نیازهای درون قوهای و برون قوهای عامل تشکیل معاونت فرهنگی
حجت الاسلام هادی صادقی در رابطه با ضرورت تشکیل معاونت فرهنگی در قوه قضاییه گفت: ضرورت تشکیل معاونت فرهنگی ناشی از نیازهای درونقوهای و همچنین نیازهای برونقوهای بوده است.
وی در رابطه با نیازهای درون قوهای تصریح کرد: این قوه با حیثیت، جان و مال و ناموس مردم سروکار دارد لذا باید درون این قوه بسیار پاکیزه و فرهیخته و معنویت در آن جاری باشد و کارکنان آن از اخلاق برجسته برخوردار باشند چرا که در این جا لغزشگاه زیاد است و ما بر لبه تیغ حرکت میکنیم.
معاون فرهنگی قوه قضاییه افزود: این لبه تیغ خطر ایجاد میکند چرا که قاضی ما بر قله رفیعی نشسته است که هر لحظه امکان سقوط دارد و چنانچه سقوط کند بسیار خطرناک است پس باید تدابیر حفاظت اخلاقی قوی برای این موضوع وجود داشته باشد که وی را از سقوط حفظ کند.
صادقی خاطرنشان کرد: تشکیل معاونت فرهنگی در درجه اول برای چنین وضعیتی یعنی ایجاد تدابیر امنیت اخلاقی و حفاظت درونی و نه حفاظتهای پلیسی ایجاد شده است تا بتواند جوشش معنویتی را که نگاهدارنده افراد از خلاف است، پیوسته نگاه دارد.
اگر قاضی خدای ناکرده اهل خلاف باشد خطر بسیار بزرگی ایجاد میشود
وی تأکید کرد: چنانچه خدای ناکرده یک قاضی که دهها و صدها پرونده زیر دست وی میآید خلاف کند و اهل خلاف باشد خطر بسیار بزرگی ایجاد میشود و حق و ناحق میشود ضمن اینکه سایر افراد قوه نیز همچون قضات در معرض چنین خطری هستند لذا اینجا جایگاه بسیار خطرناکی است و در روایات اسلامی هم گفته شده است که قاضی بر لبه خطر ایستاده است.
معاون فرهنگی قوه قضاییه گفت: از سوی دیگر در عظمت و شأن قضاوت و قضات بیان شده است که قضات جایگاهی بزرگ و رفیع دارند و این شغل جزو شریفترین مشاغلی است که در هر جامعهای وجود دارد.
صادقی خاطرنشان کرد: بالاتر از حکم قاضی حکمی وجود ندارد و این شرافت بسیار بلندی است و به واسطه همین شرافت و بلندای معرفت خطرهای در کمین نیز بسیار بزرگ و بلند هستند.
وی افزود: انسان هر چه صعود بیشتری داشته باشد خطرهایی بیشتر نیز در کمیناش میباشد که این موضوع برای همگان از جمله قضات مصداق دارد.
افرادی که در سطوح پایین اخلاقی هستند خطرات کمتری تهدیدشان میکند
معاون فرهنگی قوه قضاییه تأکید کرد: افرادی که در سطوح پایین اخلاقی هستند خطرات کمتری تهدیدشان میکند ولی وقتی سطح اخلاقشان بالا میرود و طرف از مرحله مخلِص میگذرد و به درجه مخلَص میرسد خطر بزرگتری در کمیناش است چنانچه در متون دینی نیز آمده است مخلصون در برابر خطر بزرگی هستند.
صادقی خاطرنشان کرد: لذا بحث قضات هم شبیه همین است که در معرض خطرند پس دستگاه قضایی باید دائم خود را از درون پالایش کند که این وظیفه بزرگ بر دوش معاونت فرهنگی است.
وی وظیفه دوم معاونت فرهنگی قوه قضاییه را بالا بردن آگاهیهای عمومی عنوان کرد و گفت: جامعه هر چه آگاهتر شود و به مسائل حقوقی اشراف بیشتری پیدا کند مشکلات کمتری خواهد داشت و این آگاهیها اثر پیشگیرانه از تخلف و جرم و آسیب خواهد داشت.
