رویه فرهنگی دوره جدید مدیریتی رسانه ملی چیست؟ این رویه که با تعطیلی شبکه کتاب آغاز شده میتواند نگران کننده باشد.
تعطیلی «رادیو کتاب» خبری بود که در روزهای پایانی هفته گذشته در رسانههای خبری مخابره شد و اهالی کتاب را با این سوال روبرو کرد که چرا «رادیو کتاب» باید تعطیل شود؟ همین موجب شد که سراغ معاون صدا رفته و علت این تعطیلی را از وی جویا شویم.
نسرین آبروانی معاون جدید صدا به ادغام این شبکه با شبکه فرهنگ اشاره کرده و گفته بود: «ما چیزی به نام تعطیلی شبکهها نداریم و قرار نیست هیچ شبکه رادیویی هم تعطیل شود. شبکهها یا به کار خود ادامه میدهند و یا با شبکههای دیگر ادغام میشوند. برنامههای رادیو کتاب کاملا مرتبط با برنامههای رادیو فرهنگ است و کاملا در یک مسیر هستند، به همین دلیل برنامههای رادیو کتاب در رادیو فرهنگ ادغام شدهاند.»
با توجه به اینکه رسانه ملی از میزان ضریب نفوذ بالایی در میان اقشار جامعه برخودار است میتواند در ایجاد یک فرهنگ صحیح یا عکس آن بسیار موثر ظاهر شود، در ارتباط با موضوع کتاب نیز قضیه به همین شکل است. کتاب، موضوعی است که بارها در بیانات رهبر انقلاب مورد اشاره قرار گرفته که نشان از دغدغه رهبر فرزانه انقلاب در این باب دارد.
بعد از وارد آمدن انتقادات بسیار به عملکرد رسانه ملی در قبال کتاب و موضوعات مرتبط با آن در سالهای گذشته، کمکم شاهد بودیم که رویه رسانه ملی در قبال این رسانه اثر بخش در تاریخ بشریت، در حال تغییر و تبدیل بوده، که میتوان تاسیس رادیو کتاب، پخش آگهیهای تلویزیونی کتاب و … را از زمره این اقدامات بر شمرد که رفتاری قابل توجه و تقدیر است.
تاسیس «رادیو کتاب» از 27 آبان 91 همزمان با هفته کتاب و فعالیت در بخشهایی چون معرفی آثار، ناشران، محققان، مولفان، مترجمان و همچنین چگونگی سیر تحول چاپ و نشر و تهیه کتاب در ایران و جهان از جمله برنامههایی بود که از آنتن این شبکه رادیویی برای مخاطبان و علاقهمندان به کتاب پخش میشد.
اما با توجه به سیاستهای جدید رئیس رسانه ملی در راستای چابک سازی سازمان و کوچک کردن چارت تشکیل دهنده این سازمان، پس از انتصاب معاون جدید صدا، وی در اولین اقدام رادیو کتاب را تعطیل کرد. بر اساس این گزارش «از چهارشنبه شب پخش برنامههای رادیو کتاب برای همیشه متوقف شد و استودیوی پخش برنامهها هم پلمب گردیده است. با این که گفته میشود این شبکه با شبکه فرهنگ ادغام خواهد شد، ولی تاکنون به سازندگان برنامههای رادیو کتاب ابلاغی در خصوص انتقال برنامه به باکس پخش رادیو فرهنگ نشده است.»
اما این توضیحات دردی از اهالی کتاب نکاست و نتوانست توجیهی بر تعطیلی این شبکه رادیویی باشد. تعطیلی این شبکه در اولین اقدام معاون جدید صدا اتفاقی بود که با توجه به منویات رهبر انقلاب در حوزه کتاب تعجب برانگیز بود. آن هم در شرایطی که کتاب در مظلومیت به سر میبرد، تاسیس این شبکه کورسوی امیدی بود که در دل اهالی کتاب ایجاد شده بود که با تعطیلی آن همین نیز به خاموشی گروید.
فعالیت این شبکه در راستای تقویت جبهه کتاب بود و تعطیلی آن موجب شد که امیدهایی که اهالی کتاب به رسانه ملی بسته بودند، کمرنگ و شاید ناامید شود. هرچند وعده داده شده که این شبکه با شبکه فرهنگ ادغام شود ولی جای این سوال وجود دارد که شبکه رادیویی که در حوزه ادبیات و کتاب در حال فعالیت بود و به صورت تخصصی به این حوزه میپرداخت چطور میتواند در کنار شبکهای که به موضوع فرهنگ به صورت عام میپردازد ادغام شود و برای مخاطبانی که امروز دو سال با این شبکه خو کردهاند برنامه تولید کند؟ آن هم در شرایطی که این شبکه بیشتر به سبک شبکه چهار سیما است و مخاطب خاص از قشر روشنفکر دارد و گعدههای آن بیشتر مناسب حال گروه خاصی است.
این شبکه رادیویی با برنامههایی نظیر «کوچه باغ کتاب»، «وقایع اتفاقیه»، «فانوس» و … در حال پرداختن به اهالی ادبیات به ویژه ادبیات جبهه فرهنگی انقلاب بود و اکنون شاید با ورود برنامههای این شبکه به باکس رادیو فرهنگ به نوعی تحلیل رود.
حتی باید به این مسئله توجه شود که اکنون با این ادغام (شما بخوانید تعطیلی) تکلیف عوامل و برنامهسازان این شبکه چه میشود و آیا در این ادغام آنها نیز مشمول ادغام میشوند؟
Sorry. No data so far.