما- امکان ایجاد اختلافات در داخل بدنه دولت آمریکا و همچنین تسلط جمهوریخواهان بر کنگره آمریکا و اینکه حزب جمهوری خواه بدون تردید در کنار رژیم صهیونیستی میایستد.
در اروپا نیز کشورهای عضو اتحادیه اروپا بدون آماده کردن افکار عمومی درباره منفعت اروپا از این توافق نمیتوانند آن را علنی کنند.
النشره در ادامه میافزاید: سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که چگونه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس این توافق را خواهند پذیرفت؟ باراک اوباما در دیدار اخیر خود با شاهزاده «متعب بن عبدالله بن عبدالعزیز» رئیس گارد ملی عربستان سعودی در کاخ سفید به نکته مهمی اشاره کرد که رسانه ها آن را منتشر کردند. رئیس جمهور آمریکا در این دیدار به شاهزاده سعودی گفته که واشنگتن و برخی کشورها تصمیم به توافق با ایران گرفتند و ریاض نیز باید به منافع آمریکا در منطقه توجه کند بنابراین عربستان باید اختلافات خود با تهران را حل کند زیرا سیاست سعودی ها در قبال ایران اشتباه است.
مساله اساسی دیگری که باقی می ماند اسرائیل و برخی از کشورهای منطقه هستند که حصول توافق را نمی خواهند تا ایران به «فرش هستهای» دست پیدا کند و بدین ترتیب مانع تبدیل شدن ایران به قدرت منطقهای شوند، از همین روی اسرائیل با استفاده از انواع و اقسام روشها و در راس آن تروریسم محوری در منطقه تلاش میکند تا این توافق را لغو و یه به تعویق بیاندازد.
Sorry. No data so far.