سید جبار حسینی- رئیسجمهور مصر هدف از حمله نظامی به لیبی را مبارزه با داعش اعلام کرده است اما به نظر میرسد خشکاندن شاخههای خارجی اخوانالمسلمین و تلاش برای تغییر موازنه در لیبی به نفع «خلیفه حفتر»، هدف اصلی قاهره باشد.
بازیگری سناریوی اخیر مبارزه با داعش را این بار مصر پس از انتشار فیلم کشته شدن 21 کارگر مهاجر مصری در لیبی اجرایی میکند، این در حالی است که کارگردان مشهور سینمای مصر، ویدئوی منتشر شده از اعدام 21 قبطی مصری به دست داعش را غیرواقعی و ساختگی دانست.«طارق العریان» کارگردان فیلم های سینمایی مصری در واکنش به فیلم اعدام 21 مسیحی مصری اعلام کرد که آنچه در تهیه این ویدیو به کار رفته، نوعی چینش تصاویر و به کارگیری حقههای سینمایی است.
صرفنظر از حقیقی یا غیر حقیقی بودن فیلمهای هالیوودی داعش، به نظر میرسد حمله نظامی مصر به لیبی برای غلبه یک گروه بر گروه دیگر باشد؛ به خصوص آنکه گروه ضد اخوانی «خلیفه حفتر»، ژنرال سابق ارتش لیبی که پرچم نابودی گروههای اسلامگرا را در دست دارد، متحمل شکستهای سنگینی شده است و شاهد آن بودهایم که چگونه خلیفه حفتر از حمله هوایی مصر به لیبی حمایت کرد.
از همین روی، برخی از تحلیلگران با توجه به حمایت خلیفه حفتر از مداخله نظامی مصر، هدف اصلی را تلاش برای تغییر موازنه در لیبی به ویژه پس از شکست حفتر در برابر گروههای مسلح حامی اخوانالمسلمین عنوان کردند.
مساله دیگری که دال بر حمله مکارانه مصر به لیبی است، ارائه طرح مصری به شورای امنیت سازمان ملل برای لغو تحریم تسلیحاتی ارتش لیبی طرفدار خلیفه حفتر و مخالفت کشور قطر با این طرح است. طرح لغو تحریم تسلیحاتی لیبی طرحی است که توسط مصر مطرح شد و گروه کشورهای عربی عضو سازمان ملل نیز ضمن موافقت با این طرح، آن را به شورای امنیت ارجاع دادند.
هر چند وزیر خارجه قطر در گفتوگو با روزنامه فرامنطقهای «الحیاه» اعلام کرد که اختلافات این کشور با اعراب حاشیه خلیج فارس به پایان رسیده و آنچه باقی مانده اختلاف در دیدگاههاست، اما با توجه به توضیحات ارائه شده میتوان گفت که قطر به دلیل اینکه این طرح را با هدف مقابله مصر با طرفداران اخوان المسلمین در لیبی می داند، مخالفت کرده است.
«خالد العطیه» وزیر خارجه قطر موضع خصمانه حکومت این کشور در قبال «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر را تکذیب کرد، اما در عین حال گفت: دوحه از انقلاب 25 ژانویه 2011 حمایت کرده و همچنان حمایت میکند.این ادعا در حالی مطرح شد که تلویزیون الجزیره خبر داد که قطر درپی اظهارات نماینده مصر در اتحادیه عرب علیه دولت دوحه، سفیر خود در قاهره را فراخواند.
از سوی دیگر، رئیس جمهور مصر خواستار صدور قطعنامهای از سوی شورای امنیت برای دخالت نظامی در لیبی شده است. در واقع قاهره به جای اقدام فردی علیه ترویستها، درصدد مشارکت در حملات بین المللی علیه داعش است زیرا نمیخواهد با اقدام فردی، در منجلاب لیبی گرفتار شود.
حال صرف نظر از اهداف مداخله نظامی مصر در لیبی، این پرسش مهم مطرح میشود که آیا این حمله به عنوان یک واکنش محدود باقی میماند یا مقدمه سازی برای مداخله گسترده خارجی است که بر پیچیدگی اوضاع در این کشور خواهد افزود؟
Sorry. No data so far.