دوشنبه 19 ژانویه 15 | 12:15
روزشمار تاریخ

روز سقوط اندلس

حمله‏ سپاهیان شاه‏ عباس برای آزادی جزیره هرمز از دست بیگانگان و پایان حاکمیت اسلام در اندلس اسپانیا پس از یورش مسیحیان از رویداد‌های تاریخی است که امروز رخ داده است.


13921123000468_PhotoA

حمله‏ سپاهیان شاه‏ عباس برای آزادی جزیره هرمز از دست بیگانگان و پایان حاکمیت اسلام در اندلس اسپانیا پس از یورش مسیحیان از رویداد‌های تاریخی است که امروز رخ داده است.

امروز  29 دی 1393 خورشیدی برابر با 27 ربیع الاول 1436 هجری و 19 ژانویه 2015 میلادی است و وقایع ذیل روی داه است.

**رویدادهای مهم این روز در تقویم خورشیدی ( 29 دی 1393 )

*شکایت ایران از دخالت‏‌های شوروی در شئون ایران به سازمان ملل متحد (1324 ش)

غائله آذربایجان یکی از مسائل‏ی بودکه با پایان جنگ جهانی دوم در ایران صورت عمل به خود گرفت اما بازتاب بین‏ المللی یافت.

شکل‏ گیری فرقه دموکرات به رهبری جعفر پیشه ‏وری و حمایت دولت شوروی از خودمختاری آذربایجان، باعث عکس ‏العمل ارتش ایران شد. در این حال نیروهای نظامی ایران قصد ورود به منطقه را داشتند اما سربازان شوروی که از زمان جنگ جهانی دوم در منطقه مستقر بودند از ورود آنان به منطقه جلوگیری کردند.

در شهریور 1324ش، دولت ایران از دولت‏‌های نیروهای مستقر در کشور درخواست کرد افراد خود را از ایران خارج کنند که آمریکا و انگلستان در راستای مقابله با شوروی این امر را عملی کردند.

اما ارتش شوروی، برخلاف قراردادهای قبلی از این اقدام سر باز زد. از این رو، در روز 29 دی 1324ش نماینده ایران در سازمان ملل از این سازمان درخواست رسیدگی نمود که پس از صدور قطعنامه و پیگیری امر، قرار شد که نیروهای شوروی تا خرداد 1325 ایران را ترک کنند. شش ماه پس از خروج ارتش سرخ، نیروهای نظامی ایران با ورود به آذربایجان، به غائله حزب دموکرات پایان بخشیدند.

*رحلت فقیه و مرجع بزرگوار آیت ‏اللَّه “سید محمد حجّت کوه‏ کمره‏ای” (1331ش)

آیت ‏اللَّه سیدمحمد حجّت کوه ‏کمره‏ای در سال 1271ش (1310 ق) در تبریز به دنیا آمد. پدر ایشان آیت‏ اللَّه سیدعلی از مراجع معروف و معاصر شیخ مرتضی انصاری بود. ایشان پس از تحصیل مقدمات در تبریز راهی نجف اشرف گردید و از محضر آیات عظام سید محمدکاظم یزدی، میرزا حبیب‏ اللَّه رشتی، شیخ الشریعه اصفهانی، میرزای نایینی و آقاضیاءالدین عراقی استفاده کرد. ایشان سپس راهی قم گردید و از درس آیت‏ اللَّه شیخ عبدالکریم حائری یزدی بهره برد و مورد توجه و لطف استاد قرار گرفت، به طوری که وی را به عنوان یکی از دو وصی شرعی خود انتخاب نمود. آیت‏ اللَّه حجت در فن رجال و درایه تخصص فراوانی داشت و از علمای بزرگ، اجازه روایت اخذ کرده بود. ایشان پس از درگذشت آیت‏ اللَّه حائری، زعامت اجرایی و علمی حوزه را با همکاری دو تن از بزرگان معاصرش به دوش کشید و به تألیف و تدریس خود ادامه داد. سرانجام این عالم ربانی در 29 دی 1331ش (3 جمادی‏الاولی 1372ق) در 60 سالگی رحلت کرد و در مدرسه حجتیه قم مدفون گشت.

**رویدادهای مهم این روز در تقویم هجری ( 27 ربیع الاول 1436 )

*رحلت آیت ‏اللَّه العظمی “سیدمحسن حکیم” زعیم حوزه‏ علمیه نجف اشرف(1390 ق)

آیت‏ اللَّه سیدمحسن حکیم در سال 1306 قمری در کشور عراق دیده به جهان گشود. او در تحصیل مدارج عالی علمی از محضر بزرگانی همچون آیات عظام: آخوند خراسانی، میرزای نایینی و آقا ضیاء عراقی کسب فیض کرد. آیت‏ اللَّه حکیم نسبت به مسایل سیاسی و اجتماعی مسلمانان توجه ویژه‏ای اعمال می‏نمود و با زمامداران نالایق عراق سر ستیز داشت. ایشان علاوه بر مبارزه با استعمارگران غربی و حضور فعالانه در قیام اسلامی مردم عراق در سال 1920 میلادی، از انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی(ره) در طول سال‏‌های اولیه‏ دهه‏ 1340 شمسی پشتیانی می‏‌نمود. آیت ‏اللَّه حکیم با روی کار آمدن حزب بعث در عراق، به مخالفت با آنان پرداخت و از این روی، حُکّام جور، انواع آزار و اذیت و اهانت را به ساحت این مرجع بزرگوار روا داشتند. سال‏‌های پایانی عمر آن عالم سترگ به بیماری و تبعید گذشت و منزل وی در نجف مورد هجوم عواملِ چماقدار حزب بعث قرار گرفت و انواع بی‏‌حرمتی‏‌ها را به ایشان کردند. سرانجام این مرجع صبور و رهبر آگاه پس از تحمل رنج و مصیبت بسیار، ناشی از ظلم و ستم حکّام بعث، پس از دوره‏ای بیماری، سرانجام در 84 سالگی به لقای معبود شتافت و در تشییع با شکوه، در کنار کتابخانه‏‌اش در نجف اشرف به خاک سپرده شد.

