یکشنبه 30 نوامبر 14 | 12:40

نشست علمی دولت‌سازی اسلامی برگزار شد

اولین بار استاد شهید مطهری (ره) با طرح تمایز میان «جمهوریت» و «اسلامیت» تفکیک میان ساختار و محتوا و خنثی پنداشتن محتوا را در زمینه ساختار حقوق اساسی مطرح کرد، در حالی که مقام معظم رهبری قائل به چنین تفکیکی نیستند.


نشست هم‌اندیشی پیرامون موضوع «دولت‌سازی اسلامی» از سوی دفتر دولت‌سازی اسلامی گروه نظام‌سازی مرکز تحقیقات بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق علیه السلام و با همکاری انجمن علمی دانشکده معارف اسلامی و حقوق دانشگاه برگزار گردید.

برای بزرگنمایی تصویر کلیک کنید 5.jpg

این نشست که اساتید محترم، دکتر محمدمهدی غمامی(معاون پژوهشی دانشکده معارف اسلامی و حقوق)، دکتر هادی طحان نظیف(معاون آموزشی دانشکده معارف اسلامی و حقوق) و دکتر سلمان عمرانی(معاون تحصیلات تکمیلی دانشکده معارف اسلامی و حقوق) در آن حضور به هم رسانیده بودند در تاریخ 3 آذرماه 1393 در سالن شهید صدر (ره) دانشگاه امام صادقعلیه السلام برگزار گردید.

در این جلسه حمید بالایی (قائم مقام مرکز تحقیقات بسیج دانشگاه امام صادق علیه السلام) ضمن ارائه گزارشی از فعالیت‌های صورت‌گرفته در گروه نظام‌سازی مرکز تحقیقات بسیج، به ضرورت طرح موضوع نظام‌سازی مبتنی بر فرمایشات مقام معظم رهبری پرداختند، و «دولت‌سازی» را به عنوان یکی از گام‌های تحقق تمدن نوین اسلامی در این راستا ذکر کرد.

سپسدکتر طحان نظیف با بیان این نکته که ما در زمینه مباحث نظام‌سازی و دولت‌سازی هنوز در مرتبه بیان و طرح «نقطه‌های آغاز» هستیم، به ارائه بحث خود پیرامون این پرسش پرداخت که: «آیا در زمینه ساختارها و نهادهای حقوقی (ضمن پذیرش رویکرد تفکیک میان ساختار و محتوا) می‌توان قائل به این شد که بر خلاف نظر رایج ساختارها خنثی نیستند و هر ساختاری، برخاسته از گزاره‌های معرفتی خاصی است که اخذ یک ساختار، به مثابه اخذ آن مبانی پیشینی نیز هست»؟ وی هم‌چنین به بیان پیشینه طرح این سؤال در سایر نحله‌های معرفتی از جمله دانش ارتباطات (اثرگذاری رسانه بر محتوا و خنثی نبودن آن)، دانش جامعه شناسی (بحث عاملیت و ساختار) و دانش مدیریت (مسأله اثرگذاری سازمان بر نیروی انسانی)پرداخت.

در ادامه دکتر عمرانی با بیان این نکته که اولین گام در زمینه پژوهش‌های اینچنینی در عرصه حقوق، نسبت‌سنجی این دانش با سایر دانش‌های بنیادین (فلسفه سیاسی، فسلفه اخلاق، و…) است، هدف دولت‌سازی را طراحی ساختار سیاسی برمبنای گزاره‌های اسلامی دانست. ایشان به نقش مهم «فرد» در نظام حقوق عمومی اسلام پرداخت و با اشاره به لزوم وجود یک انسان کامل (و در صورت فقدان وی، قائم مقام او) برای تحقق ساختار سیاسی شیعی، محوریت سازمان سیاسی اسلامی با رویکرد شیعی را حول «امام» و اختیارات و وظایف او دانست: در نظام اسلامی چون به معصوم اعتماد کامل وجود دارد ساختار حکومت ابزاری برای اداره‌ی امور در دستان معصوم خواهد بود نه برای کنترل و محدود کردن قدرت او.

در بخش سوم  دکتر غمامی به بیان دیدگاه‌های خود پرداخت. ایشان ضمن رد پیش‌فرض انفکاک میان ساختار و محتوا، بر این باور پای فشرد که اصولا تمامی آنچه که ما به عنوان ساختار می‌شناسیم، در واقع محتوا و ماهیت است و در همین زمینه به بحث «دموکراسی به مثابه ارزش» اشاره کرد. ایشان معتقد بود که  اولین بار استاد شهید مطهری (ره) با طرح تمایز میان «جمهوریت» و «اسلامیت» تفکیک میان ساختار و محتوا و خنثی پنداشتن محتوا را در زمینه ساختار حقوق اساسی مطرح کرد، در حالی که مقام معظم رهبری قائل به چنین تفکیکی نیستند.

شایان ذکر است که بحث «دولت‌سازی» و «نظام‌سازی» به صورت جلسات هم‌اندیشی و کرسی‌های نظریه‌پردازی هم‌چنان از سوی دفتر دولت‌سازی اسلامی دنبال خواهد شد و نشست مزبور اولین جلسه از این سلسله جلسات بود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.