از زمان تحولات اوکراین و به دست گرفتن نظامی جزیره کریمه توسط روسیه فصل جدیدی از اختلافات اساسی میان آمریکا و روسیه شکل گرفته است.
تحولات اوکراین انقدر میان آمریکا و روسیه اهمیت استراتژیک پیدا کرد که برخی کارشناسان از آن به عنوان نقطه شروع یک جنگ سرد دیگر میان این دو کشور یاد کردند.
آمریکا با کمک متحدین اروپایی و برخی کشورهای همراهش در آسیا، برخی مقامات روسیه و همچنین بخش هایی از حوزه اقتصادی این کشور را تحریم کردند. این تحریم با جواب روسیه مواجه شد و عملا شیب اختلافات میان پوتین و غرب را عمیق تر کرد.
با این وجود همزمان با طراحی آمریکا و عربستان برای کاهش قیمت نفت، عملا بخش دیگری از چالش های سیاسی و اقتصادی میان روسیه و آمریکا شروع شده است.
در حالیکه بخشی از جنگ نفتی اخیر آمریکا و عربستان، ایران را مورد هدف قرار می دهد، روسیه نیز به خاطر اینکه نزدیک به ۶۰ درصد درآمد اقتصادی خود را از طریق نفت و گاز تامین می کند، در این جنگ اقتصادی یک طرف قضایا قرار گرفته است.
برای بسیاری از کارشناسان محرز شده است که امریکا با جنگ نفتی جدید به دنبال تضعیف روسیه برای عقب نشینی از مسائل اوکراین است. تحولات اوکراین میان روسیه و غرب یک جنگ ژئوپولتیک را راه انداخته که دو طرف هر نوع عقب نشینی را بر خلاف امنیت ملی خود می بییند.
گرچه در این میان روسیه تدابیر اقتصادی را برای افزایش قیمت نفت در نظر گرفته است ولی واقعیت این است که کاهش قیمت نفت یک اقدام سیاسی است و تنها با اقدامات اقتصادی قابل حال شدن نیست.
به همین دلیل روس ها که از زمان پوتین در سیاست خارجی خود هیچگاه در مقابل آمریکا عقب نشینی نداشته اند، به نظر می رسد پاسخ جنگ نفتی آمریکا را در پرونده دیگری بدهند.
در همین راستا رئیس ستاد مشترک ارتش روسیه اعلام کرد که توسعه قدرت هستهای استراتژیک اولویت اصلی سال ۲۰۱۵ این کشور خواهد بود. “والری جراسیموف” گفت که تقویت توان هستهای روسیه اولویت نیروهای مسلح این کشور برای سال آینده خواهد بود.
وی که در مصاحبه با تلویزیون روسیه ۲۴ این سخنان را مطرح میکرد، گفت: آمادگی و توسعه قدرت هستهای استراتژیک، اولویت اصلی روسیه خواهد بود.
“ولادیمیر پوتین” رئیس جمهور روسیه ۱۹ دسامبر گفته بود که نیروی هستهای استراتژیک روسیه طی سال ۲۰۱۵ تعداد ۵۰ موشک بالستیک بین قارهای دریافت خواهند کرد. وی همچنین بر طرحهایی برای نوسازی ناوگان بمب افکنها و زیردریاییهای هستهای روسیه تاکید کرد.
بر اساس دکترین نظامی جدید روسیه که توسط پوتین منتشر شده، مسکو حق استفاده از سلاح هستهای در پاسخ به استفاده از سلاح هستهای یا هرگونه سلاح کشتار جمعی علیه خود یا متحدانش را حفظ میکند. همچنین در صورتی که حمله با سلاحهای متعارف موجودیت روسیه را تهدید کند روسیه امکان استفاده از سلاح اتمی برای مقابله با این تهدید را برای خود حفظ خواهد کرد.
به اعتقاد کارشناسان، افزایش توان هسته ای روسیه پاسخی به آمریکا در مقابل تحریم ها و جنگ نفتی نیز محسوب می شود.
آمریکایی ها که سالهاست تلاش می کنند که روسیه را وارد یک تفاهم برای کاهش ذخایر هسته ای کنند، بی شک معنای این اقدام پوتین را به خوبی دریافت کرده اند.
از سوی دیگر روسیه فرصت پیدا کرده است که با رفتن به سمت قراردادهای نفتی جدید با ایران عملا به نوعی دیگر آمریکا را تحت فشار قرار بدهد.
روس ها اخیرا تمایل زیادی برای نهایی کردن قرار دادن مبادله ۵۰۰ هزار بشکه نفت روز در قبال کالا با ایران کرده اند که ضمن شکسته شدن بخش قابل توجهی از تحریم ها علیه ایران، می تواند به روسیه نیز سود قابل تاملی برساند.
در صورت نهایی شدن این قرارداد نفتی، روس ها می توانند پاسخ مناسبی به جنگ نفتی آمریکا و عربستان بدهند.
Sorry. No data so far.