مدیر رادیو کتاب گفت: رادیو کتاب آنچه برای خود اصل میداند دفاع از جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است و در نظر داریم کتاب را از جریان روشنفکری خارج کرده و در بستر عمومی وارد کنیم. باید از محدود کردن کتاب به یک قشر پرهیز کنیم.
نشست رسانهای حمیدرضا ولیان مدیر رادیو کتاب با حضور خبرنگاران صبح امروز در رادیو کتاب برگزار شد.
حمیدرضا ولیان در ابتدای این نشست گفت: امر کتاب در کشور با حضور رهبر انقلاب در زمینههای راهبردی خلأی ندارد اما در آن چیزی که خلأ به چشم میآید همگرایی میان دستگاههای فرهنگی و فعال در حوزه کتاب است تا به مطالبات رهبری در زمینه کتاب جامه عمل پوشیده و کتاب را به سبد خانوار وارد کنند. اگر جریان عمومی کشور در دهه پیشرفت و عدالت به سوی این موضوع در حال حرکت است باید جریان دانش و علم آموزی نیز رشد پیدا کند و پیشرفت در این زمینه نیازمند آثار مکتوب است.
*توجه به کتاب در رسانه ملی بعد از تأسیس رادیو کتاب افزایش داشت
افزایش سواد رسانهای نیز یکی از مقولاتی است که باید در عصر حاضر مورد توجه قرار گیرد که افزایش این سواد با مطالعه محقق خواهد شد.امروز ملتی پیش رفته است که کتاب بخواند. گفتمان انقلاب اسلامی از شرق تا غرب دارای ضریب نفوذ است و برای استمرار این جریان نفوذ باید به مطالعه و تولید محتوای مناسب توجه کرد.
وی افزود: رسانه در جمهوری اسلامی پیگیر مطالبات رهبر انقلاب در زمینه کتاب است که در همین راستا به ترویج آن نیز میپردازد.با پیدایش و تأسیس رادیو کتاب رسانه توجه خود به کتاب را نشان داد. البته گامهای ابتدایی شاید نتواند این اهتمام را دید ولی در آینده به چشم خواهد آمد.توجه به موضوع کتاب در رسانه ملی بعد از تأسیس رادیو کتاب افزایش داشته که آمارها بیانگر این سخن است.تبلیغات کتاب و کتابخوانی آغاز و رونق یافته است و این نیز شاهدی در توجه کتاب از سوی رسانه ملی است.
مدیر رادیو کتاب در ادامه گفت: رادیو کتاب آنچه را که بر خود واجب میداند حمایت از جریان مومن و انقلابی است و «کوچه باغ کتاب» و «وقایع اتفاقیه» از جمله برنامههایی است که در این راستا تولید میشود. همچنین تعامل رادیو کتاب با دستگاههای بیرونی در راستای تقویت جبهه فرهنگی انقلاب است.رادیو کتاب آمده تا شکاف میان اجزا و دستگاههای فعال در حوزه کتاب را برطرف کند. تلاش رادیو کتاب برقرار ارتباط میان این دستگاهها است.
وی همچنین یادآور شد: ما به عنوان یک رسانه باید از رادیو کتاب انتظار داشته باشیم و این انتظار نباید در حد دستگاههای مروج کتاب و کتابخوانی باشد.
دبیرخانه شورای سیاستهای رادیو در حوزه کتاب راهاندازی شده که با حضور نمایندگان شبکههای رادیویی جلسات آن برگزار میشود که در این جلسه به مباحث کتاب در رادیو توجه میشود که مسئله کتاب از جمله سیاستهای صدای جمهوری اسلامی است. حضور در نمایشگاه کتاب و نمایشگاه ملی کتاب دفاع مقدس نشان از سهم حضور رادیو در حوزه کتاب دارد.