*حمله‏ سپاهیان شاه‏ عباس برای آزادی جزیره ‏‏ هرمز از دست بیگانگان(1031ق)

جزیره‏ (تنگه) هرمز از ده‏‌ها سال قبل تحت تصرف پرتغالی‏‌ها قرار داشت و آنان خواستار ادامه‏ تصرف بحرین نیز بودند. اما چون اسپانیا که تحت تسلط پرتغال بود به قولِ خود در اتحاد جنگی با ایران بر ضدعثمانی وفا نکرده بود، به دستور شاه، یکی از فرماندهان لشکر صفوی با نمایندگان شرکت هند شرقی انگلیس برای گرفتن کشتی‏های جنگی از ایشان وارد مذاکره شد. سرانجام قرار بر این شد که ایرانی‏ها از خشکی و انگلیسی‏‌ها از دریا به جزیره‏ی قشم و هرمز حمله کنند و به تسلط پرتغالی‏ها بر خلیج فارس خاتمه دهند. قوای متحد ایرانی و انگلیسی در 27 ربیع الاوَّل سال 1031 ق به محاصره‏ قلعه‏ هرمز پرداختند و آن قلعه را در دهم جمادی الثانی همان سال، فتح کردند. پایگاه‏‌های پرتغالی‏‌ها، پس از 130 سال یعنی از زمان شاه اسماعیل صفوی، با فتح قشم و هرمز از دست رفت و آنان به ناچار در سال 1034 ق با شاه عباس، صلح کرده و از جمیع متصرفاتِ خود، چشم پوشیدند. شاه عباس برای این که دوستی آن‏ها را به کلی از دست نداده باشد، فقط به آن‏ها اجازه داد که در بحرین به صید مروارید بپردازند و در بندر لنگه برای خود قلعه و تجارت‏ خانه بنا کنند.

*پایان حاکمیت اسلام در اندلس اسپانیا پس از یورش مسیحیان (1492م)

از اوایل قرن هشتم میلادی برابر با اواخر اولین قرن هجری، مسلمانان که بیش از نیم قرن از حکومت‌شان در جنوب غربی آسیا و شمال افریقا می‏گذشت به اسپانیا لشکرکشی کردند و آن را ضمیمه حکومت اسلامی کردند. در طول صدها سال حکومت مسلمانان در اسپانیا که به اندلس شهرت یافته بود، مراکز متعدد فرهنگی و اقتصادی به وجود آمده و شهرهای فراوانی ساخته و تجدید بنا شد. در اواخر قرن پانزدهم میلادی، اندلس دستخوش موج عظیمی از حملات پی در پی مسیحیان گردید و قلمرو مسلمانان، در شرق و غرب، یکی پس از دیگری به دست مسیحیان افتاد. در طی حملات بعدی، بسیاری از شهرهای غربی به تصرف مهاجمان مسیحی درآمد و از آن پس، اوضاع اندلس رو به پریشانی نهاد. حملات سنگین مسیحیان باعث تضعیف بیشتر قوای مسلمانان و کاهش قدرت آنان گردید و مسیحیان را در تصرف دیگر شهرهای اندلس، مصمم‏تر ساخت. پس از چندی پرتغالی‏‌ها سرزمین‏‌های جنوب غربی را مورد تجاوز قرار داده و علی رغم تحمل تلفات فراوان، با تصرف نقاط مختلف اندلس شامل قرطبه و اِشبیلیه، آخرین ضربات را بر پیکر اندلس وارد آوردند. هنوز مدت زیادی از این تجاوزات نگذشته بود که تمام شهرهای اسلامی اندلس در شمال، غرب و شرق به دست مسیحیان افتاد و از فرمان‏روایى پهناور و مقتدر مسلمانان در اندلس، جز غرناطه در جنوب و چند شهر کوچک، دیگر چیزی باقی نماند. سرانجام مهاجمان مسیحی با حمله‌‏ای وسیع و پس از 9 ماه محاصره، شهر غرناطه، آخرین پایگاه مسلمانان در اندلس را که در دوران شکوفایى تمدن اسلامی در طی چندین قرن به عنوان مهد این تمدن به شمار می‏رف‌ت، در 19 ژانویه 1492م تصرف کردند و به این ترتیب اندلس پس از حدود 800 سال به طور کلی از دست مسلمانان خارج شد. مسلمانان در هنگام حکومت خود در اندلس، در نشر فرهنگ و تمدن اسلامی کوشیدند و تمدنی درخشان با شهرهای آباد، کشاورزی، صنایع و معماری پرشکوه به وجود آوردند. بدین وسیله بود که تمدن اسلامی و قسمت مهمی از علم و ادب یونان از طریق اسپانیا به اروپای غربی انتقال یافت. و از میان مسلمانان اندلس، دانشمندان بزرگی در علوم گوناگون ظاهر شدند و در بسط تمدن اسلامی کمک شایانی کردند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.