روزنامه الاخبار لبنان در مقاله ای نوشت: ” تهدید مشترک ” رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی را به سمت سطحی از مناسبات کشانده که روند آن در حال علنی شدن است و حضور دوربینهای عکاسی در آن به امری طبیعی تبدیل شده است. دو دشمن سرسخت که پرونده هایی مانند مسجد الاقصی و قبة الصخرة باعث شکاف و جدایی بین آنها شده بود، دیگر این موضوع را بخشی از جزئیات کوچک در معادلات منطقه خوانده و به سرعت در برابر چیزی که آن را نگرانی از نفوذ رو به رشد ایران در منطقه نامیده اند، از آن عبور کردند.
محمد بدیر نویسنده این مقاله می افزاید: ” مملکت نفرت” نوشته دوری گولد مدیر کل وزارت خارجه رژیم صهیونیستی کتابی است که در سال 2003 در آمریکا منتشر شده و نهمین کتاب پرفروش این کشور براساس رده بندی روزنامه نیویورک تایمز شده است. این کتاب 300 صفحه دارد و به صورت استدلالی و آکادمیک نقش عربستان سعودی در تأسیس تروریسم بین المللی و حمایت و تأمین مالی آن را تشریح کرده است. فضای این کتاب ضمن پرداختن به برخی اسناد برای اولین بار بین موج تروریسم موجود در جهان و رویکرد های نفرت انگیز تدریس شده در مدارس و دانشگاه های کشورهای حاشیه خلیج فارس ارتباط ایجاد کرده است. در مقدمه، این کتاب گزارشی از نحوه رسیدن خاندان آل سعود به حاکمیت در شبه جزیره عربستان به اواسط قرن 18 میلادی و ائتلاف آن با وهابیت آورده و جنایت هایی که این گروه ها برای رسیدن به قدرت انجام دادند را تشریح کرد، جنایت هایی که به بهانه تکلیف دینی، و وجوب کشتار تمامی ” مشرکان و عناصر مرتد و کافر ” که پیوستن به آیین وهابیت و قرار گرفتن تحت لوای حاکمیت آل سعود را نمی پذیرفتند، انجام می شد.
این کتاب تشریح می کند که چگونه افراط گرایی وهابیون سعودی به عنوان روی دیگر حاکمیت آل سعود، ریشه تروریسم جهانی شده است. کتاب مذکور موقعیت اصلی وهابیت در ایجاد رویکردهای افراطی و ماهیت آن را به عنوان نسخه ای کشنده دانست که تروریسم جدید برای خود یافته است. این رویکرد با آمیختن شبکه های مالی و نظامی گسترده با ایدئولوژی محرک و قوی باعث شده مردم به سمت جانفشانی و قربانی کردن خود برای انجام عملیات کشتار جمعی تحریک شوند. این دو رویکرد امروز به همراه یکدیگر در راستای جریانی با عنوان وهابیت بروز پیدا کرده است.
نویسنده این کتاب توضیح می دهد که وهابیت چگونه به نمونه ایدئولوژیک برای تمامی افراط گرایان اسلامی تبدیل شده و چگونه اسامه بن لادن استمرار طبیعی رویکرد محمد بن عبدالوهاب است.
کتاب مذکور به نقش پررنگ برخی خانواده های ثروتمند عربستان سعودی و مؤسسات خیریه وابسته به دولت این کشور در تأسیس و توسعه سازمان القاعده اشاره کرده و می افزاید که حملات 11 سپتامبر در آمریکا دراماتیک ترین رویکرد نسل جدید تروریسم بود که در عربستان ایجاد شد و توسعه پیدا کرد و به صورت آرام به بدنه جامعه جهانی نفوذ پیدا کرد.
این کتاب همچنین منطق پذیرفته شده در برخی مراحل ادبیات سیاسی عربستان سعودی را مورد بررسی قرار می دهد که معتقد است درگیریهای اسرائیل و فلسطینی در تقویت تروریسم در منطقه سهیم است.
نکته جالبتر اینجاست که گولد به عنوان نویسنده این کتاب کسی است که آغوش خود را به روی تسامح سعودی برای دیدار با نمایندگان این رژیم باز کرده تا آن ها پنج بار در 17 ماه اخیر دیدارهایی با برخی شخصیتهای صهیونیستی داشته و راهکارهای همکاری در زمینه مقابله با چالش های مشترک را بررسی کنند. این موضوع از طریق گزارش های مطبوعاتی به دست آمده عربستان سعودی و آنها را تکذیب نکرده است.
دیدار اخیر بین نمایندگان عربستان سعودی و رژیم اسرائیل که چند روز پیش در واشنگتن برگزار شد، دیگر نیازمند زیرکی یک روزنامه نگار برای افشای آن نبود، چرا که این دیدار در برابر دیدگان همه برگزار شد و و مقدمه چینی برای بر پایی آن با اعلام پیشین صورت گرفته بود. البته این انتظار نیز می رفت که دو طرف این دیدار یعنی گولد رئیس مرکز قدس در امور سیاسی به نمایندگی از اسرائیل و انور العشقی رئیس مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک خاورمیانه و نماینده آل سعود اعلام کنند که نماینده رسمی دولت های خود نیستند و تنها به عنوان دو کارشناس آکادمیک در زمینه مسائل سیاست خارجی و رئیس دو مرکز مطالعاتی و پژوهشی با یکدیگر دیدار می کنند.
