شنبه 24 ژانویه 15 | 18:48
اخبار نمایشگاه «یاد یار مهربان»

باید برای کتاب شأن اجتماعی تولید کنیم

مدیرعامل مؤسسه نشر شهر گفت: باید کاری کنیم کتاب برای مردم سودمند جلوه کند و مردم به کتابخوانی ترغیب شوند، باید برای کتاب شأن اجتماعی تولید کنیم و کتابخوانی را از دبستان‌ها و مهدهای کودک به کودکان آموزش دهیم.


13911023000146_PhotoA

مدیرعامل مؤسسه نشر شهر گفت: باید کاری کنیم کتاب برای مردم سودمند جلوه کند و مردم به کتابخوانی ترغیب شوند، باید برای کتاب شأن اجتماعی تولید کنیم و کتابخوانی را از دبستان‌ها و مهدهای کودک به کودکان آموزش دهیم.

دوازدهمین نمایشگاه «یاد یار مهربان» از دوم بهمن در بوستان گفت‌وگو افتتاح شد که برخی از مسئولان درباره این نمایشگاه به اظهارنظر، انتقاد و پیشنهاداتی پرداختند که در ذیل آن را می‌خوانید:

* حسینی: باید برای کتاب شأن اجتماعی تولید کنیم

در ادامه سید مجید حسینی، مدیرعامل مؤسسه نشر شهر بیان داشت: کتاب فروشی‌های سطح شهر در مقابل سایر فروشگاه‌ها تعداد بسیار کم و محدودی دارند اما با این حال سرانه مطالعه در سطح کشور پایین است و هیچ نسبتی با حجم کتابی که تولید می‌کنیم، ندارد.

وی افزود: ما باید کاری کنیم کتاب برای مردم سودمند جلوه کند و مردم به کتابخوانی ترغیب شوند، باید برای کتاب شأن اجتماعی تولید کنیم و کتابخوانی را از دبستان‌ها و مهدهای کودک به کودکان آموزش دهیم.

این استاد دانشگاه با اشاره به برگزاری نمایشگاه امسال «یاد یار مهربان»، ادامه داد: در نمایشگاه امسال 19 هزار و 900 جلد کتاب در اختیار بازدیدکنندگان قرار گرفته است.

حسینی خاطرنشان کرد: این کتاب‌ها به صورت کارشناسی شده و تخصصی در حوزه کودک و نوجوان در راستای افزایش سرانه مطالعه و همچنین بهبود کیفیت آموزشی دانش آموزان عزیز در نظر گرفته شده است.

وی در ادامه با انتقاد از حجم زیاد کتب تولید شده توسط ناشران بدون در نظر گرفتن نیاز مردم گفت: قبل از اینکه مردم کتاب را دوست داشته باشند ما کتاب تولید کردیم.

این کارشناس فرهنگی بیان کرد: مردم نیازهای خاص خودشان را دارند و ناشران باید این نیاز را بشناسند و بعد کتاب‌ها را انتشار دهند.

وی اضافه کرد: در کشور ما به ازای هر فروشگاه کتاب و محصولات فرهنگی، سه ناشر داریم و این خنده دار است امسال اگر نمایشگاه ما نتواند تقاضای مردم را پاسخگو باشد، مؤفق نیست و ما در صورتی موفقیم که نیاز مردم را به کتاب و کتابخوانی افزایش دهیم.

* کرمانی: حلقه گمشده کنونی ذلت مطالعه در بین دانش‌آموزان است

علیرضا کرمانی، مشاور معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست هم‌اندیشی با عنوان «از مدرسه تا ناشر»، بیان داشت: معتقدم در حوزه نرم‌افزاری اقدامات مناسب و مطلوبی نداشته‌ایم و عمده فعالیت ما در حوزه کتاب دانش‌آموزان طی 3 دهه گذشته در زمینه سخت‌افزاری بوده است.

وی اضافه کرد: هیچ گاه طی این سال‌ها متوجه این امر نبودیم که باید تشنگی خواندن کتاب در دانش‌آموزان را بیشتر کنیم و بر همین اساس هم‌اکنون دچار بحران کتابخوانی هستیم.

کرمانی ادامه داد: عمده فعالیت ارشاد محدود به خرید کتاب از ناشران و تقدیم به کتابداران است اما این امر آن چنان مهم نیست بلکه هم خواندن کتاب و تأثیرپذیری از آن است.

