یکشنبه 07 دسامبر 14 | 23:36
داود فیرحی در رونمایی کتاب «پوپولیسم»:

پوپولیسم بیماری عصر دموکراسی است

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: شخص پوپولیست مهم نیست، بلکه مهم موقعیتی است که همه را به این سمت و سو می‌کشاند، چرا که پوپولیسم را از ویژگی‌های دوران مدرن و بیماری‌های عصر دموکراسی می‌دانم.


13910308000481_PhotoA

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: شخص پوپولیست مهم نیست، بلکه مهم موقعیتی است که همه را به این سمت و سو می‌کشاند، چرا که پوپولیسم را از ویژگی‌های دوران مدرن و بیماری‌های عصر دموکراسی می‌دانم.

مراسم رونمایی از کتاب «پوپولیسم» اثر عبدالوهاب فراتی صبح امروز (یکشنبه 16 آذر ماه) با حضور عماد افروغ، حجت‌الاسلام داود فیرحی و پرویز امینی از صاحب‌نظران حوزه فرهنگ و سیاست در کانون اندیشه جوان برگزار شد.

در ابتدای این مراسم حجت‌الاسلام فیرحی درباره شرایط جامعه در دوران مختلف و ارتباط با پوپولیسم عنوان کرد: این اواخر جامعه ما هنوز رابطه خود را با حضور قاعده‌مند حاکمان در دولت و فرار از قواعد و رفتار عمومی رها شده که توسط رسانه‌ها ایجاد شده، پیدا نکرده است. در سال 68 برای تغییر مجلس قانون اساسی دو نوع دیدگاه ایجاد شد؛ نخست دیدگاه هاشمی رفسنجانی از موضع نظام ریاستی و دوم میرحسین موسوی با نظام نخست‌وزیری پارلمانی.

وی در ادامه افزود: هر دو این دیدگاه‌ها معتقد بود که از طریق اکثریت پارلمانی نخست‌وزیر انتخاب می‌شود و نظام حزبی باید ایجاد بشود، بنابراین ما که نظام حزبی نداشتیم میرحسین موسوی مطرح کرد آن را رییس جمهور تعیین کند، این هر دو گروه با هم اجماع  کردند که خطری در نظام حزبی وجود دارد و در نهایت هر دو به نحوی گرفتار پوپولیسم شدند.

حجت‌الاسلام فیرحی افزود: نهادینه شدن نظم سیاسی در جامعه ما و گریز از این نهادینه شدن دو گانه‌ای است که هنوز به پایان نرسیده چرا که خیلی جوامع نمی‌توانند از تبعات پوپولیسم فرار کنند و خود را به نظم برسانند. بدین ترتیب رسانه‌ها در جامعه هر روز قدرتمند و نهادهای حزبی هنوز کامل درگیر مکانیزم انتخابات و دولت نشدند، پس ما همیشه در کمین پوپولیسم هستیم!

این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران یادآور شد: پوپولیسم به این معناست که آنجایی که شما از حضور نخبگان و تشکیلات حزبی فعال سیاسی رها شده و به سمت ادبیات عامه‌پسندِ برنامه‌های کنترل شده دولت می‌رود، با توجه به اینکه این خصلت آدم است که تب انتخابات وقتی داغ می‌شود انسان بین غریزه پیروزی و عقلانیت پایبندی به قواعد سعی می‌کنند امکانات را در اختیار بگیرند ، ذهن سعی می‌کند جملاتی انتخاب کند که پیوندی بین توده و اقلیت باشد.

وی با اشاره به اینکه محققان این حوزه‌ها عمده‌ترین تلاششان این است که زمینه پوپولیسم در جامعه فراهم نشود، توضیح داد: یک نفر انسان عاقل ممکن است به پوپولیسم روی بیاورد یا نیاورد، پوپولیسم شخصیتش مهم نیست آنچه مهم است موقعیتی است که همه را به این سمت می‌کشاند. بنابراین بنده بُعد منفی پوپولیسم را در نظر می‌گیرم چرا که پوپولیسم را از ویژگی‌های دولت‌های مدرن و از جمله بیماری‌های دوران دموکراسی می‌دانم.

فیرحی یکی از مشکلات در جامعه را زمانی می‌داند که جامعه دوران گذار به قاعده‌مند شدن و به سمت استفاده بهینه از بی‌قاعدگی منشأ پوپولیسم یا رشنالیتی مکنون در زندگی بی‌قاعده می‌رود، افزود: بنابراین ما همیشه در کمین پوپولیسم هستیم چرا که فشارهای افکار عمومی و رسانه‌ها وجود دارد،‌مسئولین به سوی پوپولیسم پل می‌زنند و شاید این آثاری چون «پوپولیسم» فراتی نیز مقدمه‌ای باشد که البته به ما کمک می‌کند از سناریوی ممکن خطرزای پوپولیسم که محدود کننده است، رها شویم.

وی در پایان با تأکید بر اینکه بنده احساس می‌کنم تا زمانی قواعد ما جا نیفتاده با این پدیده روبه رو باشیم، اظهار داشت:‌امروز اراده‌ای در دولت و نخبگان پیدا شده که راجع به بررسی نظام انتخاباتی کشور است چرا که پوپولیسم دروازه‌اش نظام انتخاباتی است که اگر اصلاح شود، هم پوپولیسم را می‌تواند کنترل کند و هم گسترش دهد، این تقارن خوبی است که ما بین سیستم انتخاباتی و معضلات پوپولیسم رابطه را پیدا کنیم و این سیستم انتخاباتی خودش دریچه مفهوم حزب و استفاده بهینه از رسانه برای نظام سیاسی باشد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.