رئیس جمهور آمریکا گفته است به جای ۴۷ سناتوری که پای نامه به رهبران ایران را امضا کردهاند خجالتزده است.
اوباما در مصاحبه با مجله آمریکائی «وایس مدیا» که روز جمعه، ۲۲ اسفند بخشهایی از آن منتشر شد گفت: «من به جای سناتورها از نامه به رهبران ایران خجالت کشیدم.»
وی افزود: ««خجالت زدهام از این کار آنها که نامهای خطاب به آیتالله [خامنهای] نوشتهاند، کسی که به ادعای خودشان دشمن خونین ماست، و آن وقت مدعای اصلیشان این است که با رییس جمهوری ما توافق نکنید چرا که شما نمیتوانید به او اطمینان داشته باشید که به این توافق پایبند بماند. این کار بیسابقه است.»
آقای اوباما گفته این اقدام سناتورهای آمریکایی “بیسابقه” بوده است.
۴۷ سناتور جمهوریخواه آمریکا روز هجدهم اسفند در نامهای سرگشاده به رهبران ایران هشدار دادند که هر توافقی با باراک اوباما امضا کنند، فقط تا پایان دوره ریاست جمهوری او دوام خواهد داشت.
به نوشته این سناتورها “توافقی که به تصویب کنگره نرسیده باشد، میتواند فقط با یک حرکت قلم رئیسجمهوری بعدی باطل شود و کنگره آینده هم هر زمان لازم دید، میتواند موارد توافق را تغییر دهد.”
در این نامه خطاب به سران ایران نوشته شده بود: «ممکن است شما به طور کامل سیستم قانونی ما را نشناسید. اما هرچه که به تصویب کنگره نرسیده باشد، یک ‘توافق ریاستی’ است که ضمانت اجرایی کامل ندارد.»
این نامه را سناتور تام کاتن سناتور ۳۷ ساله جمهوریخواه نوشته بود و به امضای ۴۶ سناتور جمهوریخواه رسانده بود.
امضاکنندگان این نامه در داخل و خارج از ایالات متحده هدف انتقادهای زیادی قرار گرفتند.
باراک اوباما این نامه را یاری رساندن جمهوری خواهان به جناحهای تندرو در ایران و “ائتلاف نامتعارف” خواند.
از هری رید، رهبر اقلیت دمکرات در مجلس سنا گرفته که آن را “سیلی محکی به وجهه ایالت متحده آمریکا” در سطح بین المللی خواند تا معاون ریس جمهوری که این اقدام را “دون شان سنا” دانست و گفت نمونه ای شبیه آن را در تمام ۳۶ سالی که سناتور بوده ندیده است.
برخی رسانههای آمریکایی امضاکنندگان این نامه را خائنان به آمریکا دانستند و در توئیتر ترکیب #۴۷خائن در قالب یک “هشتگ” مورد استقبال وسیع قرار گرفت.
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز روز پنجشنبه در واکنش به این اقدام سناتورهای آمریکا به آنان هشدار داد که دولت بعدی آمریکا نمیتواند تعهدات بینالمللی این کشور را نقض کند.
وی همچنین گفت که «این نامه نشانه فروپاشی اخلاق سیاسی در نظام آمریکاست.»
رئیسجمهوری دمکرات آمریکا و اکثریت جمهوریخواه کنگره این کشور بر سر توافق هستهای احتمالی با ایران اختلافنظرهای جدی دارند.
پیشتر رهبر اکثریت جمهوریخواه سنای آمریکا گفته بود که نمایندگان قصد دارند با تصویب طرحی باراک اوباما را ملزم کنند هر گونه توافق نهایی با ایران را به تصویب کنگره برساند.
کاخ سفید گفته که آقای اوباما طرح “بازبینی توافق اتمی ایران” و همینطور “تحریمهای جدید” علیه این کشور را وتو خواهد کرد.
اگر سنای آمریکا بخواهد مانع وتو کردن این طرح شود، باید اکثریت دو سوم سناتورها به آن رای دهند که به نظر میآید رسیدن به چنین رأیی بعید باشد.
دولت آمریکا تاکید دارد که روند رویارویی با پرونده هستهای ایران از طریق مذاکراتی پیش برود که در حال حاضر هنوز ادامه دارد.
Sorry. No data so far.