وی با بیان اینکه به روش‌های مختلفی می‌توان حوزه نشر کودک و نوجوان را توسعه بخشید، گفت: اگر آموزش و پرورش در حوزه اقتصاد نشر و چاپ کتاب ما آنان را به بخش خصوصی واگذار کند، شاهد گردش مالی چندین برابری در این حوزه خواهیم بود.

* آموزش و پرورش در انحصار چند ناشر خاص است!!

کرمانی یادآور شد: اگر آموزش و پرورش انحصارش را در تولید کتاب‌های کودک و نوجوان بکاهد و آن را به بخش خصوصی واگذار کند شاهد افزایش ظرفیت چند صد درصدی خواهیم بود.

عضو انجمن هیأت علمی کودکان و نوجوانان بیان کرد: متأسفانه برخی از ناشران معتقدند که آموزش و پرورش در انحصار چند انتشاراتی خاص است و اگر این امر تصحیح شود به طور حتم به نفع فرهنگ کشور خواهد بود.

وی عنوان کرد: معتقدم اگر کتاب‌ها را دانش‌آموزان انتخاب کرده و در تجهیز مدارس از سلایق آنان بهره‌مند شویم، پیشرفتی در نشر کتاب کودکان خواهیم داشت.

کرمانی اظهار داشت: نباید کتاب را صرفاً در مقولات درسی دید بلکه یک گستره عظیمی است و باید امکان ورود دانش‌آموزان در این عرضه وجود داشته باشد.

* شهرک: لزوم ایجاد کتابخانه دیجیتال در زمینه کودک

در ادامه این نشست «مینا ذاکر شهرک» مدرس کتابداری و عضو انجمن هیأت علمی کودکان و نوجوانان با اشاره به کتابخانه ادبیات کودک در کشور ژاپن، گفت: این کتابخانه دارای 4 اجزا بوده که به ترتیب عبارتند از «کتابخانه مجموعه‌ای از منابع»، «کتابخانه دیجیتال»، «ارتباط با سازمان‌های دیگر» و «کتابخانه مدارس و ارتباط با سایر کشورها.»

وی با بیان اینکه ایجاد کتابخانه در مرجع اقدام مفید به شمار می‌رود، گفت: می‌توان با ایجاد کتابخانه مرجع با نزدیک بر 900 مرکز کانون، پرورش و فکری کودکان و نوجوان و کتابخانه‌های مدارس ارتباط برقرار کرد.

ذاکر شهرک با تأکید بر نقش مؤثر کتابخانه‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: ایجاد کتابخانه دیجیتال در زمینه کودک بسیار راهگشا خواهد بود.

* اکبرلو: باور ندارم که مردم کمتر مطالعه می‌کنند

همچنین در ادامه این نشست منوچهر اکبرلو نویسنده و پژوهشگر ادبی نیز اظهار داشت: هر چند که آمار دقیقی در زمینه سرانه مطالعاتی کشور نداریم اما این امر را هم قبول ندارم که این میزان در کشور کم است.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون برخی خواندنی‌های غیر رسمی یا به قولی غیرمجوزدار بسیار گسترش پیدا کرده است، افزود: سیات‌های اینترنتی، حجم دانلود یا کپی از روی یک اثر کپی شده نیز در آمارها دیده نمی‌شود.

اکبرلو با بیان اینکه باور ندارم که مردم کمتر مطالعه می‌کنند، ادامه داد: عوامل همچون خانواده، نظام آموزشی، معلم، جامعه، وسایل ارتباط جمعی، مواضع دولت، ناشر و عامل نویسنده در میزان سرانه مطالعاتی کشور بسیار تأثیرگذار هستند.

این مدرس و پژوهشگر ادبی یادآور شد: باید تولیدات کنونی هم سلیقه مخاطبان روز باشد چرا که نسل تغییر یافته و باید با شیوه‌های نو و جدید آشنا شویم.

اکبرلو اظهار داشت: چشاندن لذت مطالعه به دانش‌آموزان مهمترین فاکتوری است که باید در نظر گرفته شود، همچنین روش آموزش مطالعه، انتشار کتاب‌هایی که با ذائقه کودکان امروزی همخوانی داشته باشد، تشویق به خلاصه‌برداری و اهمیت به زنگ انشاء نیز از جمله  عواملی است که می‌تواند سهم بسزایی در افزایش میزان سرانه مطالعاتی داشته باشد.

