یک ماه پیش بود که رئیس چهارمین گردهمایی ایمنی راهها در سخنانی هشدار آمیز گفت: هزاران نفر از مردم ما بعد از تعطیلات نوروز داغدار هستند. نگاهی به آمار کشتههای تصادفات تعطیلات نوروزی 3 سال اخیر این موضوع را اثبات میکند.
تنها در یک بازه زمانی 20 روزه از 25 اسفند 1392 تا 15 فروردین 1393 تعداد 1084 نفر جان خود را از دست دادند.
این افراد در حالی جان باختند که سالهاست در ایران خبری از بیماریهای همهگیر و جنگ نیست و در کشور امنیت کامل برقرار است.
این 1084 نفر میتوانستند اکنون کنار خانوادههای خود باشند اگر اندکی اصول ایمنی در رانندگی را رعایت میکردند و کمی با احتیاط پای خود را روی پدال گاز میگذاشتند.
آمارهای منتشر شده از سوی پزشکی قانونی نشان میدهد که فقط در 60 روز طی 3 سال اخیر و در یک بازه زمانی 20 روزه، 3452 نفر جان خود را از دست دادهاند. بنا بر این آمار، 1084 نفر در نوروز 93، 1227 نفر در نوروز 92 و 1141 نفر در نوروز 91 جان خود را از دست دادهاند.
نوروز پرترددترین ایام سال در جادههای کشور است. خودروهای بیشمار کشور همه در جادهها تردد میکنند و هر سال تعداد سفرهای بیشتری در کشور به ثبت میرسد. تعدادی از خانوادهها سفر خود را آغاز میکنند و به سلامت به مقصد خود رسیده، تعطیلات را با خوشی سپری کرده و به خانه باز میگردند. اما در این میان خانوادههایی هم هستند که در جادههای کشور قربانی بیاحتیاطی خود یا دیگران، نقص فنی خودرو و یا ناایمن بودن جادهها میشوند.
این خانوادهها یا با تمام اعضا قربانی شده و به مقصد نمیرسند یا با از دست دادن عضوی از خود به مبدا بازگشته و مشغول به عزاداری میشوند.
همین ماه گذشته بود که علی گرجی، رئیس چهارمین گردهمایی ایمنی راهها نسبت به آمار وحشتناک کشتههای تصادفات هشدار داد و گفت: اگر مراقب نباشیم، بعد از 14 فروردین هزاران نفر در کشور عزادار عزیزن از دست رفته خود خواهند بود.
در این میان هر ساله دستگاههای مسئول مانند راهنمایی و رانندگی، سازمان راهداری و امداد و نجات به گرد هم آمده و با اندیشیدن تدابیری درصدد کاهش تلفات تصادفات بر میآیند.
امسال نیز به مانند هر سال بار دیگر دستگاههای مسئول گرد هم جمع شده تا با تدبیر بیشتر و همت افزوده، تلفات نوروزی جادههای کشور را به حداقل برسانند. طرح نوروزی از 25 اسفند در جادههای کشور آغاز شده و تمهیدات لازم برقرار میشود.
ولی نباید فراموش کرد جدا از اقداماتی که توسط دستگاههای مسئول انجام میشود، اقداماتی هم هستند که نیاز به توجه هموطنان به آنها است.
اطمینان از سلامت فنی خودرو و رعایت احتیاط و سرعت مطمئنه در جادههای کشور بی شک میتواند به کاهش تلفات جادهای کشور کمک شایانی کند.
اکنون که در آستانه نوروزی دیگر هستیم و با توجه به آمار مسئولان از سفرها و پیش بینی آنها از بیشتر شدن سفرها، لازم است که نگاهی به آمار کشتههای تصادفات در نوروز سالهای 93، 92 و 91 داشته باشیم تا متوجه شویم که سفر در این ایام خطرناک است مگر اینکه با چاشنی ایمنی و احتیاط همراه شود.
حوادث رانندگی اولین علت مرگ غیر طبیعی ایرانیان
سید احمد شجاعی، رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور در گفتوگو با فارس حوادث رانندگی را علت اصلی مرگهای غیر طبیعی ایرانیان عنوان کرد و گفت: درست است که در چند سال اخیر تعداد کشتههای تصادفات کاهش چشمگیری داشته است، اما حوادث رانندگی همچنان با اختلاف زیاد اولین علت مرگهای غیرطبیعی ایرانیان محسوب میشود.
