به گزارش تریبون مستضعفین امروز خبرگزاری فارس از آغاز فیلترینگ هوشمند شبکه اجتماعی اینستاگرام خبر داد. این خبر در حالی منتشر شد که «محمدعلی اسفنانی» عضو ناظر مجلس در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با مثلث آنلاین گفته بود اینستاگرام، وایبر و واتسآپ را جز پروژه فیلترینگ هوشمند نیستند.
پیش از این در گزارشی از نشست تحلیل و بررسی فیلترینگ هوشمند در دانشکده کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر با حضور مهندس مهدیار آقانصیر، مدیر کل ساماندهی محتوای مرکز ملی فضای مجازی، برگزار شده بود، یکی از اساتید دانشگاه به این موضوع اشاره کرد که به دلیل رمز شده بودن ارتباطات شبکههای اجتماعی، فیلترینگ هوشمند یا هر ساز و کار دیگر در شبکه میانی نمیتواند محتوای تبادل شده با فیسبوک، وایبر، واتساپ و … را ببیند که بعد بخواهد آنها را هوشمند فیلتر کند!مهندس آقانصیر نیز اذعان کرده بود که فیلترینگ هوشمند در مرحله آزمایشی است و صرفاً بر محتوای رمز نشده تمرکز دارد.
امروز خبرگزاری فارس خبری منتشر کرد مبتنی بر اینکه فیلترینگ هوشمند اینستاگرام انجام شده و از این پس «نیازی به فیلترینگ کل شبکه اجتماعی نیست»! اما آیا این ادعا صحت دارد؟ آیا یک نرمافزار میتواند کل محتوای شبکه اجتماعی را بررسی کرده و خوب و بد آن را جدا کند؟ و اصلاً آیا با رمزگزاری این شبکهها، امکان چنین جداسازی هست؟
بررسیهای تریبون مستضعفین نشان میدهد که ادعای جداسازی محتوای خوب و بد در شبکه اجتماعی اینستاگرام واقعی نیست. در این باره به دو نکته اشاره میکنیم:
1. آنچه در متن خبر آمده است، توانائی فیلتر کردن برخی صفحات اینستاگرام است که به راهاندازی فیلترینگ هوشمند نسبت داده شده است. اما این قابلیت در فیلترینگ فعلی که سالهاست مشغول کار است وجود داشته و به طور گسترده از آن استفاده میشده است. در حقیقت، مشکل اصلی بدست آوردن و مدیریت آدرس صفحات حاوی محتوای مجرمانه است که به سادگی ممکن نیست. بنابراین، ادعای مسئولین دچار اشکال است.
2. همان طور که استاد دانشگاه امیرکبیر تذکر دادهاند، نظارت و جداسازی محتوا در ارتباطات رمز شده SSL ممکن نیست. به طور مثال، صفحه آقای روحانی در اینستاگرام را در نظر میگیریم:
این صفحه حاوی تصاویری است که در حالت پیشگزیده با پروتکل http (رمز نشده) به کاربران عرضه میگردند. (روی آدرس کلیک کنید)
اما این محتوا همچنین بر روی پروتکل رمز شده HTTPS (یا همان HTTP مبتنی بر SSL) عرضه میگردد. (روی آدرس کلیک کنید)
عبارت https در ابتدای آدرس یاد شده، پروتکل ارتباطی را مشخص میکند. محتوای انتقال یافته با پروتکل https، رمز شده است و قابلیت نظارت بر آن، جز مسدودسازی کل سایت وجود ندارد. واقعیتی که مسئولین نمیخواهند آن را بپذیرند.
بنابراین آنچه مسئولین فیلترینگ هوشمند ادعا کردهاند -فیلتر کردن صفحات- موضوع جدیدی نیست و البته تمامی مشکلات مترتب به فیلترینگ فعلی همچنان وجود دارد.
تکمیلی: خبر مورد نظر از سایت خبرگزاری فارس حذف شد.
Sorry. No data so far.