دوشنبه 12 ژانویه 15 | 13:26
روایت بازدید از کارخانه تولید گوشی‌های ایرانی GLX

هم‌زیستی مسالمت‌آمیز تولید و مونتاژ +عکس

نام گوشی‌‌های ایرانی GLX فرایندی صرفا تولید داخل را در ذهن تداعی می‌کند؛ اینجا واقعیت عیان است و قصدی نیز برای پنهان کردن واقعیت وجود ندارد؛ در کارخانه GLX تولید سنتی فناوری با هم‌زیستی مسالمت‌آمیز تولید و مونتاژ در جریان است.


نام گوشی‌‌های ایرانی GLX فرایندی صرفا تولید داخل را در ذهن تداعی می‌کند؛ اینجا واقعیت عیان است و قصدی نیز برای پنهان کردن واقعیت وجود ندارد؛ در کارخانه GLX تولید سنتی فناوری با هم‌زیستی مسالمت‌آمیز تولید و مونتاژ در جریان است.

ماجرای کارخانه GLX و تولیدات ایرانی گوشی‌های موبایل این کارخانه از سال 86 و با یک میلیون دلار ارز و 3 میلیارد تومان آورده نقدی آغاز شد.

امروز که برای بازدید از این خط تولید راهی خرمشهر شده‌ایم، به گفته مالک، حجم سرمایه گذاری به 20 میلیارد تومان رسیده است و در نتیجه شرایط امروز بازار، کارخانه در شرایط لب مرزی ضرر و سود قرار دارد به این معنی که ضرر ده نیست اما سود کمی دارد.

در یک روز از زمستان 93، ورود به سالن تزریق فلز و پلاستیک آغاز تولید در کارخانه تولید گوشی‌ تلفن همراه GLX‌ ، نخستین قدم در مسیر بازدید است. در این سالن، قاب‌های فلزی و پلاستیکی جلو و پشت گوشی، جعبه‌های گوشی و صفحه کلیدها ساخته می‌شود.

سالن تزریق فلز و پلاستیک سالن شلوغ و مملو از کارگری نیست.

این دستگاه جعبه پلاستیکی گوشی را تولید می‌کند؛‌ البته در طول بازدید از خط تولید گوشی اسپایدار 1 GLX‌ در دست تولید بود که جعبه این گوشی کاغذی است و احتمالا پاسخ این سوال که این جعبه پلاستیکی برای چه گوشی‌ای استفاده می‌شود، گوشی‌های رده متوسط یا پایین است.

قالب‌ قاب‌‌ها و صفحه کلیدها از چین وارد و در این سالن، تولید می‌شوند. توانایی تولید هر قطعه بسته به این است که قالب مربوطه از چین وارد شود.

هر قالب در دوره مشخصی در مسیر تولید قرار می‌گیرد. بعضی از آنها دیگر از رده خارج و بی‌استفاده شده‌اند.

روی این میز نمونه‌هایی از تولیدات این سالن به نمایش گذاشته شده است. نمایی کلی از تولیدات نشان می‌دهد نمونه‌های تولیدی اخیر نسبت به تولیدات سال‌‌های اول، بسیار بسیار پیشرفت داشته است.

بنابرگفته متصدی دستگاه تزریق فلز، جنس فلز از آلیاژ روی، مس، آلومینیوم و منیزیم تشکیل شده است. قسمت‌های زاید و نواقص نیز در این بخش جمع‌آوری و بار دیگر به چرخه ذوب و استفاده مجدد باز می‌گردد.

این قاب جلوی گوشی نمونه‌‌ای از محصولات در حال تولید کارخانه GLX در زمستان 93 است. به تبعیت از نیازهای جهانی، برای مشتریان بازار ایران نیز برخورداری از سیستم‌عامل اندروید یکی از حداقل‌ها است. از ظاهر این قطعه‌ مشخص است که به یک گوشی کیبورددار ساده در رده قیمتی نسبتا ارزان تعلق دارد و مشاهدات نیز می‌گوید: کیفیت قطعه چندان چشمگیر نبود.

 در این بخش، سیلیکون برای ساخت صفحه کلید ورز داده و آماده می‌‌شود.