ذکر این نکته لازم است که گولد هنگامی در این دیدار شرکت کرد که به عنوان مدیر کل وزارت خارجه اسرائیل تعیین شده است و در حلقه نزدیک ترین مشاوران بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی قرار دارد. همچنین یادآوری این نکته نیز لازم است که العشقی سمتهای زیادی در خاندان حاکم عربستان سعودی به عنوان ژنرال بازنشسته و پای تقریباً ثابت هیئتهای همراه با ملک فیصل در دیدارهای خارجی و مشاور سفارت ریاض در واشنگتن داشته است. وی در حال حاضر از 10 سال پیش تاکنون عضو کمیته مشورتی ویژه وابسته به شورای وزیران عربستان سعودی است و در نتیجه این سمت، نقش سیاسی در این کشور دارد. مهم تر از همه اینکه العشقی برای دیدار با مؤلف کتاب مملکت نفرت در پایتخت آمریکا ، از عربستان به این کشور سفر کرد و بار دیگر تحت نظارت مقامات سعودی به عربستان بازگشت. به این ترتیب به سختی می توان پذیرفت که در کشور عربستان هماهنگی ها و نظارت لازم در این دیدار با ماهیت سیاسی صورت نگرفته باشد.
تمامی این مسائل را کنار میگذاریم و به آنچه که در خلال این دیدار به آن اشاره شد، دقت می کنیم. دیداری که تنها حول یک محور قرار داشت: تهدید ایران. جالب اینجا بود که روایتی که گولد از این تهدید مطرح کرد در مورد حمایت تهران از ” گروههای تروریستی ” در لبنان و فلسطین (بخوانید مقاومت) بود. همچنین آنچه که تلاش تهران برای دستیابی به سلاح هسته ای نامیده می شد در محوریت این سخنان وجود داشت. اما اظهارات العشقی پیرامون “مداخلات” ایران در دولت های عربی و نقش ” تخریبی” آن در سوریه و عراق و یمن بود. گولد به صورت کلی موضوع فلسطین را نادیده گرفت و تنها ابراز امیدواری کرد که حل مشکلات سخت دیپلماتیک که دو طرف قادر به حل آن نبودند، انجام شود. در طرف مقابل العشقی نیز تنها برای یادآوری طرح صلح عربی به این موضوع اشاره کرد.
از آنچه گفته شد نتیجه می گیریم که ما تنها در برابر مرحله ای از رشد مناسبات محرمانه جهت رسیدن به علنی شدن دیدارهای عربستان سعودی و اسرائیل قرار نداریم، بلکه مهم تر از همه اینکه مبنایی که دو طرف به آن تصریح کردند این است که این مناسبات بر پایه دشمنی با ایران ترسیم شده است. گولد در این رابطه می گوید: کشورهای ما در دریای سرخ و دریای مدیترانه و مناطق اطراف شبه جزیره عربستان با یک نوع تهدید مواجه هستند. وی در این زمینه توضیح می دهد که چگونه مهم ترین ائتلاف های جهانی از جمله ائتلاف ناتو بر پایه مقابله با چالش ها و تهدیدات مشترک بنا گذاشته شده است.
استراتژی ائتلاف های منطقه ای که اسرائیل پیشتر در مورد اتیوپی و ترکیه و ایران در زمان شاه دنبال می کرد براساس شرایط و موقعیت های آن زمان بود. اسرائیل هرگز به این استراتژی بی توجه نبوده و بر روی تاثیرگذاری سیاسی آن برای مهار دشمنان و ایجاد توازن با آن ها حساب کرده است. نکته جدید در این استراتژی ماهیت متحد جدید صهیونیست ها است که عربستان سعودی است و تهدید مشترک آن ها یعنی ایران نیز قابل توجه است. جالب اینجاست که عربستان به عنوان یکی از مهم ترین دولت های عربی ، متحد اسرائیل شده و جمهوری اسلامی ایران دشمن آن شده است. در این معادله اسرائیل سر جای خود باقی مانده و حتی ضرورت دادن امتیازی در برابر این اتفاقات را حس نکرده است. امتیازی که لااقل می توانست در این نکته باشد که دیدار کننده صهیونیستی با مقامات آل سعود نویسنده کتاب “مملکت نفرت” نباشد.
ران بروس اور سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد در این رابطه می گوید: این دریچه فرصتی است که ما باید از آن بهره برداری کنیم. وی این موضوع را سه روز پیش در کنفرانس سالیانه هرتزلیا مطرح کرد و گفت: ما باید در راستای منافع خود از مسایل زیادی که در خاورمیانه اتفاق می افتد، بهره برداری کنیم. یکی از این موارد تطابق منافع موجود بین اسرائیل و عربستان سعودی است.
Sorry. No data so far.