یکشنبه 28 نوامبر 10 | 14:34

اعتراضات گسترده در دانشگاه‌های اروپا

افزایش شهریه و کاهش بودجه در دانشگاههای اروپایی اعتراض شدید اساتید و دانشجویان را به دنبال داشته است که این امر به کاهش کیفیت، ترک تحصیل دانشجویان و حتی ناتوانی در تامین تجهیزات آموزشی منجر شده است.


افزایش شهریه و کاهش بودجه در دانشگاههای اروپایی اعتراض شدید اساتید و دانشجویان را به دنبال داشته است که این امر به کاهش کیفیت، ترک تحصیل دانشجویان و حتی ناتوانی در تامین تجهیزات آموزشی منجر شده است.

بسیاری از کشورهای اروپایی مانند انگلیس، ایتالیا و اسکاتلند به دلیل رکود اقتصادی شهریه های دانشگاههای خود را افزایش داده و بودجه های تحصیلی خود را برای رفع مشکلات اقتصادی بخش آموزش عالی کاهش دادند.

طی گزارشهای مختلفی که سایت تلگراف منتشر کرد، طی چند ماه اخیر تعداد زیادی از دانشجویان و اساتید دانشگاههای انگلیس و استرالیا تظاهرات و اعتراضهای شدیدی در رابطه با تصمیم دولت این کشورها در راستای بالا بردن مبلغ شهریه و قطع کمک هزینه تحصیلی انجام دادند. دانشجویان با به آتش کشاندن ماشینها و وارد کردن خسارت به آثار تاریخی و همچنین درگیری با پلیس خشم خود را از این تصمیم جدید نشان دادند.

در انگلیس طی اعتراضاتی که در هفته های اخیر صورت گرفت از میان 50 هزار معترض حدود 50 نفر دستگیر و 14 نفر نیز راهی بیمارستان شدند. چنین اعتراضی طی چند دهه اخیر در نوع خود بی نظیر بوده و جزء اولین اعتراضات دانشجویی خشونت آمیز در انگلیس محسوب می شود.

طی تصمیمات جدید دولت انگلیس، کمک هزینه تحصیلی دانشجویان رشته های هنر و علوم انسانی برای مقابله با رکود اقتصادی بطور کامل قطع شد و بودجه دیگر رشته ها دو سوم کاهش یافت. ضمن اینکه شهریه ها علیرغم اعتراضهای شدید اساتید و دانشجویان، از سالانه 3290 پوند به سالانه 10 هزار پوند افزایش پیدا کرد.

به گفته استیو اسمیت مدیر دانشگاههای انگلیس، با بودجه کمی که دولت برای اکثر دانشگاههای کشور درنظر گرفته است، افزایش چند برابری شهریه تنها برخی از مشکلات آنها را برطرف می کند زیرا بسیاری از آنها قادر به دریافت این مبلغ از دانشجویان نیستند و مجبورند همچنان با مشکلات مالی خود دست و پنجه نرم می‌کنند. به طور مثال دانشگاهی مانند آکسفورد شاید بتواند چنین هزینه ای را از دانشجویان خود دریافت کند اما بقیه دانشگاهها قادر به جبران خسارات وارده و متقاعد کردن دانشجویان برای پرداخت شهریه نیستند.

بر طبق تحقیقات دانشگاه لیسستر، دولت انگلیس هنوز هیچ اقدام جدی برای رفع این مشکل انجام نداده و بسیاری از دانشجویان حتی اگر شهریه ها به 7 هزار پوند در سال کاهش پیدا کند دیگر انگیزه ای برای ادامه تحصیل ندارند. بررسیها نشان می دهد از هر 7 دانشجوی رشته هنر و علوم انسانی یک نفر، از هر 10 دانشجوی رشته های علوم و زیست شناسی یک نفر و در رشته های مهندسی نیز اکثر دانشجویان مایل به ترک تحصیل هستند.

روسای دیگر دانشگاههای جهان بر این عقیده اند که انگلیس زمان درستی را برای بالا بردن شهریه های خود انتخاب نکرده و این امر تنها باعث به خطر افتادن آینده شغلی دانشجویان، کاهش کیفیت تدریس و کاهش جذابیت دانشگاههای انگلیس برای دانشجویان خارجی می شود و بسیاری از دانشجویان خارجی ترجیح می‌دهند کشورهای دیگری را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند.

البته موضوع بالا رفتن شهریه تنها مختص به دانشگاههای انگلیس نبوده و دانشگاههای اسکاتلند و ایتالیا نیز با این مشکل روبرو هستند. دولت اسکاتلند در نظر دارد بودجه دانشگاهها در سال تحصیلی جدید را حدود 63 میلیون پوند کاهش دهد. در حال حاضر 57 درصد دانشجویان اروپایی در تامین هزینه های تحصیلی و زندگی دچار مشکل بوده و برای رفع این مشکلات به حمایت مالی خانواده های خود نیاز دارند.

بر اساس گزارش پایگاه اخبار دانشگاههای جهان، در ایتالیا نیز دانشجویان و دانش آموزان در اعتراض به اصلاحات در آموزش عالی این کشور دست به اعتراض زده و به مکانهای تاریخی این کشور مانند برج پیزا و استادیوم “کلوسیم” یورش بردند. بسیاری از معترضین بر این باورند که این تصمیم باعث بیکار شدن تعداد زیادی از معلمان و اساتید دانشگاهی می‌شود.

البته جرقه این اعتراضات زمانی زده شد که دولت این کشور سن بازنشستگی اساتید را برای تامین بودجه سالیانه دانشگاهها و تعدیل هزینه ها به 65 سال و پایینتر کاهش داد. طی این تصمیم در واقع سالانه 1500 نفر به تعداد اساتید بازنشسته اضافه شده و 60 درصد بودجه ای که از بازنشستگی این اساتید بدست می آید صرف پرداخت حقوق 28 استادیار طی یک سال تحصیلی می‌شود.

پس از این اقدام دولت، هزاران دانشجو و استاد دانشگاهی از شهرهای مختلف ایتالیا در رابطه با افزایش شهریه و اصلاحات آموزشی اعتراض کردند. در حال حاضر بخش آموزش عالی در ایتالیا 800 میلیون یورو برای بودجه دانشگاهها، 100 میلیون یورو برای محققان و 100 میلیون یورو برای کمک هزینه دانشجویی نیاز دارد که با کاهش 1.4 بیلیون یورویی بودجه، دانشگاهها با مشکلات جدی روبرو هستند. بخش دانشگاهی در ایتالیا هم اکنون 400 میلیون یورو کمبود بودجه دارد و احتمال می‌رود این مبلغ در سال آینده افزایش یابد.

به گفته برخی اساتید، بسیاری از دانشگاهها حتی قادر به خرید وسایل کمک آموزشی و آزمایشگاهی نبوده و اساتید مجبورند با شبیه سازی مباحث درسی به آموزش دانشجویان خود بپردازند.

با توجه به تغییرات عمده ای که در بخش آموزش عالی این کشورها اعمال شده دانشجویان فارغ التحصیل مبالغ زیادی به دانشگاهها بدهکار هستند که این موضوع تاثیر بسزایی در اقتصاد خانواده ها داشته ها و در عین حال بسیاری از بانکها نیز تمایلی به اعطای وام به این دانشجویان بدهکار ندارند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.