شنبه 27 دسامبر 14 | 10:39

آغاز تغییر سیاست اروپا مقابل سوریه

مسئولان در اتحادیه اروپا اذعان کردند که این اتحادیه اصلاح سیاست خود در قبال سوریه را آغاز کرده و دریافته است که سیاست تلاش برای حذف رئیس جمهوری این کشور اشتباه بوده است.


13930306000111_PhotoA

مسئولان در اتحادیه اروپا اذعان کردند که این اتحادیه اصلاح سیاست خود در قبال سوریه را آغاز کرده و دریافته است که سیاست تلاش برای حذف رئیس جمهوری این کشور اشتباه بوده است.

پس از آنکه گزارش‌های متعدد از جمله گزارش اخیر وبگاه خبری-تحلیلی اسرائیلی «دبکا» نشان داد که احتمال انقلاب راهبردی در سیاست آمریکا در قبال سوریه در منطقه وجود دارد  و نوشت که تلاش برای حذف بشار اسد رئیس جمهوری سوریه از اولویت دولت آمریکا خارج شده است، اکنون گزارش‌های متعدد نشان از کنار رفتن این اولویت، این بار، در اتحادیه اروپا دارد.

همزمان با افزایش زمزمه‌ها درباره تقویت هماهنگی امنیتی با ارتش سوریه علیه داعش، به نظر می‌رسد اروپایی‌ها در نشست‌های اخیر خود تغییر سیاست در قبال دمشق را آغاز کرده‌اند.

طبق اطلاعات ویژه‌ای که به روزنامه الاخبار لبنان رسیده است، برخی از مسئولان بلندپایه اروپایی در نشست اخیر وزرای خارجه این اتحادیه در 11 ماه دسامبر، هیچ تردیدی در گفتن این جمله که تلاش برای کنار زدن بشار اسد «سیاستی اشتباه بود» نکرده‌اند و تأکید کرده‌اند که باید این سیاست تغییر کند.

این مسئولان با اشاره به طرح کنونی «استفان دی‌میستورا» فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، (برای تعلیق درگیری در برخی نقاط سوریه مانند حلب)، تنها راهکار خروج از بحران کنونی سوریه را در این طرح می‌بینند.

در جلسه دی‌میستورا و وزرای خارجه اتحادیه اروپا چه گذشت؟

یک مسئول اروپایی که در نشست 11 دسامبر دی‌میستورا و وزرای خارجه اتحادیه اروپا حضور داشت گفت که اصلاح سیاست اروپایی‌ها در قبال سوریه آغاز شده است.

او توضیح داد که نشست مذکور مانند همه جلساتی که اروپایی‌ها مسئله‌ای حساس را برگزار می‌کنند، پشت درهای بسته انجام شد. دی‌میستورا جدیدترین وضعیت سوریه را در چارچوب منطقه‌ای و بین‌المللی بحران سوریه تشریح کرد و گفت که در نظر دارد طرحش را ظرف 3 ماه اجرا کند وگرنه دیگر قدرت اجرای آن را نخواهد داشت.

دی‌میستورا به وزرای خارجه اتحادیه اروپا چه گفت؟

آنچه نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه به مسئولان اروپایی در جلسه 11 دسامبر گفت، در این خلاصه می‌شود که تعلیق درگیری در سوریه باید اول از حلب آغاز شود و آمریکایی‌ها اکنون نرمش بیشتری نشان می‌دهند و او در صدد است که به عربستان برود و سعودی‌ها را متقاعد به همراهی کند.

خلاصه محورهای سخنان دی‌میستورا:

■ طرح تعلیق درگیری در حلب، تنها گزینه موجود است و غیر از آن امیدی نیست. برای همین اروپا باید عملا و نه صرفا با حرف، آن را حمایت کند.

■ بشار اسد که آمادگی کامل خود برای موفقیت این طرح را اعلام کرده، کسی است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را به قبول این طرح متقاعد کرده و در متقاعد شدن ایران به این طرح نقشی مهم ایفا کرده است. این مسئله خیلی مهم است زیرا روسیه مردد بود زیرا معتقد است که به اقدامات آمریکایی-ناتویی هیچ اعتمادی نیست.

■ با اینکه آمریکایی‌ها در ابتدا در این طرح شک کردند، اما اکنون نرمش بیشتری نشان می‌دهند و موافقتشان را با موافقت متحدان منطقه‌ای‌شان که منظورشان البته در درجه نخست، عربستان است، مشروط کرده‌اند. در هر حال من به ریاض خواهم رفت تا مسئولان سعودی را به سودمند بودن این طرح متقاعد کنم. اگر به موافقت اولیه آنان برسم، تلاشم را در دمشق تکمیل خواهم کرد تا در کوتاه‌ترین زمان کار را آغاز کنیم زیرا وقت تنگ است.

بر اساس این گزارش، اروپایی‌ها از این طرح دی‌میستورا حمایت می‌کنند. آنها معتقدند بعد از زمان استعفای الاخضر الابراهیمی فرستاده سابق سازمان ملل در امور سوریه، باید تلاش‌های سیاسی برای حل بحران میان دولت و مخالفان سوریه را حفظ کرد، اول برای اینکه دولت سوریه تک‌روی نکند و نگوید که فعلا تلاش سیاسی وجود ندارد. دوم برای اینکه به مخالفان که در حال فروپاشی هستند، القاء شود که غرب (اعضای ناتو) هنوز از آنان حمایت می‌کنند. و سوم اینکه در سایه روابط بحرانی آمریکا و روسیه در خصوص اوکراین، دیگر فرصتی برای ایده دیگر نیست. این بحران اروپایی‌ها را به این نظر رسانده است که مواضع مسکو در حمایت از بشار اسد سرسختانه‌تر شده است. در نتیجه امیدی به وجود احتمالی برای اعمال فشار بیشتر بر نظام سوریه نیست مگر از طریق متحدش ایران. البته این هم تحولی مهم در بروکسل است.

کینه وزیر خارجه عربستان از بشار اسد

بر اساس این گزارش، ذکر این نکته ضروری است که الاخصر الابراهیمی (فرستاده سابق سازمان ملل در امور سوریه) بارها به اروپایی‌ها گفته بود که استعفای او، خیال دو نفر را آسوده می‌کند، اول بشار اسد، دوم سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان را. زیرا روابط الابراهیمی با این دو بدتر از بد بود و غالبا تاکید می‌کرد که «کینه شخصی سعود الفیصل، مانع حل بحران می‌شود». همچنین همه می‌دانند که بشار اسد از همان دیدار اول خود با الابراهیمی به نیات وی شک کرد بخصوص اینکه این فرستاده الجزائری‌الاصل ایده کناره‌گیری اسد را مطرح کرد و قصد داشت با فاروق الشرع معاون اول اسد دیدار کند اما اسد مانع او شد و او توانست در نهایت گفت‌وگویی تلفنی با الشرع انجام دهد و بعدا نیز فاروق الشرع از معاون اولی (و از دولت سوریه) کنار گذاشته شده.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.