به گزارش تریبون مستضعفین٬ «میرزا محمد تقیخان فراهانی» مشهور به امیرکبیر، یکی از مهمترین چهرههای سیاسی در دوره ناصرالدین شاه قاجار است. دور روز پیش آقای هاشمی رفسنجانی در سخنان خود در دانشگاه امیرکبیر٬ اشارهای به زندگی امیر کبیر کرد و گفت: «اميرکبير، ناصرالدین شاه را از تبريز به تهران آورد و وی را به قدرت رساند اما استبداد نمکنشناسی کرد و با توطئههای اطرافيان ناصرالدين شاه اميرکبير به شهادت رسيد.»
امیرکبیر در مدت سه سال و سه ماه صدرات خود اصلاحات بزرگی را پیگیری کرد که به مناسبت سخنان آقای هاشمی رفسنجانی مهمترین آنها را مرور میکنیم:
تأسیس مدرسه دارالفنون
مدرسه دارالفنون در زمان صدارت امیرکبیر، در هفت شعبه تأسیس شد و اولین مدرسهٔ جدید ایران بود. شاهزادگان قاجار نخستین دانشجویان دارالفنون بودند. در دارالفنون اصول علمی جدید و دانشهای مهندسی، پزشکی و فنون به جوانان آموزش داده میشد و بسیاری از معلمهای آن از اروپا و به ویژه از کشورهایی چون اتریش، اسپانیا، ایتالیا و فرانسه به کار گرفته شده بودند. پس از برکناری امیرکبیر، با وجود مخالفتهای میرزا آقاخان نوری، مدرسه کار خود را ادامه داد. (#دانشگاه_آزاد_اسلامی)
انتشار روزنامه وقایع اتفاقیه
اولین شماره روزنامه وقایع اتفاقیه در سال سوم سلطنت ناصرالدینشاه قاجار در ۱۸ بهمن ۱۲۲۹ خورشیدی (برابر با ۷ فوریه ۱۸۵۱ میلادی) و به کوشش امیرکبیر منتشر شد. به دستور امیرکبیر اشتراک این روزنامه برای هر یک از افرادی که از دستگاه دولتی بیش از ۲۰۰ تومان حقوق میگرفتند اجباری بود. در این روزنامه، اخبار داخلی شامل خبرهای مربوط به دربار، عزل و نصبها، اعطای مقامها، نشانها و امتیازات چاپ میشد. در برخی شمارهها نیز اخبار رویدادهای شهرهای ایران به چاپ میرسید. در بخش اخبار خارجی، اخبار مربوط به کشورهای اروپایی به چاپ میرسید. همچنین این روزنامه دارای صفحه حوادث نیز بود. کمتر از یک سال بعد از انتشار اولین شماره، در شماره ۴۹ این روزنامه خبر تحریفشدهای درباره مرگ امیرکبیر منتشر شد. (#روزنامه_آرمان)
رسیدگی به وضع مالیه
امیرکبیر در دوران صدراعظمی خود با رشوه خواری به مبارزه برخاست. او دستور داد دریافتیهای بیحساب و قطع مواجب بیجهتی که از دستگاههای دولتی میگرفتند؛ قطع شود. وی حقوق شاه را کاهش داد و ماهانه به دوهزار تومان رسانید و قرار گذاشت که هر ماه به او کارسازی کنند. وی مواجب بیحسابی که حاج میرزا آقاسی برقرار کرده بود، قطع کرد. وی سروسامانی به قوانین مالیاتی داد و صورت عواید و مخارج آن را تعدیل کرد. تیولدارانی که حق دیوان را نمیدادند، امیر تیول آنها را ضبط کرد.
