تریبون مستضعفین-مهدی عامری
بیش از 20 سال است که مقام معظم رهبری در ابتدای هر سال، نام و شعاری را برای آن سال بر می گزیند که متناسب با شرایط روز و کشور هر کدام نقشی در پیشرفت کشور دارد.
تجربه سالهای گذشته نشان می دهد، همه ساله نهادها و سازمانهای دولتی و غیر دولتی سعی دارند به نوعی دین خود را به شعار سال ادا نمایند! اما در این میان دست به اقداماتی می زنند که در تقویت و ترویج آن شعار، نه تنها نقش چندانی ندارد بلکه در مواردی در جهت عکس آن شعار نیز است!
امسال که شعار سال از سوی معظم له «ملت-دولت، همدلی و همزبانی» انتخاب شده است خوب است بیان شود که در تحقق این شعار چه کارهایی نباید صورت بگیرد!
تولید بنر و پوستر
یکی از این دست اقدامات تولید افراطی تابلو بنر و پوستر در مورد شعار سال است این در حالی است که امام خامنهای به صراحت با این اقدام اعلام مخالفت کردهاند:
«گاهی اوقات این شعاری که ما برای سال اعلام میکنیم، بعد ناگهان میبینیم همه در و دیوارهای تهران و شهرهای دیگر پر شده از تابلو، که این شعار رویش نوشته شده. این فایدهای ندارد. گاهی کارهای پرهزینهای انجام میگیرد؛ چه لزومی دارد؟ آنچه که من از مسئولین و از مردم عزیزمان توقع دارم، این است که این شعار را بشنوند، باور کنند و دنبال کنند. تابلو کردن و در و دیوار را پر کردن و عکس زدن و اینها هیچ لزومی ندارد. اگر هزینهای نداشته باشد، لزومی ندارد؛ اگر هزینه داشته باشد، اشکال هم دارد. هیچ لزومی ندارد کارهای پرهزینه را انجام بدهند. (1/1/90)*»
هر ساله پس از پیام نوروزی امام خامنهای عده زیادی در نهادها و سازمانها منتظرند تا بودجه فرهنگی که در اختیار دارند خرج کار انقلابی کنند و اولین اقدام انقلابیشان هم چاپ بنرهای مختلف در اندازه گوناگون پیرامون شعار سال است!
با وجود مخالفت رهبری، اما هر ساله میبینیم این کار انجام میشود! البته تاسف کار اینجاست که در بیشتر این نهادها به همین اندازه بسنده میشود! لذا جا دارد به جای هرینه از کیسه بیتالمال به تقویت عملی و تحقق عینی کلام رهبری پرداخته شود و هر نهادی همدلانه با مردم به خدمتگزاری درست مشغول گردد!
همایش گذاشتن
سال گذشته امام خامنهای در پیامی به یک همایش در باره مبارزه با فساد اقصادی ابراز داشتند همایش چه معجزهای میخواهد بکند؟ بیسمینار یا با سمینار کار خود را قاظع و درست انجام دهید!
به نظر میرسذ در مورد شعار سال هم این چنین است.
همایشهایی با عنوان «همدلی و هم زبانی ریشهها و پیامدها»!، «همدلی و همزبانی ملت و دولت چرایی چگونگی»، «نقش فلان موضوع در ایجاد همدلی» و …. همایشهایی است که به نظر از همین الان در بعضی نهادها آماده برگزاری برای سال 94 است!! منتهی به نظر میرسد این گونه همایشها و سمینارها که به تعبیر رهبری بیشتر به جلسه سخنرانی شبیه است دردی از همدلی و هم زبانی دوا نخواهد کرد.
ایشان در جایی میفرماید: «يكى از چيزهايى كه واقعاً اولويّت ندارد، برگزارى بعضى از سمينارهاست. امسال به نظرم ايران ركورد سمينار را شكست! هر روز در راديو و تلويزيون خبر برگزارى سمينارى در بارهى فلان مسألهاى كه چندان اهميت ندارد، منعكس مىشود. يكوقت هست كه عدّهاى در اينجا جمع مىشوند تا تبادلنظر علمى كنند. در اين سمينارها اينطور نيست؛ بايد پول هواپيما و هتلشان را بدهند؛ بعد كه آنها به اينجا مىآيند، مىگويند بهبه، شما ايرانيها چقدر ميهماننوازيد؛ ما مىخواهيم دو روز ديگر هم بمانيم! چنين چيزهايى در دنيا معمول نيست. به طور جدّى جلوِ اينها را بگيريد؛ مگر اينكه سمينار لازمى باشد كه براى برگزارى آن، واقعاً يك نياز حقيقى وجود داشته باشد.» (05/ 06/ 1380)
کتاب سازی
هر ساله با نامگذاری سالها عدهای دلسوزانه و عدهای دیگر از سر سفارش و عده ای دیگر کاسبکارانه، در مورد شعار سال شروع به قلمفرسایی میکنند. امسال نیز شاید شاهد این پدیده باشیم که موضوعاتی با عنوان «همدلی و هم زبانی در نهج البلاغه»، «همدلی و هم زبانی در کلام امام خمینی و رهبری»، «همدلی ملت و دولت از منظر قرآن»! «دانشنامه همدلی و هم زبانی»! و از این دست موضوعات کتابهایی در دست چاپ باشد.
به نظر این دست اقدامات هم نمیتواند کمکی به همدلی و هم زبانی کند جز آنکه برای عدهای شهرت و ثروت ناچیزی به ارمغان آورد! چه آنکه بیشتر این گونه آثار خالی از غنای علمی و دقت مناسب است.
سرچ کلمات همدلی در کلمات بزرگان!
پیرو مطلب فوق الذکر عدهای از همین الان مشغول جستجوی کلید واژههای همدلی و همزبانی در کلمات بزرگانی مانند شهید مطهری و شهید بهشتی و غیره هستند! به نظر به جای این اقدامات و تئوریپردازیهای بیمصرف بهتر است این مفاهیم بدیهی و واضح را در عمل نشان دهیم!
خارج کردن افراد از شعار
متاسفانه رقابتهای سیاسی و جناحی در کشور آن چنان داغ است که هر چیزی ابتدا با عینک جناجی دیده میشود و شعار سال رهبری هم متاسفانه از این قاعده مستثنی نیست! نباید از امروز شروع شود که عدهای با عینک سیاسی بخشی را از این شعار خارج کنند و مدام به هم بگویند «داری خلاف همدلی عمل میکنی»! «فلانی حرفش خلاف همز بانی است»! و به جای اینکه همدلی و هم زبانی تحقق پیدا کند همین شعار هم سبب دوری و فاصله از یکدیگر شود. خوب است به جای انگ زدن به دیگری هر کسی به وظیفه خود عمل کند.
البته در جایی که واقعا عدهای رفتار و گفتارشان خلاف شعار است باید صریحا موضع گرفت اما این گونه مواضع که مشوب به سیاست زدگی نباشد کمتر در بین عناصر سیاسی دیده میشود!
Sorry. No data so far.