* باقری: انتشار 2 هزار و 600 عنوان کتاب از ابتدای تأسیس کانون پرورشی تاکنون

در ادامه مهدی باقری معاون تولید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز در این نشست اظهار داشت: یکی از محوری‌ترین اقدامات کانون بحث کتاب و شیوه‌های نو در این زمینه است که خوشبختانه نسبتاً عملکرد موفق داشته‌ایم به گونه‌ای که هم‌اکنون 400 هزار عضو داریم.

وی با اشاره به مزایای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، گفت: کانون مرکزی است که نمونه آن در دنیا کمتر دیده می‌شود به گونه‌ای که هم تولید و مخاطب دارد و همچنین تنوع گسترده‌ای نیز دارد.

باقری ادامه داد: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان 2 فعالیت عمده کتابخوانی و روخوانی کتاب در تمام مراکز فرهنگی خویش دارد، همچنین حدود 900 مرکز در سرتاسر کشور داریم که کتابخانه‌های فراگیر برای معلولین دارند.

وی افزود: هم امسال در حوزه تولید به طور میانگین 12 عنوان کتاب چاپ اول داریم و 15 عنوان کتاب نیز تجدید چاپ می‌شوند.

به گفته باقری، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از ابتدای تأسیس تاکنون 2 هزار و 600 عنوان کتاب چاپ کرده است.

وی با بیان اینکه این ارقام جوابگوی نیازهای مخاطبان نیست، افزود: هم اکنون در حوزه کتاب الکترونیک، کتاب گویا، سیستم کتاب‌های اندروید و غیره نیز ورود پیدا کرده‌ایم.

* احمدی جواهری: درایت متولیان نمایشگاه «یاد یار مهربان» برای خرید کتاب ارزشمند است

در ادامه سیدفرشاد احمدی جواهری، مدیر انتشارات کالج برتر با اشاره به این مطلب که امسال برای دومین بار در نمایشگاه «یاد یار مهربان» حضور یافته‌ایم، گفت: معتقدم برگزاری این نمایشگاه آن هم با 11 سال سابقه و تجربه از گذشته اقدام مثبتی از جانب مرکز فرهنگی و هنری شهرداری تهران است.

وی اضافه کرد: مسئولان مدارس که برای خرید کتاب به این نمایشگاه آمده‌اند، در گفت‌وگو با غرفه‌داران از بی‌نظمی موجود ناراضی هستند به گونه‌ای که بسیاری از آنان سردرگم می‌مانند که از کجا شروع و به کجا ختم کنند.

جواهری ادامه داد: برگزاری نمایشگاه «یاد یار مهربان» سال گذشته در باغ کتاب بسیار مناسب‌تر از این دوره است، چراکه امکانات رفاهی و نیز چینش غرفه ما امسال در بوستان گفت‌وگو نامطلوب است.

وی اظهار داشت: بسیاری از بازدیدکنندگان از این محیط آشنایی ندارند و ای کاش مسئولان در همان ابتدای ورودی نقشه راهنمایی را در اختیار آنان قرار می‌دادند.

وی گفت: درهای ورود و خروج این نمایشگاه هم نامشخص بوده و هر روز تغییر می‌کنند و همین امر برای غرفه‌داران هم مشکل‌ساز شده است.

مدیر تولید انتشارات کالج برتر افزود: این انتشارات به همراه انتشارات ابوعطا بیش از 20 هزار پیامک تبلیغی به مدارس فرستاده است اما چون راهنمایی صحیحی صورت نمی‌گیرد، تاکنون بازخورد مطلوبی نداشته‌ایم به گونه‌ای که برخی تماس می‌گیرند و مدعی می‌شوند که غرفه انتشارات کالج برتر و یا ابوعطا را پیدا نکردند.

جواهری در ادامه یادآور شد: خوشبختانه سیاست‌های نشر شهر برای برگزاری این نمایشگاه بدین گونه است که کتاب‌هایی را که از 2 سال قبل باشد را نمی‌پذیرد و این امر سبب شده تا ناشران برای حضور خویش کتاب‌های جدیدی را چاپ کنند.

وی اظهار داشت: انتشارات ابوعطا 15 جلد کار جدید و انتشارات کالج برتر 3 جلد اثر جدید را برای این نمایشگاه تدارک دیده است.

وی تصریح کرد: به نظر کتاب‌های غیردرسی را باید در آمار سرانه مطالعاتی در نظر گرفت.

مدیر انتشارات کالج برتر اظهار داشت: بر همین اساس باید کتاب‌های کم حجم، کاربردی و زود بازده در بازار زیاد شوند تا انگیزه مخاطبان افزایش یابد.

