چهارشنبه 04 مارس 15 | 09:29

عیدی هسته‌ای اوباما پیشکش خودش

کارشناسان با اشاره به اظهارات اخیر اوباما در قبال برنامه هسته‌ای ایران، بر این عقیده‌اند که انتظار از توافق و صداقت غرب در موعد مقرر با تردید بیشتری روبرو شده است.


139312101404497654840923222

کارشناسان با اشاره به اظهارات اخیر اوباما در قبال برنامه هسته‌ای ایران، بر این عقیده‌اند که انتظار از توافق و صداقت غرب در موعد مقرر با تردید بیشتری روبرو شده است.

این روزها ژنو سوییس محل رفت و آمد دیپلمات‌هایی شده است که برای رسیدن به توافقی مهم در پرونده هسته‌ای ایران با یگدیگر همچنان به رایزنی می‌پردازند. دیروز نیز دور دیگری از مذاکرات ایران و آمریکا در سطح وزیران امور خارجه، معاونان، کارشناسان و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا برگزارشد.

تیم هسته‌ای کشورمان همچنان برای احقاق حقوق ملت ایران در مذاکرات هسته‌ای با طرف غربی با اقتدار برخورد می‌کند حتی دو روز پیش وزیر خارجه کشورمان در گفت‌وگو با رویترز گفت که ایالات متحده و دیگران باید درک کنند که برای یک توافق هسته‌ای، همه تحریم‌ها باید برچیده شود و دقیقاً قاطعیت این مسئله جای هرگونه اما و اگر را برای طرف مقابل بست.
اما به یکباره سخنان رئیس‌جمهور آمریکا در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز آن هم در قالب شرط و شروط ادامه مسیر مذاکرات و رسیدن به توافقی مناسب برای هردو طرف را با ابهام روبرو کرد!
اوباما در گفت‌وگو با رویترز گفت: «در حقیقت اگر ایران آماده توافق با این مسئله باشد که برنامه هسته‌ای خود را حداقل به مدت 10 سال در سطح فعلی حفظ کند و بخش‌هایی از آن را از سطح فعلی کاهش دهد، اگر ما شاهد موافقت ایران با این شرایط و نیز اقدامات قابل تایید آن باشیم، پس ما به منظور تضمین این مسئله که آنها سلاح هسته‌ای ندارند، هیچ گام دیگری برنمی داریم.» وی همچنین درباره امکان توافق نهایی با ایران در موعد نهایی ابراز تردید کرد و گفت: «این تردید وجود دارد که آیا ایران با درخواست بازرسی‌های جدی و سطح پایین توانایی غنی‌سازی که باید حفظ کند، موافقت خواهد کرد یا نه.»
این سخنان، اعلام مواضع آمریکا در روند گفت‌وگوهای هسته‌ای تلقی می‌شود و اگر چنین سیاستی در جریان گفت‌وگوهای هسته‌ای، در ادامه وجود داشته باشد کار را برای رسیدن به یک توافق مرضی الطرفین بسیار دشوار می‌کند.
آنطور که جام جم آنلاین نوشته این اعترافی است که آمریکایی‌ها خود بر روی آن اذعان می‌کنند و آن نبودن تضمینی است که پس از پایان دوران ریاست جمهوری اوباما و البته در صورت رسیدن به توافق هسته‌ای وجود دارد.
کارشناسان و تحلیلگران، همچنین نمایندگان کنگره آمریکا که اکثریت آنها مخالف دستیابی به توافق هسته‌ای هستند، گفته اند که پس از اوباما تضمینی برای ادامه توافق هسته‌ای میان ایران و 1+5 وجود ندارد و رئیس‌جمهور بعدی و کنگره آمریکا به احتمال زیاد در توافق هسته‌ای بازنگری خواهند کرد.
اکنون جمهوری اسلامی ایران براساس توافق اولیه که بیش از یکسال از آن می‌گذرد فعالیت‌های هسته‌ای خود را تعلیق کرده اما همواره غربی‌ها و آمریکا این توافق را زیر پا گذاشته و باز هم بی‌اعتمادی خود را اثبات کرده‌اند.
فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران همواره براساس قوانین آژانس بوده است و هیچگونه انحرافی هم در فعالیت‌های هسته‌ای خود نداشت اما این که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نمی‌تواند اطمینان دهد این فعالیت‌ها صلح‌آمیز است و حتی به قطعیت هم نمی‌تواند بگوید غیر صلح‌آمیز است، نه در ضعف آنها بلکه به خاطر سیاسی کردن موضوع هسته‌ای ایران است تا این پرونده همچنان باز باقی بماند.
اظهارات اوباما رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر این که ایران باید 10 سال فعالیت‌های هسته‌ای خود را متوقف کند، سقف خواسته‌های آنها نیست و کف آن است. اگر جمهوری اسلامی ایران به این خواسته تن دهد بدون شک خواسته‌های دیگر آنها مطرح خواهد شد که بسیار فراتر از آن خواهد بود.
البته وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به اظهارات اوباما گفت: ایران با صداقت وارد مذاکره شده، تا دستیابى به حقوق هسته‌اى مردم ایران به این مذاکرات ادامه خواهد داد و تسلیم زیاده‌خواهی طرف مقابل نخواهد شد.
البته آقای ظریف در اظهار‌نظری قابل تامل گفته‌اند که روشن است که مواضع آقاى اوباما براى جلب افکار عمومى آمریکا و مقابله با تبلیغات نخست‌وزیر رژیم صهیونیستى و سایر مخالفان تندروی مذاکرات و درقالب کلمات و عبارات غیرقابل قبول و تهدیدآمیز مطرح شده است.

