در حالی که مسولان ترکیه کاهش 5 درصدی کسری بودجه را به دلیل کاهش قیمت نفت برای این کشور که وابسته به واردات است پیشبینی کردهاند اما وضعیت رکود اقتصادی در روسیه و کشورهای وابسته به نفت، اقتصاد ترکیه را در وضعیت بسیار دشوار قرار داده است.
در حالی که اقتصاد جهانی اخیراً به وضعیت بسیار دشوار خود به دلیل کاهش قیمت جهانی نفت به کمتر از 60 دلار، رسیده است، اقتصاد ترکیه دوباره در وضعیت شرایط قدیم و جدید قرار گرفته است.
کاهش قیمت نفت برای ترکیه که برای تأمین انرژی خود وابسته به کشورهای دیگر است وضعیت خوبی را رقم زده است به طوری که توانسته تا حدودی کسری بودجه این کشور را کاهش دهد و حتی دولتمردان این کشور پیشبینی میکنند که میزان کسری بودجه برای سال آینده 5 درصد کمتر از تولید ناخالص داخلی باشد.
در حالی که آژانس بینالمللی انرژی این هفته اعلام کرد که قیمت نفت به دلیل کاهش سرمایهگذاری جهانی در آمریکا و برزیل احتمال افزایش دارد اما واقعا هنوز کسی نمیداند که آینده قیمت نفت جهانی چگونه خواهد بود.
در این میان برخی تحلیل میکنند عربستان سعودی که بر اساس آمارهای آژانس انرژی به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت جهان بعد از روسیه است حتی با سقوط قیمت نفت به کمتر از 20 دلار هم میتواند اقتصاد کشور را بچرخاند چرا که هزینه استخراج نفت در این کشور بسیار پایین و حدود 5 تا 6 دلار برای هر بشکه است.
از سوی دیگر واقعا راجع به اینکه آیا آمریکا که اکنون سومین کشور تولید کننده است تولید خود را افزایش میدهد و آیا صادرات نفت خود را در سال پیش رو ادامه میدهد همچنان مبهم است.
مسئله اینجاست که کشورهایی مانند روسیه و کشورهای دیگر تولیدکننده که معمولا اطراف ترکیه هستند شرایط افت قیمت نفت را تحمل میکنند و بر اساس اعلام بانک دویچه روسیه که از تحریمهای غربی آسیب دیده و شرکتهایش با 500 میلیارد دلار بدهی خارجی مواجه است این کشور نیاز دارد تا میزان نفت به 100 دلار برسد تا اهداف بودجهای خود را تأمین کند از سوی دیگر ایران هم که با تحریمها دست و پنجه نرم میکند نیاز دارد تا قیمت هر بشکه نفت به 160 دلار برسد.
بدترین شرایط احتمالا برای روسیه اتفاق میافتد که تقریبا تمام فعالیتهای اقتصادی این کشور بر درآمدهای نفتی استوار است.
دیمیتری مدودوف نخستوزیر روسیه روز گذشته اعلام کرد که بحران عمیقی بر اقتصاد این کشور غالب شده است. ترکیه ممکن است یکی از کشورهایی باشد که از شرایط بحران اقتصادی روسیه و کشورهای همسایه غنی از انرژی آسیب زیادی ببیند.
روسیه به عنوان چهارمین کشور بزرگ صادراتی برای ترکیه است و این مسئله ممکن است باعث کاهش میزان واردات روسیه از ترکیه شود. اگر بحران روسیه به منطقه قفقاز هم کشیده شود کشور ترکیه ممکن است مهمترین هدف صادراتی خود را در این منطقه که حجمی معادل 15 میلیارد دلار است را از دست بدهد.
بر اساس آمارهای منتشره از سوی وزارت گردشگری ترکیه میزان توریستهای کشور روسیه از ترکیه هم حدود 18.45 درصد در ماه نوامبر در مقایسه با مشابه سال گذشته کاهش یافت.
برخی تحلیلگران معتقدند فروپاشی دیگری در اقتصاد روسیه که مشابه آن در سال 1980 و 1998 ایجاد شد اتفاق میافتد که بسیاری از کشورها از جمله اقتصاد ترکیه را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
این وضعیت نابسامان ممکن است یک شکست واقعی برای چنین اقتصادهایی باشد و آنها باید بدانند برای مقابله با آن چگونه اقتصاد و بازارهای تجاری خود را متنوع کنند و همچنین اصلاحات اقتصادی ساختاری را تقویت کنند.
Sorry. No data so far.