ولیان در ادامه گفت: در بخش نظری نیز فعالیتهایی انجام دادهایم که میتوان به توجه به مسئله نقش کتاب در آن اشاره کرد زیرا این افراد نقش مهمی در ارتباط میان کتاب و مخاطب ایفا می کنند که با حضور چهرههای مختلف این موضوع پیگیری میشود. برنامههای رادیوکتاب میخواهیم نام مخاطبان و کتاب یک آشتی برقرار کنیم و در ذیل این طرح به نویسندگان و ناشران پرداخته میشود.
* به دنبال افزایش سهم کتاب در سبد خانوار هستیم
وی افزود: ما به دنبال افزایش سهم کتاب در سبد خانوار و جلوگیری از کاهش آن هستیم و همانطور که میدانید این سهم اکنون در وضعیت خوبی قرار ندارد.
در آینده دو بخش را برای فعالیتهای خود در نظر داریم یکی برای بخش داخل رسانه و دیگری خارج از رسانه خواهد بود. حوزه صدا در شش ماهه ابتدای سال 93 نسبت به مدت مشابه در سال 92 با افزایش 106 درصدی برنامههای مرتبط با کتابخوانی روبهرو بوده است. همچنین در برنامههای مرتبط با مسئله کتاب 201 درصد و حضور شخصیتهای مرتبط با 103 درصد رشد روبهرو بوده است. در شش ماهه اول 93 تعداد 695 برنامه به مدت بیش از 103 هزار دقیقه با حضور 449 کارشناس در رادیو تولید و پخش شده که این میزان در شش ماهه دوم از نظر کمی و کیفی تقویت خواهد شد.
مدیر رادیو کتاب در ادامه به برخی فعالیتها اشاره کرد و گفت:تقدیر از مؤلفان، مترجمان و ناشران حوزه صدا و تجلیل از فعالان کتاب در حوزه صدا از جمله برنامه های ما در هفته کتاب جمهوری اسلامی بوده است. ارائه بستههای پیشنهادی کتاب به سایر شبکههای رادیویی و همچنین ارتباط با کتابخانه ملی مرکز اسناد انقلاب اسلامی و نهاد کتابخانههای عمومی کشور ارتباطاتی ایجاد شده است.
همچنین با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مجمع ناشران انقلاب اسلامی و مجمع ناشران دفاع مقدس ارتباط گرفته ایم که نتیجه این ارتباطات در سال کاری پیش رو در برنامههای رادیوکتاب دیده خواهد شد.
همچنین تفاهمنامهای میان پژوهشگاه فرهنگ،هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور تبادل محتوای مشترک اطلاعرسانی برنامههای حوزه کتاب و انجام تحقیقات و پژوهشهای مرتبط در حوزه صدا به امضا رسیده است.
وی یادآور شد: با معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، اداره کتاب، شرکت نمایشگاه و … نیز دارای تعامل هستیم. مباحثی مانند کنوانسیون برن و ممیزی کتاب از جمله مباحثی است که در برنامههایمان به آنها میپردازیم که ارتباط با مخاطب در یک فضای رو در رو از برنامههای آتی ما است که در همین راستا برنامههای میدانی رادیو کتاب افزایش پیدا خواهد کرد.همچنین پوشش اطلاعرسانی نمایشگاهی ما از دی ماه آغاز به کار خواهد کرد.
*دوره جدید مدیریت صدا و سیما و افزایش برنامههای تعاملی
وی ادامه داد: در دوره جدید مدیریت صدا و سیما افزایش برنامههای تعاملی از جمله برنامههای رادیوکتاب است تا با استفاده از برنامهها را تولید کنیم. داستان، تاریخ، سبک زندگی و … و چارچوب برنامههای رادیوکتاب افزایش خواهد یافت. همچنین ارائه سیر مطالعاتی با مشارکت پژوهشگاهها و مراکز فرهنگی در دستور کار است. از آنجا که شعر و ادبیات یکی از ضعفهای جامعه امروز است و مخاطبان به آن پیوندی ندارند پرداختن به مسئله شعر و زبان فارسی در برنامه سالانه رادیوکتاب دیده شده است.