زیاده‌خواهی اوباما باعث اتلاف وقت مذاکرات
دکتر سیدرضا صدرالحسینی کارشناس سیاست خارجی در ارزیابی اظهارت آقای اوباما در گفت‌وگو با سیاست روز گفت: با توجه به سرعت تحولات هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و 1+5 طی هفته‌های اخیر مواضع گوناگون و متعددی از جانب مقامات و مسئولین دو کشور ایران و آمریکا در این خصوص بیان شده است. از جمله بیانات اخیر اوباما که در مصاحبه با رویترز اعلام نمود. توافق نهایی با جمهوری اسلامی شرایطی پدید خواهد آمد که این کشور بپذیرد به مدت 10 سال شرایط کنونی تعلیق سانتریفیوژهای موجود در فردو و نطنز را در کنار عدم بهره‌مندی از تاسیسات آب سنگین اراک بپذیرد. وی افزود: در تحلیل محتوایی این گفته به یک جمله مختصر خواهیم رسید و آن اینکه اوباما تعطیلی کلیه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را از جمهوری اسلامی درخواست نموده و آن را با چاشنی تهدید به افزایش تحریم‌ها به ملت ایران تقدیم می‌نماید.
این کارشناس سیاست خارجی تصریح کرد: در تفسیر این گفته‌ها بعضی از مقامات سیاسی کشور اعلام نمودند که این مطلب منظور ایجاد رضایت در کنگره و افکار عمومی آن کشور بوده است.به نظر می‌رسد این تفسیر، تفسیری جامع نبوده و باید بپذیریم رئیس‌جمهور یک کشور در زمان مصاحبه با رسانه‌ها حتما به تبعات سخنان خویش توجه خواهند نمود و می‌داند بازتاب این سخنان چه تاثیری در روند دیپلماسی آن کشور با دیگر کشورها خواهد گذاشت.
وی تصریح کرد: شرایط حساس کنونی برای آمریکا این ملاحظه را افزایش می‌دهد و مسلما توجه آقای اوباما به گفته‌های خود در شرایطی که کمتر از ده ساعت به مذاکرات مهم با جمهوری اسلامی باقی مانده است سخنانش سنجیده و با دقت بیان گردد، بنابراین در تحلیل جامع سخنان اوباما باید گفت‌وی در ضمن ارسال پیام به داخل کشور خود حتما توجه به گیرندگان خارجی خود نیز که ایران یکی از آنان است داشته است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: علی‌رغم اینکه مایل به قضاوت زودهنگام در شرایط حساس کنونی نیستم اما به نظر می‌رسد در موعد مقرر توافق‌نامه‌ای که همه حقوق ملت ایران در آن تاکید شده باشد به دست نخواهد آمد و احتمالا مذاکرات ادامه خواهد داشت.

