سامانه جامع الکترونیکی گمرکی در هفته گذشته رونمایی شد. حجتالاسلام پورمحمدی در حاشیه بازدید از این طرح به آمار حدود ۳۴ تا ۵۵ هزار میلیارد تومانی قاچاق کالا و ارز اشارهکرد و گفت سامانه جامع می تواند به جلوگیری از قاچاق کمک کند و ابراز امیدواری داشته که تا پایان سال ۹۴ خبرهای خوبی از کاهش قاچاق شنیده شود. همچنین کرباسیان رئیس کل گمرک ایران با اشاره به اینکه در این سامانه دقیقا مشخص است که چه کالایی وارد شده است، افزود: با راهاندازی این سامانه تخلفات، شناسایی میشود و دیگر نمیتوان با سندسازی کالایی را وارد کرد.
اما برخی نیز این سامانه را برای کنترل قاچاق کافی نمیدانند. محمد حسین برخوردار، رئیس مجمع واردات معتقد است که علاوه بر کنترل مبادی ورودی بایستی سیستم کدینگی برای کالاها ایجاد شود تا اگر کالایی این کد را نداشت، کنار گذاشته و خریداری نشود. اما الآن کار بهجایی رسیده که وقتی کالا از مبادی مرزی رد شد، بهراحتی در بازار توزیع و فروخته میشود، درحالیکه تعریف کدینگ جلوی این مسئله را میگیرد و از زمانی که کالا وارد یا تولیدشده تا زمانی که به دست مصرفکننده میرسد، ردیابی میشود.
درتوضیح این سامانه باید گفت؛ امکان پوشش کلیه فرایندها و عملیات ترخیص از لحظه ورود کالا به قلمرو گمرکی تا اتمام تشریفات گمرکی و خروج کالا را برعهده خواهد داشت.
به گفته کارشناسان این سامانه اگر به خوبی اجرا شود قابلیت این را دارد که قاچاقی که از مبادی رسمی صورت میگیرد را کاهش دهد ولی برای بخش دیگر قاچاق که از مبادی غیر رسمی است نیازمند ایجاد یک سیستم کدینگ و رهگیری کالا هستیم تا از قاچاق کالا در زمان فروش جلوگیری کند. چنانچه جلوی فروش کالای قاچاق از طریق رهگیری کالاهای وارداتی گرفته شود، قاچاق کننده کالا حتی اگر امکان ورود کالا از مسیرهای غیرقانونی را داشته باشد اقدام به این کار نخواهد کرد. بنابراین لازم است دولت در کنار سامانه جامع گمرک، به راهاندازی هرچه سریعتر سامانهای بهمنظور رهگیری کالاهای وارداتی از زمان ورود به کشور تا لحظه فروش آن اقدام کند.
Sorry. No data so far.