پنج‌شنبه 18 ژوئن 15 | 17:21

کتاب «مبانی و روش‌های تربیت» منتشرشد

کتاب «مبانی و روش‌های تربیت؛ پژوهشی تطبیقی در نهج‌البلاغه و مکتب طبیعت‌گرا» ترجمه فاطمه محمدی، دانشجوی علوم تربیتی دانشگاه بیروت به همت موسسه بین‌المللی مطالعاتی نهج‌البلاغه، منتشر شد.


مبانی تربیت این کتاب که با مقدمه ای از دکتر علی‌رضا رحیمی منتشر شده است، ترجمه‌ای است از رساله‌ کارشناسی ارشد امیره محمد سعید برغل با عنوان «المباديء و الأساليب التربوية في نهج البلاغة ومدى إنسجامها مع المباديء و الأساليب التربوية في المذهب الطبيعي و تفرعاته المختلفة» است.

کتاب مذکور در زمینه مطالعات تطبیقی آموزش و پرورش تدوین شده است و به مقایسه دو دیدگاه تربیتی می‌پردازد؛ مبانی و راهکارهای تربیتی ارائه شده توسط دیدگاه طبیعت‌گرا را با دیدگاهی برگرفته از نهج‌البلاغه مقایسه می‌کند و شباهت‌ها و تفاوت‌ها را در این مطالعه تطبیقی بررسی می‌نماید.

این اثر قرار است به این سؤال‌هایی از این قبیل بپردازد: آیا مقایسه میان محتوای اندیشه تربیتی طبیعت‌گرا و دیدگاه تربیتی نهج‌البلاغه، صحیح و از اساس امکان‌پذیر است؟ آیا طبیعی‌بودن و طبعی‌بودن در تعبیر همگان و زمینه‌های متفاوتی که استفاده می‌شود، حاوی معنای واحدی است؟ آیا طبیعت‌گرایی معنای واحدی نزد اندیشمندان مسلمان و فیلسوفان طبیعت‌گرا دارد؟

علی‌رضا رحیمی در مقدمه کتاب یادآور می‌شود آن‌چه در مورد رویکرد طبیعت‌گرایی و دیدگاه تربیتی آن گفته شده است با دیدگاه تربیت اسلامی و اندیشه بزرگان دین، نه به‌طور کامل مخالف است و نه به‌ضرورت موافق. وی در این باره تاکید می‌کند با توجه به تفاوت‌های اساسی میان این دو، مقایسه این دو تفکر و دلالت‌های تربیتی آن دشوار است و نمی‌توان در فرهنگ اسلامی هر جا سخن از طبیعت و مفاهیم شبیه آن است را به فلسفه طبیعت‌گرایی نسبت داد.

این کتاب هفت فصل دارد؛ هر فصل به بخش‌های جداگانه‌ای تقسیم شده است و هر فصل با یک پیش‌گفتار آغاز می‌شود و در انتهای فصل به مرور مطلب و نتیجه‌گیری پرداخته می‌شود.

کتاب در ابتدا پیرامون چارچوب پژوهش و چرایی انتخاب نهج‌البلاغه و نیز دلیل مقایسه آن با طبیعت‌گرایی می‌پردازد و سپس اهمیت موضوع پژوهش را بیان می‌کند و در مورد منابع و مراجع و روش تحقیق و شیوه اجرای پژوهش و مشکلات پیش‌روی آن توضیح می‌دهد.

فصل نخست، «تربیت و تمدن» نام دارد و دارای سه بخش است. در بخش نخست معنای تربیت و اهداف آن بیان می‌شود. در بخش دوم پیوستگی تربیت با تمدن مورد بررسی قرار می‌گیرد و بخش سوم به ثابت و متغیر در تاریخ تمدن‌ها اختصاص دارد.

فصل دوم با عنوان «آموزه طبیعت‌گرایی و اهمیت آن» دارای سه بخش است. بخش نخست، آموزه‌های طبیعت‌گرایی را تعریف و تبیین می‌کند. شرایط پیدایش آموزه طبیعت‌گرایی موضوع بخش دوم است. تأثیر آموزه طبیعت‌گرایی بر آموزه‌های تربیت نوین در بخش سوم این فصل بررسی می‌شود.

«مبانی تربیتی آموزه طبیعت‌گرایی و مهم‌ترین شاخه‌های آن» عنوان فصل سوم است. در بخش نخست این فصل، مبانی تربیتی آموزه طبیعت‌گرایی تبیین می‌شود و بخش دوم، مهم‌ترین مبانی تربیتی شاخه‌های آموزه طبیعت‌گرایی را بررسی می‌کند.

نویسنده در فصل چهارم به «روش‌های تربیتی در آموزه طبیعت‌گرایی و مهم‌ترین شاخه‌های آن» پرداخته است. روش‌های تربیتی در آموزه‌ طبیعت‌گرایی در بخش نخست این فصل بررسی می‌شود و در فصل دوم به روش‌های پرورشی شاخه‌های آموزه طبیعت‌گرایی می‌پردازد.

فصل پنجم با عنوان «اهمیت نهج‌البلاغه و ارزش تربیتی آن» تدوین یافته است. در بخش نخست به معرفی نهج‌البلاغه می‌پردازد. بخش دوم این فصل، ارزش تربیتی کتاب نهج‌البلاغه را بیان می‌کند. دامنه رهنمودهای تربیتی در نهج‌البلاغه و چگونگی آن موضوع بخش سوم این فصل است.

«مبانی تربیتی در نهج‌البلاغه  و بررسی تطبیقی آن با آموزه طبیعت‌گرایی و شاخه‌های  آن» عنوان فصل ششم است. در بخش نخست آن، مخاطب با مبانی تربیتی نهج‌البلاغه آشنا می‌شود. در بخش دوم مبانی تربیتی در نهج‌البلاغه با مبانی مشابه در رویکرد طبیعت‌گرایی  و مهم‌ترین شاخه‌های آن مقایسه می‌شود.

«روش‌های تربیتی در نهج‌البلاغه و مقایسه آن با آموزه طبیعت‌گرایی و شاخه‌های آن» عنوان فصل هفتم کتاب است. بخش نخست آخرین فصل به روش‌های تربیتی در نهج‌البلاغه اختصاص دارد و در بخش دوم روش‌های تربیتی در نهج‌البلاغه با آموزه‌های طبیعت‌گرایی مقایسه می‌شود.

کتاب «مبانی و روش‌های تربیت؛ پژوهشی تطبیقی در نهج‌البلاغه و مکتب طبیعت‌گرا» در ۱۹۰ صفحه و با بهاء ۱۳۰۰۰۰ ریال به کوشش انتشارات نهج منتشر شده است. علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب، می‌توانند با شماره ۰۲۱۸۸۷۱۸۸۶۵ یا ۰۹۳۵۸۵۱۰۵۱۰ تماس بگیرند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.