وی تأکید کرد: بعد از حوادث رانندگی، سوءمصرف مواد مخدر علت دوم مرگهای غیر طبیعی محسوب میشود.
گرجی به کشته شدن حدود 4 هزار کودک زیر 12 سال در تصادفات کشور اشاره کرد و گفت: وجود یک صندلی ایمنی کودک در خودرو میتواند این تعداد را به نصف کاهش دهد اگر این موضوع به صورت قانون در میآمد جان حدود 4 هزار کودک در تصادفات ما حفظ میشد.
رئیس چهارمین گردهمایی ایمنی راهها در مورد خسارتهای مادی و معنوی یک ترومای ساده که به علت تصادف به وجود میآید، گفت: کودکی را فرض کنید که در 2 سالگی در یک تصادف کوچک یک ضربه ساده به سرش وارد شده است؛ این ضربه او را دچار صرع غیرقابل درمان کرده و اگر این فرد تا 70 سالگی عمر کند با پول امروز باید بیش از یک میلیارد تومان هزینه درمان خود کند.
نقش ایمنی راه و ایمنی خودرو در کاهش تلفات رانندگی
در شدت حوادث رانندگی و اینکه این حوادث به مرگ سرنشینان یک خودرو بینجامد علاوه بر بی احتیاطی راننده به راه و نوع خودرو نیز ارتباط دارد.
متاسفانه تعدادی از راههای کشور هنوز به شکل جادههای دو طرفه هستند و خبری از اتوبان و بزرگراهها در تعداد زیادی از استانهای کشور نیست. این جادههای دوطرفه عمدتا جادههای پرتردد کشور محسوب شده و همین مسئله خطر مرگ سرنشینان خودروهای عبوری از آن را تقویت میکند. جادههایی مانند هراز و چالوس در شمال کشور و جادههای مختلف در جنوب کشور.
در کنار جادههای ناایمنی که بیش از نیمی از آنها دستگاههای کنترل سرعت ندارند یا اگر دارند اکنون از کار افتاده هستند، خودروهای کشور نیز ایمنی لازم را ندارند.
در حالی که به گفته گرجی اتحادیه اروپا برای سال 2015 نصب 17 ایربک را برای خودروهای تولید شده در کشورهای اروپایی اجباری کرده است، خودروسازان ایرانی برای نصب ایربک دوم روی خودرها تازه رضایت دادهاند و با افزایش قیمت این کار را با اکراه انجام دادهاند.
جوانان قربانی اصلی حوادث رانندگی/ معلولیت بازماندگان خسارتی جبران ناپذیر
پیرحسین کولیوند مدیر بیمارستان خاتمالانبیاء با اشاره به کشتههای تصادفات کشور گفت: در کنار افرادی که جان خود را در حوادث رانندگی از دست میدهند چندین برابر آنها افرادی هستند که دچار معلولیت میشوند.
کولیوند با بیان اینکه خسارات مادی و معنوی تصادفات بسیار زیاد است، گفت: 60 تا 70 درصد افرادی که در تصادفات جان خود را از دست میدهند یا دچار مشکل میشوند 18 تا 49 سال سن دارند که این افراد در سن فعالیت و کار قرار دارند و از این نظر نیروهای کار در کشور گرفته میشود.
وی به گزارش شرکتهای بیمه اشاره کرد و گفت: طبق این گزارشها 170 میلیارد تومان سالانه خسارتهای مادی تصادفات است که اگر با توجه به اقتصاد مقاومتی ما تصادفات و تلفات آن را کاهش دهیم کمک بسیاری در کاهش هزینههای کشور شده است.
به گفته وی بیشتر حوادث رانندگی در 20 تا 30 کیلومتری شهرهای بزرگ رخ میدهد.
ابراهیم متولیان رئیس اجرایی کنگره ملی تروما و قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله نیز به خسارت 12 هزار میلیارد تومانی تروما به کشور به صورت سالانه اشاره کرد و گفت: ایران در تروما رتبه اول خاورمیانه را دارد.
سیاوش صحت دبیر کنگره ملی تروما نیز یادآور شد که 58 درصد ضایعات مغزی به علت تصادفات رانندگی ایجاد میشود و خسارت مرتبط به آسیب وسایل نقلیه در کشور بیش از 5 درصد تولید ناخالص کشور یعنی معادل 2 میلیارد دلار را شامل میشود.
صحت تأکید کرد: بیشتر کسانی که دچار تروما میشوند 20 تا 40 سال سن دارند و اگر سن امید به زندگی را 75 و 73 سال فرض کنیم ما 4 میلیون سال نفر را هر سال از دست میدهیم.