سپس سیلیکون در سالن تزریق فلز و پلاستیک، به وسیله این دستگاه به صفحه کلید تبدیل می‌شود. در نهایت صفحه کلیدهای قالب زده شده و برش زده می‌شوند و قسمت‌های اضافی از آنها جدا می‌شود.

این ترازو، معیاری برای تشخیص وزن صحیح هر تکه از صفحه کلیدها است.

مرحله دوم در سالن رنگ ادامه می‌یابد؛ این سالن عاری از گرد و غبار است. برای ورود به این سالن ابتدا باید از یک محفظه تهویه هوا (air conditioner) عبور کرد تا گرد و غبار از روی لباس‌ها جدا شود.

در این سالن،‌ مردی داخل یک محفظه، قاب‌های فلزی را به نوبت رنگ‌پاشی می‌کند. سپس قاب‌ها حرارت می‌بینند و خشک می‌شوند.

3 کارگر زن برای اطمینان از نبود گرد و غبار، قاب‌های خشک شده را با دستمال پاک می‌کنند.

آنها با این کار قاب‌ها را برای پاشیدن پودر ضد خش آماده می‌کنند. اینجا نیروی انسانی و فرایندهای مکانیزه بار تولید را مشترکا به دوش می‌کشند.

سالن سوم؛ بخش دیگر تولید به سالن SMT (تولید برد) معطوف می‌شود. شرط عاری بودن از گرد و غبار در این سالن نیز رعایت می‌شود.

اینجا قرار است بردهای گوشی با دستگاهی که در شرایط سخت تحریم از ژاپن وارد شده‌اند، تولید شود. این دستگاه‌های گران می‌توانند IC های ریز را هم روی بردها سوار کنند.

بردها به صورت چهارتایی تولید و مدارها روی آنها چاپ می‌‌شود. سپس 2 نفر با دقت صحت چاپ بردها را بررسی می‌کند.

پس از آن بردها برش می‌خورند و از هم جدا می‌شوند. سپس قطعات روی برد قرار داده می‌شود.

بخشی از سالن نیز به یادگاری زمان‌های نه چندان دور اختصاص دارد.

سالن تولید برد را به قصد آخرین سالن و سالن مونتاژ ترک کردیم. در فضای باز محوطه کارخانه بخش‌های دیگری نیز وجود دارد که کارگزینی یکی از آنها است.

سابق بر این، مدیرعامل شرکت GLX در یک نشست خبری با اشاره به ساخت این کارخانه در منطقه خرمشهر، گفته بود: شرمنده افرادی است که برای کار به کارخانه مراجعه می‌کنند و اصرار می‌کنند اگر کار به آنها داده نشود دست به کار پیشیمان کننده‌ای می‌زنند.

یکی از کارگرها نیز می‌گوید: در شرایط فعلی نیز تقاضای کار برای اینجا زیاد است اما کارخانه جای بیشتر ندارد.

سالن چهارم؛ سالن مونتاژ شلوغ‌ترین بخش این کارخانه است.

در اینجا حس خلوتی خاصی که در باقی سالن‌ها موج می‌زد، به بکباره محو می‌شود.

همان طور که نام سالن اعلام می‌کند مونتاژ برای همه کار ایجاد کرده است. در حالیکه تاکنون به جز قاب و جعبه خبری از تولیدات دیگر نبود، در این سالن به یکباره قطعات مختلف گوشی روی میز مونتاژ قرار می‌گیرند.

مدیرعامل شرکت نیز تلاشی برای پنهان کردن این واقعیت ندارد. حمید سعیدی می‌گوید: حدود 2 تا 3 مدل را تولید و حدود 10 مدل را مونتاژ می‌کنند.

او اضافه می‌کند: اساسا در دنیا نیز هیچ تولیدکننده‌ای تمام قطعات را شخصا تولید نمی‌کند بلکه دانش و تخصص ساخت برخی قطعات تنها در انحصار برخی شرکت‌ها است.

راهنمای بازدید می‌گوید: دو سالن مونتاژ وجود دارد. خط‌های تولید اضافه در روزهای شلوغ سفارش‌ها، به راه می‌افتند.

نقش زن‌ها در خط مونتاژ بسیار پررنگ است؛ مدیرعامل شرکت در پاسخ به خبرنگار فارس درباره علت این امر به ویژگی‌های خاص شخصیتی خانم‌ها اشاره کرد که احتمالا منظور او این بود که خانم‌ها دقت زیادی دارند.

