استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران و علامه طباطبایی گفت: ضعیف شدن برخی باورها در طول زمان و جایگزین شدن باورهای دیگری یا حتی از بین رفتن باورهای قدیمی به طور کامل فرآیندی طبیعی به نام «بازسازی فرهنگی» است که در طول زمان اتفاق میافتد.
محمدمهدی لبیبی، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران و علامه طباطبایی درباره برخی تغییراتی که به لحاظ فرهنگی در جوامع اتفاق میافتد و حتی تفاوتهای فرهنگی بین نسلهای گذشته و جوانان امروز گفت: مجموعه ارزشها در جامعه ما دارای دو شاخص است یک بخش اسلامی و یک بخش ایرانی است که به این دو شاخص ما سبک زندگی میگوییم که همزمان در ذهن آحاد جامعه جاری است.
مدیر پژوهشهای رادیو با اشاره به اینکه این دو پارامتر همزمان در ذهن جامعه جاری است، گفت: اما نکته اینجاست که در طول زمان اتفاقاتی باعث میشود که برخی باورها ضعیف شده یا حتی از بین بروند با باورهای جدیدی جایگزین شوند به این فرآیند «بازسازی فرهنگی» میگویند.
لبیبی در ادامه یادآور شد: جامعهشناسانی چون گیدنز معتقدند که برخی عناصر فرهنگی گذشته در حال ممکن نیست که وجود داشته باشد و برخی عناصر جدید نیز در زمان حال به وجود میآید در نهایت اینکه انسان باید بتواند در سنتها و افکار خود بازنگری کرده و تغییرات را پذیرا باشد وگرنه تفاوت نسلی نظیر آنچه امروز در جامعه ما اتفاق افتاده، رخ میدهد.
وی با بیان اینکه فرهنگ را باید در درون خود نهادینه کرد، اظهار داشت: نکته دیگر اینکه بگویم لفظ بی فرهنگی صحیح نیست ما کسی را روی کره زمین نداریم که بی فرهنگ باشد هر کس با باورها و عقایدی زندگی میکند که آنها فرهنگ او را میسازد حال ممکن است این باورها صحیح هم نباشد اما بهرحال هر انسانی با فرهنگ متولد میشود، ممکن است افراد دچار از خود بیگانگی فرهنگی، تضاد فرهنگی یا انحراف فرهنگی شده باشند که بازهم به این معنا نیست که اینها بی فرهنگ هستند.
لبیبی درباره نگرانیهای نسل قدیم از نسل کنونی و تغییر باورهای آنها گفت: خیلی افراد میگویند که مثلا چرا برای کسی چون مرتضی پاشایی و خواننده پاپ این همه افراد باید تشیع جنازهاش شرکت کنند و علت این امر چیست حتی شاید اسم او هم به گوش ما نخورده باشد؟ اما مسئله این است که باورها تغییر کرده خیلی مسائل تغییر کرده و همین تغییرات قدیمیترها را دچار نگرانی حتی ناهنجاری فرهنگی کرده است درصورتی که ما نتوانیم اینها را رفع کنیم دچار از خودبیگانگی فرهنگی میشویم همیشه هم از خود بیگانگی نتیجه ورود فرهنگ غرب به کشور نیست گاه مادربزرگها و پدربزرگهای ما دچار ازخود بیگانگی و انزوا میشوند.
وی با تأکید بر اینکه یک جاهایی هم بهتر است که پدر و مادرها با نسل جوان کنار بیایند و الگوهای رفتاری را از آنها بگیرند، گفت:البته نه آن بخشی که میبینیم جوانان فرهنگ غربی را گرفته و از دین و مقدسات و اعتقادات خودشان دور شدهاند بلکه با دنیای جدید تطبیق یافتن هم شرایطی دارد به طوریکه باعث تغییر اعتقادات دینی ما نباشد اما بهرحال ما دراین دنیا با پیشرفت تکنولوژی مواجه هستیم و باید عناصر آن را دریافت کنیم اما بازهم با حفظ اصول ارزشی خودمان این کار شدنی است.
لبیبی در پایان اظهار داشت: جایی که در فرهنگ ایرانی باعث نگرانی است بخشی از فرهنگی است که تحت تأثیر غرب قرار گرفته و ارزشهای سنتی را به دست فراموشی داده است از این تعبیر هم به غرب زدگی یاد میکنیم اینها علاوه بر پیامدهای اجتماعی، به لحاظ فردی نیز بر افراد ضربههایی از جمله انزوا، فردگرایی زیاد، رادیکالیزه شدن و بسیاری مشکلات روحی و روانی را ایجاد میکند که باید با این پدیده نیز با روشهای صحیح برخورد کرد. مسئولین فرهنگی ما باید برای این پدیده که البته سالهاست به کشور ما ورود کرده راهکارهای مناسب و چارهجویی صحیح کنند تا با برنامه ریزی لااقل از درگیر شدن نسلهای جدید جلوگیری شود.
Sorry. No data so far.