سید مسعود خاتمی دبیر علمی کنگره ملی تروما بالاترین علت مرگ جوانان ایرانی را تروما معرفی کرد و گفت: خیلی از خسارتهایی که تروما وارد میکند قابل محاسبه نیستند چرا که به صورت مادامالعمر به فرد و اجتماعی هزینه وارد میکند.
جادههای کدام استان بیشترین قربانی را میگیرد؟
آمارهای پزشکی قانونی نشان میدهد در حالی که در نوروز 92 بیشترین تعداد کشتههای حوادث رانندگی در جادههای استان فارس بوده است و در این استان 137 نفر در 20 روز جان خود را از دست دادهاند، در نوروز 93 جادههای استان خوزستان مرگبارترین جادههای کشور محسوب میشوند.
بر این اساس جادههای خوزستان در ایام نوروز 93 تعداد 94 قربانی گرفته و با اختلاف یک نفر نسبت به فارس، رتبه نخست را به خود اختصاص داده است. در رتبههای بعدی نیز جادههای خراسان رضوی با 71، کرمان با 67، تهران با 63 و اصفهان با 62 کشته قرار دارند.
در این میان نیز جادههای اردبیل با 11، کهگیلویه و بویراحمد با 12 و ایلام با 13 کشته کمترین کشتهها را به خود اختصاص دادهاند. جالب اینکه کهگیلویه و بویراحمد و ایلام در سال 92 نیز با 9 و 11 کشته کمترین میزان تلفات جادهای را داشتهاند.
واژگونی خودرو علت اصلی مرگ سرنشینان/ نزدیک شدن به مرگ با سبقت غیرمجاز
واژگونی خودرو علت اصلی مرگ در حوادث جادهای است و عدم رعایت حق تقدم و سرعت مجاز به همراه خوابآلودگی و حواس پرتی راننده موجب وقوع آن میشوند، به گفته کارشناسان راهور بهترین راه حفظ جان، رعایت اصولی است که مانع از واژگونی خودرو میشود.
میتوان علت اصلی مرگ در حوادث جادهای را واژگونی خودرو دانست. خوابآلودگی راننده، استفاده از تلفن همراه توسط راننده، عدم رعایت سرعت مجاز و بی توجهی به جلو از عواملی هستند که واژگونی خودروها را رقم میزنند، واژگونی که عمدتا به مرگ سرنشینان خودرو میانجامد.
نامتعارف رانندگی کردن نیز بزرگترین خطر پیش روی رانندگان و سرنشینان خودروهاست. که سبب میشود روزهای خوش نوروز بر خانواده رانندهای که اینچنین رانندگی میکند و یا رانندگان دیگر تبدیل به عزا شود.
راهنمایی و رانندگی در طی سالهای گذشته از شهروندان درخواست کرده تا با رعایت اصول ایمنی به هنگام رانندگی و پرهیز از سرعت و سبقت غیرمجاز، جان اعضای خانواده خود را در معرض خطر مرگ قرار ندهند.
پلیس راهنمایی و رانندگی در توصیههای خود همواره تأکید کرده است:
با پرهیز از تخلف رانندگی، سفر ایمن و خوشی را برای خود و همسفران مهیا کنیم.
رعایت مقررات رانندگی مساوی با پیشگیری از حوادث، سفری سالم.
همیشه قبل از سفر از سلامت فنی و وجود تجهیزات ایمنی در وسیله نقلیه خود اطمینان حاصل کنید.
رانندگان، لذت سفر خود را با سرعت غیرمجاز به خاطره تلخ مبدل نکنید.
راننده، عدم توجه به جلو، سرعت و سبقت غیرمجاز و انحراف به چپ از مهمترین علل سوانح رانندگی است.
رانندگان، خط ممتد به منزله دیوار قانون است که عبور کردن، سبقت گرفتن و دور زدن بر روی آن ممنوع است.
راننده عزیز، هیچ تصادفی صورت نمیپذیرد مگر اینکه قبل از آن تخلفی صورت پذیرفته باشد.
رانندگان، بستن کمربند ایمنی هنگام رانندگی میزان صدمات وارده به سر و تنه را تا حدود 70 درصد کاهش میدهد.
راننده عزیز با اولین احساس خستگی و خوابآلودگی از ادامه رانندگی اجتناب ورزید.
Sorry. No data so far.