مقصر به نتیجه نرسیدن مذاکرات امریکاست
محمد‌حسن قدیری‌ابیانه دیگر کارشناس سیاست خارجی نیز به خبرنگارما گفت: آقای اوباما در موقعیتی نیست که برای ما باید و نباید تعبین کند سی و شش سال است که در ایران انقلاب شده و باید و نبایدها را خودمان تعیین می‌کنیم.
وی افزود:آقای اوباما می‌تواند برای کشورش باید و نباید کند گرچه در کشور خودش هم اقتدار لازم را ندارد و حتی کنگره آمریکا بیشتر مطیع باید و نبایدهای نتانیاهو است.
این کارشناس سیاست خارجی در ادامه گفت:قوانین بین‌المللی حقوق کشورها را مشخص کرده است و این آمریکاست که باید به حقوق ملت‌ها احترام و تمکین کند.ملت ما ملتی با تمدن چند هزار ساله و هزار و چهارصد سال سابقه اسلامی است و به کشوری با دو سه قرن سابقه اجازه نمی‌دهد که برای او تعیین تکلیف کند. ما توان تبدیل تهدید به فرصت را داریم و از حق پیشرفت خویش دفاع خواهیم کرد. با این مواضعی که اوباما اتخاذ کرده است مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید و مقصر آن آمریکاست.
قدیری در مورد واکنش رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان و نیز تاکید وی بر جلب توجه افکار عمومی برای ادعاهای چنین گفته‌هایی از سوی اوباما نیز خاطرنشان کرد و گفت: حق با آقای ظریف است او برای جلب افکار عمومی کشورش این حرف‌ها را گفته ولی اوباما ناچار خواهد شد همچون گذشته بگوید که ما اگر می‌توانستیم پیچ و مهره‌های ایران را باز می‌کردیم اما ایران توان بازگشت دارد و آمریکا نیز نمی‌تواند این توان را متوقف کند کمااینکه نه دموکرات‌ها و نه جمهوری خواهان درگذشته نتوانسته‌اند این توان را متوقف کنند.

برنامه هسته‌ای ایران یک روز هم متوقف نمی‌شود
عضو کمیسیون امنیت ملی با تاکید بر اینکه ایران حتی یک روز نیز برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود را متوقف نمی‌کند، گفت: فعالیت هسته‌ای کشورمان در راستای پادمان و NPT است و چه مذاکرات نتیجه‌بخش باشد و چه نباشد، متوقف نخواهد شد.
محمدحسن آصفری در گفت‌وگو با فارس، در واکنش به سخنان باراک اوباما مبنی بر توقف برنامه هسته‌ای ایران به مدت 10 سال در مدت حصول توافق نهایی در مذاکرات هسته‌ای گفت: آمریکایی‌ها متاسفانه امروز دنبال این هستند که از سیاست‌های زورگویانه و فشار خود بر دیگر کشورها دست بر ندارند و در همین راستا تلاش کرده‌اند تا دست پیش را بگیرند و با مطرح کردن مسائل مختلف سعی می‌کنند امتیازات بیشتری را از ایران بگیرند.
وی افزود: آمریکایی‌ها باید متوجه باشند که جمهوری اسلامی ایران نه 10 سال بلکه حتی یک روز هم از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای اش دست بر نخواهد داشت و این فعالیت را ادامه خواهد داد و در همین راستا به دنبال اعتمادسازی بوده و این روند را برای اعتماد جهانیان اجرا کند.
آصفری با تاکید براینکه آمریکایی‌ها هیچ راهی جز مذاکره با جمهوری اسلامی ایران ندارند، اظهار داشت: به نفع آمریکایی‌هاست که تلاش کنند تا مذاکرات نتیجه‌بخش باشد.
نماینده مردم اراک، خمین و کمیجان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: آمریکایی‌ها به جای اینکه منافع رژیم صهیونیستی را دنبال کنند باید منافع ملتشان را پیگیری کنند. وی افزود: فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران متوقف‌شدنی نیست و همواره ادامه پیدا خواهد کرد و نه 10 سال بلکه حتی یک روز هم این برنامه تعطیل‌شدنی و توقف‌پذیر نخواهد بود. چه مذاکرات نتیجه‌بخش باشد و چه نتیجه‌ای در بر نداشته باشد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.