در اغلب دورههای حکومتی در ایران امرا و دیوانیان و سربازان قشون به جز مالیات، اموالی را تحت عنوان هدیه و انعام و سیورسات و آذوقه و مژدگانی از مردم مطالبه میکردند. به جز این موارد رشوه نیز جزو مداخل دیوانیان بود. امیر کبیر پس از سامان دادن به وضعیت مالی کشور و برقراری مواجب منظم برای عمال دولتی دستور ممنوعیت دریافت هر نوع وجه غیر قانونی را صادر نمود. (#کرسنت)
حذف القاب و عناوین
امیرکبیر، القاب و عناوین فرمایشی را موجب زیانهای اجتماعی میدانست و در نامیدن دیگران به گفتن واژه «جناب» اکتفا میکرد، حتی نسبت به مقام صدارت. او حقوق زیاد درباریها و شاهزادهها را کم کرد. این موضوع خشم درباریان و شاهزادگان را برانگیخت و مقدمهی شهادت او را فراهم کرد. (#خانواده_هاشمی)
فرمان اعدام سیدعلی محمد باب
سید علیمحمد شیرازی ملقب به باب، موسس فرقه بابیت و بهائیت است. او ادعاهای متفاوتی داشته، اما در مجموع میتوان وی را شارع آیین بیانی خواند و بهائیان او را مبشر دین بهائی میدانند. باب شش سال بعد از اظهار پیامبری، در تبریز به فرمان امیرکبیر به دلیل ادعای پیامبری تیرباران شد. (#دوستان_فائزه_هاشمی)
خاموش کردن شورشها
سالار والی خراسان که طرفدار تجزیهطلبی و جدایی خاک خراسان از ایران بود، در زمان ناصرالدینشاه شورش کرد. امیرکبیر، سپاهیانی را به خراسان فرستاد. سرانجام، امیر دستور داد که سالار و همراهانش کشته شوند. (#فتنه_88)
سیاست خارجی امیرکبیر؛ نه روسیه٬ نه انگلیس
امیرکبیر، دستگاه وزارت امور خارجه را توسعه داد. تأسیس سفارتخانههای دائمی در لندن و سنپترزبورگ، ایجاد کنسولگری در بمبئی، عثمانی و قفقاز؛ تربیت کادر برای وزارت امور خارجه و تنظیم دفتر اسناد سیاسی از کارهای اوست. امیرکبیر در زمینه سیاست خارجی، سیاست معروف به «سیاست موازنهٔ منفی» را در پیش گرفت؛ که بر اساس آن میگفت نه به روس امتیاز میدهیم، نه به انگلیس و نه به هیج قدرت خارجی دیگر (در مقابل، در نظریه موازنهٔ مثبت، به دادن امتیاز به هر دو طرف قائل میشوند). (#دانشگاه_آکسفورد)
بسم الله .با سلام یه سوال برای من از کودکی تا حالا که 35سال از عمرم گذشته پیش میاد که مردم کجابودن وقتی امیرشان شهید شد .حتمامبارزه با اشراف واهالی قدرت وثروت تاوان جانی وبعضا آبرویی دارد ولی چرا مامردم نبودیم چرا در 28مردادوکودتاه سیاه نبودیم چرا وقتی بهشتی مورد تهمت قرارگرفت علیه اوبودیم نه پشت او چرا دیالمه در مجلس تنهابود تا شهید شد وتاوان مبارزه را باخون داد چرا احمدینژادی که خودمان انتخابش کردیم تنهایش گذاشتیم ..البته که خطایی هم داشت ولی اهل خانه فرزند خطاکار خودشان را به راه میاورند نه اینکه پشتش را در هیاهوی تخریب رسانه ای خالی کنند خطا کرد ولی گفتمان امام ورهبری را نیروداد.انگیزه شد برای جوانان مومن ومتاهد که 16سال سرخورده بودند واین شد که نانو .هسته ای .علوم فضایی .بایو تکنولوژی ورتبه ی اول علمی منطقه و…بدست آمد ..میشد خطاکاران ومنحرفان که اندک بودند اطراف فرزند ملت را کنار زد میشد ..ماه گوهرباره چوپنهان شود شبپره بازیگرمیدان شود اگر یاران یارمیماندند نا اهلان جایی برای ماندن نداشتند ..یاعلی