معاون فرهنگی قوه قضاییه افزود: زمانی که این اثر پیشگیری وجود داشته باشد دعاوی مردم کاهش مییابد و جامعه سالمتر میشود و در حال حاضر وضعیت آگاهیهای حقوقی جامعه به قدر کافی و به سامان نیست و ما در این عرصه کمبود زیادی داریم و باید کار زیادی صورت گیرد.
صادقی تأکید کرد: بسیاری از مردم در هنگام معاملات موازین حقوقی را نمیدانند و افرادی که به قانون آگاهی دارند این گونه افراد را فریب میدهند و از ناآگاهی مردم سوءاستفادههای فراوانی میکنند که در این مورد باید با کمک رسانهها تلاش شود تا اطلاعات مردم افزایش یابد.
وی تصریح کرد: معاونت فرهنگی از زمان تشکیل تلاش کرده است که در هر دو مسیر ذکر شده حرکت کند که البته این مسیرها سنگلاخی است و ما برنامههای زیادی برای اجرا در هر دو مسیر داریم ولی متأسفانه امکانات ما کافی نیست.
بسیاری از برنامههای معاونت فرهنگی به سبب نبود امکانات قابلیت اجرا ندارد
معاون فرهنگی قوه قضاییه گفت: بسیاری از برنامههای معاونت فرهنگی به سبب نبود امکانات قابلیت اجرا ندارد به خصوص بودجه که حرف اول را میزند و به سبب تقارن تشکیل معاونت فرهنگی با مشکلات اقتصادی، کمبود بودجه و فشردگی بودجه ما امکان اجرای برنامههایمان را نداریم و گاهی 50 درصد برنامههای معاونت فرهنگی به علت نبودن اعتبارات کافی بر زمین میمانند.
معاون فرهنگی قوه قضاییه تصریح کرد: برنامهی خود را این گونه ترسیم کردیم که 80 درصد توان خود را برای مسائل درون قوه بگذاریم و 20 درصد را برای مسائل بیرون از قوه و چنانچه امکانات کافی بود حتماً این اقدامات را افزایش میدادیم ولی فعلاً ناچاریم به همین مقدار بسنده کنیم.
صادقی در رابطه با اقدامات معاونت فرهنگی گفت: ما بسیاری از برنامههای صدا و سیما را پشتیبانی محتوایی کردیم یعنی صدها ساعت برنامه از طرف معاونت فرهنگی پشتیبانی محتوایی شده است یعنی برای این برنامهها محتوا و کارشناس در نظر گرفتهایم ولی این برنامهها با نام معاونت فرهنگی پخش نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: البته بیشتر این برنامهها رادیویی هستند که حجم بسیار زیادی از آنها برنامههای زنده رادیویی بوده است که از طرف معاونت فرهنگی کارشناسانی در آن شرکت کردهاند.
معاون فرهنگی قوه قضاییه افزود: در کنار این برنامههای رادیویی و تلویزیونی جزواتی را نیز که معاونت آموزش تولید کرده است در راستای آگاهیبخشی به مردم توزیع کردهایم که در یک دوره مشخص چندین ایستگاه مترو در شهر تهران به پایگاههای مشاوره حقوقی تجهیز شد که هم جزوات توزیع میشد و هم مشاوره انجام میشد که بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
صادقی خاطرنشان کرد: در راهپیمایی 22 بهمن نیز این جزوات در حجم زیادی توزیع شدند و مورد استقبال قرار گرفتند.
وی گفت: ما دوست داریم به شکل میلیونی از این نوع جزوات بروشورها و سیدیها تولید و توزیع کنیم که برای این کار فکر، برنامه و توان اجرایی داریم ولی توان مالی نداریم و مجبوریم به همین مقدار ارتباط در رسانهها اکتفا کنیم و چنانچه بخشهای حقوقی رسانهها فعال باشند میتوانیم پشتیبانی بیشتری از آنها داشته باشیم و ارتقای آگاهیهای مردم تلاش کنیم.
از اقدامات صورت گرفته به هیچ وجه راضی نیستیم
معاون فرهنگی قوه قضاییه تصریح کرد: ما در رابطه با اقدامات صورت گرفته به هیچ وجه راضی نیستیم ولی اگر با توجه به امکانات خود اقداماتمان را بسنجیم باید بگوییم دوستان ما مجاهدت کردند یعنی با امکانات کم توانستند این فعالیتها را انجام دهند برای مثال در سال گذشته حداقل 40 کارگاه اخلاق حرفهای در سراسر کشور برای قضات برگزار کردیم که پرهزینه است.