مدیر رادیو کتاب یادآور شد: افزایش برونسپاری در تولید برنامهها که از ابتدا در دستور کار رادیو کتاب بوده در یک رشد 30 درصدی تا سال 94 به رقم 60 درصد خواهد رسید. همچنین تمرکز بر استفاده از رسانههای نوین و فضای مجازی از برنامههای آتی رادیو کتاب است. راهاندازی وبگاه خبر، نرم افزار رادیو کتاب و همچنین راهاندازی باشگاه کتاب بر مبنای مشارکت مخاطبان در تولید برنامههای رادیو کتاب از جمله برنامههای رادیو کتاب است.
در نظر داریم که در یک همافزایی میان رادیو و تلویزیون شاهد افزایش ترویج فرهنگ کتاب باشیم. بر همین اساس سند دو ساله رادیو کتاب در راستای سیاستهای سازمان صدا و سیما در دست تدوین است.
حمیدرضا ولیان در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری فارس مبنی بر نحوه انتخاب کارشناسان در برنامهها گفت: خوشبختانه در رادیو کتاب با نظارتهای چند لایه و با استفاده از نیروی انسانی قابل اعتماد از معرفی آثار غیرمفید و فاقد صلاحیت برای مخاطب جلوگیری میشود. همچنین در حوزه صدا، کارشناسان برنامهها با تعامل مدیران گروهها و شبکهها تأیید میشوند و با این نظارت اتفاقات ناخوشایند در برنامهها رخ نخواهد داد.
* توضیح درباره سیاستهای کوچکسازی سازمان
وی در ادامه گفت: رسانه در عین ارتباط با دستگاهها و نهادها از نقد دستگاهها خود را بینیاز نمیکند اما باید این نقد متکی بر انصاف باشد که با استفاده از کارشناسان صورت میگیرد.
همچنین درباره سیاستهای کوچکسازی سازمان گفت: رادیو دارای چابکی بوده و از گذشته این مسئله در رادیو وجود داشته است.
مدیر رادیو کتاب در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر حضور برخی ناشران در رادیو و فرصت ندادن به برخی دیگر ناشران گفت:دایره و گستره ناشران بسیار زیاد است که ما آنها را معرفی خواهیم کرد و این معرفی طیف وسیعی از ناشران و کارشناسان را در بر میگیرد.اگر بخواهیم تعدادی از ناشران را مدنظر داشته باشیم و جمع کثیری را نبینیم این سخن به جایی نیست. زیرا عدهای در چارچوبهایی فعالیت میکنند که بعضا متعهدانه نیست. ما آنچه برای خود اصل می دانیم دفاع از جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است. و در نظر داریم کتاب را صرفا از جریان روشنفکری خارج کرده و آن را در یک بستر عمومی قرار دهیم و باید از محدود کردن کتاب به یک قشر پرهیز کنیم.
* افزایش اهتمام رسانه ملی به کتاب
به گفته این مدیر، وقتی از یک کتاب استقبال میشود باید به نظر جامعه توجه کرد.البته ناشرانی که در ادامه و در چارچوب صلاحیتهای اخلاقی جامعه فعالیت میکنند در رادیو کتاب جای دارند و تمام ناشران میتوانند از این رسانه استفاده کنند.در رادیو کتاب و رسانه ملی نگاه به مسئله کتاب ترویجی است و نگاه بازرگانی به آن نمیشود.
وی در پایان گفت: رسانه ملی اهتمامش به کتاب نه تنها کاهش پیدا نکرده بلکه در دوره جدید افزایش داشته است. امروز کسی که کتاب نخواند نابیناست و روشندلانی که کتاب میخوانند بیناتر از کسانی هستند که چشم ظاهر دارند. رادیو کتاب تولید کتاب گویا را برای روشندلان در برنامه خود دارد و مقتلخوانی در ایام محرم همچنین خواندن کتاب نورالدین پسر ایران از جمله آنها است.
Sorry. No data so far.