وی گفت: نمایشگاه «یاد یار مهربان» در افزایش سرانه مطالعاتی دانش‌آموزان مؤثر است و یکی از آیتم‌های موفقیتش هم آن است که یارانه‌هایش ملزم به خرید کتاب است؛ برخلاف نمایشگاه کتاب که اغلب بن‌ها به فروش می‌رسد.

وی افزود: خوشبختانه درایت مدیران نمایشگاه یاد یار مهربان سبب شده تا افراد ملزم به دریافت کتاب باشند.

* نورالهی: اقدام مرکز فرهنگ و هنری شهرداری ارزشمند است

در این میان جمیله نورالهی، مدیر مدرسه غیردولتی آریا گفت: نمایشگاه امسال نیز همچون دوره‌های گذشته فرصتی مغتنم برای انتشارات کتاب است تا بتوانند آثار جدیدشان را عرضه کنند اما معتقدم میزان یارانه‌ای که برای مدارس در نظر گرفته‌اند، پاسخگوی نیاز دانش‌آموزان نیست.

وی با تأکید بر میزان کم نرخ یارانه‌ها برای خرید کتاب برای کتابخانه‌های مدارس افزود: با این میزان بسیاری از کتاب‌های مورد نظرمان را نتوانستیم فراهم کنیم.

مدیر مدرسه غیر دولتی آریا بیان کرد: معتقدم کتاب‌های که در زمینه‌های علمی همچون کهکشان‌ها و حیوانات و ماجراهای شگفت‌انگیز نگاشته می‌شود، بیشتر مورد توجه دانش‌آموزان قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به برگزاری دوازدهمین دوره نمایشگاه «یاد یار مهربان»، اظهار کرد: طی 5 دوره‌ای که در این نمایشگاه بوده‌ام، با خرید کتاب‌های مورد نظر، با استقبال دانش‌آموزان مواجه شده‌ام و به نظر می‌رسد برپایی این نمایشگاه توانسته سطح سرانه مطالعاتی کودکان را افزایش دهد.

* اقدسی: محصولات نمایشگاه «یاد یار مهربان» همه جانبه و کامل است

در پایان محمد اقدسی، مدیر مسئول شرکت لوح سیما اظهار داشت: شرکت لوح سیما برای سومین سال هست که در نمایشگاه «یاد یار مهربان» فعالیت دارد و امسال این شرکت محصولات آموزشی را برای گروه دانش‌آموزان ابتدایی به صورت لوح فشرده و با هدف آموزش کلیه دروس دوره ابتدایی از اول تا ششم، عرضه کرده است.

وی افزود: در این لوح‌ها، آموزش به صورت انیمیشن و یا مسابقه برای دانش‌آموزان با هدف یادگیری اساسی و نهادینه شدن مفاهیم در ذهن و فکر دانش‌آموزان در نظر گرفته شد.

اقدسی در ادامه با اشاره به مشارکت خوب اولیاء و ومربیان دانش‌آموزان از این نمایشگاه، افزود: با توجه به اینکه مدت زیادی از برگزاری نمایشگاه سپری نشده اما استقبال خوب بوده که با اطلاع‌رسانی بیشتر استقبال بهتر هم خواهد شد.

مدیر مسئول شرکت لوح سیما در نظر گرفتن بوستان گفت‌وگو برای برگزاری نمایشگاه را از محاسن نمایشگاه امسال نام برد و بیان داشت: نمایشگاه «یاد یار مهربان» تمام نیازهای یک محیط آموزشی هم از لحاظ نرم‌افزاری و هم سخت‌افزاری پوشش می‌دهد و تخفیفاتی که برای محصولات این نمایشگاه در نظر گرفته شده که باعث می‌شود، دانش‌آموزان و حتی مدیران مدارس با آرامش خاطر بیشتری نیازهای خود را برای تهیه لوازم و تجهیزات برطرف کنند.

وی در پایان سخنان خود به کارشناسی شدن محصولات نمایشگاه اشاره و بیان کرد: اینکه کتب و تجهیزات این نمایشگاه با نظر کارشناسان و متخصصان کودکان و نوجوانان گزینش شده، به خانواده‌ها برای تهیه کتب و نوشت‌افزار آسودگی خاطر می‌بخشد و این امتیاز بسیار خوبی برای این نمایشگاه محسوب می‌شود.

بر اساس این گزارش، نمایشگاه کتاب «یاد یار مهربان» از 2 بهمن سال 93 به مدت یک هفته در بوستان گفت‌وگو پذیرای علاقمندان است.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.