یکی از کارگرهای خط مونتاژ پاسخ دیگری برای خبرنگار فارس دارد؛ او می گوید: حقوق 600 تا 700 هزار تومان و کار روز مزدی که گاهی 10 روز در ماه تعطیل است جوابگوی نیاز مردها نیست.

مدیرعامل، تعطیلی تولید در برخی روزها را تایید می‌کند. سعیدی تصدیق می‌کند که حقوق معادل قانون کار است و بعضی وقت‌ها تعطیل هستیم چون بسته به نیاز بازار تولید می‌کنیم.

پس از اتمام کار مونتاژ، محصول توسط برخی از کارگران روشن و عملکردهای اصلی از  جمله دوربین و میکروفون تست می‌شود. تنها فرایند مکانیزه تست، بررسی صحت آنتن‌دهی است.

در نهایت محصول برای بسته‌بندی آماده شده است. در این مرحله لوازم جانبی از جمله شارژر، هدفون و دفترچه نیز، از روالی خارج از فرایند تولید به بسته بندی نهایی وارد می‌شوند.

نتیجه این فرایندها را می‌توان در قالب گوشی اسپایدار 1 در بازار با این شمایل پیدا کرد. گوشی‌ موجه در ظاهری قابل قبول.

اکنون پرطرفدارترین محصول این شرکت ایرانی گوشی اسپایدار 1 است که حداقل‌ نیازهای امروز یک کاربر را برآورده می‌کند.

مدیرعامل GLX اظهار امیدواری کرده: همان‌طور که از صفر شروع کرده‌ایم و اکنون به نقطه 30 تا 40 رسیده‌ایم در سال آینده به نقطه 100 خواهیم رسید و سال آینده سومین برند پرفروش ایران خواهیم شد.

حمید سعیدی با تشریح عملکرد شرکت متبوع خود، گفت: از مجموع تولیدات این کارخانه، تاکنون 50 نمونه موفق به اخذ تاییدیه حد مجاز تشعشعات از رگولاتوری ایران شده و از آلمان برای برخی مدل‌ها، گواهی صادرات محصول به اروپا را نیز دریافت کرده است.

او برنامه‌های روشنی برای آینده دارد و می‌گوید:‌ در سال آینده به حوزه تولید اسمارت TV وارد خواهیم شد.

مدیرعامل GLX همچنین از صادرات محصولات خود به دو کشور یمن و عراق و همکاری مشترک برای تولید یک برند چینی در ایران خبر داد.

حسن ختام این بازدید نیز معرفی نماینده شرکت چینی G’Five همکار جدید GLX بود که در فرصت کوتاهی را در بخش آخر نشست خبری حاضر شد. او پس از خواندن ترجمه چینی یک متن فارسی سرپایی، که ترجمه همزمان فارسی آن برای خبرنگاران بازخوانی شد، با عجله جمع خبرنگاران را ترک کرد و خبرنگاران حاضر را با سوال‌هایی بی پاسخ مواجه کرد.

در نهایت ماحصل بازدید خبرنگاران از کارخانه تولید گوشی‌های موبایل ایرانی GLX، مشاهده تلفیقی از تولید و مونتاژ بود؛ یک ترکیب ساکت که علاوه بر فرصت‌های شغلی بخش فروش، زمینه اشتغال افرادی را در جریان تولید نیز فراهم کرده است.

آنچه در این جریان تولید بیش از حد خودنمایی می‌‌کند، روش سنتی تولید یک محصول کاملا فناورانه است.

در ظاهر، از نام گوشی‌‌های ایرانی GLX، فرایندی صرفا تولید داخل انتظار می‌رود، اما در واقعیت نیز حتی صاحبان این تولید نیز تلاشی برای خلق نمایش ندارند و راه‌اندازی خط مونتاژ موثر را نیز یک موفقیت عنوان می‌کنند و اهداف خود را برای توسعه این روند برنامه‌ریزی‌ می‌کنند.

همچنان که کارخانه از حضور خبرنگاران خالی می‌شود؛ فاز چهارم کارخانه برای توسعه کار در دست ساخت است…

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.