چهارشنبه 17 ژوئن 15 | 10:46

لزوم جوان‌سازی ائمه جماعات

یک استاد حوزه با تاکید بر لزوم تغییر نگرش در انتخاب امام جماعت مساجد، گفت: وقتی فاصله سنی میان ائمه جماعات با جوانان بسیار باشد، این مسأله موجب کاهش رغبت جوان به حضور در مسجد می‌شود.


آذربایجانی حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مسعود آذربایجانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این سؤال که چگونه می‌توان جوانان را به مساجد جذب کرد، گفت: به نظر می رسد گام نخست و یکی از مهمترین اقداماتی که می توان در این راستا انجام داد، استفاده از ائمه جماعات جوان و نزدیک به سن جوانان است.

 وی با تأکید بر لزوم دقت در گزینش ائمه جماعات مساجد ادامه داد: باید در انتخاب امام جماعت مسجد تغییراتی ایجاد کرد، وقتی فاصله سنی میان آنها با جوانان بسیار باشد، این مسأله موجب کاهش رغبت جوان به سمت حضور در مسجد می‌شود. بنابراین سپردن این مسئولیت به جوانان ۳۰ تا ۴۰ سال می تواند گره‌گشا باشد.

آذربایجانی با بیان اینکه امام جماعت باید مهارتهای ارتباطی با جوانان و نوجوانان و حتی کودکان را بیاموزد و مخاطب شناسی داشته باشد، افزود: رکن دوم بحث، هیئت امنا و خادمین و افراد فعال در مساجد هستند که باید برای این دسته از افراد نیز برنامه ریزی جدی شود که متأسفانه در این زمینه سرمایه گذاری مطلوب نشده است؛ بنابراین، باید افراد یاد شده به رسمیت شناخته شده و توجه جدی تری به آنها معطوف، و شرایطی در رده پایین‌تر از شرایطِ گزینش ائمه جماعت، برای ایشان در نظر گرفته شود.

 وی رکن سوم را مشارکت دادن و سپردن مسئولیت به جوانان در مساجد عنوان کرد و گفت: به طور مثال مسئولیت امور ورزشی، کتابخانه و امور جنبی مساجد را می توان به جوانان واگذار کرد تا آنها احساس تعلق و هویت به مسجد داشته و از سوی دیگر، همین افراد، دیگر جوانان را به حضور در مساجد تشویق کنند.

این استاد حوزه و دانشگاه بر لزوم گسترش فعالیتهای مساجد متناسب با شئون آن، تأکید و بیان کرد: مساجد برخی از کشورها همچون کویت مهدکودک هایی نیز برای کودکان تعبیه کردند تا هم بچه ها بتوانند در ساعاتی که والدین آنها در مساجد حضور دارند بازی کرده و لحظات خوشی را به ذهن بسپارند و هم پدران و مادران با خیالی آسوده در مسجد حضور یافته و به عبادت بپردازند، بنابراین توجه به این امر نیز موجب جذب بیشتر افراد به مساجد می شود.

 وی اضافه کرد: لذا می توان برای افراد مختلف با سنین متفاوت همچون زیر شش سال، شش تا دوازده سال، دوازده تا ۱۸ سال در کنار عبادات، برنامه های متنوع، متناسب با سنین آنها طراحی کرد؛ به طور مثال می توان برای نوجوانان و جوانان اتاق گفتگو، مناظره و بحث آزاد، یک نوبت در هفته برگزار کرد و در این فرصت مباحث روانشناسی و دغدغه های آنها با حضور کارشناسان جذاب و مورد علاقه آنها مطرح کرد که این امر با مشارکت ائمه جماعات و هیئت امنا محقق می شود، در حقیقت مساجد باید به گونه ای باشند که جوانان و مردم، به حضور در آن احساس نیاز کنند. به نظر می آید اگر نکات یاد شده با دقت پیش رود و میان امام جمعه، هیئت امنا و جوانان حلقه های واصلی به وجود آید، ارتباط دوسویه با اهل محل برقرار می شود.

 وی با بیان اینکه گاه مسجد باید به سمت مردم برود و این طور نباشد که همیشه مردم به سمت این مکان مقدس بروند، توضیح داد: اگر حلقه یاد شده یعنی امام جماعت، هیئت امنا و جوانان فعال مسجد، به اهالی محل به خصوص افرادی که کسالت یا گرفتاری مالی دارند، سر بزنند و جویای احوال آنها شده و گره از کار ایشان بگشایند و با آنها ارتباط برقرار کنند، این موضوع موجب جذب هر چه بیشتر اقشار مختلف از جمله جوانان به مساجد می شود.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در پایان سخنانش یادآور شد: به نظر می رسد یکی از راهکارهای مهم در جذب جوانان به مساجد، حضور بیشتر ائمه جماعات در این مکان باشد به این صورت که حداقل امام جماعت یک ساعت پیش از برگزار شدن نماز مغرب و عشاء در مسجد حضور یافته تا مردم بتوانند به او مراجعه کرده و مسائل خود را با او در میان گذارند و با او مشورت کنند، از سوی دیگر راه اندازی صندوق‌های قرض‌الحسنه و اموری مشابه آن، می تواند در این راستا تاثیرگذار باشد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.