صادقی افزود: در این کلاسها بیش از 3 هزار نفر شرکت کردند که این یعنی رشد اخلاقی قضات و فرهنگسازی در قوه قضاییه.
وی خاطرنشان کرد: این گام بسیار دشوار ولی بااهمیت بود چرا که زمانی که در وهله اول با قاضی مواجه میشدیم پسزمینه فکریاش به طور طبیعی آن بود که ما نیاز به این چیزها نداریم و تمام اینها را بلدیم ولی ما میگفتیم اخلاق حرفهای علمی نوپاست و دستگاههای دیگر هم در این عرصه نوپا هستند و حتی خود علم اخلاق حرفهای علمی نوپاست.
معاون فرهنگی قوه قضاییه گفت: بعضی از مدیریتهای صنعتی که نیازمند بازار و مشتری هستند به این نتیجه رسیدهاند که علم اخلاق حرفهای به آنها کمک میکند و به سمت آن حرکت کردهاند.
وی تصریح کرد: برخی مانع ذهنی دارند و فکر میکنند همه چیز را میدانند و این موارد یعنی اخلاق حرفهای موعظه است درصورتی که موعظه نیست هر چند همه نیازمند موعظه هستند و با هر سطح آگاهی باید موعظه شوند.
صادقی افزود: سطح آگاهی افراد از امیرالمومنین (ع) که بالاتر نیست که ایشان به شاگرد خود ابن عباس میفرمایند مرا موعظه کن و وی در پاسخ میگوید مثل منی چون شما را موعظه کند و حضرت پاسخ میدهند بله در شنیدن چیزی هست که در دانستن نیست و من که میدانم باز هم باید بشنوم.
معاون فرهنگی قوه قضاییه تصریح کرد: ما در معاونت فرهنگی با چنین تصوراتی روبرو بودهایم که مانع بر سر راه بودهاند و برداشتن این موانع کار بسیار بزرگی است که ما شکر خدا در این عرصه موفق بودیم. البته هنوز هم باید کار شود تا این فرهنگ ماندگار شود و مانند یک جو گذرا نباشد.
وی افزود: اکنون گذاشتن کلاسهای اخلاق در سراسر کشور برای همه قضات و کارمندان ترویج شده است که قبلا رایج نبود و اکنون در حال انجام است.
صادقی خاطر نشان کرد: برنامههای مفصل قرآنی نیز داریم که این فرهنگ و معارف همکاران ما را ارتقا می دهد که خدا را شکر این برنامههای قرآنی بسیار موفق بودند. چنانچه در مسابقات دو دوره گذشته تعداد زیادی از کارکنان قوه قضاییه در آن شرکت کردند برای مثال در سال گذشته حدود 8 هزار نفر از همکاران ما در مسابقات قرآن شرکت کردند که این به معنای انس با قرآن است.
در واقعه هفتم تیر در یکی از نهادهای انقلابی مشغول کار بودم
صادقی در پاسخ به این سوال که در زمان واقعه هفتم تیر کجا بودید و چه میکردید گفت: من در آن سال در یکی از نهادهای انقلابی فعال بودم و به خاطر دارم که در آن دوره بسیار سخت و فضای غمآلود و سنگین سخنرانی امام آبی بر آتشها ریخت و در جامعه آرامش ایجاد کرد و پس ازآن تشییع جنازه با شکوه در گرمای سخت آن سال را به خاطر دارم که درمسیر تشییع تا بهشت زهرا هوا به حدی گرم بود که تا بهشت زهرا شلنگهای آب بر سر مردم بود.
وی خاطر نشان کرد: پس از این ماجرا منافقین انواع ترورها و اقدامات ناپسند را در پیش گرفتند و قائله 30 تیر برپا شد که فضای بسیار سنگینی بود و آن جا من یکی از انقلابیونی که امروز از انقلابی بودن دست برداشته و جزء انقلابیون پشیمان شده است را دیدم که صلاح بر دوش داشت و علیه منافقین فعالیت میکرد.
Sorry. No data so far.